Last news in Fakti

25 Януари, 2019 15:59 12 599 59

Ако ромите решат да си имат държава

  • цигани-
  • роми-
  • държави

Да, това звучи като виц от времето на социализма

Ако ромите решат да си имат държава - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако ромите решат да си имат държава...

Да, това звучи като виц от времето на социализма. Не го знам и аз, но добре започва. Нали така?

Но така де, ако решат да си имат държава...

Тук пак ще спра. По очевидни за мен, а надявам се и за вас причини. Защото веднага си задавам въпроса: Има ли народ сега, а и имало ли е когато и да било, който да реши да си има държава и да си направи държава?

Струва ми се, скъпи мои, че това са глупости на търкалета.

Няма, мили мои, народи, които решават каквото и да било. Има личности, кланове, скрити групи, фамилии, мафии и т.н. Ако човек се поинтересува от история поне малко – ще види, че държавите се образуват около и най-вече Заради малки групички свърагресивни, свръхнагли, свръхбезсрамни и свръхалчни човешки същества.

Да ги наречем алфа-мъжкари, но и тази дума ми звучи твърде лека и твърде малко обидна. Бих избълвал нещо къде къде по-цветисто за създателите на държавите, но от мен да мине.

И ето – от империята Велики Селджук, просто създадена и наречена на вожда Селджук ибн Дукак (неин пряк наследник е Османската империя, също наречена на създателя си), та чак до Хабсбургската империя – държавите са човешки организации, образувани от единици (личности), за да обслужват техните (на единиците) интереси и естествено – интересите на малките, олигархични групи от техни сподвижници и приближени.

Народите винаги са служели за работна ръка и пушечно место на държавите. Които дори и в нашите крайно лицемерни времена (времена на политическа коректност, тоест – на нагли лъжи и затъмняване на очевидното) съвсем ясно и безкомпромисно обслужват само интересите на малки групи от хора, чиято численост може да бъде сведена ако не до десетки, то до стотици. Фамилии и кланове. Това е очевидно за мен, а надявам се и за вас.

(Ако в момента някой стар историк си донесе задника с машината на времето в съвременна България, би я нарекъл Пеевскария или Пеевскония)

Но ако все пак ромите решат да си създадат държава, как ли ще я нарекат?

Романия?

Но Романия или произнесено на народният латински (който в наше време наричаме румънски) Румъния вече има. Това име е заето. Няма как и да е Цигания. Нали така? Защото е политически некоректно. А откак и ромите научиха за политическата коректност – тя им стана любимо оръжие за осъждане на некоректните. Дискриминация, нали така? Би могло да се използва името Египет. Ще се питате: как така? Ами...Все пак на много от световните езици – да речем английски и македонски – хората от ромски произход се наричат именно „египтяни”. Джипси (е-гипси) е поанглосаксончена форма на „египтянин”. Както и македонското „гюпци”. Това иде от погрешната представа на тези европейци, че ромите идват от Египет. Та така де – но и Египет не става. Защото арабите от арабската република Египет веднага ще съдят новата ромска държава, защото едва ли биха искали да има още една държава с името на тяхната. Особено пък ромска. О, извинявам се. Пак си позволих политическа некоректност.

Та така де. Пиша си аз. Защото музикантът Микис Теодоракис тия дни избухна. И аз си казах: О, Боже! И тия ли? И тия ли, на които аз така се надявам – творците, хората на изкуството, уж просветлените – и те ли са помрачени умове? И те ли са склонни да се давят в мътните блата на чуждо-мразенето?

Микис Теодоракис каза че само гърците имат право да решат дали македонците имат право да решат...да имат държава, която да се нарича Македония. Северна или там както се пада.

Ах как бих искал да напляскам тоя мил народен певец, тоя Орфей на гръцката лява демокрация!

