Last news in Fakti

26 Август, 2018 22:00 6 252 20

Как да санираме стария ми блок?

  • блок-
  • саниране-
  • юлиян попов

Къде е ролята на държавата в цялата работа? Ролята на държавата не е в това да плаща за всичко, а да осигури закони

Как да санираме стария ми блок? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това е блок 35 в Дианабад ( сн. 1 и 2). Едно време живеех там. Дълга история. Дядо ми имаше 4 декара земя наблизо. Компенсираха му я с половин апартамент, за който чакахме 15 години, но в крайна сметка се сдобихме не с панелен, а с полутухлен блок, изграден по метода на "пакетното повдигане".

Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Юлиян Попов.

Аз открих там първата частна галерия в България (след закриването на почти всичко частно). Казваше се "357", от бл. 35 апартамент 7. Група художници не посмяха да дойдат на първата изложба, бяха решили, че това е капан и 357 е препратка към известния пистолет на Клинт Истууд. Историята е дълга и забавна, някой път ще я разкажа, но вчера минах оттам просто да видя какво става. Замислих се: как би могъл да бъде саниран стария ми блок и как би могла да помогне държавата. Стигнах до следното заключение. Блокът би могъл да се събори, заедно с няколко малки блокчета наоколо.

Как да санираме стария ми блок?

Там има 5 такива блока на куп. Обитателите биха могли да бъдат настанени в апартаменти за 18 месеца, докато се строи нов блок или 2 нови блока на освободената площ. Ако новото строителство заема площ 50% по-голяма от сегашното и новите блокове не са по 5, а по 12 етажа, след 18 месеца обитателите на стария ми блок ще могат да получат нови, модерно изградени и високоефективни апартаменти. Строителят ще си избие парите и ще получи прилична печалба. (Сметнете го ако не вярвате.) Ще има и пари за инфраструктура, в блоковете ще има бакалия, кафене, фитнес център, детска площадка и много зеленина. Новите блокове ще изглеждат като тези, които са на 500 метро по-нататък ( сн. 3 и 4).

Как да санираме стария ми блок?

Как да санираме стария ми блок?

Къде е ролята на държавата в цялата работа? Ролята на държавата не е в това да плаща за всичко, а да осигури закони, може би да плати за организацията, да плати за свързващата инфраструктура, може би да даде гаранции на строителя, ако не успее да продаде апартаментите за година, да плати за подготвителната юридическа работа и още няколко подобни неща, които ще и излязат вероятно около 5% или 10% от стойността на целия проект. Не 100%. Събарянето трябва да стане част от санирането. Не ми казвайте, че това е България и в България нищо не става или че откъде на къде държавата ще дава каквото и да било или че хората няма да се съгласят, защото на никого не вярват. Да сте чували за нещо смислено, което става лесно?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ридру

    16 2 Отговор
    И какво? Всичко ще стане без да дадеш и един лев? Или си се родил прекалено рано, или си прекалил с приказките на Андерсен. Поинтересувал ли си се колко пари е 1 м2 застроена жилищна площ. Къде си ръгнал с тая панелка? Това му казват кон за кокошка. И защо някой трябва да ти подарява пари, като същото упражнение държавата може да го направи и беиз теб и съкооператорите ти. Просто да си строи на свободните места. А ти след като не си се постарал да си върнеш земите на дядо си след промените, ще си живееш в пакетноповдигащия се апартамент. Всичко друго в статията е Утопия с голямо У. В блока не можете да си съберете таксите - ще ги накараш да си развалят спокойствието. Абсурд. Дорри държавата да направи нещо по въпроса с пенсията от 6-ти етаж ще си кютате заедно докато соц строежът не се разпадне или не си съберете пари да го оправите.

    Коментиран от #11, #12

  • 2 Ккк

    8 1 Отговор
    Да щом яврора до е сметнал браво вярвам му.Но какво ли разбира един художник от строителство.Има ли си на идея колко е сложно това което говори.Та той и неговите съседи не са собственици на земята.Старите норми за застрояване повече ми харесваха вече въздух не остана
  • 3 Кикимора

    14 1 Отговор
    Нещо ми се губи зеленината , виждам само бетон и асфалт! И ако са възрастни хора , как ще понесат тая процедура с цялата си покъщнина? А и не вярвам , че наистина ще стане безплатно!
  • 4 onq s konq

