23 Май, 2018 10:37 4 292 28

Отворено "кърваво" писмо до башбаканинът Борисов относно вампира Белене

  • аец "белене"-
  • аец белене-
  • енергетика-
  • бойко борисов

Никой от нас не е упълномощил, когото и да било от вас, да преговоря от наше име и да рестартира трупът на проекта Белене

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.


Ваше превъзходителство,
Превъзходителство, защото превъзхождате и нас и всички други българи по възможността да влияете върху съдбоносни за мен и за моите съграждани въпроси, сред които се откроява вампира Белене.

Никой от нас не е упълномощил, когото и да било от вас, да преговоря от наше име и да рестартира трупът на проекта Белене. В този смисъл нямате изрично пълномощия от народа.
Ваше, защото не сте мой, макар че частица от мен винаги се е надявала, че в критични моменти здравия разум на момчето от Банкя ще надделее. Очевидно съм се лъгал и коренните инстинкти са отстъпили място на "съображения" и "занаята на властимащия", научен по жълтите павета.

Както мнозина членове и симпатизанти на ГЕРБ, някои от нас са вярвали, че в тази игра на надиграване с петата колона на Русия - олигарсите - политически и бизнес, ще съумеете да сложите най-отпред националните интереси и да опазите, като възрожденците в онези време, Отечеството.
Време е да мислите за това, което ще оставите в историята. Нали сте най-дълго управлявалия министър - председател в най-новата ни демократична история?

И сега има отчаяни ваши фенове, сред тези, които все още гласуват, които си мислят, че ГЕРБ подкрепя европейското и атлантическо бъдеще на България. Те вярват, че в края на деня ще Ги надхитрите и ще нахраните с "обещания" многоглавата ламя, но ще съумеете да опазите страната си, оставяйки на власт. А заедно с вас, ще оставите на служба стотици хиляди държавни служители, които са основния електорален гръбнак на партията ви.

Този път е различно, защото сам, доброволно и съзнателно влязохте в капана на Кремъл и Решетников /още ли не признавате срещата си с него?/ и се съгласихте в дясно и отстрани от вас да няма проевропейска и атлантическа партия. Само когато имате такава силна алтернатива от дясно, можеше да работи вашия модел на "балансиране". Сега други ви балансират.

В Парламента и на власт са само и единствено партии, които симпатизират на Кремъл и които с радост и в надпревара за неговото благоволение, ще гласуват за всеки проект изгоден на Русия. В обществения и политически живот няма противотежест, която да ни предпази от крайни стъпки и да защити евроатлантическия ни избор. Обществото се лиши от буфери срещу политическия екстремизъм и безумия като проекта за нова ядрена централа. На практика всички са от една партия, работят в една корпорация, единствено принадлежат към различни лобистки групи.

Тяхното "лепило" е интересът да натрупат още по-големи богатства, без да рискуват и работят, да имат още по-големи къщи, яхти, коли и да изсмучат чрез подобни проекти вампири кислорода от въздуха на другите българи и на нормалните компании. Така България е обречена на екстремни нива на социална несправедливост, на последно място в Европа по доходи и благосъстояние, на изолация и маргинализация на големи групи от обществото, за които емиграцията остава постоянно и единствена алтернатива.

Имат нахалството да представят АЕЦ "Белене" като символ на енергийната и социална сигурност, като съзнават, че този "слон" ще дестабилизира и извади от равновесие за дълги години енергетиката, като лиши от фондове и социалното осигуряване, защото нетния ефект върху заетостта и приходите е доказано негативен.

Демографската катастрофа не е природно явление, а продукт на съзнателна самоубийствена политика, включително и на такива катастрофични проекти като АЕЦ "Белене". Ще създадат няколко хиляди места на цената на милион долара всяко, докато лишават десетки хиляди хора от други региони от доходи и месторабота, с което ще форсират деструктивни демографски процеси.
Господин Главен Изпълнителен Директор на Корпорация България,
Установихте пълен медиен контрол, лишихте опонентите си от достъп до масова комуникация, което налага сега да пишем тези "кървави писма", да свалим ръкавиците и преминем към готовност за радикални и крайни действия, да призовем към такива, точно както в онези мрачни времена на безправие при Султана.

Хората, които са уверени в своята правота и в принципите на демокрацията нямат проблем с конкуренцията на идеи и виждания за умовете и сърцата, защото те са единствената гаранция за просперитет и верен избор на обществото. Обратно, другите неуверените, знаят, че техните аргументи и куха патетика ще ги направят за смях при допир с алтернативни мнения и истинска политическа конкуренция, гледат да се явяват сами на екран и да са в компанията на удобни журналисти от медийното НСО.

