16 Януари, 2019 16:00 27 751 74

Танкове газят "Столипиново" през 1978 г. след убийство на генералски племенник

  • столипиново-
  • стою иванов неделчев-
  • танкове

В махалата е въведено военно положение

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Източник: socbg.com

В Пловдив се намира най-голямото гето на Балканите – Столипиново, с над 50 000 души циганско население.

През годините постепенно започва да се превръща в циганско гето. По времето на социализма жителите на квартала са се държали изкъсо от органите на властта и не им се е позволявало да мародерстват над българското население. Тоталитарната идеология изключва по презумпция опцията за недисциплинираност и непокорство сред населението. Въпреки страха от милицията, обаче инциденти не липсват.

През лятото на 1978 г. млада семейна двойка се разхожда привечер в съседния квартал „Изгрев“. Маршрутът им минава в близост до „Столипиново“, където са нападнати от местни цигани с цел грабеж. Мъжът оказва съпротива и е заклан от разярените цигани заедно с бременната му съпруга.

Впоследствие се оказва, че убитият мъж е племенник на партизанския командир Стою Иванов Неделчев (Чочоолу), издигнал се след 9 септември 1944г. до генерал. В годините на комунистическо управление подобни случаи са били под тотално информационно затъмнение и поради тази причина в пословичното социалистическо безновинарско общество, слуховете са растели мълниеносно, а народната мълва е била страхотна.

Всеки чул отнякъде нещо е давал воля на въображението си и допълнително е украсявал случилите се събития. Така се случва и с този криминален инцидент, където истината за случилото се, поради липсата на информация и до днес се преплита с градския фолклор.

Според градската легенда, след като милицията не успява да залови убийците, се намесва армията. Реакцията на чичото на убития мъж, генерал Чочоолу, е ужасяваща и мигновенна. По това време влиятелният и силен генерал командва армията в Старозагорски окръг. Веднага след като научава, че убийците не са разкрити заминава за Карлово.

Бесен, генералът вдига под тревога два батальона от тамошната танкова бригада. Без да се съобразява с никого сам повежда колоната с танкове към Пловдив. Замисълът на потресения 70-годишен вече генерал е била, чрез страха от вида на бойните машини, да въведе ред и дисциплина сред размирното население в квартала, както и да спомогне за по-бързото залавяне на убийците на племенника му. Така и става. Няколко Т-55 тръгват от Града на Левски, за да дебаркират в източния квартал на Града на тепетата, където се намира „Столипиново“.

Танковете обграждат циганското гето, като при вида им всичко живо мигновено се скрива. Страхът плъзва навсякъде и никой не смее да излезе. В квартала буквално е въведено военно положение. За назидание бойните машини разрушават една къща, а самият Чочоолу нарежда по мегафона, че види ли мангал по тъмно ще се стреля на месо. И ако до изгрев не предадат нападателите, продължават със следващата къща!

Научили за странните маневри, началниците на пловдивската милиция изпадат в ужас. Прекратени са отпуските на милиционерския състав, поделенията в града са вдигнати по тревога.

В опит да предотвратят погрома на гетото, в него навлизат тежко въоръжени милиционери и роти на войската. Никой обаче не посмява да се противопостави на легендарния генерал и се започва поголовно пребиване на циганите без оглед на пол, възраст и т.н. Група мъже, въоръжени с брадви и ножове се опитват да окажат съпротива, но направо са пометени от силовите структури на държавата.

Ефектът от акцията е страхотен. Още на следващия ден цигани пропяват в милицията кои са дръзналите да отнемат живота на племенника и снахата на жестокия генерал. МВР ги залавя за ден и ги предава на съда. Развилнелият се генерал дори сам поисква престъпниците да му бъдат предадени, за да може лично да ги разстреля. Все пак под натиск отгоре саморазправата е предотвратена.

Всеки в махалата у когото е намерено нещо, което би могло да се използва като оръжие е арестуван и затворен за превъзпитание в килиите на Пловдивска община, останали още отпреди 1944 година, когато сградата е била Областна дирекция на полицията. Там попадат и жени, които отправяли клетви към милиционерите и военните.

