Last news in Fakti

23 Ноември, 2018 06:30 1 561 5

"ВИП-бежанецът" на Орбан

  • македония-
  • унгария-
  • виктор орбан-
  • никола груевски

Рекордно бързо Унгария даде политическо убежище на осъдения бивш македонски премиер Никола Груевски

"ВИП-бежанецът" на Орбан - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Рекордно бързо Унгария даде политическо убежище на осъдения бивш македонски премиер Никола Груевски. Опозиционери в Будапеща смятат, че правителството е деградирало Унгария до "убежище за престъпници".

Да получиш политическо убежище в Унгария е почти невъзможно – освен ако не си „ВИП-бежанец". Политици от опозицията нарекоха по този начин бившия премиер на Македония Никола Груевски. Както е известно, той пристигна в Унгария през Албания, Черна гора и Сърбия, за да избегне двугодишното лишаване от свобода, на което беше осъден заради корупция и разхищения.

Само дни по-късно бившият премиер получи и политическо убежище – в рекордно кратък срок. За това съобщи вчера не само Груевски в профила си във Фейсбук, но и близкият до правителството унгарски вестник „Маджар Идьок". Официално потвърждение от властите обаче все още няма.

Правителството не отговори и на изричното запитване на „Дойче веле", но в Унгария се знае, че споменатият вестник често служи като рупор на управляващите. Косвено потвърждение дойде от министъра на правосъдието Ласло Трочани, който каза, че Груевски може да се движи свободно в Унгария и няма да бъде върнат в Македония. С това изявление министърът може би намеква, че „ВИП-бежанецът" навярно скоро ще напусне страната.

Кога успяха да проверят аргументите на Груевски?

Ако той наистина е получил политическо убежище, странно е как унгарските власти за толкова кратко време са успели да проверят аргументите на Груевски, че е подложен на политическо преследване в родината си. Самият той пише във Фейсбук, че процесът срещу него в Македония бил проведен в нарушение на закона, че правосъдието било насилено по политически причини, а лично до него достигали заплахи, че в затвора ще бъде убит. „Лов на вещици", пише Груевски и изразява убеждението си, че в Македония не може да се проведе честен процес срещу него.

Представители на унгарската опозиция реагираха с възмущение и остра критика срещу приютяването на Груевски. Няколко политици спуснаха от прозорците на парламента голям транспарант със снимка на Груевски и надпис „ВИП-бежанецът на Орбан". Марта Деметер, опозиционна депутатка от партията с либерално-екологически профил LMP, нарече Орбан „политически кръстник" на Груевски и писа във Фейсбук, че Орбан и неговото обкръжение „обслужват международната организирана престъпност".

Икономистът Лайош Бокрош, също представител на опозицията, каза, че „мафиотското правителство на Унгария" е деградирало страната до „убежище за престъпници". Парламентарният лидер на Орбановата партия „Фидес" Янош Халас заяви, че тази критика била „цирков номер", защото Груевски бил не престъпник, а политически преследван човек, който имал право на закрила. Същинската опасност за Унгария била миграцията, добави той.

Междувременно и вестник „Маджар Идьок" потвърди обясненията за придвижването на Груевски до Унгария, които в понеделник даде сръбският президентът Александър Вучич: Груевски е пътувал с автомобил, транзитно през Албания и Черна гора, а на сръбско-унгарската граница е представил пасаван, издаден от унгарските власти.

На ръба на законността

Според унгарски юристи обаче, както издаването на такъв пасаван, така и светкавичната процедура за политическо убежище са на ръба на законността. Според съпредседателката на унгарския Хелзинкски комитет Марта Пардави не било ясно дали един човек, осъден с влязла в сила присъда, изобщо може да получи пасаван. Освен това процедурата за даване на политическо убежище приключила рекордно бързо, докато по закон Груевски всъщност е трябвало да бъде върнат в Сърбия. Независимо, че подробностите още не са ясни, Пардави смята, че си имаме работа с политическо решение, прикрито като даване на политическо убежище.

Извън Унгария и Македония, международните политически реакции засега са изключително сдържани. Говорители на Еврокомисията през последните дни на няколко пъти предупредиха да не се политизира случаят „Груевски". Пред „Дойче Веле" депутатът от Зелените в Бундестага Мануел Сарацин, който е говорител за Източна Европа, каза обаче, че за една държава от ЕС е неприемливо да се превръща в съучастник на доскорошен премиер-автократ. „От правителството на Орбан аз очаквам да подсилва демокрацията и правовата държава в Македония, а не да ги подкопава", каза още Сарацин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Драйвър

    7 1 Отговор
    Както е казал поетът:За Милиони-няма закони"!По същата причина Цветан Василев си живее като падишах във Белград със откраднатите спестявания на вложителите на КТБ!
  • 2 Фори

    8 4 Отговор
    Унгария е суверенна държава и могат да дават или да не дават убежище на когото те си решат, без да са длъжни да се оправдават пред някого. Това важи за всяка държава с достойнство, дано и ние да сме в този списък.
  • 3 Пеньо

    4 5 Отговор
    Имах по-добро мнение за Орбан. Но да дава убежище на криминални елементи не говори добре за него.
  • 4 Тръмп

    1 4 Отговор
    Орбан се самоуби политически с това грешно решение!!!:):);)Ореолът,че Орбан е принципен и държи на Закона отиде в коша!!!:):)Орбан се оказа комунист под демократично прикритие!:):(:)
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.