Last news in Fakti

9 Октомври, 2018 19:02 2 189 9

Десният годишен танц с данъците започна

  • данъчни закони-
  • данъци-
  • приходи
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъждал новите данъчни закони. Тъй като нито един фактор в България не иска или не смее да се бори за прогресивно облагане, за необлагаем минимум или за повишаване на корпоративния данък, т.е. нито един фактор не желае България да бъде европейска страна, защото у нас данъчната практика е антиевропейска, но в същото време у управляващите имат желание да се увеличат данъчните приходи, с промените, които се предвиждат отново ще бъдат цапардосани бедните.

Предлагало се цялостна реформа в облагането на имоти. Българинът е известен с масовото притежание на собствено жилище. И тъй като няма как повече да посегнеш данъчно на бедния, удряш по жилищата. И най-бедните у нас имат такова (все още) благодарение на ужасния социализъм. Другата мотика е с промени в начина за облагане на автомобилите. Познайте кой ще го отнесе – естествено този, който няма пари да си купи нова кола, т.е. естествено бедния.

И пак никой няма да повдигне въпроса за хората с доходи под жизнения минимум. А те не са просто простите, старите и грозните. В моята професия, журналистиката, например, е пълно с такива. Много първокласни журналисти ги пенсионират на 250 лева, защото работодателите тарикати са ги осигурявали на минимални заплати.

И пак никой няма да попита защо македонецът произвежда с 25% по-малко брутен вътрешен продукт, но получава два пъти по-голяма минимална пенсия. Да попита, ей така, от любопитство!

Или пък като започнат управляващите да обясняват, че няма пари, някой да попита какъв е делът на съвкупната българска заплата в БВП и като разбере, че я има, я няма 30%, да попита защо тези, които прибират ненормално висок дял от принадената стойност не бъдат обложени с ма-а-лко по- висок данък. Защото в САЩ за десет години делът на съвкупната заплата е паднал от 64% на 58% и анализаторите вече ореваха орталъка. То у нас въпроси няма, камо ли рев…

Днес – тристранният съвет, утре – парламентът. А в парламента дали някой нещо ще пита? Ама, какво ли питам… Неолибералната десница и неолибералната левица отдавна са се разбрали да не пипат това, от което богатите ги боли…


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗЕВС

    34 3 Отговор
    Е то пък, бива истини, бива истини, ама пък всичко това в една статия е твърде много. От “Факти. БГ” вече прекалявате!
  • 2 Чичо

    8 0 Отговор
    Рррррр-овци!
  • 3 Чичо

    10 0 Отговор
    Рррр-гласувайте за ГЕРБ

    Коментиран от #4

  • 4 антрашпиц

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "Чичо":

    И още може .Българина е мазохист.Бива го само да се оплаква а не прави нищо по въпроса!
  • 5 Елементарррно

    10 0 Отговор
    Ами ще танцуват, след като има овчедушна публика която да гледа спектакъла, вместо да грабне сопата...
  • 6 не че нещо ама е така

    1 2 Отговор
    е в Македония не стигнаха до хиперинфлация благодарение на определени кръгове на бкп...
  • 7 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    Танцуват както им свири америчкият оркестър...После едно ръкуване за 2 секунди показва КОЙ стои зад гърба му и , че може още да натиска...особено след преоборудването на жандармерията.Пък истината и овчедушната публика са част от мизансцена.......
  • 8 ПОТ 3

    1 0 Отговор
    Е точна статия, няма лево няма десно всички са капитал - комунисти и десните и левите приватизираха, лапаха, кой каквото може и както го може. Примери има достатъчно. Десните реституираха , левите приватизираха, народа се гърчи и до кога.
  • 9 змей горянин

    0 0 Отговор
    В Германия, Дания,Белгия и други развити европейски икономики пенсията е с много по-висок % заместващ доход и с долна и горна граница, за което никой у нас не говори, иска се тотално падане на тавана на пенсиите, но с фиксиран минимум.Явно прилагаме двоен аршин в законодателството- което обслужва хората с високи доходи е о кей, но съотношение 3:1 между най-високата и най-ниската пенсия е недопустимо, според нашите разбирачи.По този начин изкуствено се увеличава и неравенството, дори и в третата възраст между хората.Да не говорим за 13 и 14-та пенсии