    14 1 Отговор
    Аз тоя автор НЕ МОГА,ЩОТО НЕ ИСКАМ ДА ГО РАЗБЕРА.Не може ЦЯЛ СВЯТ да си мечтае да притежава "малка спретната къщурка"/колкото обаче е по-голяма-толкова по-добре/,което предполага САМОСТОЯТЕЛНОСТ И ЛИПСА НА ВЪТРЕШНОБЛОКОВИ КОНФЛИКТИ,а той да рекламира ОБРАТНОТО!Живея в 4-етажен блок в "абсолютния център" на града си -по 2 апартамента/90кв.м/ на етаж,тухла.2 от апартаментите са необитаеми,защото собствениците живеят трайно извън страната.Няма силна музика/всъщност изобщо няма "музика"/,няма скандали,няма проблем с паркирането в частния двор към блока,снабден със метална врата.Ходил съм в 15 етажни блокове с по 6 апартамента на етаж-мръсотия,асансьорите вечно повредени,гирултия всякаква 24ч,през панела се чува всичко -дори и шепот през 3 етажа.Е тва ли предлага автора?Препоръчвам горещо на всеки който ще си купува жилище-ТЪРСЕТЕ ГО БЕЗ АСАНСЬОР,т.е. ДО 5 ЕТАЖА.
  • 5 Реститутка

    12 2 Отговор
    То и аз искам някой да ми вземе старата 10 годишна кола и да ми даде ново мазерати безплатно, ама не става.
    Като толкова рипа автова защо не си продаде ППП-то, което нарича полу- тухелно от неграмотност, и не си купи в новата сграда. А ми няма да му стигнат парите ли. Ми защо тогава строителя да ти даде кон за кокошка? Понеже ще спечели от разликата в площите ли? А тя откъде ще дойде- от градинката пред блока ли? А КИНТ-а какъв е, знаеш ли, художниче? А колко идеални части имаш от земята? А ми то е ОПС ли? Ми тогава кво правиш?

    Защо изобщо давате на такива неграмотни хорица трибуна?
  • 6 Светлоносец

    12 1 Отговор
    Много хубава идея, но не става, ако ще и на 5 етажен блок да се построят 20 етажен, и не защото е трудно , а защото е "безмислено".
    Ролята на държавата е да създава условия и среда на сигурност за развитие на бизнес среда , с цел създаване на работни места.
    Това е ролята на Държавата. Ролята на българската държава, е почти същото, но не съвсем. В България трябва да се имитира законност, прозрачност, изпълнение на евро директиви, с ЦЕЛ ЛИЧНОСНО ЗАБОГАТЯВАНЕ НА ДЪРЖАВНИ ДИРЕКТОРИ И НАЙ-ВЕЧЕ ЗАБОГАГЯВАНЕ НА ТЕЗИ КОИТО СА ГИ НАЗНАЧИЛИ.
    Сега ще ви обясня това. Санирането е на стойност 700лв.м2 застроена площ. Разходът или себестойността на същите е сигурно под 83лв.м2. (Топлоизолацията е от 400-500лв на фаседата на сградата + 4000 лв за дограма + 400лв за водопровод и общи части от 500 лв. за апартамент от 65м2). Всъщност всяка санираща фирма реализира печалба от 620лв.м2. Имайки впредвид, че един вход от блок е от 1560м2 за 23 апартамента, печалбата е в размер на 967 000 лв. , тази печалба грубо, 1/3 остава за инвеститора, останалите 2/3 се разпределя както следва; за местна власт , политически партии, централна власт и по малък % за банка отпускаща кредита. Тези пари идват от държавния бюджет , като средствата се контролират от държавни институции , който се назначават от политически партии и цикала се затваря.
    Ако се направи същата сметка за ново строителство, себестойността е около 700-800лв.м2 , където ще работят 50 пъти повече работници за 1,5-2г.
  • 7 Филип ll

    6 2 Отговор
    Нека да ги видиме новите блокове след време ... Качеството се доказва с годините, остъкляване на парче, климатици на парче. Колкото по-голям, толкова повече безкрайна грозота.
    Авторът може би си е харесал новото градско планиране в Русия. Там където събарят ‘пететажките’ и строят по 30 етажа. Страшно е. Убива и последните остатъци на човешко чувство за пропорция и нормалност. Блок населен с хиляди собственици на коли прави подстъпите и паркирането много трудно разрешим проблем. Аз бих предложил малките стари блокове да се санират от съсобствениците, и да се облагородят и поддържат зелените площи между тях. Знам че пенсионерките нямат пари, но могат да си изплащат задължението на вноски. Това се прави в Европа, на запад от Сърбия и Румъния. За жалост на местните политици изобщо не им е до това как изглеждат нашите градове.
  • 8 osmiatorg

    6 1 Отговор
    иди ти на 12 етаж, да те заклати малко :)
  • 9 Замислете се

    7 2 Отговор
    В момента в София една трета от жилищата са необитаеми. Продължават да се строят жилищни кооперации, дори цели комплекси. Ще бъде изграден цял нов комплекс до и в Борисова градина. При този естествен прираст за кого се строят тези жилища? Замислете се! Това са огромни инвестиции, които ще се възвърнат след като се продадат, или отдадът под наем за голям период от време. Кой ще живее в тях? С кои хора ще се напълнят? Тези жилища трябва да се напълнят. Хората притежаващи капиталите вложени в тях не го правят на вятъра, никой не влага такива пари за да ги изгуби.Замислете се откъде ще дойдат жители.Автора на статията ви го казва направо.Ще се разрушава... Какво? Като начало стар панел. Има ли по-добър начин от това да остриже народа? Поетапно да се извеждат от експлоатация панелите блокове. Със закон естествено.

