Last news in Fakti

17 Декември, 2018 14:00 3 430 6

Българката, осветлила измамата с европейски паспорти, иска справедливост

  • катя матева-
  • паспорт-
  • измама-
  • ес

Електрически стълб в българско село е част от измамна схема за продажба на фалшиви сертификати

Българката, осветлила измамата с европейски паспорти, иска справедливост - 1
Снимка: EUobserver
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Електрически стълб в българско село е част от национална измама за продажба на фалшиви сертификати, необходими за придобиване на българско гражданство, казва Катя Матева, бивш директор в Министерството на правосъдието.

Говорейки за EUobserver в Брюксел, Матева казва, че местен кмет е регистрирал стълба като адрес за македонци, които са закупили сертификати с пари в брой, в усилията си да се установят в България.

"Хиляди хора са регистрирани на електрически стълб", каза тя, като отбелязва, че селото е близо до Благоевград.

Матева е работила в министерството до 2016 г., заявявайки, че е уволнена, защото отказва да участва в измамата.

Тя твърди, че плащанията се извършват в брой посред бял ден "в страничните улици пред институциите в сърцето на София".

В интервю по-рано тази година за седмичното френско списание L'Obs тя каза, че е отменила около 60 такива заявки за гражданство след предупреждение от Интерпол.

След това през октомври българската полиция направи първия си голям арест, след като залови Петър Харалампиев и около 20 други заподозрени по случая.

Харалампиев работи в Държавната агенция за българи в чужбина и е заподозрян, че е продал хиляди фалшиви сертификати, които показват български произход. Такива документи се използват за предоставяне на достъп до българско гражданство.

Матева обаче твърди, че арестът му не е спрял измамите, а измамните сертификати все още се използват за придобиване на гражданство.

"Тук съм, за да апелирам тази ужасна практика да бъде прекратена, защото се боя и съм почти сигурна, че виновните няма да понесат почти никаква отговорност", каза тя пред EUobserver.

По време на 11-годишната си работа Матева оценява най-малко 5 000 чужденци всяка година, които успяват да си купят фалшив сертификат.

Плащанията варират от 500 до 7 000 евро, в зависимост от богатството на човека, казва тя.

Подкупите не бяха само за измамниците. Дори и хората с легитимни искания плащаха, казва тя.

"Никой не е получил сертификат без да плаща, а това не са държавни такси. Най-циничното е, че държавата претендира, че предоставянето на българско гражданство не струва нищо, защото нищо не влиза в държавната хазна и е безплатно, но трябва да плащате много под масата", каза още тя.

Матева отбеляза, че някои от българския политически елит се възползват от измамата, сочейки с пръст към вицепремиера Красимир Каракачанов.

Каракачанов оглавява националистическата партия ВМРО, коалиционен партньор в правителството на премиера Бойко Борисов. Партията и Министерството на правосъдието не отговориха на въпросите от този уебсайт.

Светещ доклад

От своя страна Европейската комисия заявява, че не може да коментира съдебните процедури.

Тя отбеляза също така, че условията за получаване и отнемане на национално гражданство са регламентирани от националното законодателство на всяка държава-членка.

"Когато става въпрос за предполагаеми измами или престъпни дейности, свързани с придобиване на гражданство, компетентните национални органи са задължени да разследват внимателно такива случаи", каза говорител на комисията в писмо.

България и Румъния бяха поставени под специални схеми на ЕС за борба с корупцията, когато те се присъединиха към съюза през 2007 г. - така нареченият Механизъм за сътрудничество и проверка (МСП).

Тазгодишният доклад на Брюксел, излязъл през ноември, ги възхваляваше с ярки думи, въпреки откровенията на Матева.

"България продължи да постига стабилен напредък в изпълнението на окончателните препоръки, които изложихме", каза заместник-председателят на комисията Франс Тимерманс.

Те постигнаха толкова голям напредък, че схемата за МСП може да бъде прекратена до ноември следващата година, когато завършва мандатът на комисията.