По време на тридневната блокада кварталът е изглеждал сякаш е бил обезлюден. След взетите драконовски мерки, циганите не смеят да гъкнат, а камо ли да дерибействат, както се случва сега. В Пловдив е въведен вечерен час за тях и никой не е имал право да излиза от гетото без причина. Установен е и режим на денонощно наблюдение от милиционери. Ако циганин се осмели да напусне квартала извън вечерния час буквално е бивал осакатяван от бой.

Tези, които са работели на смени са им издавани служебни бележки, за това в колко часа им свършва смяната, за да могат да се приберат. Ако тя обаче закъснее и не успеят да се завърнат в уречения час, някои от страх са оставали да спят и на работното си място.

Случилото се така наплашва обитателите на гетото, че до началото на демокрацията никой от тях не си позволява да извърши дори и най-малкото престъпление. А близо 2 години жив циганин не посмява да се появи в града. Това е бил и единственият период, в който Пловдив е живял без страх от криминални прояви, а за този своеволен и дързък акт Чочоолу, заплаща с военната и политическата си кариера.

Кой е Чочоолу ?

Стою Иванов Неделчев (Чочоолу) с прякор Пантера е роден през 1908 г. в с. Калояновец, Старозагорско. Понякога в неговата биография е трудно да се отделят фактите от легендите. Преди да стане партизанин се е занимавал с кражби на коне и животни. Влиза в затвора като криминален престъпник. Докато пребивава в затвора, се запознава с комунисти и се запалва по комунистическите идеи. Излиза в нелегалност през 1934 година, а през 1937 година пристига в СССР като политимигрант. Участва в Съпротивителното движение по време на Втората световна война. През 1941 година по решение на ЦК на БКП като парашутист се завръща в България, за да организира партизански отряди. Командир на Партизански отряд „Христо Ботев“, Партизанска бригада „Георги Димитров“ и Пета Старозагорска въстаническа оперативна зона. Два пъти му е издавана смъртна присъда по ЗЗД. Остава неуловим, което го прави един от легендарните и прославени партизански командири. Участва във войната срещу Германия (1944-1945) като заместник-командир на VIII- а Тунджанска дивизия. Приет в редиците на БКП. Многократно избиран за Народен представител. Служи си трудно с дясната ръка вследствие на наранявания от времето на съпротивата и козирува с лявата. През 1967 г. издава мемоарната книгата „Боят настана“. Във филма „Осмият“ е прототип на главния герой, ролята на който играе Георги Георгиев-Гец. Почетен гражданин на Стара Загора от 1978 г. Според очевидци, генералът е бил ужасяващо жесток и смразяващо циничен. Умира през 1987 г. в Стара Загора.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Андриан

    200 6 Отговор
    Това заслужава циганската сган
    Живи да ги прегазят
    ОЛИО да го попари
  • 2 БОБИ КОЧА

    270 9 Отговор
    Генералът да се канонизира веднага ,да се определи ден в който да се почита паметта му ,и великото дело!

    Коментиран от #13

  • 3 Щайнер

    224 8 Отговор
    УРА за този велик български воин
  • 4 Alpha_Lone_Wolf

    129 11 Отговор
    Вуйчо ми разказва за подобна история, но беше май за Бургас. Цигани изнасилили и убили любовницата на някакъв офицер и той взел танка и минал през махалата и ги мачкал наред.
  • 5 Хехехе

    106 5 Отговор
    То сега армия няма, па и танкове да търсят...
  • 6 6356657

    33 135 Отговор
    Ми партизаните такива са били- криминални. Номален няма да си зареже къщата, жената, децата и да фане гората, за да яде шума.
    Дядо ви Вазов добре е усмивал партизаните!
    /партизанин- лице лоялно към дадена партия по користни цели,а не по убеждение/

    Коментиран от #7, #39

  • 7 да ти го

    102 7 Отговор

    До коментар #6 от "6356657":

    Нормален за тебе е мишока, който седи до зад н и к а на жена си и чака бурята да отмине, а той да оцелее сух и невредим
  • 8 Levski

    139 5 Отговор
    Шапка му свалям.Жалко, че не е продължил делото си.Велик човек
  • 9 Смотаняци 33

    108 8 Отговор
    Браво най-накрая някой да го напише и обяви в сайта на всеки сайт като спомена името му или случая и годината ми сваляха коментарите. Браво да живее истинската журналистика.
  • 10 гост

    115 6 Отговор
    Еееееех,тия лоши комунисти .Чини ми се че че ще търсиме подобен ГЕНЕРАЛ.

