9 Декември, 2018 19:53 2 865 20

Русия, Украйна, Беларус: за какво мечтаят младите хора в тези страни?

  • млади-
  • хора-
  • развитие

Младите руснаци, украинци и беларуси мечтаят за дълбоки промени в родните си страни. Много от тях искат да емигрират. Защо? От какво се оплакват?

Русия, Украйна, Беларус: за какво мечтаят младите хора в тези страни? - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руснаци, украинци и беларуси на възраст между 18 и 35 години планират бъдещето си най-много за две години напред. Само една трета от тях правят дългосрочни планове. Причината? Лошото икономическо положение в техните страни, както и нарушаването на гражданските права. Беларусите посочват на второ място и липсата на работни места.

До тези изводи стига анкета на руския социологически институт "Левада" и фондацията "Борис Немцов", проведена с подкрепата на Германското външно министерство. Анкетирани са били хора от 15 руски градове с милионно население, 12 украински градове с население над 350 000 души и хора от всички областни градове в Беларус.

Те искат промяна

88% от украинците биха желали в страната им да се извършат дълбоки промени. Подобно желание изявяват само 63% от руснаците и 52% от беларусите. Основен приоритет за анкетираните и в трите страни е желанието за подобряване на условията за живот, за повишаване на заплатите и пенсиите.
В Русия и Украйна анкетираните обвързват тези желания с нуждата от по-активна борба срещу корупцията и с отмяната на някои привилегии за държавните служители. Изследването сочи, че желанието за честни и свободни избори, както и за подобряване в сферата на държавната администрация се изразява относително рядко. В Беларус например по-малко от 10% от анкетираните заявяват, че биха желали в страната им да има политически промени. Вместо това те се интересуват предимно от решаването на техни проблеми в сферата на образованието и икономиката.
Само около 40% от руснаците, 30% от младите украинци и 25% от беларусите изразяват готовност да споделят политическите си възгледи. На въпрос на кой политик биха се доверили най-много, анкетираните в Русия най-често споменават името на президента Владимир Путин, на десния популист Владимир Жириновски и на опозиционния политик Алексей Навални. В Украйна най-често споменават бившата министър-председателка Юлия Тимошенко, президента Петро Порошенко и Евгений Мураев от "Опозиционния блок".

Да остана или да избягам?

Младите руснаци, украинци и беларуси са били запитани също по коя чужда държава би трябвало да се ориентира тяхната родина в бъдещето си развитие. И в трите страни най-често отговорът гласи: Германия. В Русия на второ място идва Китай, което според авторите на студията, се дължи на "геополитическото положение на страната". Забележително е, че за беларусите Русия представлява привлекателен модел за подражание. Анкетираните в Украйна граждани поставят Русия едва на четвърто място - след Германия, Полша и САЩ.

Анкетата на социолозите показва, че повечето младежи от големите градове на Русия, Украйна и Беларус вече са имали възможност да пътуват в чужбина. 60% от анкетираните руснаци са били в чужда държава, както и близо 80% от младите беларуси.

Повече от половината от беларусите и украинците изявяват желание да емигрират завинаги. В Русия този процент е малко по-нисък - 44 на сто. Желанието за напускане на родината завинаги обаче не се дължи на политическо недоволство. По-скоро става дума за стремеж към по-висок жизнен стандарт в чужбина и за желание да се изостави нестабилната икономическа ситуация в родината, за да се осигури по-добро бъдеще за децата, се казва в студията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нервен

    8 15 Отговор
    Ооооо каква изненада лелеее в шок съм
  • 2 Ventura

    27 7 Отговор
    Домузчиев ги чака с отворени обятия.
    Заповядайте в робовладелска България,
    та да проклинате и майка си.
  • 3 jambazina

    23 3 Отговор
    Ами то и българите искат същото, па като гледам и френците и белгийците, и разни други.
  • 4 999

    20 16 Отговор
    България не можа да стъпи на малкият пръст на Русия, Украйна, Беларус. Пак гледате хората а не себе си.. В България е " много добре" за това българите се изселихте от Бг, два дена " протести" правихте никой не ви взима на сериозно, смешен народ с още по - смешна държава.

    Коментиран от #8

  • 5 КГБ Териер

    29 11 Отговор
    А германчета, французчета, италианчета си мечтаят да могат да излязат след 20:00h.и да знаят че ще могат да се приберат живи и здрави без някой черен да ги сготви на яхния под моста!

    Коментиран от #9

  • 6 Преброяване на бесните язовци

    4 8 Отговор
    За зелена карта.
  • 7 КГБ Териер

    19 6 Отговор
    В Англия си пожелават- лек ден и дано не срещтнеш пакистанци! В Германия си пожелават - лек ден и дано не те набият сирийци и нигерийци. В ФРАНЦИЯ си пожелават - лек ден и дано не те ограбят мароканци и алжирци. В ИТАЛИЯ да се прибереш преди 8 часа след това може да станеш на вечеря!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Диди

    5 14 Отговор

    До коментар #5 от "КГБ Териер":

    По голяма глупост не ти дойде в ,,умната глава,,.

    Коментиран от #10

  • 10 Юрумба

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Диди":

    Срещата за довечера остава ли?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Запознат

    17 5 Отговор
    Dw от край време се финансира от германското правителство и обслужва интереси свързани с пропагандата едно време срещу СССР сега срещу Русия! Германия загуби веднъж тежко от СССР сега може и да загуби тежко и от Русия!
  • 14 Путин е ебати глупака

    5 12 Отговор
    Половината руснаци са готови да емигрират. "В Русия този процент е малко по-нисък - 44 на сто."

    Прост милиционер, прост като мотика.
  • 15 Статист

    15 2 Отговор
    Според фондация "Адолф Хитлер" , 95% от германците смятат DW за вонящ кенеф .
  • 16 махно

    12 3 Отговор
    Руската Окрайна мечтае за Русия. Католишката Окрайна мечтае за Полша. Така и ще се разцепи на две. Срещу вятъра не се пикае
  • 17 стоян георгиев

    7 3 Отговор
    явно не само имат намерение а и го изпълняват.погледнах руската статистика само в германия ,сащ и канада има официално 4 млн. руснака.ако сложим и нелегалните сигурно ще са поне с милион отгоре.беларусите същата работа в сащ и полша има милион нови имигранти от белорус.интересно обаче колко американеца или поляка са избягали в същия период в беларус?

    Коментиран от #18

  • 18 Гост

    8 3 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Четри милйона на 140 милиона направо да ги ожалиж.Друго си е на седем милйона българи три да си бият камшика

    Коментиран от #20

  • 19 дойче зеле е помия

    0 0 Отговор
    поредната помия от дойче зеле
  • 20 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    четири милона са само в ти държави!реално руснаците пръснали се по света са много повече!