Last news in Fakti

20 Август, 2018 20:00 3 335 36

Неолиберализмът си отива! Ще спите ли спокойно, „деца“?

  • неолиберализъм-
  • демокрация-
  • фалшиви новини
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Васил Проданов

Началото на прехода към американизирания неолиберален капитализъм у нас бе съпроводено с възторжената песен „Комунизмът си отива, спете спокойно, деца“. Тя стана един от химните на „демократите“, родени от Горбачовата перестройка, които обясняваха, че „Времето е наше“ и скоро ще влезем в царството Божие. Това царство Божие бе наречено „демокрация“. А всъщност това бе един конкретен вид демокрация – либералната. Защото за нея основно право и ценност бяха правото и ценността на частна собственост. В специфичните условия на 90-те години обаче това бе неолибералната демокрация, тъй като друга водеща нейна ценност беше „свободата“, разбрана като свободно движение на хора, пари и капитали и защитаваща глобализирания и американизиран капитал, поставил под свой контрол националните държави, особено в малки и превърнати в периферия страни като България.

„Комунизмът си отива, спете спокойно, деца“, пееха „демократите“. И „децата“ заспаха. Спяха, докато се унищожаваше селското стопанство с варварство и безумие, непознати в историята. Лошият „комунизъм“ бе създал например напоителни системи за над 67% от обработваемата земя, а „демократите“ млатиха и унищожаваха, докато сведоха напояваните площи до 1-2%. Клаха и ликвидираха животни в мащаби, стотици пъти по-големи от скорошното унищожаване на болни овце и кози в Странджанския край. „Демократичната“ пандемия унищожи стотици пъти повече селскостопански животни от вирусите на днешната чума.

После се заеха с индустрията. През 70-те години у нас тя бе по-мощна от тази в Турция и Гърция, взети заедно. Докато „децата“ спяха, „демократите“ унищожиха народно богатство, по-голямо от унищоженото и разграбеното от варварите при ликвидацията на Римската империя.

Същото се случи със здравеопазването, образованието и какво ли още не. За петстотин години Османската империя не успя да унищожи българския народ. Сега, както е тръгнало, за пет десетилетия либералната демокрация и неолибералният капитализъм май ще го ликвидират окончателно. Една трета от него вече я няма.

Изминаха близо три десетилетия и светът на неолибералната демокрация, заради която „децата“ у нас заспаха „спокойно“, започна да се пука по шевовете. Тръгнаха да я рушат новопоявили се политически лидери, като се почне от Тръмп, мине се през Ердоган и се стигне до Орбан. Нейните защитници реват ужасено: „Фалшиви новини“, „Путин участва в избора на президент на САЩ“, „Демокрацията е в опасност“. Реват панически, а неолиберализмът продължава да се пука по шевовете си.

Едно от ужасяващите и травматични за българските либерали събития през последната половин година беше спонтанната реакция на българското общество срещу Истанбулската конвенция. Реагираха различни институции, като се почне от Православната църква и се стигне до Конституционния съд. Те отхвърлиха въплътените в конвенцията либерални и неолиберални ценности, защитавани и с участието на западни посланици в специалното шествие, известно като „София прайд“. Стана нещо ужасно, бе отхвърлен нормативен акт, смятан за висше достижение на неолибералните ценности, наричани за благозвучие „европейски“.

Това обаче май е само началото. Вървят процеси, които няма да видите от екраните на националните медии. Там долу, където няма НПО-та и свят с подбрани телевизионни картинки, либералните и неолибералните ценности са изчезнали съвсем и се задава нещо друго.

Тези дни за десети път посетих може би най-големия събор, събиращ всяка година хиляди хора на Петрова нива. Обикалях сред хората, разглеждах сергиите и забелязах ясно очертана тенденция. Хората с блузки и фланелки, изписани с думи на латиница, бяха по-малко от всякога, за сметка на другите – с български надписи и символи.

