ФАКТИ.БГ

Георги Марков: И в Би Би Си няма свобода на словото

Изминаха 40 години от убийството му

Публикувана: 8 Септември, 2018 14:00
32 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2849
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От много отдавна вече не вярвам в „свобода на словото“, която на практика се свежда и в двата свята до свободата да крещиш на глас у дома си или пред неколцина приятели това, което те вълнува. Но я се опитай да изкажеш мнение в „независимия” вестник ТАЙМС, или в независимото Би Би Си? Имаш много здраве от пробитата шапка на демокрацията. Това пише през 1977г. от Лондон писателят Георги Марков до своя приятел Димитър Бочев.

Лондон, 02.1977 г.

Драги Митко,

Извинявай, че малко забавих отговора си на последното ти писмо, но просто нямах време да седна да ти пиша, пък и вече намразих всякакъв вид писмовна дейност, след като трябва да прекарвам вероятно две трети от времето ми, дадено от природата – върху пишеща машина. Благодаря ти много за желанието ти да бъдем заедно, което много би ме радвало, но не се обадих на Захариев, нито имам намерение да му се обаждам. Причината е, че докато не ме изгонят от Би Би Си, по-добре да стоя тук, защото смяната, както знаеш добре, ще бъде най-проста илюстрация на нашата поговорка („Пременил се Илия – пак в тия”).

Второ, струва ми се, че между мене и всички тия радиоорганизации съществува точно същият вид разминаване, което съществуваше между мене и българските партийни организации.

От много отдавна вече не вярвам в „свобода на словото“, която на практика се свежда и в двата свята до свободата да крещиш на глас у дома си или пред неколцина приятели това, което те вълнува. Но я се опитай да изкажеш мнение в „независимия” вестник ТАЙМС или в независимото Би Би Си? Имаш много здраве от пробитата шапка на демокрацията. Там, но както и в „Работническо дело“, трябва да се съобразиш с линията на вестника или радиото.

Принципите са абсолютно същите. Разликата е само във формите – едните са по-груби и недодялани, а другите по-гладки. Всичко това, което ти говоря, ти вече си го познал. И всичко това аз имам твърдото намерение да напиша в един или няколко романа. Защото нито хората от Радио София, нито хората, които стоят зад тукашните радиостанции, ги е грижа за България и българите. Просто хората си изкарват хляба, както биха могли да го изкарат с отглеждането на таралежи, например.

Единственото, което вълнува и едните, и другите, е сигурността, която работната площадка им дава, т. е. повишенията, пенсиите, разните други удобства, плюс суетата да се наричаш радиожурналист, което при всички случаи звучи по-добре отколкото „таралежовъд“. Така че всяко решение, което те взимат, всяко мнение, което те изразяват, няма нищо общо с истината, правдата, борбата за доброто и съвършенството на човека, любовта, красотата. Не! Никаква друга кауза, освен своята проста и ясна кауза – да си циментираш положението и да не си създаваш неприятности.

Все повече ме смайва впечатлението, че истинската болест на нашето време не е нито комунизмът, нито капитализмът, нито тероризмът, нито каквито и да са революционни и контрареволюционни евангелия, а главно (може би дори единствено) това мръсничко, подличко, егоистично добре маскирано, добре гарнирано чувство да си осигуриш твоето живуркане, като се присламчиш към някой октопод, който има нужда от тебе да му чистиш пипалата.

Все по-силно съм убеден, че светът съвсем не се дели на добри и лоши хора, на леви или десни, на вярващи или невярващи, а главното деление, което има значение за нас, е на хора, които могат, и на хора, които не могат. С други думи – на творци и на паразити. Има различни видове творчества, както има и различни видове паразити. Селянинът, който сее на нивата, е творец, жената, която ражда и отглежда деца, е творец точно толкова, колкото Айнщайн, Бетовен и Достоевски са творци. Този, който прави обувки, е творец, клоунът на сцената е творец, бръснарят на ъгъла е творец и т. н. Но оттук започва най-голямата драма на хората. Творците и особено талантливите от тях никога не се съюзяват. Първият белег на един талант или на един гений е неговото несъгласие с другите.

