15 Януари, 2019 13:00 2 484 7

И едните, и другите харесваха съветското оръжие

  • съветско оръжие-
  • ссср

От 1930 г. нататък Сталин изпраща огромни количества оръжие на републиканците, биещи се срещу генерал Франко в Испания. Но танковете, бронираните коли, картечниците и пистолетите са били на почит и сред франкистите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От винтовки до изтребители

Днес съветското оръжие в Испания е изложено в различни музеи. Част от него се съхранява в някои военни поделения на страната. През 1930-те години то е било доставяно по море на правителството на Народния фронт, воюващ срещу генерал Франко. СССР е доставил общо 648 самолета, над 400 бронирани превозни средства, 1200 оръдия, 4 торпедни катера, 340 миномета, 20 500 картечници и 500 000 пушки.

В служба на Франко

Оръжия на убити бойци са преминавали и в ръцете на франкистите, които са ги ползвали дълги години. След Втората световна война Западът отказа да продава оръжие на режима на Франко, така че съветските трофеи са били много ценни за него. Най-дълго - чак до началото на 1970-те години - са били използвани съветските танкове, включително за учебни цели.

"Чипоноси" пилоти и самолети

В Испания самолетът И-15 (на снимката) е наричан още „chato“ (чипоноско) заради заоблената форма на самолетния нос, а също и защото испанците смятали всички руски пилоти за чипоноси. И-15 е бил изключително маневрен изтребител. Именно с такъв самолет през лятото на 1937 г. лейтенант Михаил Якушин за първи път в историята на авиацията сваля вражески бомбардировач в нощен бой.

Муха или плъх?

Републиканците наричали изтребителя И-16 "муха", а франкистите - "плъх". След края на Гражданската война, около 130 съветски самолети-трофеи останали на въоръжение в испанските ВВС - чак до средата на 50-те години. Показаният на снимката И-16 е експонат от Музея на авиацията, но все още е годен да лети и при по-специални поводи се вдига във въздуха.

Бърз и със здрава броня

Испания е първата страна, в която е бил изпробван в бойни условия съветският танк Т-26, създаден през 1933 година по образец на английския Vickers. Той е участвал в сраженията за Мадрид, край река Ебро и в много други битки. В испанската армия той остава на въоръжение цели три десетилетия. Днес в страната са запазени повече от 20 танка от този тип.

Колко струва един откраднат танк

Общо около 300 съветски танка Т-26 са били доставени на Испания. Част от тях скоро се озовали в ръцете на франкистите, а генерал Франко толкова ги харесал, че обявил награда от 500 песети (една своя месечна заплата) за всеки отнет от републиканците танк. Един от откраднатите танкове е изложен в Мадридския музей на бронираната техника - с боядисан в цветовете на франкистите купол.

Обичани от републиканците

Републиканците трудно усвоявали карането на съветските танкове и лошо воювали с тях. Затова пък много харесвали бронираните коли, чието обслужване на изисквало специална подготовка. Те пристигали от СССР на части и били сглобявани във военния завод във Валенсия - на базата на автомобилите ЗИС-5. На снимката: испанско копие на съветската лека бронирана кола ФАИ, което е изложено в Мадридски музей.

По германски лиценз

Легендарните 45-милиметрови полуавтоматични противотанкови оръдия са произведени в СССР през 30-те години на миналия век по лиценз на германската фирма Rheinmetall. Първите серийно произведени бройки са доставени на Испания, а пленените образци от тях остават на въоръжение в испанската армия още дълги години.

Прегряващите "тигани"

Испанците наричали леката картечница Дегтярев "тиган" - заради формата на дисковия ѝ пълнител. Това оръжие се използва, когато има нужда от кратки автоматични откоси, но темпераментните испанци изпразвали наведнъж по цял пълнител срещу врага. В резултат на това картечницата бързо прегрявала и излизала от строя.

Наган, Маузер, ТТ

Независимо, че през 30-те години на миналия век Испания е имала собствено производство на револвери и пистолети, републиканците внасяли и съветско оръжие, което тогава е било на въоръжение в Червената армия - револвери "Наган", пистолети "Маузер" и "ТТ". Образци от тях днес са изложени в частната музейна експозиция на Руис де Кастро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шпек Салам Народен

    40 0 Отговор
    Аз ли съм кьорав нещо,че не виждам снимки?!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Само питам

    14 14 Отговор
    Сделани са в Русия , но не са руски. Т-26 е по лиценз на английския Викерс, Наган и Маузер не са руски а ТТ си е копие на Colt 1911, ЗИС-5 е по американски чертежи. Единствено Дегтярев може да претендира за руско изобретение и И 15, чйито двигател също е по американски леценз
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 стоян георгиев

    9 7 Отговор
    сталин благодарение на пълната руска мизерия успява да скътава парици от суровини и жито и да купува цели заводи от запада с технологиите към тях.купува основно американски ,но не само обаче всичките са били свързани пряко с военното дело на ссср.дали ситуацията ви е позната и днес?някои пишеше тук че путин не бил комунист!!!!я да сравни тактиката на сталин с тази на путин.
  • 6 1944

    2 2 Отговор
    сталин открадна златото на испания с обещанието да го върне след войната. русия отказва да го върне, както и нашето злато.
  • 7 гост

    3 0 Отговор
    Заключването на Дектарьов е копирано от пистолет и автоматична карабина на Маузер,мисля че беше от преди първата световна воина .А златото го продават на Съветският съюз за да не фалира България,много зле е била държавата имала е големи дългове ,колко е било добре да се продаде незнам .