6 Ноември, 2018 09:58 5 980 32

Борисов става все по-безсилен. Какво предстои?

  • бойко борисов-
  • управление-
  • мандат
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В есенния политически сезон управлението “Борисов 3” заприлича на поредица от страстни седмици - с разпятие в петък и чудодейно (но на косъм) възкръсване през уикенда. Всеки понеделник сутрешните блокове започват с водосвет и молитви за здравето на правителството. След това обаче избухва скандал, последван от реторическо линчуване и призиви “Разпни го!”. В резултат премиерът взе да добива все по-мъченически вид, а народът изпадна в предреволюционно люшкане между еуфория и отчаяние (редувани според политическите пристрастия). А за предреволюционно люшкащите се народи знаем, че са жадни за жертви.

Ясно е, че страстните седмици не могат да продължават дълго без някаква по-драматична развръзка. В демократичната надпревара възкръснали за вечността няма, но с настоящото правителство мандат от четири години започна да изглежда като цяла вечност. Разумно би било може би да се скъси поне наполовина: половин вечност е по дефиниция по-търпима.

Като библейска сценка

Какво се случва през настоящата страстна седмица? Проблемът е, че всъщност няма нищо ново - всичко е до болка познато повторение на старото. А нещата толкова са се ритуализирали, че вече се разиграват като библейска сценка:

1) Начало: Макар и лошо, правителството изглежда единственото възможно в тази ситуация;

2) Завръзка: Негов представител, обикновено “патриот”, извършва абсолютно недопустимо действие. В последния казус “грешникът” бе Валери Симеонов. Вицепремиерът изрече неща, заради които в една нормална държава просто не би могъл да остане на този висок пост. Извинението на Симеонов бе, че не му е за първи път. Към това се добави и малко по-сложният случай, при който агенция под политическата опека на ВМРО (най-малкото в смисъл, че шефът ѝ е номинация и кадър на тази партия) се оказа обвинена като организирана престъпна група за продажба на българско гражданство. И двете прегрешения са достатъчно тежки, за да предизвикат правителствена криза. Тя започна с вътрешен разпад на “Обединените патриоти”, при който на фона на грехопадението на двамата си партньори Волен Сидеров се опита (неуспешно) да се представи като консерватор-светец;

3) Ескалация: Социалните мрежи, малкото свободни медии и политическата опозиция (от БСП и извън парламента) подхващат темата. Тъй като казусите обикновено заслужават еднозначна критична оценка, разликата е в децибелите и в политическия ъгъл на аргументите. В настоящия случай обществената реакция - заслужена и оправдана - се подсилва и от продължаващия протест на майките. Те са прави, че не може представител на държавата - и то вицепремиер - да изказва по подобен начин неуважение към нейни граждани. Проблемът вече не е в парите, които правителството в крайна сметка реши да “даде” за родителите на деца с увреждания, а в отношението: след като такива приказки са официално възможни, значи в тази държава всичко е възможно. Към разумните аргументи започва да се трупа и обичайната обществена плака от преувеличения и истерии. Към оправданите протести се прилепват и съмнителни - като този за цената на горивата. Започват да се налагат съмнения, че задкулисни фактори се надяват на сценарий като от февруари 2013 година, при който към легитимните варненски шествия изведнъж се закачиха и хора с качулки в столицата. Правителството е все по-замаяно и прави политически грешки. Последната: скандалът с отказания служебен автомобил на омбудсмана Мая Манолова. Ситуацията започва да изглежда критична.

4) Кулминация: Опозицията обявява, че иска предсрочни избори. Това също вече не е новина. БСП започнаха сезона с идеята за “частично излизане” от парламента (каквото и да означава това). От миналата седмица вече са на фаза бойкот на парламентарните заседания чрез кворума. ДПС (скритият коалиционен партньор на ГЕРБ) се присъедини към тази операция, което допълнително усили драматичния ефект. Йордан Цонев заговори за “изчерпване” на този парламент и за предсрочни избори догодина. В този смисъл евентуалното приемане на бюджета не бива да се чете като безрезервна подкрепа на ДПС за правителството, а като финансово подсигуряване на един турбулентен политически период. На този фон Борисов дава сигнали - поведенчески и чрез говорители на партията, че коалицията с “Патриотите” му идва в повече. Но офертата на ДПС за правителство на малцинството също е политически токсична.

