Last news in Fakti

13 Май, 2018 22:00 2 559 52

На кой Господ се кланяме на 9 май

  • 9 май-
  • денят на победата-
  • сталин-
  • ссср-
  • третия райх
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съветският империализъм – самый гуманный империализм в мире

За Европа Втората световна война започна на 1 септември 1939 година, но за комунистите в Европа тя започна на 22 юни 1941, когато Германия нападна Съветския съюз. Това пише Свобода Бъчварова, дъщеря на ултракомунисти. Баща ѝ Тодор Ангелов-Божаната се сражава в Испания срещу франкистите и умира в нацистки затвор в Белгия като участник в Съпротивата. Майка ѝ е съдия в т.нар. Народен съд.

Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Георги Даскалов.

Всъщност Втората световна война започва по-рано. Унизената и загубила територии и население Германия излиза от кризата, създава най-могъщата армия в Европа и тръгва към реванш.

На 11 март 1938 Хитлер присъединява Австрия по начин, който типологично е абсолютно същият като анексирането на Крим от Русия. Следва поглъщането на Судетите и на цяла Бохемия със съгласието на Франция и Великобритания – през пролетта на 1939 година.

През есента, на 1 септември, Германия напада Полша. От другата страна нахлува Съветският съюз. Притисната от две страни от двете най-силни военно държави, Полша на 18 септември капитулира и отново престава да съществува, след като преди 21 години е възстановила своята държавност. Хитлер и Сталин си я поделят.

Малко след това СССР напада Финландия, но финландците се отбраняват и не позволяват да бъдат победени.

На следващата година през лятото Съветският съюз анексира Литва, Латвия, Естония, Молдова и Северна Буковина.

В цяла Европа върви невиждано дотогава прекрояване на границите, в което активната страна са победените в Първата световна война – нацистка Германия и съветска Русия, като и фашистка Италия, която формално е сред победителите, но не получава нищо.

България също е сред победените през 18-а година и също търси реванш. И получава обратно Южна Добруджа, след като Хитлер натиска Румъния. Руснаците също си предлагат услугите, но България предпочита да получи „дара“ от Хитлер.

На втория етап от войната България влиза и в Македония и праща окупационни корпуси в Сърбия и Гърция.

Нападението на Германия срещу СССР слага край на стратегическия съюз между Хитлер и Сталин. За да попречи на установяването на безразделно германско господство в Европа, Западът е принуден да приеме за съюзник комунистическа Русия.

Цената на този съюз е висока. Германия е разгромена и смачкана, но огромна част от континента става комунистическа. Многопартийната система и свободните избори са премахнати в България, Румъния, Чехословакия, Полша, Унгария, в една четвърт от Германия (ГДР), Югославия, Албания.

Фактически тези страни, без Албания и Югославия, които се отцепиха, са дадени на Съветския съюз като колонии. Западът се разплаща с Москва с живи хора и територии. Просто ни предаде ни.

Руснаците така го и възприемат. Преди две години в едно интервю лидерът на руския рокерски клуб „Нощни вълци“ Александър Залдостанов, който нарича Путин свой приятел, така и характеризира бившите сателити на Съветския съюз. Ние, казва, не ограбвахме своите колонии. Съветският империализъм – самый гуманный империализм в мире.

На 9 май Русия чества Деня на победата във Втората световна война. Това си е нейно право. Право ѝ е и да си пише историята както намери за добре.

Но ние като българи и като народ, който е имал държава в Европа преди руснаците, преди германците, преди французите, имаме същото право. Нашата история не е идентична с руската, още по-малко със съветската.

България е била, е и ще бъде в Европа. Българска България.

Не руска. Не съветска. Не и американска или германска.

И ако не можем да го проумеем, кланянето в различни посоки ще продължи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    32 26 Отговор
    Браво за статията
  • 2 Дончо

    24 33 Отговор
    Горкият писарушка, наивно човече!Може и да убеди сам себе си, че е истина, ако го напише още десетина пъти.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 8872

    32 17 Отговор
    Бьлгария е предадена в сферата на влияние на СССР от Уинстьн Чьрчил чрез " срамната бележка" , така както друг англичанин Невил Чембьрлеин предаде Чехия на Хитлер. В тази сделка учасваше и друг демократ френския премиер Даладие. Сталин е просто голям пич сравнен с тези мекерета които не слушаха Рузвельт! Сега отново сме с тези които ни продадоха.

