Last news in Fakti

19 Септември, 2018 10:00 3 734 14

Блестящ успех за Анкара

  • владимир путин-
  • реджеп тайип ердоган-
  • идлиб

Блестящ успех на Ердоган и на турската дипломация. Споразумението за буферна зона прокара стратегическите интереси на Турция за региона около Идлиб, но и показа от какво Анкара се страхува най-много

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това е дипломатическа победа за турския президент Реджеп Тайип Ердоган. В Сочи той успя да убеди руския президент Владимир Путин за нуждата от демилитаризирана зона около провинция Идлиб, която ще бъде създадена на 15 октомври. Всички бойци на сирийската опозиция, намиращи се в региона на буферната зона, трябва да го напуснат заедно с тежките си оръжия до 10 октомври. Контролът в демилитаризираната зона, широка между 15 и 20 километра, ще се осъществява от турската армия и руската военна полиция. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че постигнатото споразумение отменя необходимостта от военна офанзива срещу Идлиб – последния бастион на бунтовниците в Сирия.

За цивилното население на Идлиб е от изключителна важност този конфликт да бъде решен с мирни средства, каза за ДВ близкоизточният експерт от „Амнести интернешънъл“ Иляс Салиба: "В Идлиб е заложен на карта животът на поне 2,5 милиона души - местни хора и бежанци. От предишни офанзиви, например тези в Алепо или Източна Гута, знаем каква опасност за цивилното население представляват безразборните бомбардировки с варелни и касетъчни бомби, както и нападенията с отровен газ", казва експертът.

Турция преследва собствени интереси

Стратегическите интереси на Турция отведоха Ердоган при руския президент Путин. Анкара, която в сирийския конфликт застана срещу Асад, подкрепя част от сирийската опозиция. Онова, което накара Турция да вложи всички свои дипломатически сили, за да убеди Путин, е страхът, че евентуална хуманитарна катастрофа в Идлиб ще предизвика масова миграция към Турция. Политикът от ръководството на управляващата турска Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Мустафа Йенероглу вече предупреди, че е възможно един милион души да се отправят към границата с Турция.

Има и друг мотив за турската дипломатическа офанзива, но той бе премълчан от човека на Ердоган: турското правителство се опитва на всяка цена да предотврати възникването на автономен кюрдски регион край границите на Турция. Анкара се опасява, че кюрдите от Сирия могат да подкрепят кюрдското малцинство в Турция. В началото на септември беше направен безуспешен опит за постигане на съгласие между Турция, Русия и Иран по този въпрос.

Германска намеса в Сирия би нарушила международното право

Споразумението за Идлиб навярно е предизвикало облекчение в Берлин. В края на миналата седмица, след среща с руския си колега Сергей Лавров, германският външен министър Хайко Мас изложи ясно германската позиция. Берлин обаче все още не е отговорил на най-съществения въпрос - дали Германия е готова да се включи в една военна операция в Сирия, в случай, че там бъдат използвани бойни отровни вещества? Германските социалдемократи са категорично против намеса на Германия, но министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен от ХДС засега не изключва такава възможност. Миналата седмица за това официално настоя в срещи с представители на германското правителство и американският пратеник за Сирия Джеймс Джефри. Научният експертен съвет към Бундестага междувременно обяви, че евентуално германско участие във военна операция в Сирия би нарушило международното право, а и германската конституция. Постигнатата сделка между Ердоган и Путин за демилитаризирана зона обаче навярно ще отърве Германия от тази дилема.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 кгб глупак

    8 28 Отговор
    путен е блестящ галфон
  • 3 МЕРХАБА

    18 20 Отговор
    ЕВАЛА НА ЕРДОГАН , ПОЛИТИК , ЛИДЕР

    Коментиран от #9

  • 4 Хаха

    21 6 Отговор
    Щом Дойче Веле взе да хвали Ердоган значи спукана му е работата!
  • 5 Да го кажем направо.

    22 5 Отговор
    DW типично по джендърски-вчера плюва-днес лиже...
  • 6 стоян георгиев

    1 5 Отговор
    безспорно е че ердоган постигна неочакван дипломатически успех и засега спря кръвопротилитето в идлиб.саммо че този момент не води до някаква статичност в отношенията,а до нови предизвикателства.асад ,русия и иран не са се отказали от идлиб,а сега очакват ердоган да демилитаризира зоната,разбираи да създаде местно самоуправление изваждаики от него радикалните групи,процес които ще бъде мнго труден ако ердоган реално го започне,а ако не го започне ще се стигне пак до под кривата круша,което е и реално очакваното.

    Коментиран от #8, #12

  • 7 Вили

    4 3 Отговор
    Путин се е отказал защото има риск от конфликт. Силите на Русия в района са ограничени.
  • 8 Хасан

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "стоян георгиев":

    Срещата между Путин и Ердоган показва че Иран е аут от играта ...с свалянето на руския самолет с израелско участие ,Израел е също аут от Сирия...остават Турция ,Русия ....и Сащ на Източния бряг на Ефрат...следващата буферна зона ще е там...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Стайков

    0 2 Отговор
    Страгегическата инициатива не е в ръцете на Кремъл. Това Москва го прави вече няколко пъти и резултатът е загуба на собствени военни. Загуби Украйна заради Олимпиадата. Компенсира с Крим. Спря стратегимеската инициатива на районите с Руски население в Източна и Южна Украйна и Украинците спретнаха шарлатанията с Малоазийския самолет, хвърляюки отговорноста изцяло върхе Москва. Ако не бе спряна стратегическата инициатива на Рускоезичните райони, Запорожка и Херсонска област щяха да са извън Украйна - Русея нямаше да строи моста над Керченсия пролив, южен Днепър щеше да задуши икономиката на Украйна. По информация на Руската преса, Москва жалейки Израел, не е доставила цялото оборудване на С 300, те остават слепи срещу Израелските самолети. Израел им се отблагодари с 15 убити Руснаци на Разузнавателния самолет, заради "слепотата" на Сирийските части на С 300.
    Някой в Кремъл води калпава стратегия за сметка на Руските момчета.
  • 11 ДОКО

    2 0 Отговор
    МЕРКЕЛ КАТО ИСКА ДА ВОЮВА ТОЛКОВА МНОГО СРЕЩУ СИРИЯ ДА ЗАПОЧНЕ С МЕСТНИТЕ СИРИЙЦИ МИГРАНТИ..ДА ГИ БОМБАРДИРА ДА ГИ ГОНИ И ТАКА НАТАТЪКА..
  • 12 един от всички

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "стоян георгиев":

    Значи си много наивно,щом смяташ,че Ердоган прави това с цел "спиране на кръвопролитието"!
  • 13 Маслинена тояга в действие

    1 0 Отговор
    А защо не затварят въздушното пространство над сирия?????
    Представям си турция , сирия, иран ,и ирак затварят въздушното пространство в този район?
    Кво би станало??? Сега Перчема снабдил една част от населението с над 250 тира оръжия.
    Трябва веднага конфискация на трофея
  • 14 гост

    0 0 Отговор
    абе преебаха ковбойците. Ония тъкмо бяха решили на тръгване да изсипят старите си ракети там, че да има поръчки за нови. Според мен това е тайния им замисъл на султана и Путин.