Last news in Fakti

31 Януари, 2019 04:00 5 060 57

Напъните за еврото са мираж при текущото развитие на икономиката

  • евро-
  • еврозона-
  • българия

Показателите за банковата система в България са категорични – банките в страната поддържат много по-високи нива на капиталова адекватност и ликвидност от аналозите им в ЕС и еврозоната

Напъните за еврото са мираж при текущото развитие на икономиката - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес е специален ден за България. За първи път от влизането ни в ЕС през 2007 г. управляващият елит формулира нова национална цел – влизане в еврозоната на 1 януари 2022 г. Адекватна ли е тази цел? Ще приемем ли еврото до 3 години?

Това посочва в свой анализ Чавдар Първанов от „Алфа комюникейшън“.

Да започнем от това, че България се е врекла във вярност на еврото по силата Валутния борд, в който се намира страната вече повече от 20 години. При фиксирания курс на лева към еврото, нашата валута на практика е като дъщерно дружество на общата европейска валута. Ние сме органично свързани с процесите, които текат в еврозоната и с паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ). Логичният път, който трябва да извървим по отношение на валутата и паричната политика, изглежда предопределен в рамките на сегашните реалности – първо валутният механизъм ERM II и след него еврозоната.

Какво не ни достига тогава, за да бъдем част от клуба на тези наши европартньори, които ползват еврото и кое може да ни спъне по пътя към приемането ни в този клуб? Защо още не сме в еврозоната при положение, че години наред изпълняваме устойчиво всички Маастрихтски критерии, изисквани за целта – 1. Стабилност на курса на местната валута към еврото (левът е фиксиран); 2. Инфлация не повече от 1.5 процентни пункта над осреднената стойност между трите страни членки с най-ниска инфлация; 3. Дългосрочен лихвен процент не повече от 2 процентни пункта осреднената стойност между трите страни членки с най-ниска инфлация; 4. Бюджетен дефицит не повече от 3% от БВП; 5. Държавен дълг не повече от 60% от БВП. Какво не ни е наред още, след като вече се съгласихме и да влезем първо в Банковия съюз (Единен надзорен механизъм + Единен механизъм за преструктуриране) с всички произтичащи от това нови ангажименти?

Показателите за банковата система в България са категорични – банките в страната поддържат много по-високи нива на капиталова адекватност и ликвидност от аналозите им в ЕС и еврозоната. По-високият процент на лошите кредити в общия кредитен портфейл на българските банки (9% за България спрямо 4% средно за ЕС към юни 2018 г.) се компенсира напълно от тази висока капиталова адекватност и ликвидност и за тях има ясна тенденция на спад. Нещо повече, България е сред малцината в ЕС, които спазват устойчиво придобилите мухъл и често неадекватни спрямо икономическия цикъл и етапа на развитие на отделните страни критерии от Маастрихт, заради които понякога жертваме и икономически растеж.

Някой отговорен трябва да излезе и на висок глас да обясни това, което години ни се намеква по заобиколен начин или с недомлъвки – икономическият ни растеж е твърде нисък и с текущите темпове изоставаме далеч от развитите страни по развитие и жизнен стандарт. Ние сме страната с най-нисък БВП на човек от населението в ЕС – близо два пъти по-малък от този на „най-бедната“ страна-член на еврозоната – Латвия (виж графиката). Няма друга страна с под 10 000 долара БВП на глава от населението в евросъюза изобщо, какво остава за еврозоната.

Трябва да е ясно – в еврозоната ще ни вкара само силна икономика с конкурентноспособни бизнеси и високи доходи. Затова усилията на политическите ни предприемачи трябва да са насочени към изграждане на по-силна икономика, което означава поне двойно по-висок от сегашния ръст на БВП и бързо достигане на нивото на доходите поне в най-новите страни-членки на еврозоната – Словения, Словакия, Естония, Литва и Латвия. Това трябва да е приоритет №1 за властта за периода до 2022 г. Не го ли направим, еврозоната ще остане мираж още дълго време – там някъде в мъглявата далечина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гербераси долни

    79 4 Отговор
    Истината боли ,но за жалост е така,половината от работещите са на минимална заплата ,в провинцията няма почти никакви реални инвестиции ,тук -там някой "перач" завърти далаверка и после офейква без да плати ,основен доход на хората са големите вериги ,телекомите и дългата ръка на Лукойл която зарежда почти цяла България ,но това не развива икономиката ни защото печалбите се изнасят навън .По лошото е че реалните инвеститори не намират бизнесклимат и по този начин принудени да напуснат доказват на света че у нас трудно се работи законно, все някой иска нещо за да не те "притеснява".