И след това да му обясня това, което се опитах да намекна по-горе. Да му нашепна в лявото (във всеки един смисъл) ухо:

Абе, другарю Микис, не ти ли е ясно че цялата работа с имената на държавите, цялата работа с национализмите, с патриотизмите, с патриотарщините, с националните имена и знамена, с националните символи, с националните гордости и националните светини...е една гнусна помия; най-обикновен прах в очите на простолюдието...Прах, който хитреците от пропагандните машини хвърлят в очите на простия демос, за да се занимава демосът с глупости. Докато малките групи от хора, заради които и около които са съдадени държавите, получават всички бонуси! От съществуването на тези тъй наречени държави!

Ако вземем, другарю Микис (ще продължа аз, но няма да го шляпам, защото е политически некоректно, а и той е старичък), да играем на имена...Хм. Навсякъде по света на вашата държава се вика Гърция. Знаеш ли, другарю Микис, на кое друго викат Гърция? Това е една област в Южна Италия, другарю. Където се е намирала историческата Греция Магна. А Греция Магна е един сбор от елински колонии в тока и подметката на италийския ботуш, точно най-южните части на сегашна Италия. Този сбор от елински колонии от седми век преди новата ера носи името на едно от племената (по принцип-беотийци (от Беотия) наречено „граи”. И ето – Греция или Гърция или Грийс – е всъщност родна италианска земя, нали така, другарю? Какво биха казали италианците? Ами ще кажат: Как така ще наричате една страна на нашата родна южноиталианска, апулийско-калабрийска Греция? И с право ще кажат!

Ами ако някой композитор от Калабрия, който е решил, че е наследник на граите от Греция Магна, реши, че трябва да се проведе референдум сред населението на Апулия, Калабрия и Сицилия? Как иначе ще се позволи да се нарича по целия свят една страна Гърция, след като истинската Гърция е там – в тока на италианския ботуш!

И така...

Харесва ми да въртя и суча такива историко-политически спекулации, между другото. Но всъщност – знам колко са жалки. Защото именно такива спекулации използват и моите опоненти. Които не ми опонират все още, защото не са се усетили. Тия исторически спекулации са така типични именно за цялата паплач от националисти, патриотари и защитници на „светините”. Така че аз ще се откажа от тях.

Да въртиш и да сучеш, но да докажеш с някакви измъчени исторически факти (така тенденциозно поднесени, че именно да обслужат тезата ти) е недостойна работа. Човешкото съзнание има един железен принцип – едно вечно Confirmation bias (склонност към потвърждаване или т.нар. вадене на вода от девет кладенци) – една вечна тенденция да намира потвърждаващите факти за всяка своя идиотска теза. Знаем – и разни български патриоти – на пук на египетските и гръцките – намират купища потвърждаващи „факти”, че България се е простирала от Индия до Швеция и е по-стара и от Египет и от Елада – взети накуп! Така че – да оставим хитроумните доводи за идиотите. Исторически и всякакви.

Микис - ще кажа аз - другарю, тия имена...тия боричкания за имена...тия имена на държави и тям подобни гнусни идиотщини...тия ежби, тия грозни караници между народи (всъщност – буйстващи безглави тълпи от фанатизирани анонимни идиоти)...не са нищо друго, освен чудесно залъгалка. Нали така? Нека народите да се карат за имената на държавите...Тълпите да буйстват по площадите. Политиците да се препират и да се заяждат като мустакати бабички по оградите (границите). Чудесно! За да могат в това време мръсниците, тия малки групички от свръхнагли и свръхалчни типове, които са по стотина-двеста (или кой ги знае колко) във Всяка Една Държава – да си свършат своето! А именно – да вземат всички бонуси! Да изядат Всичко що има за Ядене. Да изпият кръвчицата. На същите тия буйстващи и джавкащи се народи! Нали така, Микис?

Така че – остави тия работи за референдумите, Микис. Обърни погледа си не към имената. А към същността на нещата. А тя определено не е в имената. Имената са нещо твърде относително. И оттам – чудесна основа за раздори. И естествено – чудесен прах – за в очите. Остави имената, приятелю.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    62 17 Отговор
    Пълна глупост! Те си имат държава и то не една - Индия, Пакистан, Мианмар...