    Коментиран от #24

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българофил

    24 15 Отговор
    Чудесна статия! Браво! Рано или късно историята проговаря!
  • 9 Виктор Суворов

    12 1 Отговор
    " Ледоразбивачът:" (" Ледоколь"). За сериозни хора!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Иванов

    5 9 Отговор
    Момчета, България няма да я бъде... Но и този свят няма да го бъде. Ние сме в навечерието на Страшния съд или Гмар тикун по оригиналному. Небиру е много, много близо до Земята и катаклизмите ще ни унищожат, ако не се самоубием с ядрена война, която може би е за предпочитане. Важното е да бъдем хора до края. Човеци, а не животни!
  • 12 Антижурналист

    29 11 Отговор
    Патриотична статия, но много повърхностна! Само лозунги! Сякаш е писана от шестокласник!Историята много по сложна и многопластова! Ако зависеше от така наречените Европейски държави българите никога нямаше да имаме държава! Корените на днешните събития се крият дълбоко в древността. Статията е подвеждаща и елементарна ! С такива журналисти, с такива елементарни политици , с такава елементарна наука и възпитание не ни чака нищо добро! Човек трябва да пил от мноого извори вода и то жива за да отсее плявата от семето. С лозунги само до площада и после с юларче на вратлето!
  • 13 Бай хой

    14 19 Отговор
    Едно масаалко уточнение. Значи аФтора прави една голяма Лъжа.
    Та Полша капитулира на 14 септември 1939година. Почему аФтора греши или по точно Лъже.
    Потому что СССР нахлува на 17 септември когато Полша фактически не съществува. А това противоречи на демагогията на Афтора.
    И в действителност се пилучава че Сталин е нахлул в територии на ъретия райх. Срещу хитлеристка джърмани а не заедно с нея. Именно и затова е подписан последвалия договор за ненспадение за да се спре конфликта. Ясно е .

    Коментиран от #16, #20, #23, #40

  • 14 Валя

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "3Sssssssssssss":

    Това е римокатолическа простотия на латински нали.....?
  • 15 Бесен Язовец

    18 13 Отговор
    Колония не можеш да наречеш членките на СИВ в никакъв случай! Колоните на имперялистите алчняци от Запад плащат данъци на капиталистите колонизатори за да си пълнят гушите и хазната! Бг.и др членки на СИВ никога не са плащали данъци на СССР а са въртели търговия кскто сега ЕС с тази разлика че в СИВ всички бяха равни а вЕС едните са по равни от другите! Русия прави буферна зона с Полша и прибалтийските щото очаква нож в гръб от фашистите капиталисти от Германия

    Коментиран от #25, #41

  • 16 Българофил

    11 7 Отговор

    До коментар #13 от "Бай хой":

    Договор за дружба и граница от 28.09.1939 между Германия и СССР.
  • 17 Гнусна антибългарска руска политика

    28 23 Отговор
    Ще дойде денят на справедливостта и най-после в учебниците за първи клас ще пише:
    "Русия е най-големия враг на България".

    Коментиран от #18, #28

  • 18 НКВД

    19 21 Отговор

    До коментар #17 от "Гнусна антибългарска руска политика":

    А в Билията ще има добавка : И дойде видов ден и изедниците на българския народ русофобите най накрая отидоха в казаните на Ада и настъпи благоденстви по красивите Българки земи.