    Коментиран от #19

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пцо с А след Пто

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Ридру":

    Панелките, трябва да се утилизират, като стока с изтекъл срок на годност! Това са многоетажни ГРОБНИЦИ с черна плесен, ръжда, миризма навсякъде, стари изгнили асансьори, паркирани автомобили по детските площадки, озлобени и агресивни жители с ниска интелигентност фенове на стари БМВта и чалга от Прехода!!!
  • 12 Boxer

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ридру":

    Явно платена статия! Много панелки, ще надживеят новопостроените с морски пясък и главно пясък кооперацийки! Времето ще покаже. Обаче на някой не му се чака! Колкото до санирането, като почнат майсторите, вземете едно парченце от фибранът и го палнете със запалка. Ако не се запали -дорбре! Ако се запали- имате инстинкт за самосъхранение, знаете какво стана с блока в Лондон -80 души...
  • 13 гост

    5 1 Отговор
    Високият стандарт на живот се измерва със самостоятелно жилище, най-добре къща извън кварталите с гъсто население. Защо не се стимулира това с осигуряване на редовен транспорт, хубави и широки пътища, данъчно стимулиране, а искат да натъпчат хората в многофамилни сгради на площа от 50квм? Това е глупост. Да, ще пътуват по-малко до града, но ако има удобен транспорт, както е в чужбина, то няма да има голяма разлика. Живял съм на подобни места в чужбина и е много приятно и спокойно, а пътя до града е 15-20мин.
  • 14 Обикновен Бг

    7 1 Отговор
    И аз искам в нова тухла , но НЕ не Българско строителство.Не искам стената от тухли да се свързва с монтажна пяна за горната плоча, не искам от 24 упорни колони по архит. план да направят само 10-12 , за да излезе по еФтино на строителя, не искам бетонът мУ да е собствено производство защото щяло да му излезе по ефтино. А и това което правят тук с тЪй нареченото саниране НЕ Е НИЩО ДРУГО ОСВЕН ЛЕПЕНЕ НА СТИРООПОР ПО ВЪНШНИТЕ СТЕНИ , нищо друго не е.Саниране значи ДА ПОДМЕНЯТ ВСИИИЧКИ СТАРИ СИСТЕМИ И КОМПОНЕНТИ , ВКЛЮЧИТЕЛНО АСАНСЬОРИТЕ ,В ДАДЕН БЛОК И ДА УСИЛЯТ И УКРЕПЯТ СТАРИТЕ СВРЪЗКИ МЕЖДУ ПАНЕЛИТЕ. Така Санират глупавите чехи,австрийци, немци и др.

    Коментиран от #18

  • 15 СтарТИРаджия

    3 1 Отговор
    Абе авторе, как си я представяш работата с изнасянето на стотици обитатели? Къде, на фургони за две години? С цел: дай си ми гащите, на си ти парцалите! Бая утопично - глуповата фантазия. А относно санирането и създаването на паркова градска среда в кварталите; заминавай към Полша, Словакия, Чехия и др. Да видиш как се прави. Вкл. хората придават и любимата ти (явно) стъклено-хромирана фасада на панелките! Ама к'ви панелки... Като куклички са! А за междублокови пространства и зони за паркиране - к'во да говорим?! В каменната ера ще си останем. Манталитет и национална черта му се вика!!! Не виждаш ли, че и сега оправят фасадата на блока ('щото аз не съм чул да обновяват заварки и да подменят ВИК и ел. инсталации - еб.ти и санирането) и зае.ат околната мизерия на заварено положение!
  • 16 Гост

    3 0 Отговор
    Аха, т.е да заменя 4 етажната кооперацийка където и сега не се познаваме всички съседи а сме 13 на брой, с това да влезна в блок с 120 нови съседи?
    не хващам логиката. Винаги съм си мислил че колкото по малко маймуни на клона, толкова по-добре.
  • 17 хахаха

    0 1 Отговор
    По голяма глупост не бях чувал.
  • 18 Хахахха

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Обикновен Бг":

    Ходих да гледам една згада строена от гръцка фирма. Ми тя беше от итонг.

    Коментиран от #20

  • 19 асдафяф

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Замислете се":

    Първо няма как да загубят пари ако са построили нещо с тях. Това е идеята а не да се отдава под наем или продава. Много е ефтино да се строи. Ако ти се наложи да продадеш на половин цена от тази сега пак ще си на сметка.
  • 20 Строител

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Хахахха":

    Сграда, не Зграда. С итонг се стри и в Германия. Лек и топъл. По-хигроскопичен е от червената тухла. Достатъчно е да се санира добре и няма никакъв проблем.