Много пъти съм казвал, талантът е независимост. И затова всички истински творци поради вътрешната си сигурност, поради устройството си винаги са в пълно разногласие по всички големи въпроси. В замяна на това паразитите или ако щеш, посредствениците се обединяват, подреждат се в стройни редици и създават могъщата армия на администрацията и бюрокрацията.

Тъй като те нямат творческата сигурност и смелост, тъй като по даденост са страхливи и несигурни, те намират подкрепа в своето общество, в своята администрация, която трагично им дава власт над творците. Администраторите най-много ненавиждат през живота си творците и творчеството, защото всяко нещо, създадено на този свят, им казва, че те не могат да създават, че те са просто паразити.

Никой не е изливал повече злоба и завист спрямо творческата част на света от тия осакатени нещастници, които са си присвоили правото да управляват другите. Те се боят от творците, защото творецът не се подчинява лесно, той не е добър служител, той не е примерен чиновник, който казва сладникаво усмихнат „да, сър!”. И затова на тебе ти е ясно например защо всяка дребна редакторска маймунка, колкото и бездарна да е, която почука на вашата врата (или на тукашната), има огромни предимства пред такива като мене.

Защото те не се интересуват какво всъщност предават за България, не се интересуват да вникнат дълбоко в нуждите на ония, които слушат оттатък, да отговорят най-пълно на техните очаквания… а просто да си изслужат времето за пенсия и след това да имат приятни старини в някое крайморско топло заливче.

Когато пристигнах тук, на Запад, бях много изненадан да открия, че почти всички хора, които срещнах, и тукашни, и емигранти, всъщност се бореха и мечтаеха да получат в живота нещо, което аз бях захвърлил в България – пари, гарантирано положение, слава. Почти всички, и англичани, и германци, смятаха, че аз съм бил луд и че е абсолютно морално да лежиш на гърба на цял народ и да си живееш като привилегирована гадина.

Този морал така ме порази, че тогава разбрах, че обществената съвест на Запад е или мръсна политическа игра на деня, или куп лайна, че тя не е искрен отклик на нищо, защото малцината честни и искрени донкихотовци, които милеят за човешкото достойнство, нямат достъп нито до радио, нито до телевизия, нито до вестници. Ако търговските интереси на Запад повеляват, те са в състояние да започнат да свирят съветския химн редом със собствените си национални диарии.

За мой и твой ужас, това е действителността. Това е все същият конфликт между партията и отделните творци. Ако комунизмът някога дойде на Запад, уверявам те, че техните диктатури ще бъдат далеч по-отвратителни от нашите – източните. Но ако не дойде, причината за това ще бъде, че техните обществени форми са по-съвършено неморални и по-солидни укрепления за посредствеността и бездарието, основите на несправедливостта са много по-дълбоки и парфюмът на демагогията (за да прикрие миризмата на лайната) – много по-силен.

Знам, че въпросът ти е естествено – А ЗАКЪДЕ СМЕ НИЕ? КАКВО ДА ПРАВИМ НИЕ?

Най-глупавото би било да се лъжем, че нещата не са такива, каквито са. Най-непростимото би било да се гръмнем. Отговорът е много прост – ние трябва да продължаваме да бъдем точно това, което сме били – луди. Защото това е формата на живот, която най-добре ни приляга, защото ние сме родени за нея и защото е най-висша привилегия на природата – ДА НЕ БЪДЕШ КАТО ТЯХ. И струва ми се, че цялата красота на живота, че ако щеш, целият му смисъл (нали красотата е смисъл), като че е заложен в лудостта на лудите. Всичко наистина голямо и красиво, което и природата, и хората са създали досега, е изблик на тази лудост, която според мен е самата същност на МОЖЕНЕТО.

Пиши, ако чувстваш, че можеш да пишеш, рисувай, ако мислиш, че можеш да рисуваш, кови, ори, пей, прави нещо, което усещаш, че можеш да правиш, и не се извинявай, че някой не ти е дал микрофона си, че не искат да те печатат. Когато творбите ти станат безспорни, конформистката същност на ония, другите, ще заработи в твоя полза, те ще те приемат като СВОЙ, ще те пуснат по радиото, по телевизията, навсякъде, паметник ще ти издигнат, за да докажат, че онова, което ти си направил, е ТЯХНО. Те винаги са си присвоявали всичко голямо от историята, всичко, което лудите са създали.

