Last news in Fakti

3 Май, 2018 13:30 13 807 28

Брюксел към Борисов: Само с цоцане не става

  • еврофондове-
  • еврозона-
  • герб
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Ивайло Ачев:

Първо в (чакалнята на) еврозоната, а един ден след това – в Банковия и паричен съюз на ЕС. Това е визията на премиера Бойко Борисов за решаващ елемент от бъдещото икономическо развитие на България, която той изказа пряко на 26 април.

Думите на Борисов показват само едно – че той пази с всички сили и средства олигархичния модел, който задушава България. Неговата партия се казва Граждани за европейско развитие на България, но какво точно европейско развитие е това да искаш първо да бръкнеш в кацата с мед, но не да ти дадат лъжичка, а да действаш с големия черпак?

Сериозно ли премиерът ни мисли, че ЕЦБ и Брюксел ще позволят на България да приеме еврото, без да има контрол върху финансовата ни система? Ама истински контрол – не този на БНБ. Още преди 11 месеца, МВФ добре обобщи какво мисли за банковата ни система – тази, която от БНБ, а и всички политици, особено управляващите, се скъсват да хвалят.

Та МВФ заяви, че за банковата ни система съществуват рискове – например необслужваните кредити, нивото на които е над 2 пъти по-високо от средното за ЕС! А преди две години Европейската комисия ни предупреди, че вижда следната порочна практика в банковата ни система – кредитирането на свързани лица!

Тогава Брюксел ни беше включил сред държавите с прекомерни икономически дисбаланси, а тази година, преди почти два месеца, ни извади от този неприятен списък, но изрично подчерта, че са необходими по-нататъшни действия за справяне с някои уязвимости във финансовия сектор, за намаляване на размера на дълга на частния сектор. Сетете се сами кои са тези "уязвимости във финансовия сектор".

Борисов много добре знае за какво става въпрос, нищо, че му говорят "на брюкселски" - той отдавна разбра какво значи да ти говорят по този начин. Еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси беше кристално ясен "на брюкселски" – първо българската икономика трябва "да се сближи“ с европейските. Превеждам директно – развийте се така, че да не зависите само от кражбите по еврофондовете. Защото еврозоната втора Гърция не иска – за огромно съжаление на нашето Слънце.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичо

    210 24 Отговор
    Браво ,бе, Ивайло!!
    Браво за смелостта да го кажеш.
    Жалкото е , че Бойко и гъзоблизковци около него са толкова тъпи, че няма да го разберат.
    Не им пука.

    Коментиран от #19

  • 2 Б.МЕТОДИЕВ. Б.

    114 12 Отговор
    И сега какво, стадото ще въстане срещу пастира. ...не ми се вярва нали чялата администрация плюс моите братя роми са зад мен.

    Коментиран от #14

  • 3 въпрос

    64 8 Отговор
    Как е "цоцане" на брюкселски?

    Коментиран от #9

  • 4 ИСТИНАТА

    120 18 Отговор
    България вече не съществува като държава и което е по-страшно , умира като народ. На картата на света, по която ще учат бъдещите ученици, там където би трябвало да е България ще пише ЕС. България е първата истински претопена държава, каквито трябва да станат всички останали членки на съюза. Българите, някак си много леко и спокойно приеха, че единственият им шанс да се развивате, е като се пръснат по света в търсене на личен успех и сигурност, за сметка на борбата за общото благо, която сплотява един народ.
  • 5 filo

    94 15 Отговор
    Интерсено е ако попитат народа, иска ли еврото какъв ще бъде отговора. Аз лично не искам никакво евро, защото знам, че това ще бъде поредното ограбване на народа. Никой не прави нищо в интерес на обществото, щом ежедневно управляващите говорят за еврозоната и еврото, направете си сметка за какаво става въпрос. Аз съм категорично за референдум по отношение на въвеждането на еврото, защото този въпрос касае националната сигурност.

