Last news in Fakti

14 Май, 2018 20:10 3 493 30

Искате да отгледате децата си в България? Помислете добре

  • българия-
  • дете-
  • пенсионери-
  • бедност

Правителство след правителство се врича в необратимите положителни промени, които подобряват качеството на живот в България

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако сте в сериозна връзка и имате стабилна работа, е логично да се замислите за дете. След още време, може би за две, а защо не и повече? На сватбата ви, почти всички присъстващи роднини и приятели ще се надпреварват да го пожелават.

Това коментира за сайта „Дневник“ Андрей Анастасов.

Но дали отглеждането и израстването на дете в България е благопожелание или тъкмо обратното? От една страна, животът в България се подобрява. Възможностите, които биха се открили пред вашето дете за развитие и житейски успех, са далеч по-широки от злощастните последни десетилетия на 20-ти век.

Правителство след правителство се врича в необратимите положителни промени, които подобряват качеството на живот в България. Министър след министър призовава българите зад граница да се завърнат и да допринесат към развиващата се икономика. Но дали имат основание?

Да започнем от позитивното: Безработицата спада до 6 процента през 2017г. Средната заплата расте с по 10 процента на година. Брутният вътрешен продукт /БВП/ също расте с устойчиви темпове. Тогава каква може да е причината за притеснение? С две думи: административното управление.

Бомби със закъснител дебнат във всеки сектор

и най-вече в четири, пряко засягащи бъдещето на децата ви: образование, здравеопазване, заетост (и демография) и сигурност. Към бомбите добавяме и други ключови аспекти от качеството на живот: най-високи нива на затлъстяване в Европа, най-неспортуващи деца в Европа, най-замърсен въздух в Европа. Да започнем поред.

В образованието има и количествен и качествен проблем

Първият засяга както броя на учителите, така и този на учебните заведения. И в двете посоки има криза. Средната възраст на учителите е 53 години, а почти половината от тях се очаква да се пенсионират в кратки срокове. Въпреки нарастващата популярност на специалностите с педагогически профил, университетите продължават да не могат да попълнят свободните места за прием. Прекаленото много места в университетите позволява на кандидати с ниски резултати да учат педагогика и завършващите да не са достатъчно добри и/или мотивирани за професията.

Всичко това води и до реално измеримия проблем с качеството. Над 40 процента от учениците ни са функционално неграмотни, според редовното проучване PISA, проведено от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Просто казано, функционална неграмотност е неспособността на ученика да възприеме и разбере това, което е прочел. Тези данни не са еднократни, а устойчиви от 2007г., когато страната ни за първи път е включена. Близки до тези показатели има и Полша в началото на членството ѝ в ЕС, но след ключови и дълбоки реформи в сектора, се изкачва до 5-то място. За съжаление, в България нещата са статични и едва ли 10-процентовото увеличение на и без това ниските заплати ще промени нещо драстично.

В здравеопазването проблемите са сходни

25 процента от практикуващите лекари са на възраст над 60 г., а разрастващият се недостиг на млади кадри се подсилва от безмилостната конкуренция на пазара на труда в Западна Европа. Със стартиращите си заплати /минималната за страната е 510 лв./, несравними с получаваното в други европейски страни, не е изненада, че медиците тук се топят с по около 1000 на година. Проблемът е, че цели региони може да останат без лекар, а недостигът на специалисти може да се усети дори в големи болници в София. И в този сектор не се наблюдават драстични промени, по-различни от мимолетно увеличение на заплатите.

В страна с очертаващи се сривове в образование и здравеопазване, може да се живее и добре. Може да ползваш и частни услуги, биха казали онези от вас с доходи в пъти над средните за страната. Подобно на страни извън ЕС, ако имаш по-високи доходи, може да живееш в пълна изолация от околния свят: в затворен комплекс с частна охрана, оставяйки децата си в частната детска градина или на преглед в частната клиника. Но първо, надали това трябва да е стремежът на България и второ, колко от вас могат да си го позволят?

Как стоят нещата при заетостта

Средният доход в България е близо 1500 лв. Звучи ОК. ОК ли ви звучи, обаче, че 23 процента от българските граждани са под прага на бедност, по данни на националната статистика? Над 10 процента от работещите в България са официално бедни. А при хората на възраст над 65 години, процентът бедни скача на 46. Или, близо половината от пенсионерите ни са в бедност. Нищо чудно, че се задържат до над 60-70-годишна възраст като учители или лекари - в момента, в който излязат в пенсия, могат да си честитят официалното влизане в статистиката на бедността.