Затова можеш да си обясниш такива странни картинки, че музикално глухи охкат и ахкат по Бетовен, литературно слепи хора хвалят до небесата Достоевски и цели шайки от нищожества честват коленопреклонно Ботев (и дори наум не им минава да се опитат поне мъничко да бъдат като него).

Ето това е конфликтът! Най-големият, най-дълбокият, единствен сериозен конфликт.

И в този конфликт такива като мене нямат микрофоните, нямат вестниците, издателствата, киното. Всички те са от другата страна, където комунистически, капиталистически, националистически и господ знае какви още микрофони стоят редом и се борят, за да наложат под един или друг цвят властта на нищото.

Трагично, ние не можем без един компромис – този, който ти дава залъка. Но само при условие, че този компромис ще ти помогне да продължаваш да бъдеш това, което си.

Драги Митко,

Ето ти горе-долу картинката на нещата, така както аз я виждам. Тя не е безнадеждна. Тя е реална, което значи, че вътре, дълбоко в себе си, съдържа надежда.

След като ти изпонаписах всичко, което чувствах, позволи ми сега да спра, да пожелая на тебе и на Клавдия здраве и любов и предполагам, че скоро пак ще си пишем.

Най-сърдечно твой

Жоро


Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Хихихихи
1 Отговор
Бурна, козяшка тишина!

Оценка:
-3 +43

Гонзо виелицата
2 Отговор
Толкова много истина има в тези редове......

Коментиран от #7


Оценка:
-1 +48

Bingo
3 Отговор
За жалост живите хората с такова мислене наистина ги мислим за луди, след като отидат на другия свят почваме да ги боготворим.

Оценка:
-2 +40

Булава
4 Отговор
Смешници с големи разкрития за света от създаването му- та тези неща са известни.

Оценка:
-14 +8

ПОЗНАВАЧ
5 Отговор
Голям българин, естествено ликвидиран от ниските мозъци на посредствеността...

Оценка:
-3 +24

Batushka
6 Отговор
Много умен и свестен човек!Истината е 99,9999999%от хората искат да ядат ,е.ат и серат и са готови на всякакви гнусотии за да го постигнат ...днес в глобалния свят моделиран от САЩ подобни хора биват превръщани в маргинали и стават обект на присмех на консуматорите.....няма шанс за интелекта в посредствените блато на ЖИПУВИИИИИИИ втора употреба....

Оценка:
-4 +27

Трън в задника
7 Отговор

До коментар #2 от "Гонзо виелицата":


При това е цензурирано. Най - пиперливите пасажи ги няма. Лайната от двете страни на тенекиената ограда , миришат еднакво , едните само по- добре ги парфюмират . Ето един такъв липсващ пасаж. Ако имах власт , бих наредил това "писмо" да се изучава в училищата .

Оценка:
-1 +31

Студент
8 Отговор
Дано фашистката измет вникне в написаното , и въпреки че се съмнявам дано се засрами

Оценка:
-1 +25

Ахаха
9 Отговор
В САЩ и Англия свободата на словото е най-малка!!! Само глупаците вярват, че свобода на словото означава да напишат един комнетар под статия. Празни приказки всяка медия може да публикува и да обижда който си иска политик. Но никоя медия няма право да дълбае в търсене на отговори защо има престъпност, как така има толкова милиардери, защо има толкова болести и прочие. Всеки , който се опита да търси отговор на тези въпроси му бива запушвана устата

Оценка:
-0 +34

Юпи
10 Отговор
Това писмо действително трябва да влезе в учебниците на гимназистите.Толкова много истина от човек видял и двете страни.