    Коментиран от #22

  • 6 Темида

    108 7 Отговор
    Кой луд ще приеме в еврозоната държава в която фалира една от големите банки за ден и на другия ден излиза шефа на БНБ и казва гордо Банковата сиситема е изключително стабилна........
    Ама то народа тук е толкова прост, че вярва на каквото му кажат. Навън е вечер бе.....ама слънцето свети......не бе вечер е. Е щом казвате господин управляващ, значи е вечер.
  • 7 VAG

    109 11 Отговор
    Браво за хубавата статия !!!
    Простя БГ "нород" все още неможе да проумее че тоя ПРАЗНОГЛАВЕЦ И НЕГОВАТА СГАН ОКОЛО НЕГО наречена гроб докато са на власт
    БЪЛГАРИЯ нищо добро не я чака !!!!!!!!!!
  • 8 патриотъ

    89 14 Отговор
    Властта на грозните,мазни и лакоми гербери ни донесе само катастрофа и колкото по-бързо се изметат от властта,толкова повече шансове има за България!
  • 9 куку руку ку

    27 2 Отговор

    До коментар #3 от "въпрос":

    цап-царап...
  • 10 месара

    14 43 Отговор
    колко ли струва на другарката "истина" нинова, тази статия?! комшията пита.

    Коментиран от #15

  • 11 Анонимен

    41 3 Отговор
    Най-голямата грешка ще бъде приемането на еврото.Всички държави,които го приеха,отдавна съжаляват и искат връщането на националните си валути.Приеме ли се еврото,очаквайте банкрут.Доходите на долу,цените на горе.В Италия съм от 11 години и виждам много добре какво става тук.Никой не иска еврото.Всички са единодушни,че от както са го приели,положението никак не е добре.Искат си лирата.Но е късно чадо.

    Коментиран от #23

  • 12 кака ти

    19 9 Отговор
    Парите нямат цвят/партиина принадлежност/ .
    Парламентаристите се избират от народа за да обслужват олигархията,
    а те още повече да ограбват народа.Какъв е извода?
    По добре да се въведе еврото за да ни управляват от Брюксел.
    В България не може да се котират честните хора.
  • 13 223

    40 8 Отговор
    Ако България приеме еврото 80% от хората ще загинат ще обеднеят и ще останат само богатите и това е е нашата страна .Баби дядовци старите хора просто това ще бъде с тях край. А властта и мутрите ще са успели.Дано никога не прием тази валута иначе загиваме геройски .На Бойко не му пука за нас .Трябва да се направи един протест в всеки град .
  • 14 ДДД

    18 2 Отговор

    До коментар #2 от "Б.МЕТОДИЕВ. Б.":

    ама не разваляй всичко с истината:(
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 vasik atanasova

    10 1 Отговор
    А ТАКА
  • 17 стоян георгиев

    19 1 Отговор
    за да влезем в еврозоната трябва да се прекратят практиките тип ктб ,които са основна практика у нас при българските частни банки ,които работят реално като пирамиди обсулжващи собствениците на банките.цеко минев ,славова,младен михалев и т.н. български собственици на банки използват спестяванията на хората и фирмите за да си теглят кредити ,което е абсолютно забранено в европа,като практика и изключително опасно за банковата система.докато тази практика не се пресече няма да миа асоцииране към еврозоната за съжаление.
  • 18 Ветеран

    29 1 Отговор
    Браво, продължавайте, продължавайте, това е правилният път !

    Продължавайте виртуално да протестирате, да демонстрирате, да мрънкате, да вдигате революции, да сваляте правителства, да променяте държавата и живота си, сгушени пред компютрите, до тлъстите задници на жените си.

    А на сутринта, като мине героичния ефект от любимата ви шльокавица (руски спирт + есенция), забравили за всякакви риволюции, запалете 30 годишните си кошници, и заобикаляйки дупките по пътищата се отправете към работното си място и към нещастните си 600-700 лева, които ББ и приятели щедро ви отпускат...

