Last news in Fakti

29 Август, 2018 10:00 4 332 27

Какъв владетел е бил цар Борис?

  • цар борис-
  • цар борис iii-
  • третия райх-
  • война

Последният акт от трагичния край на Третото българско царство е оскверняването и впоследствие взривяването на гроба на царя

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди 75 години, към края на дъждовния 28 август 1943, Радио София съобщава за смъртта на 49-годишния цар Борис Трети. С какво трябва да бъде запомнен последният монарх, управлявал самостоятелно България?

„Борис е бил герой. Той е блокирал напълно Айхман и е защитавал българските евреи“. Тези думи са произнесени през 1961 година от главния израелски обвинител Яков Бар-Ор на процеса в Ерусалим срещу Адолф Айхман, един от главните организатори на Холокоста. По време на процеса е събран огромен доказателствен материал за ролята на цар Борис Трети в най-ужасното престъпление през Втората световна война. Заради спасяването на българските евреи, на 18 май 1994 година еврейските организации в САЩ посмъртно удостояват Борис Трети с наградата „Морален държавник".

По време на войната България е съюзник на нацистка Германия. Но Борис не само запазва дипломатическите отношения с Москва, а и не изпраща нито един български войник на Източния фронт и дори категорично забранява на младежи-бранници да се включват като доброволци във войната против болшевишка Русия. Неслучайно и до ден-днешен оценките за живота и делото на последния монарх, управлявал самостоятелно България, често пъти са доста противоречиви.

"Равнозначно на мъдрост"

Според историка Андрей Пантев, няма никакво съмнение, че Борис Трети е бил популярен сред народа. „Той е бил силно впечатлен от съдбата на баща си цар Фердинанд. Ето защо в много отношения се е стремял да не стига до крайностите, които доведоха до абдикацията на Фердинанд. Така например монархът не допуска фашизоидни или екстремистки елементи като Ванче Михайлов да заемат постове във властта", обяснява Пантев. Според него бедата е, че събитията и личностите от онзи период често пъти се гледат като черно-бял филм. „За един държавник от ранга на цар Борис Трети не може да се говори, че е само велик или че е само негодник", казва историкът. По неговите думи, през Втората световна война на Борис му се е наложило да присъедини България към Тристранния пакт, защото си е дал сметка, че Германия неизбежно ще окупира Балканите.

Пантев твърди и друго: популярността на цар Борис Трети се дължи в голяма степен на факта, че той се е съобразявал с живота на обикновените хора. Царят прозорливо е уловил обществените настроения срещу предаването на българските евреи и с риск да пострада от гнева на Хитлер е спрял изпълнението на позорната сделка „Белев-Данекер". „Във всичко е проявявал умереност, което в тогавашните условия е било равнозначно на мъдрост", обобщава Пантев.

"Трагедията на българския монарх"

Философът Калин Янакиев припомня на свой ред, че цар Борис се е възползвал от антидемократичния преврат през 1934 година, за да укрепи властта си. Според Янакиев, действията на Борис са предопределени от местоположението на неговото царство. „Тази част от Европа винаги е имала нещастието да се превръща в жертвоприношение след всеки голям конфликт. България не изпрати войски на Източния фронт, но това не я спаси от агресията на болшевишка Русия. В този смисъл способността на цар Борис Трети да лавира между Германия и нейните противници не бива да се преувеличава. Съдбата на България като жертва на съветската експанзия е била предопределена. Трагедията на българския монарх е липсата на избор, който да промени хода на историята в благоприятна за България посока", смята Янакиев. Според него епохата на Борис Трети странно наподобява на т.нар. „нелиберална демокрация", прокламирана понастоящем от унгарския премиер Виктор Орбан. И все пак царуването на Борис не е автократично, а още по-малко пък е диктатура, уточнява историкът Андрей Пантев.