    Коментиран от #16

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Любопитен

    57 10 Отговор
    При условията на валутен борд за нас е изгодно да НЕ влизаме в еврозоната. По този начин ползваме облагите на фиксираният курс без да имаме задълженията на страна-членка. Единствено остава дребното неудобство при пътуване в чужбина, но като цяло е лудост ние да се стремим към еврозоната. По-скоро останалите членки трябва да ни дърпат натам, а ние да НЕ искаме.

    Коментиран от #5, #41

  • 4 Гербераси долни

    18 3 Отговор

    До коментар #2 от "Шалом":

    По скоро са А отбора ,лично мое мнение но през твърде дългия преход лицата са еднакви само че смениха повечето партии ,скарани за пред избирателите ,единни за вдигане на заплатите и теглене на държавен дълг.
  • 5 Савата

    15 7 Отговор

    До коментар #3 от "Любопитен":

    Съгласен съм.Още повече ,че левът е значително подценен .
  • 6 onq s konq

    12 20 Отговор
    Брутният вътр. продукт е икономически термин,който обозначава измерването на общата стойност на стоки и услуги в дадена държава.Той се изразява ОСНОВНО В ПАРИ и служи като ПОКАЗАТЕЛ ЗА СТАНДАРТА НА ЖИВОТ.Той обаче НЕ ВКЛЮЧВА ПРОИЗВОДСТВО ЗА КОЕТО НЕ Е ОФИЦИАЛНО СЪОБЩЕНО!В България СИВАТА ИКОНОМИКА заема около 30% от производството на въпросните стоки и услуги,което ни прави ПЪРВЕНЦИ в това отношение в Европа.Масова практика е да се назначават хора на "винимала",а да се доплащат отделно ПАРИ НА РЪКА Масово НЕ СЕ ИЗДАВАТ КАСОВИ БОНОВЕ както в търговията,така и при УСЛУГИТЕ/кой иска на майстора когото е извикал в къщи за някакъв ремонт Касов бон,или пък за оставените "бакшиши?!/За кражби на ток,вода,"лъжене в кантара" и т.н. пък да не говорим!Всичко това НЕ СЕ ОТЧИТА от БВП,затова и БГ е на "последно място по въпросния показател.Това се знае от Европа,знае се и от Автора на статията,но...той си твърди че няма да възприемем Еврото...което си е пък лично негово мнение,нямащо НИЩО ОБЩО със РЕАЛНАТА ПОЛИТ. ОБСТАНОВКА И ЕВРОПЕЙСКАТА КОНЦЕПЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ.

    Коментиран от #10, #17, #23

  • 7 Коко

    34 2 Отговор
    То няма как 30 год. да се краде яко, после резултатите да са добри. Добри са само за определените кръгове, те не случайно повтарят колко сме/са напреднали. Два паралелни свята, Цв.Цв/ББ и компания срещу обикновенния човек..............добре са ама нещо пак не стига. Не могат да го осъзнаят, а явно и няма да е необходимо.
  • 8 12345

    27 7 Отговор
    Защо ни е еврото? Чехия, Полша, Унгария са много по-добре от нас, но не искат еврото. За какви ползи ни говорят. За какво ни е Шенген? И така си движим навсякъде по Европа. Това са само миражи на властта, за да трупа политически активи.