    Коментиран от #3

  • 2 цигания

    102 7 Отговор
    Никога не е имало такава държава, няма и да има. Това племе не е способно да се самоорганизира в някаква общност, защото генетично му е заложено само да паразитира

    Коментиран от #15, #22, #57

  • 3 ДГД

    29 18 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Пълна глупост е което си написал

    Коментиран от #12, #59

  • 4 Ararat

    78 3 Отговор
    ТЯ ЩЕ ПРОСЪЩЕСТВУВА 5 МЕСЕЦА ДОКАТО ИЗЯДРЪТ ИЗПИЯТ И ИЗПОТРОШАТ ВСИЧКО. ПОСЛЕ ЩЕ ФАЛИРА ЩОТОТ НЯМА ДАНЪЦИ И НИКОЙ НЕ ПЛАЩА СМЕТКИ И ЩЕ СЕ ВЪРНАТ ПАК ПРИ НАС ПАРАЗИТИТЕ
  • 5 Перър

    55 0 Отговор
    ми от къде ще крадът? от тях си ли ще се испотрепят.
  • 6 Микис

    30 10 Отговор
    Македония е циганска държава ... това ли е извода от целия компот, който изля пияната ти глава, Калине
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Аналитик

    44 3 Отговор
    Ромите не зачитат държавното устройство, а живеят по родствено-племенни правила!
  • 9 Усин Керим

    28 22 Отговор
    Калинчо - и останалите политкоректни папагали, ромосващи Ц И Г А Н И Т Е - прочети това:
    ЦИГАНИН СЪМ

    Циганин съм. Детството ми босо
    прошумя с катун под нощи хладни.
    Ала нож във джоба аз не нося
    и не дебна кон да ти открадна!

    Циганин съм. От вулия ядох,
    водих мечка, в пек и снежна киша.
    Но от скръб не пея като дядо -
    дом си имам и на книга пиша.

    Някога игрите ми отнеха,
    скитах дрипав - жива живеница...
    Но погледай как във градски дрехи
    днес играят двете ми дечица!

    Плувах по води, но не с корито,
    кон крилат веднъж ли ме примами?
    Аз видях страни, до днес които
    и насън не е видял баща ми!

    Нека плиска буен дъжд, небето
    да трещи и буря зла да стене.
    Не главня през нощ, а ток ми свети
    и света улавям със антена!
    Написано е от ЦИГАНСКИЯ поет Усин Керим!!!
    Той е знаел български много по-добре от много ЦИГАНИ и -за съжаление - от бая БЪЛГАРИ, включая и тебе, Калинчо!!!

    Коментиран от #13, #56

  • 10 ГНЕВЕН

    46 12 Отговор
    Бай Тошо...Бай Тошо ни трябва сега-а не идиотските и дебилни евро-атлантически ценности. Самият народ ще започне да му прави паметници-запомнете ми думите...

    Коментиран от #41

  • 11 гост

    17 5 Отговор
    до предно коментиралите - вие изобщо прочетохте ли статията?
  • 12 Палко

    45 5 Отговор

    До коментар #3 от "ДГД":

    Защо? Кое не е вярно? Циганите произхождат от Северна Индия. Идват по нашите земи с турските нашественици! Ти да не мислиш. че са тук откакто свят светува???

    Коментиран от #16, #47

  • 13 не е лошо

    33 1 Отговор

    До коментар #9 от "Усин Керим":

    Той поета хубаво го е написал, но не отговаря на истината и на истинската същност на циганина

    Коментиран от #18

  • 14 Сhina

    14 1 Отговор
    И какво общо има заглавието със статията, да не говорим, че и тя май не е ясна и за този, който я е писал? Различни гледни точки, добре, но и глупостите ли спадат към тях?
  • 15 онзи

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "цигания":

    Ако българските политици спрат да играят по свирката на Юдейте е има държава и на магаретата ако се наложи....
  • 16 ДГД

    19 16 Отговор

    До коментар #12 от "Палко":

    Не е вярно, че Индия, Пакистан и пр. са държави на циганите. Това са велики цивилизации, с много древна история. Друг е въпросът от къде идват циганите, но те никога не са имали своя държава!