    Коментиран от #19, #26, #30

  • 19 Бесен Язовец

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "НКВД":

    Това го има в Библията- Матей 14:16
  • 20 Иван

    7 6 Отговор

    До коментар #13 от "Бай хой":

    Вземи пак да прочетеш кога капитулира Полша че май ти си в грешка.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 юрист

    15 9 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: През есента, на 1 септември, Германия напада Полша. От другата страна нахлува Съветският съюз. Притисната от две страни от двете най-силни военно държави, Полша на 18 септември капитулира и отново престава да съществува, след като преди 21 години е възстановила своята държавност. Хитлер и Сталин си я поделят....“ Най- накрая някой да каже този исторически факт ясно, на висок глас, без увъртания! “...Публикувано във факти.бг: България е била, е и ще бъде в Европа. Българска България. Не руска. Не съветска. Не и американска или германска...“ БРАВО! РЕСПЕКТ!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Само гледай

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "8872":

    И пак ще ни предадат...
  • 25 Бах

    10 13 Отговор

    До коментар #15 от "Бесен Язовец":

    Хахаха! Ай заминавай в Москва ! Такива като теб са вредни за България! България е в Европа, а блядовете в Азия! Добрече бяха наще изпълнители за да внесът културата при мужиките! Обаче много късно стана, чак 2018г! Путин трябва да обяви Вежди за просветител!

    Коментиран от #31

  • 26 Бах

    7 16 Отговор

    До коментар #18 от "НКВД":

    Още едно допълнение: а русофилите отдавна ги чакаха там!
    Русофил е синоним на българофоб!
  • 27 Бах

    11 10 Отговор
    Защо като падна комунизма българите избягаха назапад, а ни един на изток? Защото всеки човек люби свободата, а на изток са окови!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Бах

    9 8 Отговор
    Кво питам, то и половината мужики избягаха в Сащ и Европа!

    Коментиран от #33

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Бах

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Бах":

    И срещу Вас не съм писал.Педалите са навсякъде.Ползват моят псевдоним „Бах”
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Расулюлах

    5 8 Отговор
    На свети Сталин се кланяме винаги
  • 35 СссереМ

    1 6 Отговор

    До коментар #33 от "Бах":

    НАДУВАЙЙЙЙЙ .....
  • 36 Фриман

    3 2 Отговор
    Смешник, кой ти иска мнението?? Дръж го в себе си, в работеща дупка. И без него знаем, че си платен!
  • 37 ФАКТ

    20 5 Отговор
    На кой Господ се кланяме???--още от заглавието разбираш неадекватността на мислите и страстите...На загиналите против фашизма се кланяме и почитаме аФторе--На дядо ми-на него се кланям.И на още хиляди Българи...А това ,че Червената Армия е допринесла за унищожаването на фашизма,не значи,че не трябва да се почита този подвиг.Защото той е дело на всеки един -воювал срещу фашистите...Да бяха се "хвърлили" във самото начало на войната САЩ-и тях щяхме да почитаме-ама не...гледаха си интереса та-което е логично...Та поне в такива дни,намалете или замълчете с тази либерално"патриотична" псевдо истина-Защото Господа на който се кланяте няма нищо общо с християнството и нашите вековни ценности.
  • 38 НАРОДА бе уважаван само при СОЦА !

    14 8 Отговор
    КОЙ СТРОЙ БЕ ПО-ЧОВЕЧЕН ? НЕ бе идеален или перфектен, НО БЕ НАЙ-ЧОВЕЧЕН !
  • 39 Наблюдател

    10 10 Отговор
    Националните предатели русофили се кланят на фашизирана Русия и нейният фашистк фюрер Путин.
  • 40 Руските свине

    7 11 Отговор

    До коментар #13 от "Бай хой":

    прави една голяма Лъжа.
    Та Полша капитулира на 14 септември 1939година. Почему аФтора греши или по точно Лъже.
    .... Потому что СССР нахлува на 17 септември когато Полша фактически не съществува....
    Руските свине техните лакеи обичан да фалшифицирате историята в руски интерес. Полша не е капитулирала на 14 септември, просто Русия изпълнявайки договореностите на Пакта Молотов-Рибентроп навлиза в Полша и заема договорните по-рано с Германия земи. И Червената армия освободителка провежда съвместен военен парад на 22 септември с бойните си другари от вермахта.
  • 41 Румяна Костова

    12 9 Отговор

    До коментар #15 от "Бесен Язовец":

