Last news in Fakti

7 Октомври, 2018 17:00 2 540 12

Каракачани и хампарцумяни

  • левон хампарцумян-
  • красимир каракачанов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Райко Байчев

Че предложението на Каракачанов да се въведе таван на печалбата в кошницата на най-важните продукти - хляб, мляко, сирене, масло, месо и олио, доставяни от български производители, изглежда опасно близо до копнежите на плановата икономика, е вярно.

Предложението му обаче поне издава някакво внимание, дори и да е популистко, върху притеснителния възход на цени на стоки от първа необходимост, настъпил заради увеличаващите се цени на петрол и газ. Отговорът, който му даде Левон Хампарцумян, обаче е впечатляващ.

Според Хампарцумян да се мисли за други регулации, освен от невидимата ръка на светия пазар, е крайно наивно. Дотук добре, от банкер друга теза така или иначе не може да очакваш. Но освен всичко ние, обикновените люде, трябвало да си дадем сметка за следното:

"Когато има процеси, които водят до по-високи цени и биха довели до по-високи заплати в определени сектори, това е свързано със забогатяване. Няма кaк да забогатеем без ценовите равнища да отиват нагоре", обясни Хампарцумян в сутрешния блок.

Тук ченето леко пада и макар да не сме експерти по икономика, сякаш разбираме нещо от елементарна логика. Как така човек забогатява, ако паралелно със заплатата му се вдигат и цените? Това ще да е някакво много условно забогатяване. Например, заплатата ти се е вдигнала с 20% и разходите ти са се вдигнали с 20%, обаче ти супер щастлив седиш у вас, разстелил си банкнотите на килима, ей ги на паричките, забогатял си черно на бяло.

Тогава си спомняш с отвращение времената, в които си можел да си купиш Х брой продукти, а сега, с тая висока заплата може да си купиш...абсолютно същия Х брой продукти. Обаче на теб това не ти прави никакво впечатление и просто откачаш с по-големите си приходи. Зареждаш си колата с по-скъпия бензин, купуваш по-скъпия хляб, точиш от по-скъпото парно, но се чувстваш супер успелия пич, забогатяваш всяка година.

После се с умиление четеш онези твърде мистериозни статии, в които се казва, че средната заплата се е покачила с еди си колко процента и примлясваш доволно с устни - колко хубаво е да си част от тази набъбваща статистика, и как по-престижно звучи изговарянето на цифрите от заплатата ти... А какво щеше да е, ако се бе оказал от другите? Чуваш ли жалния вой от продънените ями на бедността, в които винаги разходите се вдигат, а заплатата или пенсията са си едни и същи?

Спокойно, далеч си от тия махащи за помощ във въздуха мазолести ръце. Вътре в клуба на забогатяващите си, а там е топло, приятно и сладко-сладко се ниже гласа на хампарцумяните, които ще те потупат по гърба, за да ти честитят забогатяването. Невидимата ръка на пазара невидимо е изпънала невидимия си среден пръст. Но ти не го забелязвай и не го съди - ще вземеш да се окажеш комунист, а това не е яко.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вес

    25 0 Отговор
    Спокойно той и Хампарцумян от икономика не разбира, защото е инженерче

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Държавата

    17 0 Отговор
    Определя щенитв на зърното, горивата и т. н. Това за арменеца химик, назначен от Костов за банкер е пазарно?
  • 4 goni

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "вес":

    Ако беше инжинер ще ше да е добре. Ама не е! Химик е долния тип!
  • 5 Усмивката

    13 0 Отговор
    Отговорът ,макар да не сме на равнището на банкера Хапарцумиян, е много проз. Отиваме до граничен пункт на Дунава и броме ,колко напускат БГ и колко се връщат.Така ще разбереме колко са високи цените и колко заплатите.Доколкото съм инфо,и чижденците ,заселили се на територия БГ бягат и не се обръщат назади
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Stefko 88

    14 0 Отговор
    Каската е на обратно! Браво бе Шкембе воевода, добре че си ти да ни пазиш!
  • 8 Арменеца

    12 0 Отговор
    Армен дудука Левончо защо не стана заварчик ами дава акъл арменец освен златар обущар ключар банкер може ли друго да работи
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    6 0 Отговор
    Гледам човека на снимката и се чудя нарочно ли правят карикатуристи за министри на отбраната. Половината от армията ни е само администрация, той тръгнал пазарната икономика да променя.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 сноу

    3 0 Отговор
    Ами той пръцкомянчето, нали с леенето на такива папагалски бози забогатя и то здраво ,че го и направиха началник на всички измамници.Това което е посочил за начин да забогатееш ,не сте го разбрали ..Искал е да каже че плещиш едно ,а правиш съвсем друго..