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Gordy

    111 3 Отговор
    Браво генерале! Още го помнят това, и потреперват.
  • 13 Alpha_Lone_Wolf

    21 74 Отговор

    До коментар #2 от "БОБИ КОЧА":

    Тоя генерал, колко ли българи е разтрелял и разпоредил да разтрелят по времето на "народния съд" и ДС не знаят?
    Свършил е нещо което е бил длъжен да направи.

    Коментиран от #16

  • 14 Pompev

    20 23 Отговор
    Синът му Добри,беше пиянка,беше управител на Верея,всеки заралия го знаеше
  • 15 Васил Атанасов

    134 5 Отговор
    Чел съм за този случай и преди. Знам и за втория, този с любовницата на офицера. За съжаление, единственият начин циганите да не вършат престъпления, е да бъдат държани изкъсо и под постоянен контрол. Те не разбират от добро. Това са примитивни индивиди, които не са създали никъде нищо, а са се пръснали по цял свят за да крадат и да живеят наготово.
  • 16 Pompev

    13 25 Отговор

    До коментар #13 от "Alpha_Lone_Wolf":

    Ето един от убитите от Чочоолу,сaм си го казва,из мемоарите му:
    — Другари войници от дванадесети бал
    кански полк, вие получихте ли заповед за
    придвижване към предните позиции на
    фронта?
    — Тъй вярно, другарю полковник! — от
    върнаха нестройно те.
    Един войник зад гърба ми се обади с неокрита ирония в гласа:
    — Господин полковник, накъде ни во
    дите?'
    Мярнах го с крайчеца на окото си. Ра-з-дърпан, брадясал, неумит, отпуснат — от-
    чаян войник. Ако му обърна внимание, ще ■се обади втори, трети, четвърти... Иди се
    оправяй тогава. Затова невъзмутимо продължих: — Другари балканци, заповедта на ко
    мандира е заповед на правителството на
    Отечествения фронт! Ние сме длъжни да
    я изпълним. Сега е... — погледнах аз ча
    совника на ръката си. — В срок от десет
    минути всички да опразнят площада, го- втови за път! Ясно. ли е? Към .материалната част, ходом марш! — Господин полковник, • с какво право
    ни карате да гинем на чужда .земя и за
    чужди интереси! Няма да мръднем от
    тук! — обади се пак. същият войник, за
    лепил се току зад гърба-ми. ;
    Мигар борбата срещу фашизма се води за чужди интереси, а не в името на народа?
    Десетки, стотици питащи очи ме гледаха и очакваха какво ще предприема. Не, тук
    нямаше място за обяснения и дискусии. Нужно бе да кажа нещо, което веднага да
    респектира това настръхнало множество. А какво? И как трябва да постъпя с един
    недисциплиниран войник, който не изпълнява командирска заповед? Няма ли устав?
    Няма ли правилник?
  • 17 Pompev

    17 80 Отговор
    Чочоолу крадец И уб.... овчар от Калояновец,Старозагорско,обучаван за терорист в Съюза,след дълги ходатаиствания са го приели в БКП.Дори те не са искали.

    Коментиран от #41

  • 18 Циганин

    26 63 Отговор
    Вашите партизани които толкова величаете са избесили хиляди българи. Видни представители на българския елит, студенти, интелектуалци, роялисти и де що намерят нацисти. А хиляди са били принудени да забегнат в чужбина за да се спасят от вашите партизани. Четете я тая история другари...