Продаваното по сергиите е индикатор за това какво търсят обикновените хора. Американските играчки от типа на куклата Доли бяха сведени до минимум. Търсеха се български символи, български играчки, българско производство. Вгледах се в сувенирните магнитчета, които хората лепят по хладилниците си в къщи. На тях бяха всички наши възрожденци. Там беше в различни версии Петко войвода. Имаше пет различни магнитчета с Тодор Живков, пет със Сталин и СССР. Многобройни шапки, фланелки и други символи, свързани с днешна Русия – например фланелки с надпис „Русия вперед“ и с образа на Путин. Това се търсеше.

Нямаше нито един символ на ЕС, на НАТО, нямаше снимки на Юнкер или на друг от днешните европейски лидери. Те не съществуваха. Продаваше се магнитче със скандална картинка – среден пръст и надпис „ЕС разруши икономиката ни, отне ни децата“. „Що за надпис е това?“, попитах продавачите, а те отговориха: „О, много популярен е и се търси. Това е цитат на пловдивския владика дядо Николай“.

„А защо не продавате сувенири с Юнкер или с други европейски лидери?“, заинтересувах се аз. А продавачите ме погледнаха с поглед, в който се четеше „Този нормален ли е?“, и отговориха: „Защото никой няма да ги купува“.

Такива ми ти работи! „Децата“ спяха спокойно, докато неолиберализмът опустошаваше всичко край тях. Мисля си за горките „деца“. „Неолиберализмът“ май си отива. Нищо, че никой не пее „Спете спокойно, деца“. А те дали ще продължат да спят?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил

    10 60 Отговор
    Некви други новинарски сайтове да знаете? Писна ми от драскачи пишман журналисти слугуващи на нечий извратени политически интереси. Ей мъдураторе майка ти ше ева нема да триеш коментара ми .

    Коментиран от #6, #8

  • 2 ами прав

    7 38 Отговор
    е боко ...80 % от хората в българия са идиоти !! какви деца е отнел ес бе...ами хората работят на запад и това е техен избор...по-добре ли щеше да е да са в българия а щедрият български работодател да им плаща по 600-800 лева !!що са собственическо чувство , че някой трябва да всяка страна да стои в България когато мнозинството НЕ ИСКА да живеят както на запад....да работят,да спазват някакви правила...искат само западни заплати !! и тези 1/3 които са на запад не са умрели а се справят добре....щом пращат по 100-на милиона всеки месец !!

    Коментиран от #14

  • 3 Ристе

    11 57 Отговор
    Смешни статии от болни хора, помнете, комунизмът никога няма да се върне в България. Ние помним и никога няма да забравим какво и как беше и се случи. Само слабоумни каскети могат да блянуват по ссср и русия.

    Коментиран от #7

  • 4 Бат Саше

    27 6 Отговор
    Амин!!!
  • 5 На никой не му пука за теб, Кириле...

    24 3 Отговор
    Айде обратно на клона.
  • 6 Вова

    47 9 Отговор

    До коментар #1 от "Кирил":

    Отивай да четеш кочината на САЩ! Писаното е толкова вярно, че чак боли, като разбереш как ни "подхлъзнаха".

    Коментиран от #27

  • 7 287

    45 5 Отговор

    До коментар #3 от "Ристе":

    ООооооо де да бяхме стигнали комунизъм, гарантирам ти че нямаше и да помислим за соросоизация! Да ама не, урките дойдоха и ни разкатаха държавата, благодарение на ей такива като тебе!

    Коментиран от #12

  • 8 976

    27 4 Отговор

    До коментар #1 от "Кирил":

    Има като за тебе ще ти пасне 100% някой порно сайт!

