28 Април, 2018 13:10 5 490 5

7 чалга хитове, с които да посрещнем "евро" младежите

  • чалга-
  • евромладежи-
  • европредседателство

Как да придобият най-дълбинни познания за българската народопсихология

7 чалга хитове, с които да посрещнем "евро" младежите - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Конференция по европредседателството мина съвсем по български - алкохол, парти с полуголи жени и призиви за размножаване. Евромладежите били скандализирани, никога не са виждали така да се харчат европари, а от безплатния твърд алкохол не успели да си свършат работата на следващия ден. От Actualno обаче твърдят, че тъкмо подобно чалга посрещане би могло да провокира незаменими и непосредствени познания за българската среда - нали няма по-важно за едно председателство от размяната на културни практики? Ето кои са 7-те песни, които трябва да прозвучат с ефектен превод в ушите на евро младежите, за да могат да придобият най-дълбинни познания за българската народопсихология.

1. Дует Симпатяги - "За милиони няма закони"

Кратко въвеждане в правораздавателна ни система. Евро младежите биват обучени в определени съдебни симетрии - за милиони няма закони и за кокошка няма прошка. Песента внушава трайна юридическа ситуация, с която е добре да са наясно, докато са тук. Може да се комбинира с репортажи за ареста на Иванчева, ако случайно не са го видели така или иначе на улицата за трите часа експозиция пред минувачите.

2. Южен вятър - "Батальонът се строява"

Евро младежите биват обучени в определени казармени вълнения, изпитвани от тукашните младежи, на които въобще не им пречи да ги изпитват, въпреки че никога не са ходили в казарма. Песента създава преклонение към дисциплината, железните порядки, но и радостта и свободата от уволнението.

3. Тони Стораро - "Милионерче"

Песен, с която нашите младежи могат да приканят колегите си към по-голяма активност на харчовете. Милионерче, не се подигравай ти, давай, давай, бръкни по дълбоко, пее Тони Стораро, а смисълът е ясен: с този рефрен подканяме гостите си от Западна Европа (кандидат милионерчета, защо иначе да се занимават с ЕС) да не бъдат толкова стиснати, да се бръкнат малко и да поизхарчат туй-онуй в името на хубавото парти. Имаш пари, давай, давай - какъв по-категоричен начин да се помолят чужденците да инвестират в бг лайфстайла и да се бръкнат за салфетки в дискотеката. Възможно е Милионерче да се нуждае от известна увертюра - българският архив от сходна тематика е дълбок. Тигре, тигре, и Мъни, Мъни са добър вариант.

4. Галин - "Селската баня"

Евро младежите, вече понаучили това-онова, постепенно се гмурват в дълбините българския лайфстайл. Крайно време е да научат, че имаме песен, която възпява къпането - още Чърчил е забелязал, че има нещо съмнително в народ, който си честити банята, нека продължим да правим впечатление със същото. Този химн на хигиената би могъл да обогати познанията на европейските младежи за тукашните порядки и да ги индоктринира в определени навици. Песента освен всичко покрива всички изисквания за институционалност - един след друг се появяват попа, кмета и кметицата, светата троица на българското село, които се сапунисват последователно, давайки управленчески пример на населението.

5. Амет - "Белгийски вечери"

Ето какво пее Амет: Ходя си по джамовете, разкарвам се тук и там, много скъпо бе, братче, как не ги е срам". Верно, как не ги е срам? Няма по-добър начин да се обясни амбивалентното отношение към Европа. Попаднал в сърцето на стария континент, Амет изживява едновременно възхищение към магазините (вж. Джамовете), но в същото време преживява балкански ступор пред цените - всичко хубаво, но много скъпо бе, братче. Евромладежите ще се докоснат до тези фини любовноомрази, love-hate relationship, отношения, от които попадналия в Европа беден и по гаврошовски заслепен от блясъка на витрините българин страда.

6. Валдес - "Жега"

Тук вече евромладежите влизат в най-дълбинните представи за власт. Евала на холдинга и три години аз подред, ще съм в столицата кмет. Жегата, ударила центъра на София е едновременно климатично явление и някаква напечена властова ситуация, в която текат пари като река, отпушена от мутренските времена. Какъв по-добър начин да се европредседателства?

7. Радо Шишарката - "К**ви, сбогом"

Тази е на изпращане. След успешно проведени десетки сеанси по европредседателството, е време високите ни гости да си тръгнат. Няма вече джипове, джетове, компаньонки, барове, чао. Усвоихме едни пари както ние си знаем, пък ако ви е харесало, елате пак. Тоя път на Слънчев бряг.

Автор: Райко Байчев, "Актуално"


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Валя

    10 1 Отговор
    А така затвърдете мнението на Европа че тука е населено с цигани и разяснете циганската култура,ужас,срам и позор за българите

    Коментиран от #2

  • 2 Петко

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Валя":

    А няма ли да кажеш нещо за Българите дето цяла вечер въртят кючеци и пеят ? или пак само циганите са ни виновни?
  • 3 Жалка картинка

    7 1 Отговор
    По-страшно е, че не чий болен мозък е приел, че такава програма ще хареса на младежите. Т.е. така наречените млади партийци, които ще водят България напред се занимават основно с посещение по стриптийз барова и чалготеки. Това са надеждите на ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотите. Да не говорим за клакьорите да карат гостите да ръкопляскат на глупостите на Борисов.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кака Гинка

    1 0 Отговор
    За жалост сарказмът на статията няма да промени нищо.През последните десетилетия простотията настъпва така безапелационно,че ме е страх да помисля какво ще е само след пет години.Народ,който се отрича от културата си е обречен да се превърне в стадо и да изчезне...