5) Деескалация: Йордан Цонев намеква, че все още не вижда по-добра алтернатива на управлението. Немонополните медии на Делян Пеевски продължават самоотвержено да защитават премиера и да громят противниците му. БНТ набляга на развлекателните продукции и на интервюта срещу Иван Костов. Антикорупционните органи продължават да откриват корупция само в опозицията и в непослушни или неудобни коалиционни партньори.

6) Възкресение: Макар и още по-лошо, отколкото преди седмица, правителството изглежда единственото възможно в тази ситуация.

С всеки изминал страстен цикъл обаче премиерът Борисов изглежда все по-безсилен. А неговата зависимост от ДПС за провеждането на каквато и да е смислена политика става все по-видима. Слабостта му се използва както от тях, така и от случайни и второстепенни играчи като Сидеров, Бареков, Марешки, които започват да ловят риба в мътна вода по-интензивно от обикновеното.

Кой ще бъде жертвата?

Пита се: кой ще бъде жертвата? БСП искат това да е Борисов. ДПС са си избрали за жертва “Патриотите” - най-вече Симеонов (като най-автентичен), но отскоро и по-управляемия Каракачанов. Извънпарламентарната опозиция смята, че без жертвата на двойката Борисов-Пеевски (“тайната” коалиция ГЕРБ-ДПС) нещата няма да се оправят. Правителството пък се стреми да удовлетвори обществените очаквания за жертвоприношение със случайни, но внимателно подбрани антикорупционни акции срещу опозицията и неудобните.

Накрая обаче може да се окаже, че истинската жертва на този начин на правене на политика е друга - проевропейската ориентация на България. Правителството е все по-зависимо от открито антиевропейски формации, а възможните му алтернативи също са откровено антиевропейски. Особено ако Корнелия Нинова остане начело на БСП.

ГЕРБ беше единствената партия в този парламент, която поне формално запазваше лоялността си към идеята за интегриран ЕС. ГЕРБ проведе и добро европредседателство, но, уви, започна да прави все по-големи компромиси в посока на национал-популизма и евразийската ориентация (“Скрипал”, Истанбулската конвенция, защитата на Орбан, парите за поддръжка на руски самолети и т.н.).

Стартиралото отслабване на Борисов ще ускори още повече тези тенденции. Което на свой ред засилва необходимостта от солидно парламентарно представителство на проевропейски настроените групи в България. В обществото те все още са мнозинство, но в парламента се превръщат във все по-изолирано и слабо малцинство. В този смисъл проевропейски проекти като “Демократична България” носят огромна отговорност. Те трябва да преодолеят бутиковите различия между либерали и консерватори, прогресисти и традиционалисти - и да създадат разумна платформа за представителство и защита на интересите на всички онези българи, които виждат бъдещето си като съвместно и равноправно с това на най-развитите европейски народи. България има този статут като член на ЕС и трябва най-после да се възползва пълноценно от него. Без да губи време, страстна седмица след страстна седмица.

Коментарът е на Даниел Смилов


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не че нещо ама е така

    44 3 Отговор
    със все по-глупаво обкръжение и министри кво може да предстои? Еднопосочно пътуване към Банкя...

    Коментиран от #10

  • 2 боцмана

    49 3 Отговор
    Сбогуване , а не довиждане.
  • 3 Кълвач

    16 23 Отговор
    Хубав коментар! Джендър-соросоиден!
  • 4 Bahti

    35 1 Отговор
    Ако сме нация Затвор. Ма не сме.
  • 5 Меня

    37 2 Отговор
    Айде чао бати !!! Че ми скъси живота!
  • 6 Дааа

    8 21 Отговор
    Като цяло, не лошо, но...джендър-соросоидно и дори смехотворно с твърдението, че проевропейските сили били мнозинство, ама демократите били много малко....и никъде нищо против Путин, излагация...
  • 7 Ryty

    44 4 Отговор
    Да си ходи както баба меркел. И не е слаб колкото и да ни се иска, 300 000 души администрация стои зад него като сложишнсемействата им, като добавиш циганския вот, мъртвите души, др..... Защо не направи ел. Гласуване, щото ше изгуби, първобитния начин за избори като за първобитен...