Питаме, колко още пъти трябва да се удряме в стената на милиарди загуби, след двата несполучливи опита за реализация на този проект, за да разберем, че с времето той става все по-невъзможен, все по-скъп и все по-вреден като последствия.?

Колко още подставени "стратегически инвеститора" трябва да минат през кабинетите ви в Министерски съвет, в министерството на енергетиката, за да разберете, че хората с пари и с пазарни умения не са "идиоти" и няма начин АЕЦ "Белене" да се реализира по пазарни правила с търговско финансиране от банки? С други думи няма вариант за пазарна реализация?

На колко още провали на лобистите на този проект трябва да бъдем свидетели, за да се убедите в тяхната професионална непригодност и користни подбуди, а не да ги приемате като ексклузивни съветници? Прогнозите ли им се оказаха верни за дефицит на ток и Армагедон за българската енергетика, че да им вярваме и този път, само защото са отънели личните им сметки?
Според същите "енергийни корифеи", които са ваши партньори в заверата "Белене", които креативно усвоиха стотици милиони лева в поръчки, ядрените блоковете 5 и 6 трябваше да излязат от употреба до 2019 година, за да отворят място за нова ядрена мощност?

Май не си спомняте защо правителството на Сакскобургготски се съгласи да затвори 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй", като едновременно с това рестартира АЕЦ "Белене"? На обикновен език това се нарича енергиен канибализъм на ядрени наркомани. Днес АЕЦ "Козлодуй", слава богу работи с удължен живот и има всички перспективи да работи до 2037 и 2039 и отвъд?
Същите енергийни "канибали" се готвят изкуствено да ускорят смъртта на сърцето на българската енергийна сигурност - басейна и централите на Марица Изток и да лишат от поминък десетки хиляди души в Старозагорски и Хасковски регион. Само защото им трябва дефицит на енергия през 2027 година!?

Единствените, които могат да дадат пари за подобен енергиен проект - блудство с разума - са други държави, чрез техните компании, които ще компенсират липсата на пазарна логика с геополитически интерес? Давате ли си сметка, как Европа и НАТО ще погледне на това - руска или китайска държавна компания да притежават атомна централа у нас? Особено в сегашния режим на санкции срещу Москва и напрежение в търговско-икономическите отношения между ЕС и Китай?
Толкова ли е сложно да разберете, че поставяте България в изолация, в предварително обречена и губеща позиция, от която ще произтекат само загуби и щети, защото нямаме контрол върху процесите, в които участваме и не можем да изпълним обещанията, които даваме?

Не е необходимо човек да бъде супер енергиен специалист, за да разбере, че залагате на куц кон, особено ако сравните тенденциите в технологичното развитие при електрогенерацията. Ядрената енергетиката не е само в упадък, особено в развитите икономики, най-вече поради липсата на значителен технологичен напредък през последните тридесет години, но и защото е прекалено рискова и прекалено скъпа, при това с възходящ тренд за цената като оборудване, гориво, извеждане от експлоатация и съхранение на отработеното гориво и отпадъците.

Ако преди десет и повече години беше възможно да се разчита на договори за дългосрочно изкупуване на енергията, като гаранция за приходи, днес такава опция няма, без гарантирани от държавата, т.е. от данъкоплатците, кредити и гарантирани "разлики". Посоката на развитие на енергетиката е тотално различна - към либерализация и децентрализация на електрогенерацията и насищането с възобновяеми енергийни източници.

Вместо АЕЦ "Белене" българските потребители могат да разчитат на ВЕИ и енергийна ефективност, на генерация и съхранение на енергия в квартала и в дома, като сами балансират енергийното си уравнение между много конкуриращите си и гъвкави източници. Привържениците на гигантски свръхцентрализирани мощности като АЕЦ нямат шанс в тази битка, защото тя не зависи от централни и най-вече национални решения, а от позитивната регулация и интеграцията на енергийните пазари в рамките на ЕС, както и новите директиви, които стимулират възобновяемата енергия. В хоризонта на мислене на днешните адепти на нова ядрена мощност, до реализацията и България просто трябва да върви срещу времето и технологичния прогрес, като насила закрепости потребителите към произведената от ядрената мощност енергия. Нова АЕЦ ще нанесе непоправим удар върху малкия, средния и всеки друг бизнес, защото ще блокира конкуренцията и либерализацията на електроенергийния пазар, за сметка на потребителите.