    Статията използува полуистини и лозунги.Анатемосване на Русия,за доказателства даже преразказани думи на рокера на руските вълци,извадени от контекста.Като изкълчи думите на рокера-хирург, Венци ще ме убеди ,че сме били колония на Русия?От това колониално минало аз съм преживяла само детството си и ранна младост.И имам светли и топли спомени.Дай, Боже всекиму такъв живот в колонии!
  • 42 Румяна Костова

    9 7 Отговор
    На кого се кланяме на 9-ти май?Позакъснял си ,Венци!Вече сме 14-ти.Аз лично се кланям на силата,духа и мъжеството на войните от всички националности,борили се против Фашизма.И лично на дядо си,участник като обикновен войник в редиците на Червената армия.
  • 43 Шаран БГ

    3 9 Отговор
    Добре е написано ! В. Симеонов ще го хареса най-много - нали е божем, най-големия патриотин в страната?
    Почти добър аналог е направен между : Хитлер - Австрия / за Дания, Холандия, Белгия и "прясната " още Чехословакия - нито дума/ и Путин- Крим.
    Защото да бомбардираш суверена страна със специални бомби / дори против постулатите в собствената ти Конституция/, да нахлуеш в нея, и на нейна територия да създадеш друга държава / твоя военна база и твой военен арсенал/_ - ТОВА НЯМА АНАЛОГ В СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ !
    И 140 години след обособяванетои на една държава в Европа / така или иначе със хиляди жертви от Руска страна/ освен руска, германска и съветска, да претендира някой, че тази държава е суверенна и ничия, а само нашенска ,ПРИ НАЛИЧИЕТО НА ЧЕТИРИ ВОЕННИ БАЗИ НА САЩ НА НЕЙНА ТЕРИТОРИЯ , сори, но е нелепо и смешно !! Не е американска, а на САЩ !!!!

    Коментиран от #44

  • 44 Русофилски лъжи

    6 4 Отговор

    До коментар #43 от "Шаран БГ":

    Публикувано във факти.бг: НАЛИЧИЕТО НА ЧЕТИРИ ВОЕННИ БАЗИ НА САЩ НА НЕЙНА ТЕРИТОРИЯ , сори, но е нелепо и смешно !! Не е американска, а на САЩ !!!!.

    Няма да се уморите руските слуги да лъжете! Но то такава ви е природата-българофобска и лъжлива!
  • 45 КАДЕ БЯХА РУСОФОБИТЕ 500 ГОДИНИ ?

    5 5 Отговор
    Пред ПАДИШАХА наведени стояха ! Чорбаджии бяха И сиромашки кожи деряха! Свободата друг ни я донесе и пак на РУСОФОБИТЕ на тепсия поднесе. Чорбаджията русофоб влезе в народното събрание и почнаха ВОЙНИ. РУСОФОБИТЕ загубиха ЗЕМИ, загинаха МЪЖЕ, разтопиха НАРОДА И той скочи на въстание 1923. Русофоба строг НО хуманен и справедлив подови бунта в кръв. И то само 5 години след войните, войника от ОКОПА загубил бе ЗЕМЯТА и добитъка , бе просяк обеднял. Но администратора ЧОРБАДЖИЯ русофоб бе строг но справедлив, душеше бедната душа до.де 1944г. ЕДВА ТОГАВА В БЪЛГАРИЯ ИЗГРЯ СВОБОДАТА. НО РУСОФОБА СЪБОРИ СОЦИАЛИЗМА И ОТНОВО НАСТАНА - НИТО ТИ ДА СИ ЖИВ, НИТО АЗ УМРЯЛ!

    Коментиран от #46, #47

  • 46 Иван

    4 4 Отговор

    До коментар #45 от "КАДЕ БЯХА РУСОФОБИТЕ 500 ГОДИНИ ?":

    Ти имаш нужда от медицински грижи!
  • 47 Историк

    5 5 Отговор

    До коментар #45 от "КАДЕ БЯХА РУСОФОБИТЕ 500 ГОДИНИ ?":

    Не Русия, а руските еничари-русофили сте най-големите българофоби и душмани на България. Вие сте проклятието на България заложено от "освободителите" преди 140 години.
  • 48 B52

    6 4 Отговор
    Ами кланяме се на англичани и американци, които разрушиха София и други български градове и избиваха БЪЛГАРИ и то без нито един български войник да е вдигнал оръжие срещу тогавашната антихитлеристка коалиция.
    На тях се кланяме, понеже ни управляват продажници. Продажници за 30 сребърника и няколко вагона вмирисана царевица ...