    Коментиран от #8

  • 8 Глас от народа

    27 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ryty":

    Принципно съм за електронно гласуване но има един страх вътре в мене който казва че щом манипулират така изборите какво остава с електронно гласуване. Един програмист може да направи боко да спечели със 100% гласове. Незнам как ще се осигури да не се маниполира сървъра на който са данните от изборите.

    Коментиран от #16

  • 9 ГАД

    32 2 Отговор
    Айде бате чао ще те видим съда за дето унищожи съдбите и държавата на 6 милиона българи
  • 10 некойси

    34 1 Отговор

    До коментар #1 от "не че нещо ама е така":

    Защо към Банкя? Правителството им са характерни престъпни практики в огромни мащаби. Аз смятам, че повечето от тези хора са си направо за затвора, не само за това че са съсипали една държава благодарение на непригодността си да заемат какъвто и да е управленски пост, най-вече за целенасочените кражби.
  • 11 куку руку ку

    25 1 Отговор
    Това написано от дойче веле? Чета и не вярвам на ушите си! Баба Меркел май яко повлече крак...
  • 12 Тръмп

    14 0 Отговор
    Борисов вече мина по тоя път,да управлява с про-европейски проекти и видяхме резултата!Проектите са нещо дребно и кратко!Симеонов завзема вашата парламентарна ниша и успява!Вече няма кой с кого да се обединяват десните,всичко се разлюспи до костите!(:
  • 13 onq s konq

    2 30 Отговор
    "Дойче веле" е УВАЖАВАНА НЕМСКА МЕДИЯ,защитаваща ЗАПАДНИТЕ ЦЕННОСТИ на народите по света.Затова и съм смаян КАК Е ВЪЗМОЖНО ДА КРИТИКУВА БОРИСОВ И УПРАВЛЕНИЕТО МУ по толкова първобитен НАЧИН при положение че той е ПОВЕЧЕ ОТ ОТЛИЧНО ПРИЕТ ОТ ВСИЧКИ ЗАПАДНИ ЛИДЕРИ,ОСОБЕНО ПЪК ОТ МЕРКЕЛ!Е вече ми стана ясно за какво МЕНТЕ "Дойче веле" става дума,използвано като "бухалка" от БСП и русофилските орди в битката им за властта.А отговорът на "загадката" е нарисуван НАЙ-ОТДОЛУ ПОД СТАТИЯТА-"КОМЕНТАРЪТ Е НА ДАНИЕЛ СМИЛОВ/чисто българче,но не е изключено и русначе/ ,незнайно защо пък пешещ от далечна Австралия...Явно човекът е със свръхментални способности и не го бъркат хилядите километри ,за да напипва успешно ПУЛСА НА БЪЛГАРИЯ!

    Коментиран от #18, #23, #24

  • 14 Космонавт

    19 0 Отговор
    Този тиквеник му е време да си ходи с цялата си армия от кръвопийци. Ако не ,време е да играе калъча.
  • 15 Пеньо

    12 1 Отговор
    Разбира се, че ще е безсилен, след като се е съюзил с мърша като болния.
  • 16 Ryty

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Глас от народа":

    Няма да се косиш затова я има блокчейн. Насирането е голямо за борисов
  • 17 кеф

    10 0 Отговор
    Предстои герберска трагедия и рев на герберските тъпи избиратели,а тиквата си заминава,то е повече от ясно.
  • 18 Трол

    14 1 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Ето част от визитката на Даниел Смилов, нарочно спирам до... :Даниел Смилов е политолог и специалист по сравнително конституционно право. Програмен директор на Центъра за либерални стратегии...
    Нали разбираш, че предположението ти за: "Публикувано във факти.бг: използвано като "бухалка" от БСП и русофилските орди в битката им за властта." е смешно и жалко!
  • 19 Наблюдател