    Коментиран от #19, #69

  • 19 Pompev

    13 33 Отговор

    До коментар #18 от "Циганин":

    Така е...зарибиха циганите да раждат да имало войници против американския империализъм

    Коментиран от #40

  • 20 Pompev

    29 6 Отговор
    Ето И продължението от 16 коментар,Чочоолу убива войник:из "Боят настана"спомени на Чочоолу:

    Без да се бавя, още в същия миг рязко се обърнах кръгом, викнах в лицето на
    разложителя-: „Гад с гад", извадих пистолета от кобура и го застрелях в упор.
    Прости ми, българска майко! Може би ти е бил единствен син, може би щеше да
    стане добър гражданин на бъдещата ни република. Но в тая минута аз нямах право да
    постъпя с него другояче. По-добре една майка с черна забрадка повече, отколкото
    хиляди.
    Настъпи мъртва тишина.

    Коментиран от #73

  • 21 Хасан

    44 13 Отговор
    Едно и също се повтаря ....всички хайдути и обирджии гонени от заптиетата след освобождението станаха революционери....всички крадци гонени от царската полиция станаха партизани комунисти ...всички крадци и мутри гонени от народната милиция станаха бизнесмени и политици

    Коментиран от #27

  • 22 Алооо

    41 1 Отговор
    Никога ред не се е спазвал с молби и увещания, още повече към такива, които тероризират мирно население.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 кучето

    43 3 Отговор
    Е това трябва да се направи с тези животни! Примера го има ,просто трябва да не се забравя ,а да се прилага !
  • 25 Генерал

    50 4 Отговор
    Всяко гето в България заслужава такъв генерал...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Алооо

    20 2 Отговор

    До коментар #21 от "Хасан":

    В една песен, от един филм даже се пее - " и така до края на света".
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Наум

    26 1 Отговор
    Еии хора не забравяйте че идват избори, и цялата тая дъндъния и паника е точно за това герб, бсп, нфсб, атака, и дпс, едни ще кажат нека стъпчем циганите гласувайте за едните дпс ще кажат ето вижте българите какво правят гласувайте за нас да ви пазим да няма такива работи малко помислете ма кой му се отдава разбирасе
  • 31 Воrislav Ророv

    18 0 Отговор

    До коментар #29 от "Циганин":

    Идеята ти е добра, но понеже за разлика от теб плащам данъци и то в хиляди левове, предпочитам с тази работа да се заеме жандармерията.
  • 32 Националист

    31 3 Отговор
    От край време говоря. Хуманитарна помощ на всички циганки в детеродна възраст. Безплатни спирали/връзване на тръбите/ иначе никакви помощи. Грехота е да се раждат деца, които ще растат без добри майчини и бащини грижи. Бог иска майката да ражда добри, здрави и умни деца, а не разбойници и престъпници. Грехота ще бъде и ако ние не им помогнем да спрат с тази неразумна раждаемост.
  • 33 До borislav petrov

    1 15 Отговор
    За разлика от доста други хора, аз също си плащам данаците и не си мисли че всички цигани, не плащат данаци найстина има много такива но не всички има изключение

    Коментиран от #35, #45

  • 34 Националист

    30 6 Отговор
    Бог да благослови духа и душата на този Генерал!

    Коментиран от #61

  • 35 Воrislav Ророv

    12 2 Отговор

    До коментар #33 от "До borislav petrov":

    Предлагаш да вземат автомати и т. нат., а сега се сърдиш. Аз смятам, че престъпниците трябва да се санкционират от органите на държавата съгласно закона, независимо от техния етнос. Проблемът е друг и ти добре го знаеш какъв е. Вместо вие циганите с образование да направите една партия и да се борите за работни места за вашите хора, социални придобивки, добро здравеопазване и образование, вие най- често предпочитате да се турчеете и да наливате вода в чужда делва. Онези ви хвърлят по някой лев за изборите и всичко останало е за тях и обръчите от фирми, но не пропускат да ви съскат срещу българите и България. Ти си млад човек и не знаеш какво ставаше с твоите хора при Голямата екскурзия, но аз помня добре разказите на обидените дето ги върнаха обратно...

