Last news in Fakti

9 Април, 2012 17:05 1 330 0

Саркози като де Гол

  • саркози-
  • никола саркози-
  • шарл де гол
Саркози като де Гол - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В навечерието на френските избори президентът Саркози изостря тона. Той си позволи да заплаши ЕС с бойкот, което много напомня за тактиката, приложена навремето успешно от предшественика му Шарл де Гол, пише "Дойче Веле".

В европейския дебат на тема имиграция и протекционизъм френският президент Никола Саркози заплаши своите европейски партньори с по-твърд курс. Той не изключва вероятността дори да се стигне до френска блокада в европейските институции. Такъв подход навремето приложи Шарл де Гол. През 60-те години в знак на протест Франция бойкотира за половин година заседанията на тогавашната Европейска икономическа общност.

При това доста успешно, тъй като в резултат на тази тактика, влязла в историята под името "политика на празния стол", де Гол издейства "установяването на обща селскостопанска политика, която тласна Европа напред", не пропусна да отбележи президентът Саркози, който на изборите в края на този месец ще се бори за преизбирането си.

Равноправно третиране

По въпроса за протекционизма френският държавен глава отбеляза в интервю за популярен седмичник, че Европейската комисия наистина има правото да взима решения по търговски въпроси. Но държавните и правителствените ръководители на общността виждали как страни, от които се очаква да зачитат правилото за равноправно третиране, предоставяли държавни поръчки само на местни фирми, подчерта Саркози, който за да натрупа точки срещу основния си конкурент-социалист Франсоа Оланд, в предизборната си кампания беше принуден да направи десен завой.


"Всичко, което искам, е взаимност. Иначе публичните оферти във Франция ще бъдат предоставяни само на фирми, които произвеждат в Европа", подчерта Саркози. И точно в тази връзка припомни за "политиката на празния стол."

Пак за Шенген

Френският президент изостря тона също и по имиграцонния въпрос. Той наново отправи критики срещу незадволителния контрол по външните граници на Европейския съюз, и по-конкретно има предвид тази между Гърция и Турция. "Ако по този пункт не се промени нищо, ние ще преустановим участието си в Шенгенското споразумение", предупреди още френският лидер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА