Last news in Fakti

8 Май, 2018 19:00 5 226 49

Тупурдията на 6 май не може да прикрие унищожаването на българската армия

  • 6 май-
  • парад-
  • армия-
  • ден на храбростта
Тупурдията на 6 май не може да прикрие унищожаването на българската армия - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Доста се изписа за парада вчера, на който бяха изкарани почти цялата българска армия и оръжие. Едни са очаровани и горди, други – ядосани и унизени, а на трети хич не им и дреме. Дигнахме тупурдия, за да скрием мизерията и нищетата на реалностите. Показахме за няколко часа една потьомкиновска шашма, зад която няма нищо. В резултат на подчинението на чужди сили след загубата на студената война българската армия днес е неизмеримо по-зле отколкото след най-страшното поражение в модерната българска история – след Ньойския договор.

Няма армия, която да може да ни защитава реално. А защо? Заради предателството на българските политици. Всичко започна през юни 1997 г., когато САЩ отправиха официално искане да бъдат унищожени българските ракети Р-300 и Р-400. И се започна. През 1998 г. се появи един достоен български генерал – тогавашният командващ ракетни войски Ангел Марин, който каза, че те са нужни на всяка модерна армия, че унищожаването им ще удари националната сигурност, че командата „Бегом към НАТО“ е вредна. Мнозинството от неговите колеги се оказаха послушковци, пазещи си службицата, само той се осмели да каже истината, че „царят е гол“. Опитът на тогавашния президент Петър Стоянов да се натегне пред „големите началници“ и да го порицае публично пред журналисти в негово присъствие, предлагайки му да се покае, за да не получи дисциплинарно уволнение, се провали. Достойният български генерал му зашлеви шамар, като му каза „Господин президент, вие ме разочаровахте“.Човекът, който неведнъж бе казвал „Армията е моя съдба, а не епизод, и то случаен епизод от живота ми“, не пожела да се опозори със съучастие в унищожаването на това, което е било негова „съдба“. Стотици други я предадоха, предпочитайки да останат на хранилката.

Много малко бяха достойните българи през изминалите 28 години и неизмеримо повече предателите. Унищожиха армията, без тя да е водила преди това реална война, без да има дори Ньойски договор, както след Първата световна война. Варварски! Като тълпа варвари новоизпечените „демократични“политици унищожаваха и модерни индустриални предприятия, ликвидираха и селското стопанство. Само и само да се харесат на новите си господари.

Под натиска на външни сили България бе принудена да унищожи армията си. Декламираха ни речи за ценности и стойности, съвместимости и прочее неолиберални булшитове, но истината е, че зад призивите и натиска да нарежем армията си на скрап се криеха няколко далеч по-прозрачни цели:

Първо, ако сме унищожили армията си, ще трябва да се превъоръжаваме и да купуваме въоръжение отнякъде. И откъде мислите – от държавите в НАТО, по възможност от САЩ, тъй като днес сме по същество техен протекторат. Затова отхвърлихме сделката за „Грипен“ и се очертава да я караме на F16 от 16-та ръка, за да можем по-скоро и тях да нарежем на скрап, стига преди това да сме ги платили.

Второ, ако сме унищожили армията си, тогава оставаме напълно беззащитни и трябва някой да ни пази. И кой мислите ще ни пази – ще ни пази НАТО, по възможност САЩ. Отвсякъде техните физиономии надничат. Само дето не ни пазят, а и исторически никого не са опазили. Максимум някъде да са си затворили очите (справка Кипър), да са бомбили някого (справка Югославия) или да създават провокации (справка – Русия, Близкия Изток, Северна Африка). Вместо това ни окупираха, разполагайки си безплатните американски бази; насочиха оръжията си срещу Русия, превръщайки ни по този начин в мишена; нахъсаха ни срещу нея по хиляди начини; превърнаха ни в плацдарм за военните си интервенции в най-невралгичните точки на планетата.

Трето, ако сме унищожили армията и за капак нямаме икономика, то ние автоматично ставаме неспособни да защитаваме собствения си суверенитет във всеки негов аспект. И кой ще осигурява този суверенитет – НАТО и отново САЩ. И ЕС се проявява тук, но между ЕС и НАТО няма голяма разлика, тъй като те са съставени почти изцяло от едни и същи държави. Само че, ако този суверенитет се осъществява от НАТО, САЩ, че и ЕС, то това означава, че нямаме суверенитет.

А ако нямаме суверенитет, няма как да имаме демокрация и държава. Политолозите знаят, че същностна характеристика на модерната държава е суверенитетът върху определена територия и способността да се пази тя. Той бе съзнателно унищожен от хора, които извършиха предателството, казвайки, че това било „демокрацията“. Така държавата я няма. Но си имаме неоколониална администрация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ристе

    20 97 Отговор
    А каква армия имахме през цоца, шкембе до шкембе, фатмак до фатмак, днес още им сърбаме попарата.

    Коментиран от #37, #38, #42

  • 2 Рубладжийче

    20 84 Отговор
    Руския интерес трябва да се защитава винаги и при всеки изгоден случай трябва да се плюе по НАТО , ЕС, САЩ, демокрацията която ни е ограбила и по всичко това, което ни отдалечава от гнусната руска кочина. Хибридна статия, писана от пенсионер, жалещ за мласдостта си на политкомисар или ченге. при това и анонимна, но издържана напълно в евроазиатски дух.

    Коментиран от #25, #41

  • 3 НКВД

    79 7 Отговор
    НАТО изнуди БГ.1997г.като ни накара да съкратиме 90% от Армията!
    По този начин ни направиха зависими от алианса!
  • 4 Петър

    18 66 Отговор
    Нищо нямахме читаво и тогава. Само бройки скапана допотопна неработеща техника. Тия смотани генерали сега няма къде да избиват комплексите си. Свърши им сладката служба.

    Коментиран от #29

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сандо

    19 2 Отговор
    Това е за Ристе!

    Коментиран от #11

  • 7 Червената шапчица

    64 9 Отговор
    Вирусът НАТО омъртви българската армия.
    Оня ден видяхме на парада всичката налична техника в българската армия която може да върви!
  • 8 Да уж

    35 3 Отговор
    А в България каква армия има? Разкажете.
    Казарма имате ли?

    Коментиран от #10, #22

  • 9 ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ

    47 8 Отговор
    Това е 100% така, искам сега да видя всички англосаксонски и краварски подлоги радетели и защитници на евроатлантическите ценности как ще се издрайфат по въпроса.

    Коментиран от #13

  • 10 Българин

    13 41 Отговор

    До коментар #8 от "Да уж":

    Ами веднъж изпитахте на гърба си каква армия имаме, да не се налага да ви показваме втори път. защото е крайно време е България поне веднъж да освободи Русия и да ви натяквяме след това 150 години, колко сте ни задължени , какви сте предатели и как трябва да ни обичате и да ни лижете задниците во веки веков.
  • 11 Ристе

    8 20 Отговор

    До коментар #6 от "Сандо":

    Санде, ватник проз, още не съм си врътнал пръстчето а ти заподскача на пилона.
  • 12 Ford Prefect

    38 1 Отговор
    Това е плана, да ни осакатът и в случай на конфликт първия кой нахлуе да ни покори а може и повече да ни разпокъсат!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 goni

    45 3 Отговор
    Не се карайте! Нашият народ си отива! Не ни трябва армия! Всички до един да застанем под знамената нищо няма да направим! Не съм песимист! Такива са фактите!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Наблюдател

    5 31 Отговор

    До коментар #15 от "ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ":