    Коментиран от #19

  • 17 бббббб

    34 2 Отговор
    Хахаха научна фантастика.Нали тогава трябва да плащат данъци и да живеят законно.А,паразит не се променя,той се унищожава.
  • 18 У. Керим

    13 3 Отговор

    До коментар #13 от "не е лошо":

    Абсолютно съгласен с неотговарянето на истината за същността на ЦИГАНИНА!!!
    Но той е знаел поне какво е РОМ, и какво - ЦИГАНИН!!!
  • 19 Палко

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "ДГД":

    Искаш да кажеш, че българите които живеят в чужбина нямат своя държава, например!
  • 20 патриотъ

    3 6 Отговор
    Има логика в написаното и имаме за пример днешното време и това,което става!
  • 21 Сатаната

    25 1 Отговор
    Обиколил съм малко по Европа, Русия. Украйна, Грузия, Армения и зад Урал и по света. В цялата славянска общност ги наричат цигани, така се наричат и те самите. Роми, джипси и всичко друго е въпрос който горе е добре обяснен. Как като някой ми каже че е циганин, аз да го поправям ли и да го убеждавам ли че е ром. Господа и дами, не ме насилвайте да се отказвам от Бакарди.
  • 22 бл.134 в Зап. парк

    3 19 Отговор

    До коментар #2 от "цигания":

    Най-накрая - Автономия.Всички българи в Бояна и , Драглевци- останалото е за ромите - ще си имат и 2-3 българки за прислужници и за разплод.Алла Булгаристан
  • 23 Parvi

    7 17 Отговор
    Вече я имат казва се балгариа
  • 24 Смотаняци 33

    21 6 Отговор
    Не че съм расист само малко ама все пак ако решат да си ги прибират в Индия! Имат си държава не им трябва друга голяма е!
  • 25 реалиста

    19 3 Отговор
    вижте индия и ще ви стане ясно
  • 26 с късото име

    6 13 Отговор
    Абе,другарю Терзийски,продаваха наскоро едни професори ,едни дипломи,за висше ,по за 300 лв!Вие, вашата за колко я купихте?Питам,щото ясно е,че тука свестни журналисти,няма!Казвам няма ,че един грамотно завършил журналистика човек,би направил малко исторически справки,преди да се заиграе с препратки! За Грецията леко да ви светна,че Тодоракис много точно казва,и никой римлянин не може име да оспори!Че гърците са дали името на областта в сегашната Италия!Че първата цивилизация в Европата е Гръцка,и имат спирки в преселението си, не само на тока на ботуша!Че всъщност македонците са гръцко племе,и сегашните склавени ,полу- диваци,варвари ,мелези,да те питам,какво точно общо имат със свръхцивилизацията на Елините!За ромите /цигани(въх,и аз некоректно ще го кажа),цял свят историците са категорични,че древния Египет е родина,но щом ти твърдиш обратното,ще взема точно на теб да вярвам! Ясно ми е,че в България всеки се препитава с това от което най-малко разбира,и за това сме там, на дирника на политгеографията,вие явно изключение не правите,сменете попрището си с друго,или поне сменете дилъра!
  • 27 Философ

    24 0 Отговор
    Няма как да имат държава, повечето от тях трябва да паразитират върху нечие общество и държава!
  • 28 Scout for funn

    10 1 Отговор
    Оооо боже да ,да ,да дано някой ден си създадът държава ,прекрасна идея па да си крщават как искат .Може да е нещо по шокарско незнам .