Е, ще кажат оптимистите, това са проблеми от десетилетия, нали сега нещата се оправят? Не е сигурно. Работещите бедни са се увеличили двойно през 2016 г. Смело може да се говори за огромен дял от населението, който продължава да е устойчиво беден или близо до прага на бедността.

Многобройни изследвания обвързват нивата на бедност с отпадането на децата от училище и извършването на криминални деяния. Фактори за повишаване на престъпленията са и сегрегацията на малцинства и отсъствието на родител от дома (в нашия контекст, най-често поради работа в чужбина).

Така, колкото и да се стараете, вашето дете най-вероятно ще се роди в болница с ниско качество на обслужване, ще се запише (ако се вредите) в детска градина с ниско качество на грижа, училище с ниско качество на преподаване и е много вероятно да се сблъска с чести проявления на тежко социално неравенство, включително престъпност.

А какви са възможностите за кандидат-студента? Пред него се открива следната перспектива: 50 процента от висшистите не работят по специалността си. 60 процента от младите работят нещо, което не изисква висше образование. Реализацията по специалността веднага след завършване на университета е 7 процента.

Именно поради тези причини, голям процент завършващи гимназисти отиват да учат в чужбина. Все още не може да се проследи точният им брой, още по-малко колко от тях остават там и колко се завръщат в България след завършването си, но логично е поне половината да остават и да търсят своята реализация извън България добавяйки с всяка нова година пореден тласък на изтичането на мозъци. От 1985 г. до 2016 г. населението на България е намаляло с почти 2 млн. души, а факторът емиграция е почти равен с отрицателния прираст като принос към тенденцията. Лошата новина е, че въпреки прокламираната от правителството стабилност, нетната миграция продължава да е в посока напускащи.

Какво трябва да се промени?

Да започнем от образованието. Ако спешно не се задвижат дълбоки реформи, ще продължават да се възпроизвеждат сходни проблеми, които ни вкарват в спиралата на второто качество на живот. Лошата новина за бъдещето е, че немощна управленска култура, подчинена на продължаващо съобразяване с обстоятелствата, възпира всяко ново правителство да предприеме решителните реформи.

Необходимо е спешно реформиране на образованието с цели, извеждащи на преден план качеството. Парите да не следват ученика, а да следват местата, където учениците са повишавали резултатите си с хода на учебната година. Не където винаги имат шестици, а където по обективни критерии са започнали от по-слабо ниво с влизането в училището и в последствие резултатите им са се подобрили.

За работодателите са нужни стимули и облекчения за навлизане в средното и висшето образование. Към момента Законът за корпоративното подоходно облагане предоставя облекчения само за даване на стипендия на ученик или студент. Много други инструменти, но и най-вече воля, са нужни за свързването на работодателите с образователната система.

А именно работодателите имат най-пряка полза от подобряване на образованието. Не един и два инвеститора се изтеглиха точно заради недостига на работна ръка. Не една и две от компаниите започнаха да работят директно с университетите по общи програми и инициативи, които подготвят студентите за техния бизнес. Връзката, обаче, е все още твърде слаба.

Подобряването на качеството на образованието и адаптирането му към съвременната икономика е санитарният дългосрочен минимум за поставяне на основата на бъдеща работеща икономика в рамките на европейска демокрация. Икономика с по-добре работещи сектори и по-добро качество на живот. Кой е краткосрочният? - изграждане на правова държава. Затова, нека започнем с двете. В противен случай, ни очакват още няколко десетилетия от същото, ако не по-лошо.

Андрей Анастасов е консултант в областта на човешките ресурси. Бакалавър по европеистика и журналистика в Американския университет в България и е магистър по политически науки в Централноевропейския университет в Будапеща. Работил е в български и международни корпорации, НПО и медии с фокус върху привличането и развитието на млади таланти в ИТ и образование.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Паткан

    37 7 Отговор
    Момент за размисъл.. Мина момента, отивам да си сипя 50 грама ракийка
  • 2 Лост

    49 15 Отговор
    Всичко е загубено има само един изход и той е терминал 2

    Коментиран от #29

  • 3 Зорлем

    23 26 Отговор
    Аре пак мрънкане и вайкане. Не искам да звуча като кисел старец, но като му чета визитката на този г-н. Атанасов не ми звучи като да е забил и два пирона някъде, камо ли нещо по-смислено да сътвори.

    И да, аз мога да коментирам и критикувам, тъй като отглеждаме с жената три деца и нямам вуйчо нито владика, нито митничар. Пък и съм забил доста повече от два пирона правилно докато същевременно съм работил за "български и международни корпорации".

    С две думи - аре, бегай, бегай, г-н. Атанасов, че ми губиш времето с празни приказки.