    Коментиран от #19

  • 9 Така де

    45 1 Отговор
    За жалост либерализма не си отива, а се трансформира в зловеща "либерална" диктатура. В бъдеще , който не приема содомията, некрофилията, зоофилията, атеизма, садизма и прочие порочни практики, ще се приема за несъвместим с реалността и ще го изолирват като луд и непотребен. Масово днешното поколение е супер извратено - фен на садизма, разврата и опиятите. Западната култура зомбира младите и дори на пръв поглед да изглеждат нормални въобще не е така. Света се движи към ужасен сценарий , в който Злото ще царува и ще е новия бог за преклонение. Хората работещи в държавните служби са тотално изперкали и на тях въобще не може да се разчита. Всички масово се извратиха , като се започне от лекар, адвокат, чиновник, та чак до министър-председател и президент. Западната култура промива мозъци и нищо не може да я спре. Няма как да се смени политическия либерален идиотизъм с нещо нормално, след като няма нормални хора. Това, че сега се сменят някой бизнес партньори с други и се правят размествания в някой сфери въобще не значи някаква промяна. Просто се дава залъгалка за обществото, за да може да се прегрупират либералите, както при войната се дава временен мир за да се прегрупираш и нападнеш наново. Бъдещето ще е жестоко !
  • 10 Само питам

    4 37 Отговор
    Защо постоянно доносници на ДС, като агент Иванов имат трибуна в този сайт?

    Коментиран от #11

  • 11 само отговарям

    34 3 Отговор

    До коментар #10 от "Само питам":

    Защо? Ти очакваш доносникът на ДС иво инджев ли да пише простотии

    Коментиран от #13

  • 12 Ристе

    4 29 Отговор

    До коментар #7 от "287":

    Да го стигнем в смисъл като северна кореа или венецуела или куба или любимата ти раша, само тъп каскет може да иска да вида истинското лице на комунизма. На такива руски роби ще им пикая на гробовете.
  • 13 Само питам

    8 6 Отговор

    До коментар #11 от "само отговарям":

    Има огромна разлика между Първо главно управление на ДС /външно разузнаване/ и Шесто управление /политическата полиция /, на която доносничи Проданов.

    Коментиран от #18, #32

  • 14 Иванов

    5 9 Отговор

    До коментар #2 от "ами прав":

    Може и да е седнал, а не прав. България е може би единствената страна в която всеки обвинява останите, че са идиоти, мърши и бай гани, но не си погледне гуреливия фейс в огледалото. Трябваше ли това да стане с държавата ни? А можехме ли да го избегнем? Едва ли. Вие сте забравили, но когато Раша фалира, ни запрати нас своите сателити като снежни топки в Ада. Луканов, който определи насоката на падението беше човек на Горбачов. Демакратите бяха хора на Луканов. Следите ли мисълта ми? Ами явно и вие сте от спящите. Няма да ви будя... Инак пак щях да ви посоча Дълбоката държава ХАБАД.
  • 15 Гост

    5 2 Отговор
    Време е.
  • 16 слави

    10 6 Отговор
    Комунисти ,либерали и демократи са един дол дренки и са врагове на българското и на Православието и на Христа. Тия предатели дадоха на тепсия България на американските окупатори и разбойници да я пренесат в жертва на техният бог сатаната......комунистите и либералите в лицето на ивайло калфин подписаха със САЩ заробващ договор с който се пренуждаваме да приемем и хрантутим не ограничен брой американски военнослужещи на наша територия ....комунистите пребоядисани като либерали и демократи сега са най върлите натовци и атлантици и възродиха комунизма под форма на либерализъм и глобализъм и лешиха народите от свобода и държави....
  • 17 Мими

    6 9 Отговор
    А каква предлага бившия ДС служител! Всички насила да седят в Бг, да работят за без пари в имено на добруването на ГЕРБ и да не излизан на Запад ли?! Минаха тея времена! Всеки се спасява от територия, която не му предлага нищо-нито работ с адекватно заплащане, нито сигурност, нито здравеопазване...НИЩО!
  • 18 само отговарям

    15 4 Отговор

    До коментар #13 от "Само питам":

    Иво инджев е бил доносник именно на шесто и топил най близките си приятели и колеги когато беше шеф на БТА по живково време и не е бил никога разузнавач а най долен комунистически доносник и боклук и по настоящем пръв атлантик и натовец и нойнстващ либерал боклука му с боклук дето не сяда и да яде без да иска разрешение от американското посолство
  • 19 Кирил

    1 5 Отговор

    До коментар #8 от "976":

    То това си е чиста порнография
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 no name no face no number