    Коментиран от #12

  • 9 Глупчо

    4 6 Отговор
    Не на еврото и доларите.
    Искам руски рубли и турски лири! В краен случай може и риали от аятоласите - и те са стабилни!
  • 10 гост

    15 0 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Ууфффф, голЕм икономически капацитет си! Така е, прав си. Ама се мъчиш да защитиш теза, че видиш ли не сме толкова зле. Всъщност, дори с отитане сивата икономика пак сме на последно място и по БВП и по доходо. Правиш си изолирани "заключения", умишлено не отразявайки факта, че сива икономика има в целият ЕС. Мъчиш се да защитиш управляващите, ама не казваш, че те са ПРЯКО отговорни за нивото на сивата икономика. Кой управлява последното десетилетие? Колко и как се е променил % на сивата икономика за това управление. Това е важното, а не общите приказки които подчертаваш с главни букви. Главните букви са за други думи, ама тия думи в твоите постове се избягват, нали?
  • 11 Мнение

    2 13 Отговор
    Изтока приеме ли еврото Русия отива на кино, ей така, остава сама с простотията си, пука се от яд и злоба, и край.
  • 12 газ53

    11 4 Отговор

    До коментар #8 от "12345":

    Tака е !За какво са ни Шенген и Евро-валута? Нужен ни е съюз с братска Русия,Северна Корея и Венецуела!

    Коментиран от #13

  • 13 gnom

    15 1 Отговор

    До коментар #12 от "газ53":

    Не твърдя, че ни трябва съюз с Русия! Твърдя, че ни трябват човешки взаимоотношения и бизнес с тази държава, а и не само с тази. Европа и евроГейските държави са добре, точно защото правят бизнес с Русия. Те говорят едно, но на практика правят друго. Примерно Северен Поток 2!

    Коментиран от #14

  • 14 газ53

    7 6 Отговор

    До коментар #13 от "gnom":

    Русофилите постояно повтарят че България предала Русия, респективно СССР, обидила нашия по-голям брат и освободител......
    Истината е че през октомври 1989 Николай Рижков, премиерът на СССР, обяви официално – край на преводната рубла. Всички плащания в СИВ вече с долари по световни цени. Край на евтиния петрол, край на СИВ, край на социалистическата система, кой откъдето е.....След това СССР ни изрита с мощен шут от международното разделение на труда, което той самият бе създал. Това е все едно да те изхвърлят от къщата през зимата по гащета. Скоро след 10 ноември Москва наложи на българските стоки най-високите възможни мита, по-високи от митата за Турция, Гърция, Югославия. Така в рамките на година-две българският износ на промишлени стоки рухна.

    Коментиран от #20, #26

  • 15 Госта

    2 3 Отговор
    Икономиката е доста далече от мен, но винаги съм се чудил защо 1 EUR = 2 BGN (почти). Не е ли сега момента при влизането (евентуално) да се изравним като цени с целия Европейски съюз.

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Стрелата

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Госта":

    Те цените са изравнени даже сме напред ама възнгражденито няма да се случи.
  • 19 пишман български политици

    10 0 Отговор
    Това е , че "целокупното българско политик" през последните 30 години никога не е мислил и не се е опитвал да мисли с години напред, защото не вижда по далеко от носа си.
    Интересува го какво ще каже "оня" или "другия".
    Българският политик измисля всевъзможни "трикове" за да събира и малкото което хората имат.
    Сменя номера на колите, сменя касови апарати, лични карти, паспорти. Само и само да събира, но и да пълни касичката на фирмите ,които обслужват политиците.
    Това , че територията е лишена от БВП , какво им пука, нали те са добре.
    Защо всичко , което носеше печалба на територията , бе продадено на стотинки ?
    Европа не и дреме за нас, а трябва тия дето управляват да им дреме!
    Защото катафалка багажник няма уважаеми!
    Никой нищо не е занесъл в гроба!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Шаран БГ