    4 9 Отговор
    Има хора , които само реват . Когато парите в бюджета бяха малко - ревяха , когато определено са много повече пак реват ! Сигурно някой им плаща да реват ! От реване не им е останало време да гласуват ! Сега реват и за избори , а като дойдат избори пак няма да гласуват . Тях не ги интересува , че изборите струват пари . Те имат сигурна професия - реването , на времето им викали оплаквачи срещу заплащане .
  • 20 Манила

    15 0 Отговор
    Партиите са бита карта! Трябва нова форма на управление Президентска Република.
  • 21 Наблюдател

    0 9 Отговор
    На гърците евала им казвам - когато им намалят заплати и им вдигат данъците всички стачкуват и са по улиците , но не съм видял един грък да протестира , когато му вдигат заплатата . При нас за мен това е анархия или някои хора се стараят така да изглежда . Едва ли не няма правителство .
  • 22 Наблюдател

    4 11 Отговор
    За мен президента ако иска да е полезен , трябва първо да е позитивно настроен към страната си . Той гледа на нея като на блато . Така , че аз от него нищо не очаква . Той само мъти водата .
  • 23 999

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Конь... - Стари мой приятелю!- Наборе!
    Тая жалейка дето я развя сега , като нож забит в гърба не играе! Въпросът уважаемий... - Не е в проевропейската насоченост или пък в т.нар. ценности на запада. Въпросът и проблемът на Борисов е самият той! - Проблемът е че краде! Краде той и Цветанов и Пеевски и Доган и хората вече нямат нерви да ги търпят! Това е! Никакви проблеми няма относно ориентацията на политически признак! Проблемът е ненаситната крадлива натура на Борисов и цялата му пасмина от крадливо ориентирани индивиди! Сега след като прочете написаното си свободен пак да жалееш за приятелският огън на ДВ.
  • 24 Според мен

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Вие сте объркан.
  • 25 Така де

    4 0 Отговор
    Според мен Герберите са впрегнали своите кукли на конци БСП и ДПС да се бунтуват , за да сплашат и елиминират фалшивите патриоти, които се оказаха много алчни за пари , а на Герберите не им се плаща такъв рекет за партньорство. Гербавите знаят, че дори да падне правителството пак ще спечелят, защото държат гласовете на държавните служители и техните роднини, циганите, мутрите и наркоманите, което прави над 51% от избирателната активност. Макар че в момента Герберастите се опитват да елиминират прекалено алчните си партньори без да падне властта, но може да се стигне до сценарий както направиха с Реформаторите и неспирната им алчност да взимат от купичката на Герберите. Ясно е, че зад протестите стоят Герберите и желанието да не делят 50/50 с фалшивите патриоти, а 90% от пая за тях и 10% за останалите мишоци. Освен това с падане на правителството Герберите ще заметат следите от калпавото и зло управление, а като се върнат на власт след някой месец обществото ще е забравило всичко!!! Нака Герберите ще се върнат на бял кон и пак ще продължат с далаверите, кражбите и якото дране на народа
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 УЧЕН

    1 3 Отговор
    Трябва да си голям ГЛУПАК или заблуден ИДИОТ . за да не виждаш. че Б.Б. ще управлява ДОКАТО си ИСКА ! А нова коалиция -ДБ + БЗНС / Ненчев / + НФСБ спокойно събира 500 000 + гласа! А новата коалиция + ГЕРБ събират спокойно 180 депутата ! А тази БСП ще е в опозиция някъде до 3 000-та година !
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Сатаната

    1 0 Отговор
    Ако сме нация, на националния и разстрел.
  • 31 Логично, предстои такъв

    1 0 Отговор
    Ритник отзад, че свят да им се вие на всички градове в Народното събрание
  • 32 НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА

    0 1 Отговор
    Така си ревете пак ще си ги изберем тия кръвопиции,ТЪП НАРОД,СЛАБА ДЪРЖАВА