Last news in Fakti

29 Май, 2018 10:06 4 571 12

Абсурдното предложение на МВР

  • мвр-
  • регистрация-
  • автомобили

Все неща, които родните органи упорито отказват да направят

Абсурдното предложение на МВР - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След зачестилите сигнали за съдени в Гърция българи, които са продали автомобилите си, използвани в последствие за трафик на хора, родните институции излязоха с уникално решение. Въпреки че е повече от ясно, че продалите автомобилите си са невинни, тъй като престъплението е дело на новите собственици, които умишлено не са пререгистрирали превозните средства, МВР насочва препоръките си именно към спазващите закона.

Преди дни институциите призоваха всички бивши собственици на автомобили да проверят дали новите притежатели са пререгистрирали колите.

Това е уникална реакция. Вместо ведомствата, които отговарят за този въпрос, да направят съответните справки и да видят дали има нарушения, те карат стотици хиляди граждани, спазили правилата, да се разхождат по гишета и да проверяват сделки от преди години.

Абсурдно е, защото това е работа на МВР. Ясни са законовите срокове, в които трябва да се извърши пререгистрация на МПС. Институциите би трябвало да могат да направят тази справка автоматично, а не да разказват половин България до КАТ и общините.

Мързелът на МВР обаче да свърши някоя допълнителна работа е пословичен.

Не е ясно и защо единствената реакция на отговорните институции е този потресаващ призив, а не излизане с предложения за промяна на явно несъвършеното законодателство. Повечето европейски държави не се сблъскват с подобни проблеми, защото имат много по-ефективни процедури за покупко-продажба на МПС. Дали това се отнася до разлики в концепцията за регистрация, притежание на номера, срокове или автоматизиране на системите между отделните институции, не става въпрос за пари или човешки ресурс. Става въпрос за мислене и воля да се запушат пробойните в системата, да се улесняват гражданите и да се упражнява качествен контрол. Все неща, които родните органи упорито отказват да направят.

Затова нека, ако им е възможно, имат малко срам. Редно е да поправят собствените си грешки и да поемат отговорност за пропуските си, а не за пореден път да ни карат да се чудим за какво ги издържаме и да ни принуждават да вършим тяхната работа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ежко

    37 1 Отговор
    Абсолютно правилно!
  • 2 анонимен

    16 9 Отговор
    В МВР работят агенти на ЦРУ и МИ-6 и саботират системата ни под команда на Пентагона.Те са някъде в системата и трябва да ги открием и да ги пребием
  • 3 Серж

    29 2 Отговор
    От глупав към по-глупав в тези "системи за сигурност" към МВР!! Няма ли поне един грамотен и малко над средното образован служител, който да поеме контрол над това малоумие и въведе работещи практики за работа в тази разпаднала се от корупция система!
  • 4 Бррр

    16 1 Отговор
    Какъв контрол,каква система,какви пет лева?!Преди няколко години продадох кола чрез автоборса и после ми дойде писмо,че трябва да я отчисля,но никой от кат не можа да ми даде сведение на кого е продадена колата,защото това било полицейска тайна и ме препращаха 100 пъти до данъчно и кат,докато стигна до началник кат и тогава нещата се оправиха и то с 300 зора!Такава държава няма,освен в джунглите на Амазония!
  • 5 Гост

    16 1 Отговор
    Аз казвам ли Ви, че по институциите е недоучилата, безхаберна, безродна, саможива и келепиреста измет на българското общество?!
  • 6 росен

    10 1 Отговор
    След като имат за съветник Калина Крумова по пътна безопасност, която е в много, много близки отношения с Петър Стоянов-Сумиста, какво друго може да се очаква от малоумници. Нали шефа й Валентин Радев преди време каза пред журналисти: "Ние немислим, ние действаме." Е това са му действията.
  • 7 Политолог

    13 0 Отговор
    Толкова е просто, след като един собственик си продаде колата, след сделката, нотариуса дупчи талона на колата с името на стария собственик на две-три места и става невалиден до издаването на нов от КАТ
  • 8 Кумчо Вълчо

    7 3 Отговор
    боко и цецо,бивша мутра и бивше ченге ако има бивши.Щом сме си ги избрали ще траем.
  • 9 filo

    1 2 Отговор
    И ако не са пререгистрирани колите какво ще стане.

    Коментиран от #11

  • 10 Юпи

    5 0 Отговор
    А МВР как да знае дали си си продал колата или си подписал пълномощно и след това някой е продал.Просто става като в чужбина.Нотариалната заверка изчезва.Да го правят като в Германия и толкова.
  • 11 Пабло Ескобар

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "filo":

    Нищо-важното е да си сменят талона :)
  • 12 dembi

    2 3 Отговор
    Само да отбележа, че по закон и по инструкции, написани над гишетата в КАТ купувача има задължение да пререгистрира колата на свое име, но и купувача има двуседмичен срок да уведоми КАТ, че е продал колата и да предостави договора за покупко-продажба. По този начин, дори и новия собственик, да не е пререгистрирал колата на свое име, всички глоби и запитвания за собственика на колата (каквито отправят гърците като заловят трафикант на хора) ще бъдат отнасяни към купувача, а не към стария собственик.