Вие не сте силен по дългото четене, нито уважавате дългите анализи. За АЕЦ "Белене" е казано почти всички, включително и от вас, и едва ли ще обърнете внимание на дребни детайли като изкуствения заслон при застраховането на ядрения риск, заради който днес се хвалим, че имаме евтина ядрена енергия. На практика играем на руска рулетка със съдбата си и разчитаме за бюджета за всичко. Ипотекирали сме цялата българска икономика - защото е ясно, че една ядрена авария ще нанесе терминален удар върху икономиката ни. Вижте колко трудно мощна икономика на Япония се справи с трагедията във Фукушима, след което пренесете размерите на пораженията там върху българската икономика - три пъти по-големи от брутния ни вътрешен продукт. Българската държава е ултимативно отговорна за щети, причинени и върху територията на трети страни. Само не ни залъгвайте, че шансът за подобна авария не е голям. Кажете го на жителите на Фукушима, защото всички техногенни катастрофи до този момент се случват в условията на действащи "ефективни" системи за тяхното предотвратяване.

Кои сте вие, че да си позволявате да играете подобен покер със съдбата на българските граждани, при това не едно, а на много поколения под ред, през целия жизнен цикъл на една централа?
За това с това "кърваво" писмо Ви отправяме ясно и недвусмислено предупреждение, че ще стигнем до край, ще предприемем всяко действие, ще се обърнем към всяка институция, но няма да допуснем проекта АЕЦ "Белене". Колкото и жандармерия да изкарате, колкото и контрапротести да организирате, колкото медиен контрол да имате, те са нищо пред нашата решимост, защото защитаваме децата си, внуците и семействата си - а те са нашата България.

Никакви фотосесии и няколко минути слава със световни политици не струват живота и бъдещето ни.
За това Ви поставяме ултиматум - или се отказвате от АЕЦ "Белене" или протестите ще станат постоянни, като преминем към гражданско неподчинение.
Няма да платим, няма да мълчим, няма да съучастваме.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГосТ

    38 7 Отговор
    Може ли някой, който прочете това нещо да синтезира есенцията. Ако има такава. Тюфлеци,не са ли на работа?
  • 2 Фатих мурад

    8 31 Отговор
    Който смята че тока е скъп просто да не го ползва ....или д намери начини да си произвежда сам като смята че ще му е по ефтин и така....които не му аресва е там газената ламба или само денем на светло да живее
  • 3 Хихи

    51 11 Отговор
    Какви постоянни протести ,я се погледнете колко сте и кои сте !?! Като циркова трупа сте ..
  • 4 Фатих мурад

    31 3 Отговор
    Че ще има кражби ще има и то в огромни размери не само в аеца но и в фотоволтаична централа също ще има кражби защото такава е системата направена тея на върха на пирамидата да не работят а да крадат и да живеят фараонски и тея надолу по структурата да работят и да не живеят добре..това е статуквото на тази планета от векове за векове

    Коментиран от #5

  • 5 ГосТ

    25 0 Отговор

    До коментар #4 от "Фатих мурад":

    Затова харесвам Франция и Русия. От време на време на фараоните им падат главите. Мисля, че е крайно време за нова манипулация.

    Коментиран от #19

  • 6 Крузи

    33 6 Отговор
    Това човече можеше и по кратко да изрази интересите на хАмериканските ТЕЦ Марица и Ковачките енергийни апетити пак там.И на тоя му е време да се хвърля от прозореца с крясъци "Руснаците идват".
    Не съм гласувал за Борисов но не мога да отрека че "момчето от Банкя " има вроден усет за вярното решение за разлика от драскачи като поредния Василев.Време е за хора отстояващи Българските интереси а не защитаващи грантовете си от Американския обком и когато това се случи ние ще заживеем
    свободно достойно и щастливо.
  • 7 Голям прос

    23 7 Отговор
    "Башбакан", каква хубава българска дума. На тоя АЕЦ му мина времето. Трябваше да го построят когато започнаха.Сега ще е скъп и неефективен. В Калифорния ще слагат фотоволтаици на къщите. Е т'ва му викам саниране. А колкото до ТЕЦ овете трябва да се махнат оттам амерчетата със заробващите си договори. Никой не ще да ги затваря, пак наши хора ще си работят там. Досега бяхме кадърни да ги движим, сега чакаме американци да ни стопанисват нещата с национална сигурност. Пък тия "революционери" да не си мислят че всички държавни служители гласуват за ГЕРБ. И след ГЕРБ ще има държава и държавни служители.