    Аре...станал съм рано, щото отивам за риба, нищо че е забранена, просто един приятел навремето си купи язовир...
  • 19 Йордан

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "Чичо":

    На тези пък колко години им трябваше да го разкрият този крадец от банкя?
  • 20 Гого

    17 0 Отговор
    Във Брюксел си нямат и понятие че селянина от Банкя иска да въведе Еврото. Да не са луди да пускат такъв мафиот в шенген и евро!
  • 21 КУРОГЛАВЕЦ

    7 1 Отговор
    ВЕТЕРАН,ТИ СИ №1. ПО КРИСТАЛНО ОПИСАНИЕ НА КАРТИНАТА ГО МОЖЕ САМО ХР.БОТЕВ.
  • 22 Men's bush Jez

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "filo":

    Вероятно ще има поскъпване, но по-важно е какво ще получип в пакет с него и какви алтернативи имамаме
    За мен лично най-лошия сценарии е падане на валутен борд и БСП на власт. По времето на Орешарски ни подготващящха много интензивно, че това е единствения верен път и ние сме готови за него. Сигурен съм, че за много-кратък период всички ще станем богати, - милионери, а може и милярдери в BGN. Друг въпрос е колко ще бъде евровият еквивалент на средният доходна българина 2, 3 или цели 10евра.
    ВЪПРОСА ДРАГИ НЕ Е КАКВО НЕ ИСКАШ, А КАКЪВ ПЪТ ДА ПОЕМЕ БЪЛГАРИЯ.
    Това, че по природа сме деструктивни всички го знаем, но трябва да се научим да гледаме малко по-далеч в бъдещето и да се опитваме да мислим (градивно). Иначе за мен най-големияриск от влизане в Евро зоната са ниският лихвен процент, което с нашия манталитет ще означава поредния строителен балон. Всички знаем какво следва после...
  • 23 Judgment

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Анонимен":

    Може би си прав, но се съмнявам, че не е по- скоро някаква носталгия. Лирата не беше много стабилна валута
  • 24 Стопанина

    11 1 Отговор
    Не стаа само цокане Борисов не стаа !
    И дупе съ иска !
    Ама то най добре Вии веке да си одите че да вземем малко въздух.Че то от Ваши хора и от ваши фирми всички потънахме в глад и мизерия .
  • 25 БАЙ ГАН4О

    10 1 Отговор
    Боко и ръководството на герб в затвора,това са крадци предатели и олигофрени,колкото по скоро толкова по добре за Бългаеия
  • 26 Никанор

    4 0 Отговор
    Зле, по-зле, най-зле!
    Ако си останем с левчето. Банковата система ще ни го вземе. Тук фалит-там фалит и си отишло.
    Ако ни сменят Левчето с Еврото ще плащаме и за гърци и за испанци и за изтребители и з фрегати и ще кандисаме и чужденци да ни онождат, като ги приютяваме на квоти, но! няма да ни фалират кога си искат банките. Ще сме по-бедни, но по-щастливи.
    Друг е въпросът, че американците критикуват финансовата система на Еврото управлявана от германия, че е частично развита, т.е. че е недоразвита и несъвършена и так ще загине. Подобно нещо се разигра вчера в Европарламента при спора с англичанина. И той прогнозира крах!
    Затова, защото се незнае какво ще става Г-н Борисов така натиска педалите, белким се сурнем в Еврозоната, та да го подкрепят и на следващите избори и употребят като регионален мениджър на Балканите. щото изборите от електората отдавна не зависят. Ако зависеха щеха да си го чуват, а ТЕ се отнасят с него, като с циганите. Дръж го прост, гладен и подкупен. Никой не знае колко са се явили пред урните, за кого са гласували, протоколите у чувалите и бюлетините с готови хисчета още от печатницата в Костинброд. Пък нека си говорят за и против, за ползите и обедняването от Еврото.
  • 27 Пенко

    2 0 Отговор
    А, този последният коментар на Никанор ме навежда на мисълта защо Божидар Димитров, т.н. "професор"! иска да регистрира сдружение "Кан Кубрат" с цел промяна на конституцията и превръщане от парламентарна в президентска република. Интересно защо ли пък не иска в Царство България. говори за правителство на професорите. Цар Борис 3-ти в периода 1935-43 назначавал правителства от професори и банкери. Та като стане Б-я президентска и на следващите избори генерал, д-р Борисов президент! "Сал царската дума да излезе . . . " рекла Баба Гицка!
  • 28 Jack Bauer

    1 0 Отговор
    Народа не иска "евото", а иска ли премахване на валутния борд и ...