    Коментиран от #49

  • 49 Само питам

    5 2 Отговор

    До коментар #48 от "B52":

    Да си видял някой да се увива в американско или английско знаме?
  • 50 патриотъ

    5 3 Отговор
    Гнусна и жалка статия на човек,продал душата си на дявола!Жалка картинка!Мъчите се да подмените историята и да я изкривите,но това няма да ви се получи!Подвига и победата на Русия във втората световна война са велик подвиг и спасяват света от кафявата чума!Ние българите,според плановете на Хитлер,е трябвало да бъдем унищожени наред с всички славяни,евреи и цигани,така че,тази победа най-малкото ни е спасила от унищожение и това си е повод за празнуване и признаване на празника!От Русия нищо лошо не сме получили,за разлика от сега,когато ни докараха на ръба на изчезването,най-бедната и нещастна държава в Европа!Това ли се опитвате да хвалите?!
  • 51 ЗАЩО ЧОРБАДЖИИТЕ СА РУСОФОБИ

    4 1 Отговор
    Защото чорбаджията бе административната изпълнителната власт на турската империя у нас. ЗАТОВА чорбаджията не искаше и да чуе за РУСИЯ, МОСКВА, ОСВОБОДИТЕЛНА ВОЙНА, СВОБОДА, БЪЛГАРСКИ НАРОД И СЛАВЯНСКА ДЪРЖАВА. Помните ли имена на чорбаджия финансирали български ЧЕТИ в Браила и Гюргево - но ОДЕСА ОСИГУРЯВАШЕ ПЪЛНА ПОДКРЕПА. Помни ли някой ИМЕ на чорбаджия да посрещне и подкрепи четниците у нас - не наричаха ги ХАЙДУТИ ! Създаваха агентура от ПРЕДАТЕЛИ , доносници, организираха залавянето им, водеха .запита, следствието, налагаха присъдата а ту.ката ВЛАСТ изпълняваше решението им.
    ЛЕВСКИ е предаден, разследван и осъден от БЪЛГАРСКИЯТ ЧОРБАДЖИЯ ОТ РУСЕ - след войната в ъв ВЕЛИКОТО Народно Събрание а в последствие углавява Върховният СЪД на страната! ТОЙ И РУСОФИЛ 100% НЕ Е БИЛ. Да той оганизира и ръководи потушаването на БАТАШКИЯТ БУНТ. ДА същият този ДОБЪР ЧОРБАДЖИЯ приемал на гости у дома си ЛЕВСКИ. Да същият ЧОРБАДЖИЯ с добро сърце СЪБИРА пари за паметник на АПОСТОЛА. Да се разплаче от нежност ! Кой осъди на смърт даскал Бачо Киро от Дряновския манастир и още ГРУПА от четниците - Еленският виден, уважаван НАМ чорбаджия, партиен деятел след освобождението. Уважаван голям човек в Търтовско. Русофоби които са настръхвали да чуят за въстание, чети, освободителна война , Русия и т.н. НАРОДА Е РАЯ, ОВЧА МАСА, ДАЙ МУ ЕДНА РЕЧ, ПОХВАЛНИ ДВЕ ТРИ СЛОВА И ТЕ ГО НА - С БЮЛЕТИНАТА ГЛАСУВА НА ТВОЯТА СТРАНА. НАРОДА УЖ ГЛАСУВА, ГЛАС ДАВА НО ХАЛ ХАБЕР ОТ ПОЛИТИКА НЯ
  • 52 За Русофоба - чети Елин Пелин, Йовков

    0 1 Отговор
    Чети Алеко те поне са били тогава живи ! Предполагам не са били болни като мен, дето карате ме всеки ден хапчета да ядем. Аз чакам оня ден кога просто
    юдието му претопи и тапата му изхвъ.чи.