Last news in Fakti

6 Септември, 2018 11:05 4 178 36

Путин на лов, Путин на кон, Путин, Путин…

  • владимир путин
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Длъжен съм да предупредя читателя за възможен конфликт на интереси. Защото в известен смисъл съм конкурент на един от героите в тази колонка: подобно на мен, и Владимир Соловьов води сутрешно шоу по радиото. Впрочем, не точно за него иде реч тук. Малцина обаче ще оспорят факта, че сред ухажваните от властта руски журналисти Соловьов и бездруго си е най-успешният, а ако щете – и най-малко отдалеченият от Владимир Путин. Така че – на кого другиго, ако не на него, би могло да се възложи воденето на седмично телевизионно предаване за дейността на руския президент, озаглавено: "Москва. Кремъл. Путин"?

Да не би някой да си помисли, че в руските медии има някаква сериозна липса на информация за онова, с което се занимава Владимир Путин... Освен ако не се е случило някакво извънредно събитие, всяка емисия новини започва именно със съобщения за Путин, а нерядко за него се говори и почти през цялото останало време. А дори и да има нещо извънредно, медиите полагат големи усилия, за да намерят начин как да впишат президента в този контекст, и още по-точно - как извънредната новина да бъде вкарана в големия блок от известия, озаглавен „Владимир Путин“.

Поради тази причина стартът на извънредното ново седмично ТВ-предаване е известна изненада. По всичко личи, че целта е зрителят да затвърди – но вече в доста по-разчупена форма, тъй да се каже „с човешки разказ“ – минатия през седмицата материал за Путин, гарнирайки го с повечко цифри и с някои непубликувани кадри, запечатали грижата на президента за благото на държавата.

Всяко събитие, в което участва Путин, е важно

И досега информационните предавания, включително и тези на телевизия Россия 1, бяха нещо като "Путин-ТВ", но новият продукт ще е още по-изчистен и концентриран, без всякакви чужди премеси. В него няма да има никакви събития, в които да не е участвал Владимир Путин. Още в първото издание на предаването например имаше репортаж от погребението на известен певец, на което е бил и Путин. Ако президентът не беше присъствал там, навярно нямаше да има и репортаж.

Преформулираната от Вячеслав Володин сентенция на Сталин, чийто нов вариант гласи „Няма Путин, няма Русия!“ сега ни се предлага под формата на телевизионно ток-шоу. Защото явно няма никакво значение какво точно се е случило – от определящо значение е участието на президента. С приоритет се ползват новините и събитията, хората и сюжетите, които са свързани с руския президент.

Трудно е да си представим, че такова предаване може да съществува без одобрението на Кремъл и на самия Владимир Путин. Всякаква самоинициатива, пък била тя и най-лоялната, е напълно изключена на това високо ниво. А и появата на президентския говорител Дмитрий Песков в първото предаване не оставя никакво съмнение в това. Изводът от всичко това е, че Кремъл дава зелена светлина за по-нататъшното разрастване на култа към личността на Владимир Путин, която и бездруго съществува в много други форми - в телевизионните новини, документалните филми, в многобройните изображения на президента по всевъзможни календари, тениски и други сувенири.

Само си някакви 18 години бе издигнат култ към личността на един човек, чиято власт е почти неограничена, и който е заобиколен от угодници, чиито брой расте правопропорционално на близостта им до обекта на тяхното обожание. Това, всъщност, е доста забележително като постижение! Макар да е доста срамно за страна, която поне географски принадлежи към Европа. Но нали твърдим, че сме тръгнали по някакъв собствен път на развитие. И затова нека кажем, както беше модерно преди 100 години: “Долу срама!“.

Да, Путин не е Чавес, и очевидно не е човекът, който би разговарял по 6 часа седмично с ентусиазираните си избиратели. Достатъчно е, ако веднъж в годината той се включи в "пряка линия" с тях. Защото, съгласете се, че ако Дядо Коледа раздаваше подаръци всяка седмица, то Коледата едва ли щеше да ни се струва толкова чаровна.

Рейтингът се топи

а фона на най-сериозното социално сътресение от последните няколко години, а именно пенсионната реформа, ресурсът от рейтинг на Путин започна да се топи като пясък, изтичащ между пръстите на ръцете. А това означава, че от Путин започнаха да се разочароват дори негови съмишленици. Именно за тях е предназначен и новият, очевидно доста скъпо струващ телевизионен продукт. Но какво пък - повечето хора не са устроени така, че да правят сметка на парите, похарчени за тяхно забавление.