    7 1 Отговор
    Много по-важно / от разни икономически и политически издувания, че и тези на баш- банкера Левон Хампарцумян вчера сабахлем по телевизите/е, СЛУШАТ ЛИ ИЛИ НЕ СЛУШАТ нашите управници какво им говорят гениите в икономиката оттатък Голямата локва !!?? Всичките дето слушкаха са от добре - по-добре. Някой от тях работиха и в САЩ, страната на мечтите, други още работят там. Вярвам не за кирливи левчета .....А приемането на еврото е добра крачка към погребението на социалистическите труженици с по 200 лв. пенсии, от които автоматично се вземат 20% - ДДС !! И КАКЪВ ГЬОНСУРАТЛЪК ОТ ВСИЧКИТЕ АПОЛОГЕТИ НА ЕВРОТО ???? В коя държава приела когато и да е, еврото, цените са се запазили същите, да не говорим за поевтиняване на живота за обикновения труженик ? Чехите и унгарците са много тъпи - само ние сме умниците !! Навсякъде живота е поскъпнал почти два пъти. Добре е поне, че западняците имат малко по-вече акъл, че компенсират тая инфлация с малко по-високи доходи !!Те за това нашите роби отиват там да работят !! Такова нещо не ще се случи по нашите земи!! Тези, които не са фабриканти, производители, нашенски чорбаджии, а просто бизнесмени / много хубава дума, наименование на нашенските "крадци по закон"и удушвачи на сиромасите, и политическата каста, заедно с поддръжниците им, т.е.всички които имат месечни доходи над 5 000 лева, са "твърдо" за еврото........ Защо ли .....??
  • 22 плевен

    7 2 Отговор
    Цялата статия е развита от камбанарията на банките. А нас ще ни помете скъпотията, както стана с Гърция и Испания. Явно до банките все още не е стигнала информацията, че основния капитал- хората, вече е изнесен зад граница.
  • 23 ЛЕСЛИКАРУЧКА

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Катър, горе -долу си прав само дето трябва да знаеш ,че в Гърция са доста по -напред в укриването и неплащане на данъци! Та тезата ти колко сме добре като се вземе в предвид сивата икономика, може да я пробутваш на някое гербераско събрание.
  • 24 някой

    2 1 Отговор
    да кажем че влезем: важното е че за мах 2 год. след това ще се наложи доходите да отидат на друго ниво. напр. мах пенсия = 600 юро забележете мах колко ли ще издържи? средния доход 600-650 юро е и? пътят е начертан поне по 1,5 нагоре иначе не се знае. тогава кой ще рискува? ще изчезне глупостта "производителност" и ще дойде реалността. а дано влезем ама надали
  • 25 1122

    8 2 Отговор
    Напъните за еврото са,защото ако приемем еврото ...там има едни пари като гаранция,пък никак не са малко и сега напънът е да ги вземат тия дето още са на власт,иначе не се знае кой ще бъде тогава на власт и ще влязат в техните джобове. Не че много им трябва да си сменяме лева с евро,ама тръпката за тия париииии,голяма е.
  • 26 gnom

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "газ53":

    Що ни изритаха Руснаците?? Ми защото ги обявихме за враг номер едно на България. Или тази истина не Ви изнася? И защото, когато имаха най-голяма нужда изобщо от стоки, ние затворихме и ликвидирахме предприятията и отношенията с тях. Това доведе до липса на стоки у тях, и до съсипия на икономика и селско стопанство у нас. Когато ние излизахме от Русия, с високо вдигната глава, въпреки завладяния от нас, с годините пазар и наложената там БЪЛГАРСКА стока, то тогава чуждестранните фирми се чудеха, коя позната марка, на руснаците, да купят и тихомълком и изодзадзе на България и другите страни от СИВ, да влязат на пазара на бившият СССР и да продават за наша сметка и правят пари. А руския пазар бе безкраен за нас! Както и суровините им все още са безкрайни, но ние сме по-католици и от Папата!

    Коментиран от #28

  • 27 един от всички

    5 2 Отговор
    Само враг на България би искал тя да влезе в еврозоната! Но какво да се прави -така нареждат "отгоре" на нашите,и те изпълняват. Иначе,за нас би било неизгодно (меко казано) влизане в еврозоната,и не мога да разбера откъде иначе този напън за влизане там? НИКАКВИ ПОЛЗИ няма от Еврозоната! То ако беше хубаво,и Чехия отдавна да беше влязла,ама не иска. Дания и Швеция също не искат,Великобритания също не иска,Унгария също. Или всички те са глупави? Не са умни като умник Бойко-:)
  • 28 някой

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "gnom":

    там нещата са сложни. ръшите нямаха пари при нас производството ни се сриваше и също нямахме пари. социализъма си отиваше безвъзвратно и ръшите го разбраха преди нас. ние тогава се снишавахме и гладувахме /гражданите без селска връзка/. ония с парите ни прецакаха. вече повече от 30 г. и ще продължават просто щото имат пари. гадно а? но просто и истинско.