    Предателите сте единствено руско-червените българофоби.
  • 18 onq s konq

    14 37 Отговор
    Не сме добре въоръжени,но и никой не ни напада.Някой от съседите да има терит. претенции към нас?А ДА ИМА ИЗОБЩО ИНДИКАЦИЯ ЗА ТОВА?НАТО не не пазели...А да са нахлували РУСКИ ТАНКОВЕ у нас какно в Чехия и Унгария?Били построили американците 2 бази у нас и автоматично са ни превърнали в мишена на Русия.А като бяхме във Варшавския договор НЕ БЯХМЕ ЛИ ПЪК МИШЕНА НА ТУРСКИТЕ И ГРЪЦКИ НАТОВСКИ РАКЕТИ?Нека погледнем към "добре въоръжената" Сърбия.Има си армия,има си и техника...Защо и КАК тогава НАТО Я СМАЧКА?!А отговорът е прост-ЗАЩОТО Е НА ГРЕШНАТА СТРАНА.И е добре да се осъзнае:Оръжия по света има за поне 10 планети като Земята-ТЕРИТОРИЯТА Е ВАЖНА И ПО-ТОЧНО-СТРАТЕГИЧНОСТТА Й!А България по божията воля разполага точно с такава територия и това основно е приносът ни към съюзниците от НАТО.Затова и не ни натискат много-много да заделяме баснословни суми за въоръжаване,защото при нужда за нула време България може да се превърне в цял НАТОВСКИ АРСЕНАЛ!Пък русофилите нека си лаят-луд умора няма.

    Коментиран от #19, #20, #30

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 goni

    16 2 Отговор

    До коментар #18 от "onq s konq":

    Не знам точно кой от конете си, ама пази боже това дето го пишеш да стане реалност! Не знам колкото ти плащат, ама вервай ми не си заслужава!
  • 21 абсолютно вярно

    18 1 Отговор
    е всичко написано по-горе!браво за куража да бъде изречено!но жалкото е ,че няма личност,няма политическа сила,която сериозно и настойчиво да поиска сметка от предатели и крадци подвизавали се през този мрачен и тягостен "демопреход".явно да имаш силен национално отговорен лидер е дар Божи!не обикновен късмет.
  • 22 goni

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Да уж":

    Много си забавна!:) За мен ще бъде удоволствие да се запознаем!
  • 23 Townboy

    12 5 Отговор
    Адмирации към Радев, че с наличната техника успя да организира приличен парад за деня на БА.
  • 24 Средна възраст

    10 4 Отговор
    Историята на България е доказала :с който сме,ГУБИ(а някои ги хванаха и в изневяра),така че,ще ще затрием ЕС и НАТО!Ако четяха щяха да го знаят!
  • 25 Ryty

    20 4 Отговор

    До коментар #2 от "Рубладжийче":

    Ей, палячо на времето всеки се съобразяеаше с България, сега заради джрндъри продажни като теб ела ни виж какъв разграден двор сме
  • 26 Варна

    36 5 Отговор
    Статията е вярна, колкото и да не допада на троловете. Аз добре помня събитията!
    - Помня добре неодобрението на обществото към тъпотиите, които твориха с хъс Петър Стоянов, Свинаров, Соломон Паси и да не ги изброяваме всичките. Джеймс Пардю беше основният разпоредител, а изброените по- горе наши избраници бяха повече от услужливи! Всички задаваха въпроса защо унищожаваме способностите си и то преди да имаме военен съюз с НАТО. Но евреина Паси бе много активен. Само забележете! - По едно и също време унищожихме най- тежките си оръжия и затворихме половината си АЕЦ.
    Каквото и да пишат троловете... - Колкото и да са активни! - Нямат никакъв шанс да покрият събитията!
  • 27 гост

    8 2 Отговор
    Чух, че новият народен съд ще го излъчват на живо по телевизията. Кой ли от тук пишещите ще му видим за пръв и последен път соратя?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Армия

    29 2 Отговор

    До коментар #4 от "Петър":

    Имахме СС23Още тогава С300 и С200 220самолета бойни и летящи.Учхме целия близък изток и половин Африка .Да лети плва и стреля както и ремонтирахме оръжието им.Долината на розте не печелеше оъ рози а от цеви и други подобни .Флотът имаше 4подводнии.Произвеждахе САУ122 и МТ ЛБ.Армията беше технически грсмотна за разлика от многобройната турска и това ротивниците ни го знаеха и затова поддържаха силни армии.1495 танка.Курсантите излизаха с нальот 200часа Въобще нещата бяха сериозни .А колко труд и народна пара е отишла за войскови райони дето сега ги окрадоха

    Коментиран от #31

  • 30 БЪЛГАРИН

    20 5 Отговор

    До коментар #18 от "onq s konq":