    7 2 Отговор
    Това си е истината, колкото и камери да турат и да си тургат закончета, които ги кефят, бъдещето ще ги помете и то не е чак толкова далече, колкото изглежда г-да и к-дами
  • 22 Свърши

    7 3 Отговор
    За голямо съжаление е прав.Примерът е до нас Румъния не го направи и ни изпревариха.Дори Сърбия след война.Ние сами си отрязахме корените клоните и друго каквото се сетите и за това вина имаме само ние.Другите си преследваха интересите

    Коментиран от #28

  • 23 Али Бабата

    9 3 Отговор
    Да сте слушали нещо за „Вашингтонския консенсус”?
    .....https://bg.wikipedia.org/wiki/Вашингтонски_консенсус.....
    или за “Infant industry argument”- протекционизъм и др. подобни неща?!
    ....https://en.wikipedia.org/wiki/Infant_industry_argument....
    Сривът на производството и икономиката ни след 1989 се дължи на наложеното ни преждевременно откриване на нашата едва прохождаща, неконкурентна икономика за европейската и световната конкуренция, без никаква ПРОТЕКЦИЯ. Защото протекцията на прохождащите икономики беше забранена от икономическата философия на „Вашингтонския консенсус”.
    Всички сегашни богати държави, на времето, когато са били на нашето положение(1989) с прохождаща, неукрепнала и неконкурентна икономика, масово са прилагали протекцията. Това важи за Америка, Канада, Западна Европа, Великобритания, Япония, Австралия и т.н. Япония, например, нямаше да е това, което е сега, ако не беше масираната следвоенна протекция на вътрешното производство, продължила 40-50 години. Посочете ми дори една от богатите държави, която да не е прилагала протекцията по силата на “ Infant Industry Argument”, в началото на модерното си икономическо развитие. няма такава държава на нашата планета.

    Правителствата на някои от същите тези западни държави не позволиха на нас да защитаваме неконкурентното си производство и измислят разни залъгалки за неосведомените. Като тази, че от политиката на свободната световна търговия печелят всички - и богатите и бедните. нищо по
  • 24 Али Бабата

    15 3 Отговор
    Нищо подобно! Горчивата истина е, че в такава свободна търговия печелят силните и губят слабите.
    Не случайно в планчето на Ран-Ът - документ в който са предопределени ВСИЧКИ БЪДЕЩИ ПРОЦЕСИ В ИКОНОМИЧЕСКИЯ И ОБЩЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ У НАС, НЕ е посочено прилагането на протекция по силата на “ Infant Industry Argument", но виж първа точка от плана е чуждестранната собственост на полезните изкопаеми. У нас тя беше изпълнена с особено старание и отдавна огромните български залежи на злато, мед и др. се отразяват само на статистиката за износа, но не и на реалния национален доход.
  • 25 ГосТ

    3 4 Отговор
    Това беше основният проблем. Залитнахме по доказано най глупавата сбирщина от хора (разбира се, че не е нация) на планетата и пихме с пълни шепи от тяхната помия. От руснаците поне наред с идиотщината получихме някаква школа и индустрия.
    Така и нема се научите, че трябва да гледаме културните от Европа. И двете - да отстояваме националните си интереси, но и да бъдем лоялен и достоен партньор. Не правим нито едното,нито другото

    Коментиран от #31

  • 26 Morgoth

    1 7 Отговор
    Очаквах да прочета интересен анализ на тема колко либерална трябва да е демокрацията. Очаквах да видя сравнение на либерализма в икономиката, който е едно много добро нещо поощряващо конкуренцията и мотивиращо за постигане на по-добри резултати и либерализма в обществото, който е една изкривена представа бъркаща правата и привилегиите и поставяща цел за равенство не на старта, а на финала - нещо което постига точно обратния ефект - демотивация и ниски резултати. За съжалени това което виждам в тази статия е поредната про-соц пропаганда идваща я от БСП, я директно продиктувана от Русия.
  • 27 Morgoth

    1 5 Отговор

    До коментар #6 от "Вова":

    Абе Вова, що все ние сме подхлъзнатите? Що не се подхлъзнаха Словения, Хърватска, Полша, Чехия и Унгария? Как така тия страни дръпнаха и почти настигнаха Запада, пък ние си останахме в ла*ната? Дали демокрацията ни е виновна или ние самите? Хората ни дадоха шанс - ние го пропиляхме! Заехме мястото което ни се полага - мястото, на което при свободна конкуренция отиват тариктатите на дребно като нас! Бойко не е причина, той е продукт!