Двамата професори са единодушни, че след Първата световна война българската икономика постига големи успехи. Първоначално страната е стопански съсипана, дала е 150 хиляди жертви и е изгубила сериозни територии. Освен всичко друго, България трябва да изплаща огромни репарации на победителите и да изхранва 300 хиляди бежанци, прокудени от Македония, Тракия и Добруджа. По време на 25-годишното управление на Борис Трети брутният вътрешен продукт на предимно земеделската дотогава страна нараства повече от два пъти и достига приблизително 25 милиарда долара - приравнено към покупателната сила на долара през 1990 година. По време на Втората световна война производството се задържа на предвоенните равнища, а външнотърговският баланс остава положителен. България подобрява отношенията със своите съседи, а царят провежда политика за мирна ревизия на Ньойския договор, който тежко обременява българите. В резултат от тази политика страната не само си връща Южна Добруджа, но и се сдобива с допълнителен международен авторитет в разгара на избухналата вече нова световна война. Американското списание „Тайм“ дори обявява цар Борис за световна личност на месец януари 1941 година и публикува снимката му на корицата - нещо, което и до днес не се е случвало на друг български държавник.

"Докато съм цар..."

„Докато съм цар, българска майка няма да върже черна забрадка заради загинал във война син или съпруг!“, зарича се цар Борис Трети още когато като престолонаследник воюва на Солунския фронт в края на Първата световна война. И изпълнява това свое обещание, което Андрей Пантев нарича „мъжествен акт". Според историка, популярността на Борис като „Добрия цар“ не е само фолклор, а се дължи на неговото реално поведение. „Поуките за българската политическа класа от това управление са, че когато успееш да запазиш в неимоверно трудни условия равновесието и достойнството на нацията си, историята винаги те награждава с дългосрочен кредит на доверие. Най-добрата илюстрация на този кредит бе кариерата на сина му Симеон в България. Неговата популярност в началото се дължеше почти изцяло на делата на баща му", твърди Пантев.

Последният акт от трагичния край на Третото българско царство е оскверняването и впоследствие взривяването на гроба на царя, извършени през 1946 и 1949 година от група комунистически екстремисти, предвождани от Лев Главинчев. „Само еретическа религиозна страст може да обясни начина, по който комунистите изтриват миналото на народите. Това, което вършат с гроба на Борис, а и с всички живи или вече убити, които не са подкрепили комунистическата диктатура, напълно се вписва във варварската същност на тази квазирелигиозна доктрина и водената от нея истинска религиозна война. Те отричат основни човешки ценности като историческа памет, респект към личността, национален суверенитет и идентичност. Всичко това е трябвало да бъде изтрито“, обобщава философът Калин Янакиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НКВД

    14 34 Отговор
    Спасил бил евреите а е заповядвал да бъдат избивани партизаните които са се борили с фашистите!!!що не спаси невръсните деца от Ястребино?русифобите ни го натредоха тоя австрийска царска фамилия която от некадърност ни вкараха в две нац.катастрофи и в световна война на страната на най- големите касапи (ВСВ)

    Коментиран от #3, #14, #17

  • 2 ПОЗНАВАЧ

    26 12 Отговор
    Комунизмът е талибанщина, особено в руския му вариант.
  • 3 Амиии...

    28 11 Отговор

    До коментар #1 от "НКВД":

    Че СССР тогава е съюзник на Хитлер, какви фашисти, какви партизани. Последните се появяват едва 1941-ва със съветско спонсорство и нареждане
  • 4 Инкогнито

    18 15 Отговор
    Капитализмът затри България турците не можаха за 500 г.те бг.капиталистите рекордьори само за 28г.с помоща от Западна Европа!! Бегайте са на Вефа да слушате Радио свободна Европа
  • 5 НКВД

    15 18 Отговор
    За по младите които не знаят преди 1944 г.като царя си поиска няйоя нивичка или имотче отива жандармеристите и гражданина подписва ина че бой в полицията и ше го намерят след няколко дена на някоя ливада! Как си купи връх Мусала? С какви пари скъсаняците от Австрия си купиха толкова имоти в нашата страна?