    Коментиран от #29

  • 29 gnom

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "някой":

    Искаш ли да разбереш, колко не си прав??
    Когато ние излизахме от пазрите на бившите страни от СССР, една фирма, американска, P&G, Проктър и Гембъл, реши, че този пазар и е жизнено важен. А тя имаше в козметичния си сектор, прекалено късо порт фолио! Тогава тя купи Лонда/която бе източно германска, за 2,5 МИЛИАДА, доларес, след това купи Вела, която вече е Западно германска, а Лонда и бе дъщерна фирма в Източна Европа, та купи я за 6 милиарда, след това купи една фабрика за ароматизатори и тоалетни истории, Сарали за 6,5 милиарда, след това купи Жилет, която е френска, за 60 /шестдесет милиарда/, след това купи Полсилвър, която е полска и т.н.н. И с тези познати и непознати, за руснаците марки, атакува пазара им, защото нямаше кой знае какви конкуренти вече там! А в същото време ние ликвидирахме поред цялата си козметична промишленост. А само руския пазар беше повече от предостатъчен за съществуването на този сектор от нашата икономика. Но както казах, ние сме по-големи католици от Папата! И това е само един от аспектите на нашето национално предателство във икономиката ни! И сега тази фирма, а и не само тя, направи фабрики в бившата Източна Европа, и там произвежда всякакви нискокачествени стоки, предназначени за тези пазари, както и за пазарите на Източна Европа. Стоки без нужните съставки, свойства и качество, но с ниски цени. И сега стоките влизащи в България са от там! И ние, като аборигените на Европа ги употребяваме и поредните Европейски и Световни

    Коментиран от #30

  • 30 gnom

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "gnom":

    Европейски и Световни благодетели, печелят на наш гръб и ни съсипват с нискокачествените си стоки!

    Коментиран от #36

  • 31 патриотъ

    4 0 Отговор
    То и сега сме цъфнали,а като приемем еврото-ще вържем съвсем!Цялата работа много мирише!Антибългарското поведение на нашите управници ще ни докара до бездната,от която повече няма да излезем.

    Коментиран от #32, #33, #34, #35

  • 32 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "патриотъ":

    Добре, `айде сега обясни как, без да пита за разрешение, ЧЕРНА ГОРА ВЪВЕДЕ ЕВРОТО за национална валута и тази мини-държавичка още не е фалирала???
  • 33 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 3 Отговор

    До коментар #31 от "патриотъ":

    Обяснявам за такива като тебе. Националната ни валута в момента е пробита от всякъде. Всеки може да участва в търг за обществена поръчка в евро, но да плащаш и продаваш в евро на "женския пазар" в София е в нарушение на закона. За мафиотите левът е една досадна междинна гара. Нито една голяма фирма у нас не капитализира печалбата си е левове, а в чужда валута, тъй като няма интерес да увеличава левовата наличност. Левът, поставен в това унизително положение е вреден за икономиката ни. Изходът е само един, максимално бързо въвеждане на еврото, докато не сме се обезкръвили съвсем. Сегашното ни фискално състояние е пълен абсурд. Направо се чудя как България оцелява финансово. Ние сме в хроничен недоимък на пари за болниците, учителите, пенсионерите, полицията, армията, - а бе дантел марка сме и това се дължи на ДВОЙНАТА ПАРИЧНА СИСТЕМА. От друга страна, пък ако се откажем от валутния борд, пропадаме безвъзвратно, тъй като руската агентура е буквално на всички нива. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Честно казано, имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и България бързо пое глътка въздух....
  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "патриотъ":

    Накратко: По настоящем в България БАЧКАМЕ ЯКО! Производство и пари има, но левчетата не достигат... Като потвърждение, една случка от миналата година: В малък клон на банка ДСК исках да изтегля от сметката си 2 000 лв, КОЛКОТО Е МАКСИМУМЪТ БЕЗ ПРЕДВАРИТЕЛНА ЗАЯВКА, момичето на гишето ми каза, че може да ми даде не повече от 1 000, тъй като било още рано и ако дойдат още 3-4 като мене, имало риск да остане без пари в касата! Три дни по-късно теглих директно 1 000 евро без никакъв проблем...А защо от банкоматите не може да теглиш повече от 400 лв на ден? - дежурното обяснение е, че това се прави с цел защита от мошенници....
  • 35 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "патриотъ":

