28 Юни, 2018 13:57 3 329 5

Германия: Когато мама няма работа

  • деца-
  • германия-
  • безработица

Киното за тях е лукс, а обичайните хобита и спортни занимания стават недостъпни

Германия: Когато мама няма работа - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Киното за тях е лукс, а обичайните хобита и спортни занимания стават недостъпни. Много деца в Германия разполагат с толкова малко пари, че на практика не участват в социалния живот. Коя е причината за тази бедност?

Институтът за проучване на трудовия и професионален пазар (IAB) стига до извода, че разпространеният предимно в Западна Германия семеен модел, при който само мъжът работи, а майката се грижи за децата и домакинството, е един от факторите, водещ до тази бедност. Според учените, доходът на майката е от решаващо значение за това дали детето ще расте в бедност или не. "Действително бяхме изненадани да установим, колко силно финансовата ситуация на децата зависи от наличието на трудова дейност на майката“, казва ръководителката на изследването Сара Мене от фондация „Бертелсман“.

Според проучването, почти всички деца са финансово подсигурени, ако майката работи на пълен, или поне на половин работен ден. Когато майката задълго остава извън професионалния живот, почти една трета от подрастващите трайно изпадат в "положение на бедност". То настъпва, когато семействата са принудени да преживяват с по-малко от 60 процента от средните нетни доходи за домакинство, или когато живеят от социални помощи. За изследването са проучени информации за 3 180 деца в продължение на пет години.

Разкъсани между възпитанието на децата и работата

Положението при самотните родители е още по-тежко. Майката трябва да работи поне по 30 часа седмично, ако не иска децата ѝ да растат в крайна бедност. Точно в това обаче се състои проблемът на самотните майки: грижите за децата много често не им позволяват да работят на пълен работен ден.

Поне една пета от децата на самотни майки, работещи на непълно работно време, живеят в бедност, а когато самотната майка е безработна, децата са просто обречени на недоимък. Тези резултати са шокиращи. "Самотните майки все още имат неравностойно положение в обществото", казва Нина Олмайер за Германския фонд за защита на децата.

Тя настоява а повече данъчни облекчения за самотните майки и за увеличаване на минималната надница. "Самотните майки често упражняват типично женски професии, които не са добре платени. И в това отношение трябва нещо да се промени", казва тя.

Детската бедност има много тежки последици. Много често подрастващите се чувстват изолирани. "Децата, които живеят дълго в бедност, имат по-малко приятели. Те почти никога не членуват в спортни клубове, рядко ходят на кино, не могат да се отдадат на други хобита или да канят приятели у дома.

Който е беден, остава без приятели

Подобни деца имат много малко социални контакти и се чувстват изолирани от обществото", казва Сара Мене от фондация „Бертелсман“. „Растящите в бедност деца отрано забелязват, че имат много по-малко шансове за развитие в обществото в сравнение с децата на по-заможните родители. Затова настояваме за промени в социалното законодателство. Защото сегашната ситуация е такава, че детските надбавки се приспадат от социалните помощи. Всъщност парите за децата би трябвало да се насочват към онези семейства, които най-силно се нуждаят от тях“, казва Мене.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gost

    27 2 Отговор
    Я елате в България,да видите ние как живеем.
  • 2 Bg гражданин

    17 3 Отговор
    Защо т.нар. Запад си позволява лицемерно да ни поучава и търси кусури.
  • 3 анон

    2 7 Отговор
    ай стига глупости
  • 4 гост

    13 0 Отговор
    Ако това е вярно,е много лошо! Това не говори за съвременна Германия,но щом го казва Дойче веле!?
  • 5 ДДД

    3 0 Отговор
    преди са достигали парите даже да не работи жената но сега имат много сиган (както и у нас) и помощите не стигат а за сиган работата е грях и жените да си стягат ....