Last news in Fakti

29 Октомври, 2018 17:00 8 990 39

Крайно време е конструкцията да се счупи

  • бойко борисов-
  • красимир каракачанов-
  • валери симеонов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Атанас Добрев

С какво ни плаши Борисов? Че цялото това уродливо сборище от лобисти може да рухне? А дано! Че държавата ще се разклати, ако не я управляват нахални типове с мутренски манталитет? Нима? Че хора с обвинения за хулиганство и физическа саморазправа ще си тръгнат от властта? Какво по-хубаво? Или че европейските партньори ще ни погледнат с лошо око, задето сме се освободили от игото на корупционерите? Ще посмеят ли? А може би самозабравянето е стигнало дотам, че Борисов се отъждествява с държавата? Кралят-слънце, едва ли не. И след него – потоп. Защо да е страшно рухването на една износена властова конструкция?

„Ако поискам оставката на Валери Симеонов, ще се счупи цялата конструкция и правителството ще падне“. Тъй рече Борисов. Сякаш става дума за свещен фундамент, без който държавата ще погине. И така насърчи политическата юродивост в името на един изначално порочен конструкт, съграден от алчност, лобизъм и скрит корупционен интерес. Иска се свръхдоза нахалство, за да представиш компромиса като самодостатъчно основание. А всъщност какво по-хубаво от това да се счупи тази зловредна конструкция, върху която паразитират група дребни политически шмекери в своя изгода? Конструкция, която големите крадци на прехода измислиха, за да им пази и умножава парите и чийто крепежни елементи се оказаха хора с престъпни наклонности.

С какво ни плаши Борисов? Че цялото това уродливо сборище от лобисти може да рухне? А дано! Че държавата ще се разклати, ако не я управляват нахални типове с мутренски манталитет? Нима? Че хора с обвинения за хулиганство и физическа саморазправа ще си тръгнат от властта? Какво по-хубаво? Или че европейските партньори ще ни погледнат с лошо око, задето сме се освободили от игото на корупционерите? Ще посмеят ли? А може би самозабравянето е стигнало дотам, че Борисов се отъждествява с държавата? Кралят-слънце, едва ли не. И след него – потоп. Защо да е страшно рухването на една износена властова конструкция? Така и не се разбра...

Протестът днес не е просто за децата с увреждания, протестът е срещу политическия цинизъм и дебелоочие. И тук няма никаква конструкция за спасяване. Напротив. Колкото по-бързо бъде демонтиран този обиден за държавата петоъгълен шесто...курник, наречен ГЕРБ и Обединени патриоти, толкова по-добре. Твърде дълго време проживяха заедно националисти – майцепродавци с разгащени интернационалисти, патологични русофоби с руски агенти за влияние, декларативни антикомунисти с агенти на Държавна сигурност, хора без ясни политически възгледи, подвластни на конюнктурното търсене - безвкусен „тюрлюгювеч“, както би казал Валери Симеонов.

Само че конструкцията е по-сложна от Борисов, Сидеров, Каракачанов и злополучния Симеонов, взети заедно. Тя надхвърля разните мимолетни политически конфигурации, в които, без особена разлика, се изредиха всички партии на прехода. Трудно е да бъде разрушена, защото основите й са извън оперативната политическа власт, в здрачната зона на задкулисието, където се разпределят порции, правят се неприлични договорки, дават се подкупи срещу „политически ангажименти“.

Дали един лобист ще бъде назначен за министър през платформата ГЕРБ, ОП, Реформаторски блок, НДСВ, БСП или ДПС, е все едно. Големият въпрос е да се скъса порочната верига пари-власт-пари прим. Дали големите геополитически играчи ще вербуват Цецо от ГЕРБ или Гошо от БСП, също е без значение. Важното е да се сложи край на този слугинаж и да се следват националните интереси. И всеки, който претендира за спасител на нацията, трябва да представи нотариално заверена клетвена декларация и убедителни аргументи, че няма да се впише в старите схеми.

Възможно ли е това? Все по-малко. Времето работи в полза на конструкцията. Парите се множат, силата им също нараства. Малцина могат да им устоят. Всеки намира свое убедително оправдание за подкупността си. „Ако не съм аз – друг ще вземе. Семейството, децата...“. Знаете как е. Нравственият упадък е в основата на всяко зло. И все пак не е невъзможно. Като начало обаче всеки български гражданин трябва да си отговори безмилостно честно на следния труден въпрос: ако аз съм на власт, ще се облагодетелствам ли? Ако преобладава отговорът „не“, значи все още има надежда...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХанкоБрат

    84 9 Отговор
    Ще рухне само с тояги
  • 2 Коментар

    39 7 Отговор
    Лошото е че Ще има Само Разпад.
    Той е необратим
  • 3 Реалист

    27 112 Отговор
    Атанас Добрев- нагъл и крадлив БГ комунист!!!