    Коментиран от #38

  • 36 Гочо

    26 3 Отговор
    Сетихте се най-накрая за Чочоолу!
  • 37 Хасан

    10 11 Отговор
    Ей все го вързваш за турците .. коментарите под всяка тема рано или късно все за турци...кажи кого оправиха в родата ти??..имаш нещо заложено в гените ти ,някой семейна травма ..някой турчин е” обидил” прадядо ти или прабаба ти
  • 38 Циганин

    18 6 Отговор

    До коментар #35 от "Воrislav Ророv":

    Аз в българия, не познавам циганин, мюсулманин, и не се сърдя грешно сте ме разбрали, много ясно че си има органи на реда, да си ги съдят убиец няма етнос, той си е убиец и трябва да гори в ада но това че някой е направил нещо лошо трябва ли всички да страдат заради тях като искат тях да си ги линчуват но заради 1 2 и 10ти не може всички те да го отнесат лека и смирена нощ ви желая на всички не на омразата.

    Коментиран от #47

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Крали Марко

    10 8 Отговор

    До коментар #17 от "Pompev":

    Пишеш простотия! Още в затвора като криминален е приет в БРП .СТрах ли ви е краварски дзендариии!!!

    Коментиран от #63

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 патриотъ

    28 6 Отговор
    Чочоолу е велика и легендарна личност и ненапразно го споменаваме!Жалко,че сегашните политици са мишки и гладни послушковци на Боко,Цоко и Сокола,за които парите и богатствата са смисъл на живота,а народа кучета го яли.Циганите ще дерибействат докато тия тримата са на власт,затова трябва тази власт да им се отнеме.Пък и ние не сме ги избрали да ни крадът,а да ни управляват-което не умеят!

    Коментиран от #51

  • 45 Роко

    6 1 Отговор

    До коментар #33 от "До borislav petrov":

    Ти си бил ужасно неграмотен! Що не вземе да си оправиш правописа?! ( данък, наистина ) 😱
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Хасан

    2 20 Отговор

    До коментар #38 от "Циганин":

    Аз те поддържам...не може за един престъпник цялата му рода,комшиите ,целия етнос да е виновен...на това се казва фашизъм...трябва да сменим фашисикия генотип на българина ..

    Коментиран от #54, #56

  • 48 ДДРОнег

    17 2 Отговор
    Ето как трябва да се държат сиганите, ако искаш да си нямаш проблеми !!!
    "Вържи сиганина, да е мирно селото" :):):)
    Ама сегашната толерстка идеология приравнява сиганина с хората и няма оправия с тях !!!
  • 49 Историк

    14 10 Отговор
    Абсолютна лъжа е, че танкове от Карловската танкова бригада са направили марш-наскок до Пловдив и са обградили гетото. Всеки, който е служил в армията по времето на соца знае, че това не е възможно поради ред причини. Лъжата се разпространява от началото на 90-те от един бивш журналист на вестник Дума с инициали СС. Може в днешен контекст да звучи много патриотично и да повдига духа на псевдопатриоти на е истинса лъжа!

    Коментиран от #58

  • 50 Георги

    9 10 Отговор
    Пълна лъжа проверете тоя генерал къде е бил въпросната година, пенсионер и то болен
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 СМЪРТ НА КОМУНИЗМА

    12 15 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Преди да стане партизанин се е занимавал с кражби на коне и животни. Влиза в затвора като криминален престъпник.
    ВСИЧКИ т.нар "партизани" за били КРИМИНЛАНИ престъпници !
    кой крадец, кой убиец,
    После 45 години българия е била под този престъпен ботуш!
    45-46 година за избили цвета на нацията и се построили държаваа на престъпниците !
    след "падането" на комунизма още 30 години не можем да се избавим от това туморно образование, което е във всички ешалони на власт и икономика !
    СМЪРТ НА КОМУНИЗМА !

    Коментиран от #65

  • 53 Грую

    11 0 Отговор
    След този случай го изпращат в неплатен и после в пенсия, но тогава манговците от Столипиново наистина са изтеглили много къса клечка!
  • 54 Citizen X

    18 0 Отговор

    До коментар #47 от "Хасан":

    Ако, жандармерията правеше масирани проверки, вместо да обикалят парламента на места, кадето. - малтретират и убиват възрастни хора щеше да е малко по-добре. Държавата трябва да осигурява реда и спокойствието на всички, това е смисъла на държавата.
  • 55 ужас

    11 3 Отговор
    Не е нужно да се правят такива изстъпления, те не решават проблема, а само го отлагат. Нужно е единствено да се спазва закона и да се прилагат СТРОГИ мерки за ВСИЧКИ които не го правят. Също реална програма за интеграция на ромите би помогнала, но както знаем те биват пазени от властта защото са избиратели.