    Коментиран от #8, #19

  • 6 00359

    12 2 Отговор
    Единствено сигурно, е че му се е налагало да взема наистина трудни решения. Аз съм далеч от идеята за монархизма и ни най- малко приемам по наследство да се предава власт, но няма да отрека заслугите му тази малка страна да оцелее. Относно БВП е редно да се спомене, че увеличението му реално е от 1939 до 1943 година. Тоест този показател е последните 4 години от животът му. През другото време БВП е значително слаб средно около 1200ЩД на глава от населението по курс 1990год. Като пикът е 1943 стигайки до 1700 ЩД. За сравнение по времето на СОЦ-а производителността нараства няколко пъти въпреки желязната завеса. Единственият спад от пика през 1943 година е веднага след войната до към 1950 година. От там нататък цифрите растат значително като пикът е през 80те години където данните стигат цифрата от 6430 ЩД на глава от населението по курс от 1990 година. Справката за икономическите данни както споменавам не за първи път са налични в сайта на НСИ
  • 7 Щайнер

    8 3 Отговор
    Айхман е бил офицер отговарящ за транспорта и документите го доказват , всички останали обвинения са без доказателства но еврейския реваншизъм е ненаситен и озлобен до крайности и го убиват , Мосад имат наглостта да го отвлекат от Аржентина точно като терористи
  • 8 малко история и факти

    18 12 Отговор

    До коментар #5 от "НКВД":

    Ти явно си бил свидетел тогава? На колко си години?
    Приказваш пълни глупости, типично за комунист.
    Така наречените партизани в България се появяват в края на войната към 44 г и са изцяло финансирани и въоръжени от НКВД, служат на СССР и интересите на сатрапа Сталин, целта им е да действат, като терористични отряди и да подготвят почвата за влизането на Червената армия в България, за това са били и преследвани от жандармерията, защото са били терористи и убийци, платени от Москва.
    Ястребинчетата са застреляни от членове на РМС, пак комунисти с цел да се настрои обществеността срещу властта, това е било саботаж.
    Я разкажи нещо, като си толкова дърт и помниш, за църквата Света Неделя и атентата от 1925г.? Още от тогава комунистите са започнали с убийствата, нормално е да бъдат преследвани, не мислиш ли?
    Атентатът в църквата „Света Неделя“ е най-големият терористичен акт в историята на България.

    Извършен е на 16 април 1925 г., Велики четвъртък, когато група крайнолеви дейци на Военната организация (ВО) на Българската комунистическа партия (БКП) взривява покрива на църквата „Света Неделя“ в София. По това време в нея се провежда церемонията по погребението на генерал Константин Георгиев, убит на 14 април същата година от други дейци на комунистите. Специалната цел на атентата е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната. При атентата загиват 134 души, а ранените са около 500, като част от тях умират по-късно от раните си.

    Коментиран от #13

  • 9 Цар Вул

    15 8 Отговор
    Връзвали са черни забрадки!И по време на убийството на Ал.Стамболийски и по врема Септемврийското въстание ,а и след преврата на 19 майците!А евреите от северна Гърция кой ги отпрати в концлагерите?Да не би "баба ти Наста"от Горно Нанадолнище!Все тези австрийски идиоти!А вчера много се нажалил,че го праследват!Да зощото са крадливи,подли и утайници!!!!!!!!Айде оди си в Испания,нали нищо не искаше от България?Нали затова се домъкна тук за да ограбиш нас-народа български!Не те искаме!Не разбра ли от твоетото фиаско с НДСВ и управлението ти!Пълен некадърник!!Айде чупката,докато не е заиграла тоягата !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 10 ам червената чума

    7 7 Отговор
    Присмял се хърбел на щърбел.Чакат московията да им нареди що да чинят
  • 11 Щайнер

    17 7 Отговор
    Не съм фен на монархията но Борис е спасил прадядовците ни от сигурна смърт на руския фронт тъй-като Хитлер е настоявал за българска войска там

    Коментиран от #23

  • 12 червената чума

    8 9 Отговор
    Мръсни комунисти Вие почнахте първи Царя хубаво Ви подреди
  • 13 КГБ Териер

    12 9 Отговор

    До коментар #8 от "малко история и факти":

    Фашистче ясребинпетата са застреляни от бг.рефовна армия с картечница както и още 12 възрастни порудчик Йорданов лично заповядва разстрела а партизани в БГ.има още от 1919 г.!! Прокатвай лъжите си бякъде другаде! По времето на царя фашуст са избити 40 хиляди партизани и са плащали полицията по 1000 лв на отрязана глава снимките в нета все още ги има и новите фашисти няма да могат да наложат цензора над тях! Правите опити да подмените историята самоче няма да стане!