    Конче, това, което пишеш са пълни глупости. Явно си на преко сили 30 години...Но може поне да прочетеш - вече сме 21. век - в нета има инфо и данни даже от любимите ти американци. Претледай анализите представени на Конгреса на Сащ преди 30-40 години (публична информация е ).Относно степента на готовност и нъзможности на всяка една от армиите на Варшавския договор - численост, техника, въоражение, време за пълна мобилизация....Ще се изненадаш.
    И да, ВСИЧКИ наши съседи имат териториални претенции (както и ние към тях). Ако намерят сгода ще вземат това, което искат. Още не може, но може скоро обстоятелствата да се променят.
    И да, имахме армия преди, лично съм виждал наакани турци на границата, единият беше офицер...чувал съм и мнения на гърци след промените...
    Както ти казаха по-горе: недей, не си струва....

    Коментиран от #33

  • 31 Язе

    5 16 Отговор

    До коментар #29 от "Армия":

    Искаш да кажеш,че Турция е имала страх от нас да не я нападнем?????Я малко по-сериозно.Бил съм в казарма и имам представа какво беше-нищо и половина.От 100 военни,един,двама максимум да знаят за какво става въпрос.Други са от цървул нагоре.Акъл под шапка не вирее.

    Коментиран от #32

  • 32 БЪЛГАРИН

    20 1 Отговор

    До коментар #31 от "Язе":

    Не да не я нападнем, просто имаха респект от нашата армия и никой не мислеше да се е*ава с нея. Разбира се, това че СССР стоеше зад нас също помагаше, но тях просто ги беше страх.
    Иначе да, в казармата имаше много простотии, но вероятно заради страха имаше дисциплина. Особено на южната граница.Армията много добре си изпълняваше най-важната роля - да възпира.
    И още тогава имаше и много читави хора в армията, както и много утайки, за съжаление.
  • 33 onq s konq

    9 16 Отговор

    До коментар #30 от "БЪЛГАРИН":

    Интересно КАКВА АРМИЯ СИ МИСЛИШ ЧЕ СМЕ ИМАЛИ при соца?Имали сме ПУШЕЧНО МЕСО!А със КАКВА ТЕХНИКА СМЕ РАЗПОЛАГАЛИ?Преобладаващо РУСКА ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА-Т-34 със безнадеждно амортизирани двигатели,тук-таме Т-54 и Т-55,гаубици,триосни камиони "Прага-V3S" за превоз на муниции и аскера-всичкото ДИЗЕЛ,КОЙТО ТРАКА,ПУШИ,НО НЕ ВЪРВИ!Единственото свястно са били ракетите по границата с Турция,но те не са били с ядрен заряд,така че...кое по-напред да поразят?А задачата на бълг Армия е била да ЗАБАВЯТ ДО КОЛКОТО МОГАТ ТУРЦИТЕ,ДОКАТО ДОЙДАТ "БРАТУШКИТЕ" по море.И помисли-може ли 9 милионна България /тогава/ КАКВАТО И АРМИЯ ДА ИМА да се опълчи на 70 милионна Турция?Ами само с телата си ще ни задушат!Армия сме имали...най-вече КЕЧ:)И да сме точни:Тая Тошова армия не е била за противодействие на НАТО,а за ОПАЗВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ,АКО МВР ВИДИ ЗОРА ПРИ ЕДНА РЕВОЛЮЦИЯ НА НЕДОВОЛНИТЕ НАРОДНИ МАСИ!Защото видяхме какво стана и с Унгария,и с Чехия...

