Last news in Fakti

2 Ноември, 2018 13:00 2 687 10

На рахат локум с чумата край Босфора

  • турция-
  • ердоган-
  • криза

Порочният кръговрат в Турция изглежда така - с държавни пари се финансират предприемачи, които купуват медии, а те хвалят държавния глава и неговото управление

На рахат локум с чумата край Босфора - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Румен Скрински за сайта „Актуално“

Когато в своя "Декамерон" Джовани Бокачо разказва за чумата, обхванала Флоренция, тя е представена като справедлив божи гняв, стоварен върху хората, като резултат от грешките им тук на Земята. Ако си позволим прехвърлянето на алегорията за страшната пандемия в съвременни условия, тя би паснала най-добре на ситуацията в съседна Турция. За огромно съжаление!

Помислете, на Босфора вече няма "болен човек", както Великите сили често наричат разпадащата се Османска империя преди повече от 100 години. Чумата далеч не бива също да се възприема буквално, а само като състояние на условията тук-и-сега, в които вирее турският народ. И така рахат локум хапват основно в "Аксарай" - луксозната резиденция на президента Реджеп Ердоган, с над 1000 стаи, разположена върху уж природен резерват, на площ от 210 хиляди квадратни метра.

За всички останали има рекордно обезценена валута, огромна инфлация, фалирали предприятия, исторически отлив на чуждестранни инвестиции, пречупени медии. С две думи - взривена икономика.

Порочният кръговрат в Турция изглежда така - с държавни пари се финансират предприемачи, които купуват медии, а те хвалят държавния глава и неговото управление, докато удобно проспиват нахълталата през задния вход икономическа криза. Точно както в "Декамерон" - чумата е такова зло, че за него е по-добре да не се говори, а да се разказват весели истории. На юг от нас Ердоган мечтае на глас за прераждане на турската нация, докато призовава хората да затягат коланите. В същото време по информация на Сметната палата за година турците плащат 93 милиона евро за издръжка на двореца на президента в Анкара. Германски авторитетни издания пък наскоро изчислиха, че Ердоган е дал банкети и празненства на стойност 5 милиона евро.

А турците междувременно обедняват и все по-трудно си намират работа. И нито фактът, че в Истанбул заработи едно от най-големите летища в света, нито спокойствието, което управлението се стреми да демонстрира по отношение на икономиката, могат да компенсират мрачната статистика за стотиците натъпкани в затворите инакомислещи. Добавете и притихналия гласоподавател, който чува непрекъснато посланието на Ердоган и неговата партия, че "ако загубим, вие също потъвате". И ето ви картина на чумата край Босфора - всички се правят, че тя отсъства, та дори заобикалят труповете, които е натръшкала. А светът гледа на това бедствие сякаш през турската поговорка, че този, който се тъпче, когато стомахът му е пълен, сам си яде здравето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Янкифоб

    34 16 Отговор
    На соросоизъм мирише - янките не могат да преглътнат невероятния икономически просперитет на Турция, невиждан от Германското икономическо чудо преди ~90 години, както и не могат да преглътнат, че Турция се осъзна, заряза НАТО и мина на страната на Русия - връзка, от която има МНОГОКРАТНО повече и геополитическа, и икономическа изгода. И сега мръсните тролчета-соросоиди се чудят как да овапцат и оклепат една държавна политика ИЗЦЯЛО в интерес на собствения народ, а не в американски интерес. Особено на фона на собствената им затъваща икономика, гигантските бюджетни дефицити, ненормалния и невиждан досега в историята външен дълг, уголемяващата се все повече социална ножица между класите, безработицата, последвана логично от увеличение на престъпността със стотици проценти всяка година. Газ пикаят янките, ама свърши тяхното царство - и политически, и икономически вече НИКОЙ не ги бръсне за слива и ще потънат в забвение до нивото на средностатистическа държава с известно влияние само върху съседните й Канада и Мексико. Защото докато дремеха в блажеността на собственото си залоясало (в пряк и преносен смисъл!) невежество, другите Големи (Русия, Китай, Япония, Индия, Турция...) БАЧКАХА, и то как! И резултатът е видим - всички те постигат напредък - къде по-голям и видим, къде по-бавен, но поне се движат НАПРЕД, а не тъпчат в кочината на Американската мечта! И не, не съм платен русофил-трол, мразя янките и соросоидите съвсем безплатно!

    Коментиран от #6

  • 2 Интересно

    31 6 Отговор
    Имах съкурсник, който през 89та се изсели в Турция. Почти всяка година си ходим на гости. Само да ви кажа, че едно средностатистическо семейство там си сменя мебелите в къщи веднъж на 5 години. Колата му е по-нисък клас от моята, но е нова. Дизеловото гориво му излиза на 1.54 лв/лт наши пари. Има още много други неща показващи стандарта на живот, но ще се огранича с тези малки битови индикатори, за да не си помислят някои, че им правя реклама на комшиите.. така че вижте, преди да говорите за някоя държава..
  • 3 гост

    22 8 Отговор
    бай Румене,ти за Турция грижа не бери,явно е че не си ходил там да поживееш или най-малкото да се разходиш.За това батьовото ,ти локуми не разтягай, трай си в КОЧИНКТА и за ДВОРЕЦА грижа не бери.
  • 4 Yavuz

    23 12 Отговор
    След неуспешния преврат САЩ останаха буквално безпомощни пред Турция. Сега чрез медиите се опитват да опетнят авторитета на Ердоган, но народът усети от къде идват проблемите. 40 годишен труд на ЦРУ- ФЕТО отиде напразно. Турция от сега нататък все повече ще се отдалечава от САЩ и ще се сближава с Германия, Япония, Ю.Корея, Русия. САЩ е изкуствено създадена държава, която няма никакво бъдеще.
  • 5 Тръмп

    11 13 Отговор
    Мнението на турско-руските Дебили е оптимистично,колкото Чумата е била във Флоренция!:):):)
  • 6 Русофоб

    6 12 Отговор

    До коментар #1 от "Янкифоб":

    Куха хралупа си ти,на черното казваш бяло, добре че не всички са като теб!!!

    Коментиран от #9

  • 7 Хасан

    17 9 Отговор
    Турция ако се откаже от евтиния руски и ирански газ и си построи база за американски шистов газ ,ако се откаже от руска атомна централа,ако се откаже от С400,ако се откаже от правата си в Средиземно море , Ердоган ще бъде скъп приятел на Запада...ще има да го възхваляват..но човека си гони турския интерес
  • 8 вуйчо Ваньо

    18 7 Отговор
    Ашкосум машала това което е описал автора се отнася за БГ а не за Турция.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ОБЕКТВЕН НАБЛЮДАТЕЛ

    7 2 Отговор
    Бравос, това е вярно.
    Развалят играта им на янките, създадена да обслужва само техните интереси.
    Съседите ще се оправят есе някак си, по добре е за тях че имат президентско управление, че иначе беше ловене на риба в мътни води.
    Корупция и далавери шашми ги има на всякъде, но сега ще бъдат само тези във властта да речем.
    Сега като гледам нашите как се сдушиха и си разпределиха златните кокошки , едвали бързат да си идат от власт.
    Но , у нас няма корупция и шменти капели , тези неща са в другите държави .