    Коментиран от #36

  • 29 Чалга писател

    3 3 Отговор
    Калине, мисленето и писането не е като пиенето, нито пък имат някаква връзка с последното. Освен всичко друго, последният параграф, който си написал в този, да го наречем, "текст", би бил срам за всеки човек е елементарно хуманитарно образование. И ти се имаш за писател?!?!?! Ето два цитата за смисъла на езика и имената от един истински писател, а не от чалга-писач като теб "В основата на действителността лежи смисълът.
    Това, което няма смисъл, не съществува за нас. Всеки
    фрагмент от действителността живее благодарение на
    това, че е част от някакъв универсален смисъл. Старите
    космогонии изразявали това със сентенцията, че в
    началото беше словото. Неназованото не съществува за
    нас. Да назовеш нещо, означава да го включиш в някакъв
    универсален смисъл." "Обикновено смятаме словото за сянка на
    действителността и нейно отражение. По-правилно
    би било обратното твърдение: действителността е
    сянка на словото". Бруно Шулц, Митизация на действителността.
    Оставям настрана това, че в текста изобщо не правиш разлика между култура, народ и държава. Абе, много още има да се учиш, докато изгубиш фалшивото си самомнение и самочувствие... С пиене не става.
  • 30 DDDDDD

    13 2 Отговор
    Не знам как ще се казва държавата им, но знам коя ще е столицата им. ...СЛИВЕН. Да им е честито
  • 31 Tiffff

    15 2 Отговор
    А ако маймуните решат да си имат държава . Ами лемурите , Кучетата , Кърлежите , Комарите Хахахаха ... Държвите се основават от хора а Сиганина само Мяза на такъв ....
  • 32 МИХАЙЛОВ

    17 3 Отговор
    ....БЪЛГАРИ...
    ВИЕ КОИТО ВСЕ ОЩЕ СТЕ СИ В БЪЛГАРИЯ
    И ВСЕ ОЩЕ ВИ ИМА...,
    ..НО СТАВАТЕ ВСЕ ПО-МАЛКО, А ЦИГАНИТЕ - ВСЕ ПОВЕЧЕ...
    ...КОЛКОТО И ДА Е ТЪЖНО... ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО
    ...И Е ПРЕДЕЛНО ЯСНО КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ
    С ВАС - БЪЛГАРИТЕ И ВАШАТА БИВША ДЪРЖАВА - БЪЛГАРИЯ,
    КОЯТО ВСЕ ОЩЕ Я ИМА,
    МАКАР И КАТО ЖАЛКА КОЛОНИЯ НА САЩ...
    ...САМО СЛЕД ДЕСЕТИНА ПЕТНАДЕСЕТ ГОДИНИ
    С ВАС - БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ
    ЩЕ СЕ СЛУЧИ ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧИ С БЕЛИТЕ ХОРА
    В ДЪРЖАВИТЕ - Ю А Р И ЗИМБАБЗЕ...
    ТОЧНО ТОВА ЩЕ СЕ СЛУЧИ ПО РЕД ПРИЧИНИ,
    НО НАЙ-ВЕЧЕ ПОРАДИ КРАЙНО ГЛУПАВИТЕ ВИ,
    КОРУМПИРАНИ, АЛЧНИ И ПРОДАЖНИ
    СЕГАШНИ ВАШИ УПРАВНИЦИ И ПОЛИТИЦИ...
    ...И ПОРАДИ ИСКАНЕТО НА САЩ
    ДА УНИЩОЖИ ЧРЕЗ ВСЯКАКВИ СРЕДСТВА
    И НАЙ-ВЕЧЕ ЧРЕЗ ЦИГАНСКИ ТЕРОР
    ОКОНЧАТЕЛНО
    БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОС - ПРАВОСЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ - ХРИСТИЯНИ
    ДА ВИ ПРОГОНИ ВАС БЪЛГАРИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ
    И ДА СЪЗДАДЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СЕГАШНА БЪЛГАРИЯ
    ЕДНА ИСЛЯМСКОТУРСКО-ЦИГАНСКА
    ФЕДЕРАЦИЯ - КОЛОНИЯ НА САЩ.../ КАТО БОСНО И КОСОВО /
    ...ПО ОБЯСНИМИ ПРИЧИНИ
    ПОСЛЕ ТУРСКИТЕ ОБЛАСТИ ЩЕ СЕ ПРИСЪЕДИНЯТ КЪМ ТУРЦИЯ,
    А В ЦИГАНСКИТЕ ОБЛАСТИ
    САЩ И ЕВРОСЪЮЗА ЩЕ ДОКАРАТ
    ОЩЕ ДВА ТРИ МИЛИОНА БЕЖАНЦИ
    ОТ АФРИКА И ОТ АРАБСКИТЕ СТРАНИ...
    ...ЩЕ ИМА И НЯКОЛКО МАЛКИ РАЙОНА - РЕЗЕРВАТИ
    КЪДЕТО ЩЕ БЪДАТ ВКАРАНИ МАЛКОТО ОСТАНАЛИ БЪЛГАРИ,
    КО
  • 33 Бачо Киро