    Коментиран от #34, #43

  • 34 БЪЛГАРИН

    17 3 Отговор

    До коментар #33 от "onq s konq":

    Прав си единствено за едно - армията е служела за възпиране, не за атака. И да, за политически репресии също. Но я имаше. Да, с конвенционални оръжия, но и турската е била такава след Карибската криза.
    За останалото чети, интернет е безкраен, вече има разсекретени документи и за нашата армия, и за турската по онова време, която е нямала нищо общо със сегашната численост и мощ на турския аскер...
    И не се обърквай - това че ненавиждам предателската политика на днешните "десни", не означава, че съм за червените крадци, нито пък означава, че въздишам романтично по комунизма...Напротив.
    Казвам само, че политиците ни от последните три десетилетия са всички предатели и родоотстъпници, Боко особено в голяма степен, защото съществуващата база към 1989 не беше надградена и модернизирана, а просто унищожена.
    Имам предвид всички отрасли и всички аспекти на държавността, обществото и бита ни.
    А за армиите чети, не слушай приказки на маса....
  • 35 Али Бабата

    17 0 Отговор
    Днес сме в НАТО, но се бърка политическа воля и народна воля. Проблема на България е в това, че никой не е питал народа, къде му е добре, с кой и как..., решили някои и направили на своя глава. Но този политически ход не решава главното- духовна връзка на България с Русия, както в религиозен аспект, така и в културен, исторически, и в етнически.
    Погледнете на САЩ и България, едната се държи спрямо друга, като господар спрямо слуга, няма равенство и братство.
    За да си отговорите на въпроса- дали някога ще бъде НАТО с България, едно- гледайте "корена" -Англосаксонска империя, която винаги е презирала "варварските" славянски племена и са поддържали Османската империя, които са им традиционен съюзник и сега.Те са синя кръв, ние сме не. Ние сме нужни на тях дотолкова, доколкото можем да бъдем полезни в борба срещу главния враг на американците- Руската Федерация, която в техните очи до днес -империя, макар и не със същите мащаби.
  • 36 комуноиди

    5 17 Отговор
    Смешна статия. Българската армия до 89та е притурка на червената армия със същите наследени проблеми - феодални старци, добрали се до поста не благодарение на заслуги или знания, а на страх и послушание. Последните години виждаме възраждането на този вид управление - с награди за послушните - апетитни постове. С такива ръководители война не се печели. За оръжията да не говорим - голяма част от техниката не работеше и тогава и беше крайно недостатъчна за отблъскване на НАТО. Отбранителната линия беше чак в Украйна. Защо ли? И защо тук не са били разпределени руски части нито възпиращо въоръжение? Плана беше България да бъде прегазена и да се организира съпротива - партизанска война - която да саботира вражеските линии. От нас толкова - със все голямата ни армия и самочувствие бихме били просто камъче по пътя на НАТО на север. Сега е далеч по-добре - единствената заплаха е от изток и при положение, че ние не сме фактор в един бъдещ конфликт вероятно сме на много сигурна позиция спрямо други държави.

    Коментиран от #39

  • 37 nonamenofacenonumber

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ристе":

    Имах ме Ристе всичко си имахме и вършеше добра работа за времето си. Дори и днес разчитаме на това което е останало. Но е лесно да се отричат успехите на онова време. Явно успешно са промили мозъците на хората. Все се надявах, че няма да успеят , но уви
  • 38 хахах

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ристе":

    Ристе Ристе хал хабер си нямаш за армията ни недей да се изцепваш така
  • 39 хахах

    11 2 Отговор

    До коментар #36 от "комуноиди":

    Абе ти замисляше ли се поне малко преди да напишеш нещо .Кое е му е по добре сега че група пияни туристи могат да превземат даржавата ли ха ха че полицията е по многобройна от армията ли чакаш НАТО да те пази ли ми чакай дано дочакаш в което малко съмнявам или никога не си бил в казармата или си бил в СВ .КЕЧ или ЖП за подобни разсъждения
  • 40 кокото

    9 2 Отговор
    НАСА предлага на Русия космонавтите да излизат в космоса с АМЕРИКАНСКИ скафандри.
    От Москва отговора не закъсня:
    " Москва предлага на НАСА да лети до МКС със собствени двигатели"
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 jforfk

    14 2 Отговор

    До коментар #33 от "onq s konq":