Оценка:
-2 +27

Истината е!!!
11 Отговор
Запада е прогнил!!! В САЩ оръжието се използва в пъти повече за нападение, отколкото за защита, но въпреки това си продължава този бизнес. Чипсове, шоколади, газирани напитки и прочие тровят населението, но въпреки това си се продават и рекламират. Армията струва трилиони на народа, като се има предвид , че мнозина нямат пари за здравни застраховки и ходят нелекувани, но въпреки това държавата увеличава бюджета за армия. Системата гълта сумати суровини в излишък и генерира огромни загуби покривани с кредити, но въпреки това си продължава този модел. Истината е , че на Западните политици хич не им пука за нищо, освен за собствените им задници, както го е описал този велик човек Георги Марков. Тези паразити са сложили пипала над хората и все повече ще мачкат всеки , който иска да е нормален и да живее в нормален свят

Оценка:
-3 +20

Порно
12 Отговор
Защото темата със свободата се изчерпа, сега се повдига темата с фалшиви новини , което ще е новата цензура. Другата шитня е т.нар. език на омразата , което се ползва за да се трие всичко , което противоречи на официалната цензура , наричана благозвучно политическа коректност.

Оценка:
-0 +10

Въпрос
13 Отговор
И все пак, кой уби Георги Марков?

Коментиран от #14, #15


Оценка:
-0 +14

Рудолф Хитлер
14 Отговор

До коментар #13 от "Въпрос":


Нищо чудно да са англичаните, човека е ставал неудобен с такива писания....

Оценка:
-1 +22

Манфред
15 Отговор

До коментар #13 от "Въпрос":


Може би никога няма да се разбере.

Коментиран от #16


Оценка:
-2 +8

плевен
16 Отговор

До коментар #15 от "Манфред":


Ще се разбере, когато разсекретят архивите. Българските вече са преровени. 2. Гледах интервюто с Димитър Бочев. Бил е достатъчно правоверен, за да обясни на Марков къде бърка за добрата Демокрация.

Оценка:
-0 +8

стоян георгиев
17 Отговор
писмото на избягалия на запад комунист предал идеите си от преди това не е нищо кои знае колко показателно за деиствителността.марков е очаквал че след филма на всеки километър и разните други успехи в комунистическа българия лесно ще се справи и на запад,но уви не е успял.да сравняваш запада с изтока по онова време и да дваш равенство на западната и българската преса е смешно.тои ако бе искал би могъл да пише за марксиски вестници и в лондон,но едва ли таимс или би би си биха приели комунистическа позиция ако някои е решил да я налага щото е смятал за вярна.точно след тези писаници марков е подписал смъртната си присъда,щото режима у нас лесно е можел да обвини англичаните в убииството му ,което всъщност и сториха българските генерали като алиби ,когато ги разпитваха след 1990.въпреки това истината изплува и вече дори не е въпрос на спор въпреки че няма и няма да има наказани.убииството е извършено от един италианец вербуван от българските служби,а оръжието е дело на кгб.мотива на убииството е сплашване на българските дисиденти избягали на запад.втория прострелян българин със същото оръжие отселява.

Коментиран от #21, #27


Оценка:
-14 +1

Георги Марков
18 Отговор
Убиват го КГБ и нашите комунисти,защото е емигрирал и не само за това. Не е харесвал системата във България и не се е подчинявал.Мислел е различно,а такива хора не са удобни .

Коментиран от #19


Оценка:
-16 +1

Един ....
19 Отговор

До коментар #18 от "Георги Марков":


Вчера по БНТ имаше филм за него . Да беше го гледал , а не да пишеш полуграмотни коментари -свободни съчинения !

Оценка:
-1 +13

Шоп
20 Отговор
Искам да видя оригинала на това писмо а също така и да се направи експертиза за истинността му!!! Намирисва ми на фейк нюз. Господин Бочев да не си прави реклама защото е разкрит.

Оценка:
-7 +1

21
Този коментар е премахнат от модератор
Жунгла
22 Отговор
Ей доживях да прочета нещо ,което си заслужава.Между другото поздравления за смислените коментари.

Оценка:
-1 +6

Анонимен
23 Отговор
Кой уби Людмила Живкова ??? Тези,които я убиха,същите убиха и Георги Марков,Борис трети,Генерал Луков и още и още !!!!

Оценка:
-3 +5

ФАКТ
24 Отговор
Защо убиват Георги Марков,точно на рождената дата на Тодор Живков ?????

Оценка:
-5 +3

вмро
25 Отговор
това писмо внимателно да го прочетат лизачите м.неделчев, г.марков,м. константинов, и.сотиров и др. измислени демократи пиша им имената с малки букви защото са ------.