    Коментиран от #10

  • 4 Киро

    23 8 Отговор
    Хората отдавна го осъзнаха това.
  • 5 дедо иван

    36 1 Отговор
    За да се подобри живота в България трябва да изпратим всички сегашни политици на терминал 2 и да не се връщат.

    Коментиран от #14

  • 6 Така де

    31 4 Отговор
    Здравеопазването в БГ е елементарно за оправяне и то за има-няма 3 години максимум. Първо се съкращават болниците и лекарите с 50%, за да се увеличат заплатите и да се махне плявата. Второ се вкарват частни фондове като Алианц и Метлайф, които да управляват здравния бюджет. Трето се създава ЕДИН ЕДИНСТВЕН медицински университет, но професионален!!! Четвърто , безплатно образование, квартира и субсидия за всеки медицински студент, който не трябва да има право да работи в чужбина за 10 годишен период, освен ако не си върне парите с лихвите

    Заплатите се вдигат още по-лесно като работодателя се задължи да плаща % от чистата печалба върху минималната заплата. Така край с мизерстващи работници и работодатели с по няколко Бентлита

    Като се вдигнат заплатите тогава учениците ще искат да учат. С тези ниски заплати никой няма стимул да учи, така че каквото и да правят ще е безмислено


    Лошото е , че политиците не искат народахда е добре!!! Особено партия ГРОБ са най-големите БЪЛГАРОФОБИ
  • 7 Робот

    5 0 Отговор
    Погледнете и горната публикация.
  • 8 JPower

    22 6 Отговор
    Поредното плашило!!! Е, на пук,имам деца и ще живея тук и ще се боря!!!!! НЕ МЕ Е СТРАХ ОТ ВАС СОРОСОИДИ...

    Коментиран от #12

  • 9 Еее

    14 0 Отговор
    Брей автора как не те домързя да напишеш толкова дълга статия?
  • 10 ЗА ДРУГИ МЯСО В КОРПАРАЦИИТЕ ИМА ЛИ

    14 4 Отговор

    До коментар #3 от "Зорлем":

    ИЛИ СИ ЩАСТЛИВЕЦА СИ САМО ТИ ? НАС ВИНИШ ЧЕ НЕ СМЕ В КОРПОРАЦИИТЕ И ЗА ТУЙ ЧЕ ГИ ИМА ТАКВИЗ ВЪВ ВСЯКО СЕЛО ? ТИ ША СИ ГОЛЯМ РАБОТНИК ЩОМ В ТРИ ОТ ТЯХ РАБОТИШ. ИЛИ ТЕ СА ПИШМАН КОРПОРАЦИИ ИЛИ ТОЛКОЗ ТИ И ПЛАЩАТ? АКО СИ ТУРИШ ФЕНЕР ОТПРЕД И ТАРМЪК ОТЗАД И НОЩНА СМЯНА ЩЕ ИЗКАРАШ И ОЩЕ ПО-ЩАСТЛИВ БОГАТ ША СТАВАШ.

    Коментиран от #13, #19

  • 11 КОРПОРАЦИИ

    3 4 Отговор
    Дженерал Електрик, Локхийд Мартин, Боинг Амазон, или си отдел ламбени шишета, ФЕНЕР башче, локум дере, небето ШЕКЕРЬ. У нас и КОРПОРАЦИИ! А де бе ?
  • 12 Оптимист

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "JPower":

    Поздравления !!! Докато има има Хора като теб ,ще има България ,за съжаление на българските евроджендари !
  • 13 Зорлем

    8 3 Отговор

    До коментар #10 от "ЗА ДРУГИ МЯСО В КОРПАРАЦИИТЕ ИМА ЛИ":

    Ми, да ти кажа те корпорациите обикновено искат човек да има акъл поне да се научил да пише грамотно. Все пак това е първата и доста ниска летва за прецеждане.

    А щом ще правим обобщения - корпорациите ли са виновни на българина, че 90% от дворовете на къщите, фасадите и погривите на сградите са неподдържани? С други думи, той, българинът, обикновено собствената си кочина не може да направи и поддържа като хората, а тя му е най-милото и скъпото, обаче иначе световният империализъм му е виновен за (преиграното) нешастие.
  • 14 Costelo

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "дедо иван":

    Не! Трябва да са в затвора, за да служат като пример за назидание на всеки следващ, който има намерението да влезе във властта за да краде.
  • 15 Morgoth

    13 0 Отговор
    До 30 години липсата на кадри ще съсипе социалната система на страната. Ще трябва да разчитаме на множащата се циганска популация за запълване на държавния бюджет с данъци, а тя поне до сега е основно потребител на този бюджет. Пенсии и здравеопазване ще го закъсат още повече, който на стари години не се е подсигурил сам ще мизерства още повече от сегашните пенсионери.
    Лично аз си гледам децата тук, но колкото и да ми е неприятно на тях няма да им казвам да направят същото.