    Стига сте сравнявали несравнимото. Коне с кокошки или круши с ябълки. Гледайте нивото на 80-те години. Да Ви кажа каква армия сме имали 120 000 души и много модерно въоръжени. През 80-те години когато служих в нашата армия имаше танкове Т72. По това време бяха едни от най-модерните в света. ВВС имаше повече от 200 самолета. При това МиГ 29, едни от най-модерните ТОГАВА в света. Ракетните войски имаха ОТР "Точка" на 500 км даваха отклонение 20 /Двадесет/ метра при 500 кгр. бойна глава. Комплесксите ЗРК С 300 през 80-те години също бяха най-добрите в света. Хайде сега кажете какво предлага НАТО? Ф16?! Знаете ли Е РАЗРАБОТКАТА? 70-те години. Да модерни самолети са, ... през 80-те години. Танкове Абрамс, Леопард 2? Разработка отново 70-те години. ОТР покажете една натовска ОТР с параметри дори близки от това, което беше тогава! Дайте да видим къде в БА има в момента НАТО-вска техника, разработка СЛЕД 2010 ГОДИНА. Посочете една такава. Защото тогава част от техниката беше разработка 70-те години и през 80-те ВЕЧЕ Я ИМАШЕ У НАС на въоръжение.

    Коментиран от #48

  • 44 SAAB

    4 1 Отговор
    НАТО -вска БГ армия с оръжия на СССР от музея !
    Когато турската /НАТО / армия влезе за ни пази от руснаците никога повече няма да напусне ......
  • 45 патриотъ

    8 0 Отговор
    Страхотна статия и право Куме в очи!Цялата истина за нашата мила България за период от последните 30 години!Още някой има ли нещо да каже по въпроса???
    Честит празник 9 май-ден на победата над фашистката зараза!Да живее руската армия,да живее Русия!
  • 46 Стефан

    3 0 Отговор
    Имахме 1800 танка, а общо 2500 верижни машини.
    През 2011г. са нарязани самолетите МИГ -23, някой от които на 80 часа полет. Някой ако знае да напише кое е бил командващ на ВВС тогава, аз не можах да открия.
  • 47 ГОЦЕ

    3 0 Отговор
    джендърска държава
  • 48 Иван

    1 1 Отговор

    До коментар #43 от "jforfk":

    Стига преувеличава...
    200 Миг-29 ти явно на някоя седянка къде се приказваше за великите конспирации си седял и слушал. Миг-29 са били 12 винаги и не са били повече. Останалото беше Миг-21 и Миг-23/няколко също/ и другото е учебни и Су-25, които и сега ги има, какта я има и точката и Т-72, което без активната защина е купчина желязо. И всимко останало си стои с изключение на 16 татически ракети CC-23

    Коментиран от #49

  • 49 jforfk

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Иван":

    Никога не съм смятал, че от 200 самолета всичките са МиГ29. Но през 80-те години у нас ги ИМАШЕ. И бяха най модерните в света ТОГАВА. Сега, ако най модерните в света са Ф22, КЪДЕ СА В БЪЛГАРИЯ, ПОД НАШ ФЛАГ? През времето на Варшавския договор ние получавахме, макар и ОГРАНИЧЕНИ КОЛИЧЕСТВА, АКО НЕ НАЙ-ДОБРОТО ТО ПОНЕ НЕЩО С ХАРАКТЕРИСТИКИ, БЛИЗКИ ДО НАЙ-ДОБРОТО. Същото важи и за Т72. През 80-те и руските Т72 нямат активна защита. А Абрамсите и Леопардите тогава нямат ДОРИ динамична защита. Последната се добява на Леопард 2 през периода 90-98. На ПЕТАТА МОДЕРНИЗАЦИЯ. Сега тепърва (2018 година!!!) на Абрамсите се появава ИЗРАЕЛСКА АКТИВНА ЗАЩИТА, същата като на израелските танкове Меркава, който е първият сериен танк с активна защита. Руската Арена е по-стара, но е експериментална и израелците ги изпреварват. Едва на Т90 е поставена такава. Но дори и да е така къде е Леопард 2 в България? И то петета модификация? Защо като родовен член на НАТО не ни е предоставен? Нали България има граници ОБЩИ ЗА НАТО със страни, непринадлежащи на пакта?

    Та хайде да не сравняваме несравнимото. И въобще не преувеличавам. Просто се мъча да отворя очите на такива като Вас ... Дето не виждат очевидното. И викат на черното бяло.