Оценка:
-0 +5

До ЕДИН
26 Отговор
До ЕДИН -А ти чети повече и после прави забележки,а не от ЕДИН филм да си правиш изводи !!!

Оценка:
-1 +3

Бай хой
27 Отговор

До коментар #17 от "стоян георгиев":


Десо ма, такова ли ти е мнението за иконата на борбата против комунизма и социализма? Поняла колко сте фалшиви и измислени. Пълни с кухи нпо лозунги.

Коментиран от #29


Оценка:
-0 +3

ИМПЕРИАЛИСТ
28 Отговор
Имайте малко милост, не плюйте по Гошето Марков. Горкият бе пенсионер-инвалид от детинство. Прекарал детството и младостта си по санаториуми и болници. Беше си внушил, че е голям писател и наши и чужди тарикати го използваха за целите си. Мир на праха му.

Оценка:
-0 +1

и кво ми е мнението бе полов?аз не възпр
29 Отговор

До коментар #27 от "Бай хой":


и кво ми е мнението бе полов?аз не възприемам хората като теб не ги деля на вождове и учители и на фашисти.за мен хората са хора всеки с хубавите и лошите си черти.марков не прави изключение.за съжаление за теб обаче нямам какво положително да кажа!

Коментиран от #30


Оценка:
-1 +0

Бай хой
30 Отговор

До коментар #29 от "и кво ми е мнението бе полов?аз не възпр":


Десо ти не възприемаш. Твойта единствена цел е да се слагаш и да раболепничиш. И го правиш безогледно. Без значение на реална действителност и чувство за истина и справедливост. Човека е бил и такъв и онакъв. В края на живота си е направил своите изводи. И докато едните са го оставили да си следва пътя, другите са го убили че и продължават с интригите. Но злият си е зъл. Най лошото е че съществуват такива като теб които за службица са готови да продадат Род и Родина и на бялото черно да кажат.

Коментиран от #31


Оценка:
-0 +0

стоян георгиев
31 Отговор

До коментар #30 от "Бай хой":


аз раболепнича????и ми го казва човек дето приема лъжите на другарите с отворен зад.к?та ти не спря да раболепничиш след като путин те излъга поне 100 пъти в очите бе убавец!излъга те че няма украински воиски в крим ти го тръбеше и се запъваше като магаре на мост после като ти каза че се е пошегувал и че лично е наредил на армията да окупира крим ти дори не се обиди на царя ти слънце.сега пък георги марков стана уважаван от теб човек дето в края на живота си стигнал до изводи дето били правилини!!!!смях!!!!та ти си по жалък от селски партиен секретар бе убавецо!!!и не се опитваи с евтините номера и тъпи намецеи другарю.как лошите западняци убили марков приписваики го на добрите кгбисти.доказателства кои и защо е убил марков има бол.оръжието убило марков е ползвано и срещу друг казва се владимир костов,осъден на смърт от българската държава и уцелен със същото оръжие като марков.тои обаче подобно на скрипалм оживява.може да прочтеш разказа му преди да пишеш тъпотии.и само да те питам що като нашите служби нямат вина за убииството на марков унищожават оперативното му досие?

Коментиран от #32


Оценка:
-1 +0

Бай хой
32 Отговор

До коментар #31 от "стоян георгиев":


Ма десо ма. Ти май придобиваш смелост да пишеш лъжите си само по малките часове вероятно след употреба на пърцуца.
Я вземи уточни га съм казвал че в Крим няма руски войски. И точно къде пише че руските войски не пребивават там съвсем законно от преди повече от 100 години. И никой дори сащ и нато не са искали изтеглянето им от там. Ти ли си толкова проста или дружите искаш да изкараш такива. И всичките ти опорми точки са такива несъстоятелни и кухи. За гочето мнението ми е било винаги едно и също. Посредствен писател. Няма ни едно запомнящо се заглавие. Но не заслужаваше такава смърт. Вярвал е в едно после в друго. Тъюните сили пуснаха в действия плана "гладиус" и той е попаднал в пъклените им действия. Както и Сергей Антонов. А владо костов оцеля защото до края на дните си играеше по свирката на цру и получаваше мижави центчета за да плюе против Родината. Факт. Ако беше посмял да напише мещо против цру и той щеше да сподели участта на Марков.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


ТОП 5