    Коментиран от #16, #17

  • 16 GRN

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Morgoth":

    Какви 30 години... 10-тина максимум.

    Коментиран от #18

  • 17 ганьо хубавеца

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Morgoth":

    Къде я видя тая социална система?
    35 лв на месец за дете и при това помощи взимат само циганите, заради супер ниския праг!
    Пенсиите са направо мизерно смешни и всеки работи, докато може, вместо да се отдаде на заслужен почивка, като западняците.
    България е един фалирал кенеф, който може, да се маха!

    Коментиран от #20

  • 18 Morgoth

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "GRN":

    Родените през 70-те и 80-те сме най-голямото поколение на България. Пред нас има още 20-30 години работа - време през което ще издържаме държавата. Горе-долу толкова време ще е необходимо и на най-големите групи емигранти да скъсат с България (разбирай родителите им да си заминат от този свят) и да спрат да пращата пари насам.
  • 19 не те видях

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "ЗА ДРУГИ МЯСО В КОРПАРАЦИИТЕ ИМА ЛИ":

    къде прочете , че човека работи едновременно в три корпорации.
    Май сам си задаваш въпросите и сам им отговаряш . И май има още доста за лудницата щом ти слагат плюсовете .

    Коментиран от #21

  • 20 Morgoth

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "ганьо хубавеца":

    Социалната ни система е бедна и мизерна, но съществува. Имаме лошо здравеопазване, но все пак много лекарства се покриват от касата, а за медицинска интервенция се заплаща много по-малко отколкото би заплатил на частно. Пенсиите са малки, но ги има, а циганите получават по нещо, така че да не озвереят съвсем и да започнат да колят наред. Това обаче не са дадености и далеч не сме стигнали дъното - демографката картина показва много по-големи дълбочини, до които можем да достигнем.
  • 21 Morgoth

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "не те видях":

    За да получаваш плюсове просто трябва да хейтиш. Аз пък на такива дето пишат с главни букви директно им забивам минуса и изобщо не чета какво пишат.
  • 22 Андрей Анастасов

    5 2 Отговор
    на тебе кой ти плаща да ме агитираш да абдикирам и да оставя държавата си, единственото нещо, което е мое и на децата ми, на евреите бе?

    Мислил съм го, по-добре да си живеем у сивия сектор, отколкото при педерунгелите ;)
  • 23 Woof

    2 4 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Но първо, надали това трябва да е стремежът на България и второ, колко от вас могат да си го позволят?" Ето го разковничето. Българина не желае да положи повече усилия за да подобри собственото си благосъстояние. Той иска да му се даде на готово.

    Коментиран от #24

  • 24 глупости говориш

    9 0 Отговор

    До коментар #23 от "Woof":

    българинът знае кога има смисъл да се бори за нещо! Докато България се управлява от ЦРУ, българина няма шанс да постигне каквото и да било... когато усети, че времето е дошло, той знае какво да направи.

    Коментиран от #26

  • 25 Моля

    3 4 Отговор
    Цялата измет за която Българие "скапана държава", в която не искат да отглеждат децата си да си съберат партакешите и да поемат към терминал 2, за да освободят страната ни от ненужното си и зловредно присъствие. Тук трябва да останат само тези, за които България не просто значи нещо, а значи и нещо повече от останалия свят.

    Коментиран от #30

  • 26 Woof

    3 4 Отговор

    До коментар #24 от "глупости говориш":

    То все някой ти е виновен на такива като теб. Ако не са турци ще са руснаци, ако не са те ще са фашисти, европейци или американци. Все някой спира българина да има амбиция и да направи нещо от себе си. Най-лесно е друг да обвиняваш за собствените си проблеми. Че политиците ни не стават за нищо е повече от ясно, но никой никого не спира да учи здраво и да заслужи високите си доходи.

    Коментиран от #28

  • 27 до моля

    1 2 Отговор
    Епа ти и да злорадстващ скоро ще ви останат да ви работят циганите.честито ти
  • 28 Знаеш ли колко си далеч от истината

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Woof":

    високите си доходи - КЪДЕ? В София? Не, благодарим, кога станат високи у Радомирци, Твърдица, Ямбол, Горна Оряховица и пр. ела и ми се обади ;)
  • 29 МАК

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Лост":

    Точно така!!!скоро и аз така!!!
  • 30 МАК

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Моля":

    Отиди се прегледай !! Не си добре фалшиви родолюбецо!!!!