    14 1 Отговор
    Пълни глупости... Гърците не наричат държавата си нито Гърция, нито Грийс, а Еллада. Демек по логиката на автора италианците ще трябва да съдят други...
    Колкото до циганите, само отделни идиоти биха крякали за собствена държава, останалите знаят, че могат да съществуват само на гърба на други. За нула време ще напуснат собствената си държава и ще идат при комшиите.
  • 34 Браво!!!

    7 2 Отговор
    Добре го е написал! Ние сме заложници на интересите на НАСЛЕДНИЦИТЕ на големците и на тъпите граждани, които мислят само за ядене , пиене и еб*не. В 21 век при толкова много възможности, при толкова много суровини, при толкова исторически събития служещи за поука - ние още живеем в средновековието като политика и манталитет. Факт е , че наследниците на големите династии не могат да се справят с политиката и международното положение, защото те не са спечелили тази власт и богатство, а са го наследили и реално нямат идея как да го развият. Затова те използват старовременни похвати за контрол над масите - болести, войни, глад, престъпност, наркомания и прочие. Още по кофтито е, че около тях се навъртат садисти и всякакви хиени , които се възползват от слабия и дори липсващия контрол и си развиват каквито искат пристъпни схеми. Като цяло не виждам оправия поради две причини : 1/ липса на желание ; 2/ липса на качества
  • 35 Шаран БГ

    7 0 Отговор
    Няма нищо обидно в името Цигания- поставяйте ударението където искате. До 1952 год. в община Г.Оряховица имаше село известно от началото на 15 -я век под името Циганово И какво му бе лошото ?? Сега е с ПК 5125 и се именува Правда. И какво му е хубавото ?
  • 36 Tiffff

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Scout for funn":

    А дано ама на коя територия ще е ... това е въпроса .
  • 37 Гинеколог

    5 4 Отговор
    Между другото цигани, палестинци и евреи са с едно ЕГН.
    Защо ми, не знам.Вижте им ДНКто.Циганите са черните евреи.Защо са черни, по добре е да не знаете.
  • 38 Гинеколог

    4 3 Отговор
    А.
    Има предание че циганите имат държава,и тя е на дъното на Черно море.Що там ? Явно има исторически причини.
    И не са хич безобидни,а точно напротив.
    Има и други предания за тях.
  • 39 аааа

    1 6 Отговор
    А,ето,бе!Един татарин ,монгол , който всеки момент ще загуби държавата си поради некадърност,алчност и корупция,обяснява кое ,как е!Остави,ги роми и македонци!Кажи от къде идат славяните?Защо византийците са ги кръстили склавени-нечистокръвни мелези?
  • 40 FRANCISKO RM