    Коментиран от #29

  • 28 Morgoth

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Свърши":

    Не бързай с изводите за Румъния - тя се лашка напред-назад като ту ни изпреварва, ту се срива зад нас. Мамалигарите са същите ментета като нас.
  • 29 ГосТ

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "Morgoth":

    Всъщност затънахме в л..ната, защото не различихме кое е добро,кое лошо. Лошо беше да унищожим производството в електротранспорта -трамваи, тролеи електрокари. Лошо беше да заличим зеленчукопроизводството -едно от най добрите в света. Лошо беше да унищожим науката и технологиите -биотехнологичните си заводи,тези за електроника и дори космически уреди. Лошо беше и да преустановим всякакви отношения с Русия, докато цяла Европа имаше такива. Преди Крим. През тези мрачни години нямаше приоритети. Замазваха очите на хората с ЕС докато се крадеше ненормално. ЕС не е искал да останем чисто голи по аборигенски
  • 30 Румяна Костова

    2 0 Отговор
    Който търси,намира.Сайтове новинарски рълно в интернет ,където пишат с лозунги.На мен във факти.бг ми е уютно.И наистина има различни мнения.
  • 31 Румяна Костова

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "ГосТ":

    Господине,ами по-добре да не се учим от Европа за отстояване на националните интереси.Ако го сторим ,значи да признаем джендърите за по-висша прослойка и да пуснем интелигентните мургави имигранти да се размножават на воля.Пример за отстояване на нашите си интереси можем да вземем само от Унгария.Брюксел се бори против националните интереси,ако още не Ви е просветнало!
  • 32 Пешо

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Само питам":

    Много им разбираш на ДС! Ти към кое управление беше лизач?
  • 33 Грую

    1 0 Отговор
    Няма място за спокойствие на власт са "неоизметивизма" и "неокрадизма"!
  • 34 А уж е професор

    1 0 Отговор
    КЪДЕ Е ИЗХОДА ? КЪДЕ И ПЪТЯ ! СПОРЕД МЕД - какъвто и ст.ой да приемем или въведем - все ще го о.ерем. СТРОЯТ Е ВАЖЕН НО И СЪЗНАНИЕТО НИ СЪЩО Е ВАЖНО. Съзнание конкретизирано с ИДЕОЛОГИЯ . Но професора играе ролята на фактолог като журналист. А неговата роля е да работи за именно за Гъвкава идеология в интерес на гражданите. Гъвкава - Стратегия и Тактика, СВЕТА се мени а ние спим ЗАЩОТО ПРОФЕСОРА СПИ СЪЩО ! РАБОТИ ПРОФЕСОРЕ - СЪЗДАЙТЕ ИДЕОЛОГИЯТА ЗА ДНЕШНИЯТ И УТРЕШЕН ДЕН ! Играеш т.иковете на Иво Христов и Вацев - лайкучки бол, глави умни са нужни .За анализа ОТЛИЧНО ! След анализа ДЕ ГО СОЛУШЪНА ? НЯМА ГО ! СЛАБА КРАВА ! ВЪТЪК НЯМА ! ПРОФЕСОР ! ЛАПАЧ ! В СОФИЙСКИЯ УНИВЕ.СИТЕТ ПРОФЕСОРИТЕ СА ЗАСПАЛИ ОТДАВНА КАТО ОТДАВНА ПОГРЕБАНИ научни ДИНОЗАВРИ ! Чакащи разкопки и нов живот. А събудите се де !
  • 35 ПРОФЕСОРЕ, нима НАРОДА те изпревари ?

    0 1 Отговор
    Направи си ИЗВОДА ! БЯГАШ ОТЗАД а следва да си водач ! Калпави ПРОФЕСОРИ - бол. Родолюбиви - ЗЕРО !
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.