Last news in Fakti

21 Ноември, 2018 13:00 1 651 3

Груевски: Не съм избягал от правосъдието

  • никола груевски-
  • политическо убежище
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бившият македонски премиер Никола Груевски излезе с позиция на своята страна във фейсбук по повод това, че Унгария одобри молбата му за предоставяне на политическо убежище. Агенция „Фокус“ представя целия текст на изявлението без редакторска намеса:

„Днес (20 ноември) Република Унгария, страна-членка на ЕС и НАТО, отговори позитивно на внесеното по-рано от мен искане за получаване на политическо убежище заради политическо преследване в Република Македония.

В искането за политическо убежище посочих, че го искам заради политическо преследване от новото правителство, оглавявано от партия СДСМ (Социалдемократически съюз на Македония).

Посочих, че правителството иска да ми отнеме свободата, използвайки недемократични мерки и методи, злоупотребявайки с прокуратурата и съдебната система в Македония.

Обясних как започна всичко, с началото на публикуването на незаконно придобитите аудио материали, назначаването на прокурор от Специализираната прокуратура, който стана партийна маша на СДСМ, също както и съдът. Описах всички неправди, нередности, незаконни операции, дискриминацията, скалъпените съдебни процеси и присъди, конкретните съдебни дела срещу мен и изтезанията, които търпя след формирането на новото правителство, както и редица мои колеги, давайки конкретни примери и доказателства и завърших с многобройните заплахи за моя живот, с които се сблъсках в последните дни преди да напусна Република Македония.

Посочих и приложих конкретни примери, че в Република Македония няма условия за справедлив и законов съдебен процес, нито възможност в атмосферата на политически лов на вещици от правителството да защитя своя живот след многобройните заплахи, които бяха отправени срещу мен.

В Македония се сблъсках със съдии, които за всяко мое или на моя екип искане чакат инструкции какво да решат от правителството или от специалния прокурор, от когото и самите съдии се плашат и на който гледат като на представител на настоящото правителство.

Подробно обясних няколко фундаментални нарушения на законите, сред които, противозаконно използвване на нелегално добити аудио материали, които бяха обявени за легални под външен натиск, използването на копия, които не са сравнени с оригинала, като доказателства въз основа на които се произнасят присъди, използването на вещи лица, които противно на закона правят експертизи без да имат лиценз за вещи лица, флагрантно нарушение на Закона за защита на личните данни и пренебрегване от страна на съда на всичко това, дейностите на македонските съдилища, които противоречат на практиката на съда в Страсбург, какъвто е примерът с отхвърлянето на актовете за прекратяване на процедура, издадени от страна на президента на Македония в два конкретни случая и тяхното приемане в страна-членка на ЕС, недаването на възможност за достатъчно време за подготовка на защитата чрез съзнателното назначаване на заседания всеки ден, понякога по цял ден, издадени становища на Комисията за защита от дискриминация, която посочи, че съм обект на пряка дискриминация от съдията Добрила Кацарска и от Основния съд Скопие 1, обявяването на присъдата по случая „Тенк“, в смисъл, че съм признат за виновен, от сегашния премиер около 10 дни преди съдията да обяви решението си и безброй други факти и доказателства, които представих и от които се състави огромен запис от над 30 страници.

Съдът и прокуратурата са се превърнали в инструмент за политическо изнудване и разправа с политическите инакомислещи, както и за прикриване на слабата работа на правителството.

Последните репресивни присъди на Миле Янакиевски и Кирил Божиновски, които очевидно са задържани, само, за да може правителството да смекчи критиките след моето заминаване от страната и искане за политическо убежище заради политическо преследване, с фалшиви, изфабрикувани и несъществуващи доказателства само потвърждават атмосферата, в която живее днес Република Македония.

Днес в Република Македония живеят в условия на репресии от страна на правителството, дискриминация, преследване, политически арести и пълен контрол на правителството върху съдебната и обвинителната система, изваждане и поставяне в ареста или затвора според политическите обстоятелства и нужди.

Вместо да се развива съдебната система в Македония, има спад. Съдът и прокуратурата се използват като политически инструмент на правителството за осъществяване на своите политически цели и изнудване.

Реших да се противопоставя на всичко това и с моята постъпка да повдигна този въпрос на по-високо ниво.

Някой може да ме обича или да не ме обича, да се съгласява или не е съгласен с мен, да смята, че водя добри или лоши политики, но не може да отрече или да си затвори очите пред това, което се случва в Македония в този период, който описвам.

Аз реших да не изпълня желанието на СДСМ, докато те разграбват и разпродава държавата и националните интереси да седя затворен с политическо решение и ежедневно да се боря за оцеляване в затвора, за където имам информация, че ми се готви ликвидация.

Реших да продължа борбата за македонската кауза, за каузата на Република Македония, по начин, който само мога в момента, по начин, който много други личности в историята, когато са имали възможност са го правили. И както казах в предходното съобщение, никога няма да се откажа от тази кауза.

Не съм избягал от правосъдието, а използвайки други методи, регулирани от международното право, продължавам да търся правосъдие за мен и всички други жертви на политическо преследване в Македония.

Аз до последния момент, дори и да виждах колко несправедливо ме обвиняват и съдят, дори да беше очевидно, че съдиите, още преди да започне делото и преди да погледнат доказателствата, знаеха присъдата, ежедневно, както никой досега, се сблъсквах с правосъдната система, до момента, когато настоящото правителство реши несправедливо и с политическо решение да ме прати в затова и след това да ме ликвидира.

Публично заявих, че съм готов да отида в затвора, ако Заев се откаже от опустошителните политики за Македония и малтретирането на други хора. Но очевидно той иска всичко иска да реализира продажбата на национални интереси и да осъществи грабежа на държавата и да съди и осъди стотици мои съмишленици и да ме затвори и ликвидира.

Реших да се боря и да се изправя пред този страхливец, който безочливо мами и краде народа си всеки ден и злоупотребява с държавната функция, до която той стигна нечестно.

Македония не трябва да остава държава, в която правителството управлява съдебната система и всеки ден има политическо преследване. Огромен брой хора са под политическо преследване в Македония. Това трябва да спре.

Македония трябва да стане член на НАТО и ЕС, но не трябва да позволява под прикритието на тази цел, настоящата недемократична власт да се разправя с политическите опоненти и да конструира съдебни дела и присъди, за да може безпрепятствено да върши престъпления, корупция и продажбата на държавни и национални интереси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    2 1 Отговор
    Кофти!:) Това да си загубиш кокала е много кофти!:) Съчувствам му на другаро, ама що да праим не мой му помогна!:) Ного са върли вразите му!:) Апа, и ония от вънка! Погнат ли те! Умиране има отърване нема!:) Он и Орбан ке го предаде! Не ма дека да оди!:)
  • 2 Muncho

    7 0 Отговор
    Когато САЩ са ти враг, няма оттърване. Ще те гонят до дупка. Дано с бягството му решат че вече не е заплаха за интересите ум и го оставят на мира.
  • 3 Bubbles

    4 0 Отговор
    БРЯХ този цяла СТРАНА във фейсбук си имал!
    Как се прави туй чудо?