    България се държи умишлено извън ЕВРОЗОНАТА в угода на мафиотите-олигарси, които при въвеждането на ЕВРОТО у нас ще изгубят контрола над левовите потоци, а от там и върху икономическите механизми в България. Далаверата с обезкръвяването на Българската икономика ще секне, а Европа не иска да се лиши от облагодетелственото си положение спрямо нас.
  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 4 Отговор

    До коментар #30 от "gnom":

    С въвеждането на Евро в България на "братушките" ще им се разкатае мамата, а те са злобни и отмъстителни и ще берем с тях ядове...
  • 37 дедо ви от Аржентина

    1 0 Отговор
    май никой не разбира защо така настойчиво Оправниците ни се опитват да влезем първо в ЕРМ 2 ......и после еврозона-няма друг безопасен вариант за излизане от борда .....той беше просто усмирителна риза за крадливата политико-икономическа олигархия а не панацея за успешно икономическо развитие.....справка точно полша ,чехия и даже румъния водещи САМОСТОЯТЕЛНА монетарна политика....../успехът на която е и причината никак да не бързат към еврозоната/
    така, че изборът за НАС е един . друг е въпросът искат ли ни батковците....
  • 38 дедо ви от Аржентина и баба ви от хонкон

    2 0 Отговор
    валутният борд не е перпетуум мобиле ,само временно решение каквотото и да плещи Ханке....в един момент почва да пречи за развитието на вътрешната икономика.....
    всички реват по форумите ,че даже исконно местни продукти са ВНОС ....а питате ли се защо е така ????

    Коментиран от #39

  • 39 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 2 Отговор

    До коментар #38 от "дедо ви от Аржентина и баба ви от хонкон":

    Валутният борд е котва по време на буря, да не те завлекът вълните върху скалите и разбият кораба, но след това с котва не може да плуваш напред...Засега бордът ни пази от ЛЮБИТЕ БРАТУШКИ, но КТБ отиде зян, а какво щеше да ни се случи без борд, знаем от „управлението” на лебеда от БСП...

    Коментиран от #40, #42

  • 40 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Валутният борд е котва по време на буря, да не те завлекът вълните върху скалите и разбият кораба, но след това с котва не може да плуваш напред...Засега бордът ни пази от ЛЮБИМИТЕ БРАТУШКИ, но КТБ отиде зян, а какво щеше да ни се случи без борд, знаем от „управлението” на лебеда от БСП...
  • 41 Лева

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Любопитен":

    Аве брат лева е по стабилен от кокаина. В борд сме не ни трябва измисленото евро и умрелия шенген. Искам като изкарам българския паспорт в латинсла и централна американи да се подмокрят емиграционните. Да постилат червените килими и да минавам без скенер на багажа. Затрябвал му на някой Дойчланд мойчланд, Чехлия, Франция.
  • 42 gnom

    1 3 Отговор

    До коментар #39 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Абе, вие не разбрахте ли, че точно омразата ни и отблъскването от Русия ни обрича на беднотия. Всички останали си работят и правят бизнес с нея, правят пари, а само ние се правим на интересни. Там има безкраен пазар, за всякакви стоки, както и има безкраен източник на суровини! Ако Европа можеше без Русия, отдавна да са издигнали стена покрай границата и. А то се редуват политик след политик да обясняват, колко е вредна тази политика не само за Русия, а и за Европа. Или викаш добре е американците да купуват с танкери нефта от Русия и след това да ни го препродават по-скъпо, както ще бъде с газта от Турция. Ама много сте умни и оправни!

    Коментиран от #43, #44, #45

  • 43 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 2 Отговор

    До коментар #42 от "gnom":

    Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските \"спящи клетки\", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯ НАРОД е умен и мъдър. Освен това, честно казано имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух....