    Коментиран от #20

  • 8 КККК

    26 5 Отговор
    НПО-та изскочиха пак.
  • 9 Billi

    19 4 Отговор
    В момента е управляващ партньор на консултантската компания по анализи на проектни и стратегичски рискове „Иновейтив енерджи солюшънс“ ЕООД.Посланик Василев е включен в „черния списък“ на руското Външно министерство със забрана да влиза в Русия – един от 89 граждани на Европейския съюз.[1]
  • 10 Billi

    23 4 Отговор
    МВР и ДС имат досиета за него, едното е за агент с агентурен псевдоним „Сашо 11“. [2] Василев е бил вербуван от Първо управление на ДС през февруари 1988 г. По време на вербуването си е заявил, че иска да сътрудничи с ДС по „идеологически, морални и политически мотиви“. От запазените документи се вижда, че той е имал и по-ранни контакти с ДС и РУ-ГЩ.
  • 11 Робот

    25 3 Отговор
    Агент Сашо11 от ДС, понастоящем на служба при други господари. Неделима част от отрепките на Костов!
  • 12 тюфлеци са

    18 1 Отговор
    На работа са, бе. Има кърлежи, дето точно това "работят".Тия, дето работят истинска работа не могат да си позволя да излязат да протестират за нещо. Такава е простичката схема на световния финансов октопод, от който им идват заплатите. Пък той си го изкарва от нас многомилиардно.
  • 13 Така де

    17 3 Отговор
    Партия ГРОБ зарови 4 милиарда дадени от БСП, защото руснаците отказаха да платят комисионни на Гробаджиите, а с тези пари можеше проекта да е вече готов. Сега Розбойковците искат да хвърлят още 4-5-10 милиарда държавни пари , за да вземат МНОГО ПО-ТЛЪСТИ КОМИСИОННИ ОТ БСП. ДОЛУ ПАРТИЯ ГРОБ!!!! ДОЛУ ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ НА ГРОБ!!! АЕЦ БЕЛЕНЕ вече е безмислен, особено ако го прави партия ГРОБ това означава ТАРАЛЕЖ В ГАЩИТЕ.. СПРЕТЕ ПРОЕКТА, ДОКАТО РАЗБОЙКОВЦИТЕ СА НА ВЛАСТ!!!!
  • 14 Владо Вр

    20 4 Отговор
    Пролетта на 1991г един учен от БАН каза:"Не построим ли АЕЦ Белене до 1995г,никога няма да я построим.Пак давам пример:АЕЦ "Аккую", от първа копка до ключ - 20млрд$ за 4 реактора(по 5млрд$ на реактор) Ние имаме сертифицирана площадка с отчасти построена инфраструктура и платени реактори(до сега 3,5-4млрд лв), и разни"специалисти" говорят за суми от порядъка на 10млрд евро,за довършването. Същите ни убеждаваха колко са лоши блоковете на АЕЦ "Козлодуй", и как трябва да ги закрием, без да слушаме представителите на МААЕ(хора специализирали в атомната енергетика, за които блоковете бяха безопасни и нормално работещи). През това време, румънците построиха първи блок на АЕЦ"Черна вода", и сега строят втори. Технологията е френска "Канду" (вместо отработен уран, се получава плутоний). А, това е в пъти по - опасно от нашите блокове. Интересно тогава, чии интереси защитават написаните писмото?
  • 15 ПОДКРЕПЯМ!!!!

    13 16 Отговор
    АЕЦ БЕЛЕНЕ трябва да се спре!!! ТЕЦ-овете Марица трябва да се затворят!!! Трябва да се работи за енергия от слънце, вятър, вода, и геотермална енергия. БГ почти няма производство и не виждам смисъл от ядрени централи. Не съм експерт, а абсолютно невеж, но щом при 10 пъти по-голямото потребление в комунизма не се направи АЕЦ Белене, то сега каква би била нуждата??? Това с продажбата на ток от АЕЦ-а е пълен смях. Ние българския зарзават не можем да продадем на други, камо ли ток да продадем. Само мамят народа , за да ограбят бюджета , чрез строителните компании на партийците от ГРОБ. Ще построят централата, ще вземат парите и ще кажат, че от нея нищо не става и да се оправяме. И без това партия ГРОБ има още 2 мандата да граби, след което държавата фалира и Разбойковците ще се пенсионират. Затова ГРОБ дава зор за АЕЦ-а, да вземат парите и после бягат с 200км/ч от БГ към хубавите и топли държави. Дето се вика - след партия ГРОБ потоп!!!
  • 16 Смешковци