Но основното предизвикателство пред създателите на новото предаване (и строители на култа към Путин) изобщо не е това да оправдават разточителството на обществени средства. Проблемът им е чисто творчески - с какво още могат да изненадат и спечелят зрителя, който вече е виждал какво ли не през последните 18 години: как Путин вади от морското дъно антични амфори, как с голи ръце лови риба в Сибир, как управлява самолети и т.н. Говори се, че вече се поизчерпва дори ефектът от едно значително по-важно и мощно като въздействие събитие, каквото беше анексирането на Крим. С други думи – наближава моментът, в който хората ще се окажат изцяло преситени от пропаганда и дори ще започнат да се обръщат срещу Путин. Затова надеждата е свързана с безспорния талант на Владимир Соловьов и изобретателността на неговите колеги.

Историята, както знаем, често се повтаря като фарс. Сегашната ситуация много наподобява на някои трагични моменти от недалечното съветско минало. Разказването на вицове, например, отново се преследва, макар хората днес да не живеят в атмосфера на страх, както едно време. Ето, че и култът към личността се връща, но това вече не изглежда нито величествено, нито зловещо, а по-скоро смешно. Дай Боже с това и да се приключи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аха

    37 11 Отговор
    Дойче врели некипели!
  • 2 ТАСС

    26 7 Отговор
    А за Тръмп не е ли същото ?
  • 3 ДОЙЧОВЦИ ДА СПРЪТ ДА ПИШЪТ

    27 7 Отговор
    ЗА ПУТИН ЩОТ САМО МУ ПРАВЯТ РЕКЛАМА НО СЪ ТОЛКОЗ ПРОСТИ ЧЕ НЕ ЗНАЯТ КО ПРАЯТ В ЗЛОБАТА СИ....
  • 4 СссереМ

    12 26 Отговор
    Бушмените са в екстаз,отдавна нямаше гола снимка на вова,мъжката любов не ще умре.
  • 5 Юнак

    19 2 Отговор
    А вие що биете негрите?

    Коментиран от #10

  • 6 среднощен

    23 2 Отговор
    DW, вие нямате ли си лидери, които да хулите та се занимавате с Путин...! Или рейтингът на Макрон, Мей и Меркел и без ваша "помощ" се срива достатъчно бързо...! Всяка власт е допусната от Бог, но в Русия най-вече, хората го разбират, осъзнават и пазят..! Тепърва всички ще разберем, на колко погрешен път стои съвременното либерално общество по тази тема! Защото вие развращавате хората, а това винаги дава лош плод! Автоимунно заболяване наречено "демократична свободния"..!

    Коментиран от #8

  • 7 ЗайоБайо

    18 1 Отговор
    Мдаа, а мергел можела да прави хубава картофена салата. Дойче Веле, с нетърпение очакваме снимки!
  • 8 среднощен

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "среднощен":

    ....свободия...!
  • 9 гост

    11 0 Отговор
    Абе хора това да не е onq s konq от форумите.
  • 10 Путин бори мечка,

    8 18 Отговор

    До коментар #5 от "Юнак":

    Путин играе комар с приближените си,Путин ходи по нужда,Путин прави секс и т.н.Дайте още екшън да е интересно! И накрая на предаването трябва да има предупреждение: всеки руснак е длъжен да окачи портрет на Путин на стената вкъщи.В противен случай рискува глоба и обществено порицание.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 нормално

    14 2 Отговор
    то и тръмпи е в новините с поредната си простотия

    Коментиран от #15

  • 13 Готин ама не съвсем

    19 3 Отговор
    Доста злоба в това омирисано издание!
    Що не публикувате снимката на Меркел гола?? И да се прехласвате по нея?? Или смятате, че трябва постоянно да слушаме и гледаме гей, лесбо, садо=-мазо и всякакви други простотии и да ни се обяснява, че нищо толкова не се е случило, след изнасилването на поредното бяло дете, от 12-тина, тъмни ново европейци!
    Най-важният и най великият президент е в момента и няма нищо чудно, че се занимават с него!
    Трябва по някоя пачавра да се прехласваме, снимала се в поредната холивудска порнография и да я превъзнасяме, или по Доналд Дък, дето се е изпразнил на втората минута, след срещата си с някоя жена!

    Коментиран от #34

  • 14 Да го кажем направо.

    14 7 Отговор
    Реално-това е доста елементарна и смешна пропаганда от DW...Ако погледнем отстрани,ще видим,че точно "западните свободни медии" постоянно пишат за Путин и политиката му...--и се получава ,че хората вече открито виждат жалкият опит да се очерни не само Путин-ами и руският народ--което си е чист расизъм---който не се вписва в общоприетите човешки ценности...Та самите западни медии правят PR на Русия..това е реалито.
  • 15 СссереМ

    9 20 Отговор

    До коментар #12 от "нормално":

    Разликата между Путин и Тръмп е че Тръмп е женкар и обича жените( като всеки истински мъж), а вовката набляга на мъжката любов.

    Коментиран от #16, #30

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 баш си е той

    5 1 Отговор
    А??!! ''Onq s konq'' !!!!!!!Ти да видиш!!!!!
  • 19 Само питам

    7 15 Отговор
    Защо джуджето все такива снимки си прави като да гей списание? И защо всички безродни путлерасти точот лиги по епилирания торс на Вовка?

    Коментиран от #21

  • 20 Bubbles

    6 3 Отговор
    Мдаааа добре че не ми занимавате постоянно с бай Доне, че щеше вече в бовече да дойде!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Знаещ

    9 12 Отговор
    По телевизия Алфа довечера ще стартира рубриката "Български русофили духат на Путин". Своят опит във висшия пилотаж на политическото фелацио ще споделят президента Румен Радев, лидерите на БСП и Атака Корнелия Нинова и Волен Сидеров, видните журналисти Александър Симов и Иван Гарелов.
  • 23 Само питам

    5 16 Отговор

    До коментар #21 от "Bubbles":

    Има ли по-големи пасивни хомосексуалисти от вас русофилите? Ежедневно лижете задника на джуджето и всеки руски задник, който се мерне покрай вас.

    Коментиран от #24, #26

  • 24 Готин ама не съвсем

    13 6 Отговор

    До коментар #23 от "Само питам":

    Има ли по-големи от вас, активни хомосексуалисти американофили, дето всекидневно изпразвате памперсите, с близане, на сащисаните?

    Коментиран от #25

  • 25 Само питам

    5 12 Отговор

    До коментар #24 от "Готин ама не съвсем":

    Дори ника ти подсказва че се пасивен гей. А коментара ти, че си от най - големите гейове - путлерасти.

    Коментиран от #32

  • 26 Bubbles

    8 3 Отговор

    До коментар #23 от "Само питам":

    Имаааааааа, това сте вие чифутофилите, ние поне си играем само с Путиновия а вие сте налапали до сливиците бай Доневия, Соросовия и още куп други немити чифутски накрайници...
  • 27 Каубой

    5 2 Отговор
    Путин... Путин...Путин на Harley Davidson !!!
  • 28 Доналд Тръмп

    9 0 Отговор
    Путин е пич.
  • 29 стоян георгиев

    4 8 Отговор
    тва си е руска традиция.несвободните си търсят господар ,които да ги дои пасе и коли!!!при сталин не беше ли същото или при батюшките преди него!на запад има филмови звезди има спортни такива има певци и т.н. на които може да се кефиш в русия се кевиш на царя и аси посмял да не се кефиш ,а си почнал обратното на кефа:)!лошото е за руските ватници че царя винаги ги докарва до каинска мизерия и в един момент много се чудят кво да изберат ,дали кефенето на празен стомах или роптаенето .сега става същото от едн страна е телевизора с путин суперстар от другата страна обаче е празния хладилник и лосиона за баня!тежки времена за правещите рекламата на царя!
  • 30 Симо

    8 4 Отговор

    До коментар #15 от "СссереМ":

    Приятно е да общуваш с нора опитали всичко. Навярно сте опитвали жезъла на Путин ,който има 4 деца, за да сте толкова сигурен . Колкото до Тръмп явно му е малка пишката след като даже Мелания го отсвирва. Може би вие ще подложите жертвоготовно дупе. Само дето не знам дали Дони ще ви хареса задната фасада.

    Коментиран от #31

  • 31 стоян георгиев

    2 6 Отговор

    До коментар #30 от "Симо":

    кога станаха четири?официално има две!от кабаева се говори за още едно ама сега и четвърто ли има или то е на жена му и младия и мъж?
  • 32 Готин ама не съвсем

    5 2 Отговор

    До коментар #25 от "Само питам":

    А твоят подсказва, че си активен гей!
    Дето ходят от човек на човек и се молят/само питам/, белким някой се прежали, да ги опъне!
  • 33 Хасан

    6 5 Отговор
    Машаллах, миньона е красавец! Да му е жива и здрава на бай Реджеб булката и дълго време да и се радва!
  • 34 ЗайоБайо

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Готин ама не съвсем":

    Сакън, бе готин! Меркел гола, че всички мъже ще станат импотентни, кво ши прайм тогава!!!!
  • 35 Доротея

    4 1 Отговор
    Путин го признават дори враговете му.Което се пише тук са защита
    комплексите на някого за което си плащат.Прочетете световна информация.
  • 36 Диди

    3 2 Отговор
    Нашите новини започват,завършват и през цялото време отразяват нашия тъп попожарникар,който да ни сложили за премиер, и от 20 години ме гледам телевизия по тази причина