    Коментиран от #46

  • 44 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "gnom":

    Преди 1877г. руският ботуш за 3 века 11 пъти преорава България с надеждата да ни затрие физически. Чувал ли си за Одринския мирен договор, за Кайнарджашкия?
    През Априлското въстание излизаме с дървено топче и кремъклийки срещу войската на Османската турска империя, защото Русия блокира в складовете си хилядите модерни пушки закупени за въстанието от богати Българи-патриоти...
    ДА, РУСНАЦИТЕ МНОГО ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ, НО НЕ И БЪЛГАРИТЕ!
  • 45 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 2 Отговор

    До коментар #42 от "gnom":

    Не само Самарското знаме приготвено за Априлското въстание остава в Русия, но и хилядите пушки, закупени с дарения от българските емигранти за въстанието, така си ИЗГНИХА в чуждите складове. Само търговецът Николай Миронов закупува 8 000 пушки, които ръждясаха в одеските складове. Затова въоръжението бе с дървени черешови топчета и хартиени фишеци, които се навлажниха от кроткия майски дъжд.
  • 46 gnom

    1 1 Отговор

    До коментар #43 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Вижте какво, времената преди 10-ти ноември няма смисъл да коментираме. Били са трудни и гадни. Да коментираме, това дето се е случило последните 30 години и разграбването на България. Ами рязането и събарянето на заводи продължава и днес! Смяната на етноса продължава и днес. Обезлюдяването на села и градове продължава и днес. Опростачаването на нацията продължава и днес. Бягството на младите, продължава и днес. И си говорим за над 2 милиона млади, като парите вложени в тяхното образование и здравеопазване, до навършването им на пълнолетие и работоспособност, са над 1000 милиарда! И сега те работят и създават продукти и отчисления за Германия, а не за България. А "великодушните" западняци ни се подиграват, като ни подхвърлят по 2-3 милиарда на година, с които да възпитаваме и образоваме млади, които пак да бягат в чужбина!

    Коментиран от #47

  • 47 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 2 Отговор

    До коментар #46 от "gnom":

    Чета НЯКОИ коментари и се чудя! Забравихме ли вече 1990г? Как партийните велможи по предприятията изхвърлиха на улицата СТОТИЦИ ХИЛЯДИ? Тълпите пред бюрата за регистриране на безработни? А сюрреалистичната ВИДЕНОВА ЗИМА през 1996-97г? Една от грешките на прехода от СОЦИАЛИЗЪМЪТ е , че не се организираха заведения за превъзпитание на комунисти. Затова още дълго ще четеме и слушаме идиотщините Ви!

    Коментиран от #48

  • 48 Готин ама не съвсем

    2 3 Отговор

    До коментар #47 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Я пак за изхвърлените работници? Кой ги изхвърли?? По времето на Пушкаров и правителството на Ф. Димитров, какво по-синьо правителство от това??, ходих три пъти в София за едно малко предприятие, създадено от мен, жена ми и още 20-тина работници. Предприятие за нови технологии. За разлика от другите заводи, ние имахме договори, поръчки и имахме желание за работа. Та на третия път, един от заместник министрите ме дръпна на страна и ми каза: Момче, недей да идваш повече! ние не сме дошли да създаваме, а да унищожаваме! Благодарих му искрено и забравих за дипломата си. Та КОЙ точно изхвърляше и ликвидираше предприятията, чоджум?? За Виденовата зима. Тогава се захванах с търговия. Трябваше да се живее от нещо! Заводите и предприятията бяха пълни със стока. Хората ми се молеха и викаха. Вземи един-два камиона стока, продай нещо и донеси пари, че да има за заплати! А магазините бяха празни! Защо?? Защото едни "господа" "другари" под въздействието на тези същите пишман сини, бяха ликвидирали звеното свързващо Производството с Магазините и пласмента на стоките. Така наречените Търговии на едро, каквито имаше във всеки окръжен град/които след това бяха "приватизирани" и съсипани/и от къде се правеше зареждането и дистрибуцията на стоките по магазините! Та не партийните другари бяха на дъното на безобразията в България, а добре подбраните пошлушковци на Новите сини и техните духовни Еврогейски и Хамерикански водачи и гурота, като плана Ранът!
    Та не пиши глупости,

    Коментиран от #49

  • 49 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #48 от "Готин ама не съвсем":