Междувременно новите граждани на България се присъединиха към хиляди други новосъздадени граждани на ЕС по силата на златни паспортни схеми в Кипър, Унгария и Малта.

Паспорти за злато

Но те също си спечелиха критика, както и контрол от страна на ЕС.

Кипър в миналото е продал паспорти на заможни сирийци и руснаци. Последните са обект на санкции на ЕС или САЩ по отношение на сирийската война и американските избори. В това число влизат и руснаци, които носят висок риск за пране на пари в банковата система на ЕС.

Унгария, според разследване от OCCRP, клуб от журналисти в Централна Европа, насочи плащанията по схемата към непрозрачни офшорни фирми, които вероятно са послужили за плащане в брой на корумпирани служители.

Високопоставени фигури в малтийското правителство, включително от кабинета на премиера, също са свързани с измами в паспортната система на страната. Те бяха уличени в престъпление от Дафне Каруана Галиция, разследващ репортер, убита миналата година от кола бомба.

Автор: Николай Нилсен за EUobserver


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 котът

    18 3 Отговор
    Високопоставени фигури в малтийското правителство, включително от кабинета на премиера, също са свързани с измами в паспортната система на страната. Те бяха уличени в престъпление от Дафне Каруана Галиция, разследващ репортер, убита миналата година от кола бомба.....следва и у нас, шкембето да внимава :)
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Клюкар

    21 0 Отговор
    Тия откриха топлата вода хахаха.Ако питаш едно циганче пред Рубин за паспорт,ще те заведе при човек.
  • 4 опасности и тероризъм

    22 0 Отговор
    Корупцията е повсеместна. За каква европейска сигурност може да става въпрос, след като всеки външен гражданин може да си уреди и закупи европейски паспорт?

    Коментиран от #5

  • 5 евродебил

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "опасности и тероризъм":

    Мижи да те лажем, е системата.
  • 6 «Българска работа» нали

    5 0 Отговор
    СЪПРУГАТА МИ Е ЗАВЪРШИЛА В СОФИЯ :
    НАЧАЛНО,СРЕДНО(2-ра девическа София),ВМЕИ (Машинен инж.)
    НО ПРЕЗ ЦЕЛИЯТ И ЖИВОТ Я ВОДЕХА ЧУЖДЕНКА- А БРАТ И:БЪЛГАРИН.
    БАЩА РОДЕН В ЛОВЕЧ,ДЯДО И БАБА: БЯЛА ЧЕРКВА.
    СЕГА РАЗБИРАМ ЗАЩО МЕ РАЗИГРАВАХА:Явно. е трябвал подкуп.
    А АКО ВИ ПОКАЖА ФОРМУЛЯРА НА ПРАВОСЪДНОТО М-ВО:
    Баба,дяда,лели,вуйчовци,баща,майка,братя- къде,точни дати на: Фкога и къде са родени,починали и т.н.
    РАЗБИРА СЕ ЧЕ ВСИЧКО ИМАТ В АРХИВИТЕ.
    ОТИДОХ В ЛОВЕЧ:ЗА 30 мин.ПОЛУЧИХ ""АКТ ЗЗА РАЖДАНЕ» НА БАЩА И.
    ПРОСТО ПОВЕЧЕЕ НЕ МИ СЕ ВЕЧЕ ЗАНИМАВАШЕ С Б.Г.ТЪПОТИИ
    НО КОГАТО ЗАВЪРШИ МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕХА ДА Я РАЗПРЕДЕЛЯТ В ЛОВЕЧ ВЪПРЕКИ ЧЕ БЕШЕ ОМЪЖЕНА И ЧЕ В ЛОВЕЧ НЯМАШЕ ПРИЛОЖЕНИЕ НА СПЕЦИАЛНОСТТА И.
    ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ВСИЧКО Е «БЪЛГАРСКА РАБОТА» В БЪЛГАРИЯ