    Нали сърбахме попарата на Жан Виденов, на Станишев и Орешарски?! Всяко едно управление на БСП приключва с катастрофа и тежка криза- ФАКТ!!! Но авторчето е на хранилка при кака Кури и драпа за власт, на всяка цена. БГ комунистите са оперирани от съвест и морал, безскрупулни и безочливи, като как ви Корнелия Нинова...и хората го знаят, за това и на т.нар. протести сте една шепа платени лумпени!!!

    Коментиран от #12, #15, #22

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Реалист

    13 58 Отговор

    До коментар #4 от "hh88":

    hh88,

    Пий си хапчетата, пич! Ти нямаш никакво предложение, нямаш алтернатива...просто си плюеш безхаберно, дерзай!

    Коментиран от #7, #9

  • 6 Шарлатанче

    60 9 Отговор
    Отчаяните опити на шлифера да се задържи като удавник за сламка са безсмислени. Май някой скоро ще си ходи.
  • 7 hh88

    38 6 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Не бе Реалисте, просто показвам кои са БГ комунистите, с които ти плашиш и от които трябва да се отървем.

    Коментиран от #10

  • 8 Усмивката

    34 4 Отговор
    Всичко тръгна от там,че когато тази констукция заплашително тръгна да пада ,намериха се ,за изненада на всинца ни,майкопродавци и отново застанаха в позиция на столче ,за поредната „патерица ”.Майкопродавците си намериха противосъвестно хапче наречено „не на турчалята” да на българщината.....е, да беше Алеко жив....
  • 9 goni

    23 4 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Човека ти дава информация, а ти...! Не е хубаво така!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Браво

    47 11 Отговор
    Много добра статия. Коментарите са излишни.
  • 12 Идеалист

    38 5 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Проблемът със съществуването и процъфтяването на мафиотската конструкция, която стои в основата на разпределянето на властта и управлението на държавата у нас, е съществуването на мнозинство от хора като теб - тесногръди дребни еснафи, меркантилни егоистчета - необразовани, лесно манипулируеми, закостенели, едностранчиви и повърхностни същества.
  • 13 Идеалист

    40 4 Отговор

    До коментар #10 от "Realist":

    Докато мнозинството от хора избира между злините и е готово да гласува за по-малкото зло, а не да търси, да изисква и да се бори за доброто, няма да видим нищо добро.

    Коментиран от #36

  • 14 123

    33 4 Отговор
    Има един виц , който е много актуален:
    Писимиста учи английски ,
    Оптимиста учи китайски ,
    Реалиста учи Автомат Калашников!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 15 Пророка

    28 5 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Има и доста прости мижитурки и комплексирани параноици като теб, така, че престъпната клика може да поуправлява още, докато започнете да ровите всички в кофите за боклук.

    Коментиран от #16

  • 16 Цуци

    20 4 Отговор

    До коментар #15 от "Пророка":

    Вие кво се хванахте за трола на герб . Банички осребряват писанията му . Е...и по някое кебапче , от време на време .
  • 17 ТОЧКАТА

    13 3 Отговор

    До коментар #4 от "hh88":

    ТИЯ ,пък и много други не са комунисти...Те са ПАРТИЙЦИ.Комунистите ги шътнаха още 1986 г с УКАЗ/56.
  • 18 Ю Кортес

    10 20 Отговор
    Конструкцията ДПС БСП я знаем какво представлява
  • 19 Хитлер

    25 6 Отговор
    Долу Тиквата!!! 😁😁😁
  • 20 айде

    15 3 Отговор
    Простака на власт....
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Защо

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Защо когато намерят кусури на управляващите, плашат с Орешарски? И той и вие сте маскари
  • 23 Disela

    14 2 Отговор
    А къде спахте като го избирахте .Сега вече няма махане .Всички сте умни к ато него.

    Коментиран от #29

  • 24 Кумчо Вълчо

    16 1 Отговор
    Много точно казано но нямяме кураж да го постигнем.Ние сме народ от задници ,увсе които са свикнали пастира да ги води пък ако ще ли и към небитието.

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Тръмп

    6 13 Отговор
    Да,в сравнение с БСП и ДПС,Борисов е Краля Слънце!:):):)
  • 27 Сиренар Мандраджиев

    17 2 Отговор
    Опасността от масов глад е голяма. Цеховете за хранителни боклуци и бира от царевичак могат да фалират. Същото може да сполети мандрите, докато "фермери" муротикверисти доят пакетите с палмово масло, внос от Индонезия и Малайзия, за да ви заквасят вкусни сирене и кисело мляко. Няма да останат месари, които да ви киснат мръвките в разтвор със соя и химикали преди да ви ги докарат замразени в магазина. Кой ще ви мели свински копита и глави заедно със зъбите, за да имате кайма за вкусни кебапчета, когато в петък вечер отидете на вилата? Кой ще ви вари лютеница за гарнитура от брашно, боя и сгъстители?
  • 28 Експерт

    3 6 Отговор
    Да се направи огромна статуя на закрилникът на България - Бойко Борисов , подобно на статуята на Исус Христос в Рио де Женейро !
  • 29 Няма махане?