    45-години комунистите ядоха, пиха, убиваха, лъжейки народа със светлото утре на комунизма. Когато това утре трябваше да дойде се видя, че и помен няма от обещания рай, и хоп - държавата бе съвсем организирано и по план на ДС, тотално разсипана. Със стопиране и нищоправене от страна на властта, народът бе докаран на границата на оцеляване, за да няма физическа възможност да по търси сметка за дерибействата на комунистите през така наречения социалистически период. Държавата ни не бе съсипана от диспансеризирания Филип Димитров, нито от "Веселиновския философ Желю" и неговото вице,- баба Блага. На всички нива се действаше организирано и по план. Отделните министерства и ведомства действаха единно и в синхрон. Спомнете си как набързо комунистите станаха "социалисти" и "поеха вината с мезе". Как беше ? – от "Напред към сияйните върхове на социализЪма и комунизЪма другарки и другари."….до "Ние вината поемаме само с мезета".

    Коментиран от #50

  • 50 Влечуго

    1 1 Отговор

    До коментар #49 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Хибридната война в действие, а?! Родил си се по-рано от необходимото и ефекта на глупостите, откровените лъжи, манипулации и подмяна на историята е противоположен на желанието и целите ти. Трябвало е да изчакаш да си отидат поколенията севременници на периода за който "пишеш" и да се надяваш когато това стане да има цензура на информацията, тоест да няма интернет. Тогава може би някой би те взел насериозно. #48 яко ти го заби, а на мен не ми се занимава със слабоумници. Глупав да беше, има шанс да четеш, мислиш и образоваш ама ти не си глупав. Все пак фокусирай се не на последствията, а на причините. Там е заровена истината. Кажи причината за Виденовата зима и ще познаеш виновника за инфлацията. Ако не можеш - връщай се обратно откъдето си изпълзял, да не те настъпи някой.

    Коментиран от #52

  • 51 Дивуй

    0 0 Отговор
    Империалиста яко чете ,лисчетата”.
  • 52 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #50 от "Влечуго":

    Причината за "Виденовата зима" е некъдърността на комунистическите свини ...Оруел още през 1945 година много точно ви е схванал същността, за което шапка му свалям!

    Коментиран от #54

  • 53 Баце

    2 0 Отговор
    Едно време черният циганин от Драгалевци с деноминацията ева м@йката на спестяванията на българите, сега готвят същия сценарии с преминаване към еуро. Ето нещо за размисъл:
    Трите глигана се събират 7-8 месеца преди датата 01.01.2022 и решават излизаме от Валутния борд, както имаше подгрявка по темата на скоро за да стимулираме бизнеса и растежа видиш ли. ОК лапнишараните викат Ура, нооо левът сега е надценен, а тогава може би 1 еуро = 5-6 лева, инфлация и някакви видения за Виденовата зима. И тогава новия месия Влади от Гората казва: "Стоите приемаме еурото и край на агонията но при фиксин 1:6. Кой евал, евал цените номинално същите, но в евро, а спестяванията 1:6 надолу. МИСЛЕТЕ !
  • 54 Влечуго

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ... И изобщо не е свързано с позицията на Виденов и изгонването на НПО организациите на Сорос, нали?! Що ли не се изненадвам на отговорът ти?! Може би защото си прозрачен и се въжда ясно с какво си пълен! Добре, че нета няма миризма!

    Коментиран от #55

  • 55 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #54 от "Влечуго":

    Това твоето са празни приказки...За разлика от по-горния, Готин... нито за момент не съм се съмнявал каква ви е целта. Сега търсиш под вола теле, та Сорос, та НПО, та световната конспирация... Вие БЯХТЕ и сте си некъдърни и алчни СВИНЕ, на всички нива, от ЦК на БКП, та чак до редовия секретар на ППО /с Политбюро на БКП съм нямал контакти за да ги преценя/..., а ТОГАВАШНИТЕ профсъюзни МАЙМУНЯЦИ въобще ми е ГНУС да ги коментирам...

    Коментиран от #56, #57

  • 56 Влечуго

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    No comment!!!!
  • 57 Влечуго

    0 3 Отговор

    До коментар #55 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Само едно примерче за "празните" ми приказки - таг " Soros, british bank" и търси чужди източници, вкл. aмерикански и английски. .... Колкото и да се мазниш, в империята на Сорос ще си най-много роб-ибрикчия, "империалисте".