    2 2 Отговор
    Калине -като не ти са ясни някои нещо около бъдещето име на циганите -предлагам ти -вземи си някоя бутилчица за цукане -търси си някое младо циганско девойче че ти разкаже урока за бъдещето име на държавата на циганитеи да видиш колко хубаво ще ти стане и не след много време САМ ще си кажеш КАКВО ЗНАЧЕНИЕ ИМА ИМЕТО-НЕ Е ЛИ ПО ВАЖНО ДА СИ ЖИВУРКАМЕ ЗАЕДНО ДА СЕ РАЗБИРАМЕ ДА СЕ УВАЖАВАМЕ иии т н и т н А,,,,що става въпрос -ОТ КЪДЕ ИДВАТ ЦИГАНИТЕ /ТОВА КОЕТО аз ЗНАМ И ЩЕ ГО КАЖА/,,,,,,,,,,НАИСТИНА -циганите са индийски етнос,,,и като всяка етническа група /това съществува и в сегашно време/-и те си имали етническо име-и са се наричали -ЦИ-и са живяли около свещената река на ИНДИЯ -р ГАНГ-вярвам убедени са много че тази река за самите индийци е нещо МНОГО,,,,,,,,,,,та -когато започва така нареч-то *ВЕЛИКОТО ПРЕСЕЛВАНЕ /преместване предвижване /НАРОДИТЕ-/И това племе или етнос ЦИ-които били подгонени от други вражески групи -тръгват от там и стига до днешна ПОРТУГАЛИЯ-и кой до където можал и издържал по време на преселването и ТАМ И ОСТАНАЛ-по накратко -ЗА ТОВА ТЕ НЯМАТ СОБСТВЕНА ДЪРЖАВА може още много да се каже и пише за тях-ИСТОРИЯТА НА ВСЯКА НАЦИЯ Е ДЕЙСТИТЕЛНОСТА КОЯТО САМО МОЖЕ ДА СЕ ПОТВРЪДИ ЦРЕЗ ИЗСЛЕДВАНЕ НА ТЕХНИЯ ПЪТ
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 г-н циганин

    3 1 Отговор
    От цялата тая написана каша, запомнихте само "циганин",а всъщност смисълът на текста беше друг. Между другото какъв е смисълът на статията, до какъв извод трябва да стигнем уважаеми г-н жУурланист?
    Не мога да приценя Калине, ти ли си по-тъп или тези отгоре.
  • 43 банго Васил

    3 0 Отговор
    Те винаги са се чувствали индийци...
    От Цейлон,през Индия, до Пакистан, Александър Македонски ,нашето момче ги е домъкнал.
    Да му подковават конете , ама такива балами вече няма.
  • 44 Хайдутин

    4 0 Отговор
    Само трепане ще ги оправи цингалята
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Хасан

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Палко":

    Циганите и циганските катуни идват на Балканите с Ал Македонски и са били тука преди прабългарите...Османската империя не се е простирала до Индия
  • 48 Гост

    2 1 Отговор
    Първо в статията не става дума за ромите и второ ромите все още са каста а не народ, и за това и не може да има ромска държава .
  • 49 Бг Бг Бг

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Васил":

    Иска ти се Василе, ама трудно ще стане! Само си въобразяваш! Очаквай неочакваното! Винаги има изненади!
  • 50 Бай Файсбук

    0 0 Отговор
    ЕСЕ
  • 51 T26 10

    0 0 Отговор
    Косово е пример за такава формираща се псевдо държава от мафиотски кланове
  • 52 Лили

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Васил":

    Ние и сега ви робуваме,изхранваме издържаме . Това ще е до време..
  • 53 Я НЕЗНАК КАК СЕ НАРИЧА ТВА

    0 0 Отговор
    Държавата им е бургатия , от бургия.
    За това не им дават големи заплати и пенсий.
    И само чалга и кючеци плюс много дечурлиги .
    Е как се нарича тва?

    Коментиран от #54

  • 54 Ан такааааа най послеБУРГАРИЯ

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Я НЕЗНАК КАК СЕ НАРИЧА ТВА":

    Не ели БУРГАРИЯ ?
    И АЗ МИСЛЯ ЧЕ ТУК Е ИДЕАЛНО МЯСТО ЗА ТЯХ.
    Бургария е супер за тях
  • 55 Смотаняци 33

    0 0 Отговор
    Че те до сега имаха, сега обаче обратната тяга не издържа.
  • 56 Балканец

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Усин Керим":

    Една птичка пролет не прави. Тук се говори за болшинството, и неговите вредни навици и т.нар. "ценности". Ако имаш акъл, ще се съгласиш и няма да се мъчиш, да изкараш черното - бяло.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Разрушител

    0 0 Отговор
    Защо ниама паметник на хан Аспарух нали този създаде балгария незнам но маи е бил Черноок
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.