Last news in Fakti

5 Август, 2018 13:00 1 525 5

Достойнството и омразата - на върха на ножа

  • нож-
  • надежда-
  • пробождане
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

15-годишният Даниал Брекверди остава в ареста, реши Апелативният съд в София. Момчето беше задържано, след като прободе с нож свой връстник в столичния квартал "Надежда". Така беше потвърдено решението на СГС от миналата седмица.

Случаят стана особено популярен след като в интернет се появи видеоклип с Даниал, в който той, полугол и изцапан с кръвта на връстника си Християн, обясняваше на свои приятели какво е сторил.

Историята е особен пример за цялата сбърканост на живота ни. Живот, в който вече всичко се движи толкова бързо, че не можем да го осъзнаем и рядко дочакваме да видим пълната картина. А в този случай тя е много важна – да чуем какво е подтикнало едно 15-годишно момче да действа с ножа като касапин срещу друго човешко същество. Версията е следната – Даниал е станал обект на продължаващи с месеци обиди заради произхода си. Той има ирански корени, което в училище му е докарало куп подигравки и убити, най-невинната от която е "джихадист". И накрая нервите му срещу един от "мъчителите" не са издържали.

Постъпката на Даниал е още по-ужасна и защото по свидетелски показания и медийни репортажи в училището са знаели какво се случва. Знаели са учителите. Дали е така си знаят само въпросните хора, но с голяма доза вероятност можем да предположим, че е напълно възможно. И тогава идва логичният въпрос – вие, г-жи и г-да учители, какво направихте? Изобщо направихте ли нещо? А за какво я работите тази професия, ако не обръщате внимание на такива проблеми? За ден да мине, друг да дойде ли?

Липсата на отговорност в случая е вина, която ще си остане ненаказана. Не чух, не видях, не ми се занимаваше. И накрая имаме куп провалени животи. На Даниал, който сега ще понесе заслужено наказание. На Християн, който цял живот ще страда от последиците от нападението – както психически, така и физически. На семействата им, които също ще страдат заради децата си. А можеше да не е така – ако просто някой си беше свършил работата, ако беше обърнал внимание, ако беше осъзнал, че достойнството все още е ценност, която не може просто да бъде пренебрегната. Ако беше си спомнил, че думичката "учител" има и друго значение в българския език - "възпитател". Ако ...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 системолог

    11 0 Отговор
    И учителите, и родителите, и децата, и всички нормални хора в България са жертви на хибридния геноцид, който върлува вече 30г.
  • 2 Реалист1

    7 0 Отговор
    Мълчат учителите за да не изтърват бройка, за която получават пари. Ако накажат и изгонят деца с лоша дисциплина, няма да има пари за заплатки. Има психолози в училищата. Честно, не знам защо вземат заплати. Няма наказания за добичета които нямат оправяне освен с пръчка. На човек му писва понякога, но няма кой да го разбере и не се знае какво ще направи като се афектира. Рибата се вмирисва от главата ако не знаете
  • 3 Емил

    2 1 Отговор
    Религията на човек е "лакмусова лента" за нивото на морал до което е достигнал (вкл. и като подсъзнание). Щом може да се убива за отмъщение и джихад, значи, че може всяко спречкване да се сведе до това оправдание! Хората не са равни! За да знаете какви са - вижте религията им - другото е преструвка!
  • 4 goni

    0 1 Отговор
    Страшна злоба се натрупа! Оставете всичко останало! Злоба е имало винаги, ама сега! Не обвинявам никого! Не оправдавам никого! Докарахме я до под кривата круша! Трябва малко доброта! Няма да стане!

    Коментиран от #5

  • 5 име

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "goni":

    всеки си търси само правата , а не говори за отговорностите си ! и все по-вече хора се научават , че винаги имат права , а отговорности - не .