Last news in Fakti

2 Август, 2018 19:00 2 709 10

Успелите българи

  • успели българи-
  • ивайло пенчев-
  • бизнес
Успелите българи - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Където и да сме по света винаги ще се радваме тогава, когато четем или гледаме репортажи за успели българи. Така се случи с мен. Седя си в къщи и надничам през телефона си да чуя или видя нещо за успели българи някъде по света. След като изгледах и прочетох много материали попаднах на един репортаж, който представя един успял българин – Ивайло Пенчев. Нищо не бях чувала за него преди това. Нищо не знаех за бизнеса му. Впечатли ме с непринуденото си поведение. Не е от „летящите“ хора.

Това коментира за сайта „24 май“ Анна Пашова – Такър.

Той признава пред камерите, че на базата личен опит е достигнал до извода, че България не е лошо място за бизнес като се имат предвид административните трудности в САЩ, Франция, Германия и други страни. На базата на своите контакти и личен опит в реална бизнес среда той си е извлякъл много поуки, които са актуални за всички, които искат да започнат бизнес и да бъдат предприемачи.

Като икономист, който го чешат ръцете и езика си позволявам да изложа и доразвия неговите поуки, така че да бъдат достъпни и полезни за всеки.

Първата, най-важната поука от реалния живот е да слушаме хората, които разговарят с нас. И това слушане да бъде градивно, а не деградивно. Какво имам предвид? Когато слушаме някой, да не го критикуваме в мислите си и да търсим негативите на това, което чуваме. Напротив, слушайки някой ние да мислим за няколко допълнителни начини чрез които тази идея може да бъде доразвита.

Не давайте съвети на хора, които не са ви ги искали. Те няма да ги оценят дори и да са креативни. Хората не са свикнали да оценяват безплатни добронамерени съвети.

Преживяното, поуката, е най-добрият съвет. Смрадливата поука е най-добрият учител. Казвам го от личен опит. Когато си паднал, когато си се намазал от главата до петите в калта. Изправянето, почистването и продължаването с гордо изправена глава е най-сладкият урок.

Мотивацията. Да си наясно какво искаш от живота е от изключителна важност за това да бъдеш успял човек. Мотивите на всеки са различни. За едни – да работят в екип, за други да изкарат пари, за трети да избият комплекса си на малкия човек. Според мен повече от 90% от успелите хора са с мотив да преодолеят комплекса на малкия човек. Нека надникнем в историята – Хитлер, Ленин, Путин…

Онзи, който иска да се хареса на всички е човекът без самочувствие. Прави всичко, за да бъде харесван и накрая плаща висока цена за това. Няма пари, тъй като е похарчил доста от тях за неща, за да се хареса на някой. Грешка.

Прави каквото искаш пък да става каквото ще. Това е девизът на успелия предприемач. Смелостта е най-важното качество за успеха.

Отбягвайте т.нар. „отровни хора“. Те са хората с две лица, които са на някаква ключова позиция и обичат да контролират всеки чрез подчинение.

Ако обичаш някого, можеш да го промениш. Обичайте хората, с които живеете и работите. Само така бихте ги накарали да се променят в позитивна посока.

Не наранявайте хората, не ги наказвайте за техните грешки. Прощавайте им. Това е най-доброто отмъщение.

Не влизайте в битки. Влезеш ли в битка винаги ще излезеш ощетен, дори и да си победител.

Бягайте от хората, които не ви обичат. Няма човек, който не ви обича и да направи нещо хубаво за вас.

Доверието е един от най-важните капитали. Доверявайте се. Ако искаш да растеш и да успееш, доверявай се. Ще губиш, ще падаш, ще ставаш, но само така можеш да успееш. Това е реалният живот.

Хората, с които живеете и работите трябва да имат желание да бъдат с вас.

Благотворителността в обществото е свързана с чувството на вина. Това е така. Участвах и участвам в много благотворителни кампании. Наистина е чувство за вина. Признавам си.

Накрая искам да завърша своята позиция с мисълта „Мисли добро, прави добро и ще бъдеш добре.

Надявам се хората, които прочетат тази моя позиция да извлекат своите поуки от живота и да продължат напред с гордо вдигната глава на позитивно променили се хора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 абориген

    5 1 Отговор
    "Чешат" ли го ръцете и езика, или го сърбят?
  • 2 Ристе

    2 5 Отговор
    Поздравления за статията, мако са хората които да изкажат подобни мисли и преживяно с добро.
  • 3 Аман от глупости

    9 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: '' Прави каквото искаш пък да става каквото ще. Това е девизът на успелия предприемач. Смелостта е най-важното качество за успеха.'' Това е девиза на егоиста, за който другите нямат значение. Изразът е: ''Прави, каквото трябва...'' Каквото ти казва морала, чувството за отговорност и достойнство. Ама в БГ бизнесът е в ръцете на мафията.
  • 4 Чужбинец

    8 1 Отговор
    Българите от чужбина, особено тези които са постигнали нещо, не са добре дошли. На няколко пъти опитах да започна бизнес в България и постоянно се опитваха да ме измамят. Изглежда че нагласата на хората е че щом идвам от чужбина съм тъпо парче с пари, докато те са тарикати които знаят как да въртят чужди пари. Перфектна комбинация, няма що, печалбите за тях, загубите за моя сметка

    Коментиран от #7, #8

  • 5 Иванов

    6 1 Отговор
    Анна Пашова Такър, цял живот правя добро, дано някога видя същото...може би в Бъдещия свят. Тук за да си успешен човек, трябва да имаш близък от шефовете на ДС. Примерно Пеевски, дядо му е полковник от ДС. Затова и Пеевски е много успешен човек. Съжалявам, но не ми се пише точно по тази тема, повръща ми се, а вие си живейте с илюзиите с които аз не разполагам.
  • 6 Морук

    5 0 Отговор
    Най преуспелият еее той е бойкооооо борисов
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Чужбинец":

    Много, ама адски много трудно е, да се прави бизнес, в България. Имам опит от 1989 година, но след Указ 56 стана Ад, дори Данте Алегиери, ще ни завиди! Кой му пука.
  • 9 ГосТ

    3 0 Отговор
    Аз съм един лузър. Но все пак искам да попитам,кои са успелите хора? Предполагам юзерите с много пари,които въртят търговия и не са измислили и два реда техни мисли. Искам да попитам, освен търговците, учените, музикантите, художниците и писателите успели хора ли са ? Хммм,освен Т.Едисън, аз лично не се сещам за много други успели учени и изобретатели.

    Коментиран от #10

  • 10 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "ГосТ":

    ами веднага ти давам двама бил гиетс и марк зукърбърг.сериозни изобретатели осребрили изобретеното от тях.всъшност тва е често срещам сюжет сред белите държави и белите хора.