    9 1 Отговор

    До коментар #23 от "Disela":

    Не мисля... Простичко казано- всички, дружно, измитаме тази набедена псевдополитическа СГАН. Не се родил онзи, който може да избяга от раздаването на възмездие от народа.
  • 30 Едо

    6 0 Отговор
    АКО, СИ ПРОСТИМ ПО ХРИСТИЯНСКИ, РЕШИРЕЛНО ЗАГЪРБИМ СИЛАТА НА ЕГОТО, ПРЕД НЕОТЛОЖНАТА НЕОБХОДИМОСТ, СМИРЕНО ДА ИЗДИГНЕМ СЕБЕ СИ ДО НИВОТО НА ЧЕСТНИ, ДОБЛЕСТНИ И БЕЗКОРИСТНИ ДЪРЖАВНИ МЪЖЕ, ЗА КОИТО БЪЛГАРИЯ Е ГОСПОД, А НЕ СВРЪХДЕБЕЛИЯ ТЪРБУХ НА ПЕЕВСКИ, БОРИСОВ И ОСТАНАЛИТЕ БАНДЮГИ, ТО, НИЕ, КАТО БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВООПРЕДЕЛЯЩ ЕТНОС, МОЖЕМ ДА ПОСТИГНЕМ ЕДИНЕНИЕ И ДА СПАСИМ БЪЛГАРИЯ С Т.Н. ШВЕЙЦАРСКА ДЕМОКРАЦИЯ, КОЯТО НЕ Е УТОПИЯ!
  • 31 Едо

    3 0 Отговор
    ,, УГОДАТА, СЪНЯТ И МЕКИТЕ ПОСТЕЛИ; УБИХА ВСЕКИ СВЯТ, ДУХОВЕН ИДЕАЛ; И СМЪРТНО ЗАДУШЕН ВЪВ НРАВСТВЕНАТА КАЛ; ДУХЪТ СЕ ОТКЛОНИ ОТ ВИСШИТЕ СИ ЦЕЛИ!" ЗА КОГО, МИСЛИТЕ, Е НАПИСАЛ ПЕТРАРКА ТАЗИ УБИЙСТВЕНА КРИТИКА-ЗА КАТОЛИЧЕСКИЯ КЛИР? ЗА ПРАВОСЛАВНИЯ КЛИР ИЛИ ЗА ПРОТЕСТАНТСКИЯ ТАКЪВ? ДА, ЗА ТЯХ! ПОВЕЧЕ ОТ ТОВА! ПОСЛАНИЕТО ЗВУЧИ МНОГО АКТУАЛНО! ТО Е ОТПРАВЕНО КЪМ ЦЕЛИЯ ХРИСТИЯНСКИ СВЯТ, КЪМ ВСИЧКИ НАС, КОИТО СМЕ СЕ ВЪЗГОРДЯЛИ, ОЯЛИ, САМОДОВОЛСТВАМЕ И РАЗКОШЕСТВАМЕ, ЗАБРАВИЛИ НАСОЙЧИВИЯ ПРИЗИВ НА СПАСИТЕЛЯ ЗА ЧИСТ И СКРОМЕН ЖИВОТ! ,,Защото, нищо нечисто няма да влезе в Божието Царство".
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Жоб

    3 5 Отговор
    Проблемът не е защо не пада Борисов, проблемът е че който и дойде ще бъде като него

    Коментиран от #34

  • 34 гост

    7 2 Отговор

    До коментар #33 от "Жоб":

    Който и да дойде ше е в пъти по добър от Борисов.

    Коментиран от #39

  • 35 Бате Гойко Индианец

    2 3 Отговор
    Имаме крадиционно споразумение с патреотите. Така ме млък.
  • 36 Гражданин

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Идеалист":

    Няма нужда да му обясняваш.Идеята на целия преход е да се отгледат хора като него- коне с капаци, без собствено мнение,подкрепящи статуквото. Човек, живеещ извън ралността, не вслушващ се в мнението на другите и с тотална неспособност да оцени процесите около него.
  • 37 ами да

    1 0 Отговор
    Сметки без кръчмар.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Гостилничаря

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "гост":

    Ти сам вярваш ли си!? Всеки следващ ще е по-гладен и жаден, започващ почти от нула в грабежите! Няма вероятност който и да е след Тиквун да е по-свестен, който и да е! Историята помни случаи, когато народът е живял по-добре под чуждо управление отколкото под свое! Алчна и крадлива сган сме си ние, по-лошото е, че всеки гледа как да потъпче и оплюе другия, националните ни черти са градени векове и няма вероятност скоро да се променят.....