    15 4 Отговор
    Хич не съм фен на Боко, ама щом аХмериканските народни предатели и слабохарактерните се активизират срещу него, най-вероятно да прави нещо не в техен интерес. Дано само БГ народа да има полза!
    Иначе на референдума за атомна енергия гласувах с две ръце "ЗА"
  • 17 КТБ не ви ли стига

    4 10 Отговор
    Много хубави и скъпи били реакторите и щяли да ръждясат.Ами като са толкова хубави,защо Теменужка една година не намери кой да ги купи?Дори и да има кой,комисионната ще е нищожна.Друго си е да разровим пак гьола-милиони в джобчето.Снощи гледам оня предател Първанов да лъже като ром-няколко десетки хиляди щели да работят в Белене.Всички,които подкрепят тази измама или имат финансов интерес,или са просто кухи кратуни.
  • 18 ТАКАААА

    18 0 Отговор
    не съм чел и ред по надолу от първия, но няма и смисъл. такива жалки същества дето скачат според колко им платят няма да коментирам. искам да споделя следното разсъждение: Вече парите са дадени /3,5 млрд.лв/, който откраднал откраднал, та защо цялото това оборудване да гние там и след това да иде за скраб? ИМА ЛИ ЗНАЧЕНИЕ кой прави тая централа???? за мен НЕ, но за някои дето прибират рушвета да. Ние трябва да бъдем енерго независими за да сме добре. Само че някой не иска това, кой ли може да е??? някой сеща ли се.........собствениците на мариците/ФАЩ/ и нашите европейски "партньори"! за да могат да ни дерат както си искат и ние покорно да въртим задника........така ни извадиха и от Южен поток, така и някога ни затвориха блоковете на АЕЦ козлодуй и т.н. толкова е просто......почти колкото Боко тиквун!
  • 19 Румяна Костова

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "ГосТ":

    Абе,смешковци,написали сте цял роман.Не успях да го прочета толкова сте бездарни! Следващия път бъдете по-лаконични и ясни в онова което имате да кажете.
  • 20 ТИ ГА БЕШЕ В КАЛИФОРНИЯ И ЯСНА ЛИ ТИЙ

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Голям прос":

    РАЗЛИКАТА КОЯТО Е ОГРОМНА В БРОЯ НА СЛЪНЧЕВИТЕ ДНИ..?;,???
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Отоплител

    4 3 Отговор
    Господин Борисов е лигитимното избран от народа.Изборът е таен.Омръзнало ми е от навлеци които след избори се притурят към победителя и да раздават характеристики на другите,че са врагове на властта.При първият удобен момент ще ви забият нож в гърба.Работете за благото на държавата Господин Премиер и не се съобразявайте с предателите.Ние сме такава държава.Много предатели има и тях ги разобличават само Вашите дела.
  • 23 плевен

    6 0 Отговор
    Умници.Я ги снимайте отвисоко,да видим колко по трима са.Колкото по нищожна група са,толкова повече се кичат с България.А за луксозните плакати дори не са платили.
  • 24 Бат Вальо

    7 0 Отговор
    Кои сте вие, БЕ ???
  • 25 Пешо

    6 0 Отговор
    Щом "умните глупаци" и "красивите уроди" са против, значи реализацията е в полза на хората!
  • 26 До автора на статията

    9 0 Отговор
    Прочетох първите няколко абзаца и реших, че е безмислено да продължавам. Авторът на статията пита кой в упълномощил Борисов да преговаря от негово име... Абе ланкоолу, кой упълномощи управниците през 2004 да преговарят за НАТО? Някой тогава пита ли БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД?
  • 27 За предателство

    4 1 Отговор
    Присъдата е само една смърт
  • 28 русенец

    4 0 Отговор
    Що пък никой не отваря приказка за грабежите на ерп- тата, пак увеличение на тока, а те не са производители! Каква е цената на тока, който се изкупува от частните фотоволтаици и вятърни централи? Дали пък Белене няма да подбие пазара? Публична тайна е, че жената на Георги Кадиев ( най честният политик) е от най големите търговци на електроенергия???????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1