    Коментиран от #20

  • 14 Джудже

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "НКВД":

    Партизанското движение е един от предлозите, с които Борис lll обосновава отказа да изпрати войска на източният фронт. Българската власт е могла да унищожи комунистическото и партизанското деижение, но не това и е била целта.

    Коментиран от #16

  • 15 Ристе

    16 7 Отговор
    Велик държавник, истински българин, по-българин от русоробите.
  • 16 Чобанов

    11 4 Отговор

    До коментар #14 от "Джудже":

    Е трябваше да прати българска армия на фронта и нямаше да може после да стигне до влака никой от фамилия Сакскуборготски!
  • 17 Ефтини сензации

    10 7 Отговор

    До коментар #1 от "НКВД":

    Тук някакси не е мястото за пропагандата на комунистическото простолюдие...
    Шумкарите е трябвало да бъдат избивани, вместо да работят са се мотали из горите и обирали хората.
    Е какво е трябвало да се случи с тях?
  • 18 Това е

    4 12 Отговор
    ПОГАНЕЦ ОТРОВЕН КАТО ПОГАНЕЦ.
  • 19 Ефтини сензации

    8 7 Отговор

    До коментар #5 от "НКВД":

    Комунистическото простолюдие продължава с митовете и комунистическата пропаганда.

    На вас няма ли кой да ви каже, че комунизма умре и няма да се върне повече никога, та да мирясате...
  • 20 малко история и факти

    11 5 Отговор

    До коментар #13 от "КГБ Териер":

    40 хиляди партизани?????? Ти си доста луд бе, я си пий хапчетата, ама редовно.
    Това са пълни фанатсмагории, родени в главата на един луд. След 1944 г, може да са станали и 400 хил, може да са били и 4 милиона, но реално преди 9-ти, преди идването на Червената ОКУПАЦИОННА армия, терористите са били няколко стотин човека, не повече. Колко снимки си виждал на убити терористи? 5-6 човека!
    В Ястребино е открил огън човек на РМС (комунистическата младеж), отявлен червен боклук, за да съботира жандармерията, която е извършвала акция по залавянето на терористи, убийци, на които НКВД е плащало доста добре! Много ясно, че ще ги гони до дупка, като са искали да свалят властта, без избори, чрез терористични актове!!!! Няма нормална държава по Света, която да не гони такива елементи и да не иска тяхното отстраняване! Я се поинтересувай дядо ти Сталин, какво е правил с хората, само ако кажат, че не вярват в партията и нейните постижения? В СССР отиваш в лагер, само ако кажеш виц за Сталин, така са действали комунистите, палячо.
  • 21 Ефтини сензации

    7 6 Отговор
    Голям човек и мъдър управник е бил цар Борис.
    За съжаление след него България катастрофира изпадайки в обятията на съветското комунистическо простолюдие, бяха избити и прокудени стотици хиляди Българи.
    Няма да заличите историята безродно комунистическо простолюдие!!! Вас ще ви заличи историята!!! България излиза от пост комунистическия переод и от комунистическото простолюдие ще остане само някой изоставен и забравен гроб...
  • 22 да попитам

    7 1 Отговор
    Кога България се разделя /както и сега е разделена / на русофили и русофоби кога ? И не е ли по, и след времето на Стамболов кайто е върл русофоб и ги хвърля всички поборници борили се срещу турците само за това че са русофили и капитан Петко Войвода е само един от случаите.И нали тази е крилатата фраза изречена от Цар Борис трети- Българите са русофили и русофоби и май само аз съм българофил !!!И защо е това разделение и сега, защо ? Има нации които много добре го умеят това по света и тяхна е сентенцията-Разделяй и владей навсякъде по света !!!!!
  • 23 мразим ги

    4 8 Отговор

    До коментар #11 от "Щайнер":

    Дядо ми с удоволствие би отишъл да пусне няколко бомби със самолета над болшевишките танкове, но Негово величество Цар Борис е ползвал бомбандировачите ни само в Македония и Гърция.
  • 24 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    Сега отново се върнаха фашистките талибани и ,,демократично,, избиват и гонят българите ...Естествено мятайки вината върху други...
  • 25 Българофил

    3 4 Отговор
    "Цар Борис би бил велик цар, ако беше цар на велика държава". Уинстън Чърчил.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.