    Коментиран от #62

  • 56 Citizen X

    14 0 Отговор

    До коментар #47 от "Хасан":

    Съгласен съм, че не може някой да страда заради престъпленията на някойси. Но, едвали си на мнение, че хора, които ги е страх да заспят нощно време по малките населени места са фашизоиди. За брутални престъпления обаче, трябва брутални наказания, без значение от пол, етнос и религия! Това дето е при нас, защо го няма в Гърция, Турция и тн. ?
  • 57 Мнение

    6 6 Отговор
    Историята от Столипиново най вероятно е истинска. Защото при студентските протести през 1989 г. министър председателя Петър Младенов искаше да използва същия похват с танковете. Явно за социалистите това е нормален начин за разрешаване на критични ситуации.
  • 58 Клюкар

    5 1 Отговор

    До коментар #49 от "Историк":

    Не знам какъв историк си,но сведенията които имаш са неверни. Служих във Казанлък 87- на до 89- та, трети район.Марш на скок се прави от войници,а не от танкове. От Казанлък до полигона Корен си ходеха на ход.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Огнян.

    2 8 Отговор
    Ужасна лъжа е това за статия тя който написал ..пълни глупости
  • 61 Оги

    3 12 Отговор

    До коментар #34 от "Националист":

    Огън да го гори този генерал пълен простак и убитият му кралив племеник!

    Коментиран от #64

  • 62 Иван Гешев

    14 3 Отговор

    До коментар #55 от "ужас":

    Като чета демократичните ви коментари изобщо не ме учудва, че циганите трепят българите.
  • 63 Pompev

    4 2 Отговор

    До коментар #41 от "Крали Марко":

    След 9.9.1944 искат да го изкличат от партията.На мен ми го каза бай Стоян от Ст3,той e работел в ЦК на БКП,сега е над 80 години,36 nabor e :)
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор

    До коментар #52 от "СМЪРТ НА КОМУНИЗМА":

    Туморът си ти...явно много си прихванал от противното...щом ми прехвърляш ВИНАТА 50 години назад...
  • 66 ТОЧКАТА

    9 0 Отговор
    Търси се ...чочоолу...Или поне бюстпаметник да се вдигне...на мястото на Рейгън....
  • 67 Pompev

    4 5 Отговор
    Що бе,що да не е тумор,те самите комунисти си го признават...комунизмът е едно недоносче
  • 68 Клюкар

    0 1 Отговор

    До коментар #64 от "ТОЧКАТА":

    Може и да не е. Знае да пише.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Бий дупе да не биеш дупище

    6 0 Отговор

    До коментар #70 от "Чурулик чурулик":

    Нямаше нужда да го прави- беше ги интегрирал успешно. Со кротце , со благо , и со малко кютек нещата вървяха. Събираха реколтата по полето , правиха пътища , сгради , в чистотата , в мините , и мръсните производства ВИК - 80 % цигани. След 1988г като рухна държавността , и те първи останаха на улицата, не ги оправдавам , но специфичните им особености , като липса на съвест, и живот ден за ден , ги изхвърлиха зад борда .В общото беззаконие и безхаберност нямаше и кой да ги респектира , станаха ценен ресурс за пишман политици ,като избиратели , и си помислиха ,че всичко им е позволено.

    Коментиран от #72

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 ДОЧЕВ

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Pompev":

    А КАК СЕ ДЕЙСТВА ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНА БЕ ,ОТВОРЕН....????
    РАЗБИРА СЕ ,ЧЕ ЩЕ ГО РАЗСТРЕЛЯ......ТОВА Е РАВНОСИЛНО НА ДЕЗЕРТЬОРСТВО.......ПРАВИЛНО Е ПОСТЪПИЛ ГЕНЕРАЛ НЕДЕЛЧЕВ,ВЕЧНА МУ ПАМЕТ........
  • 74 Зарко

    1 0 Отговор
    От такива синове има нужда България. Поклон пред паметта му!