Last news in Fakti

7 Февруари, 2019 13:00 3 903 38

Защо милиони германци работят на няколко места

  • германци-
  • миниджоб

Що е то "миниджоб"? Почасова работа, при която се печели до 450 евро месечно и при която няма осигурителни вноски

Защо милиони германци работят на няколко места - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Петък вечер. Керстин Шмид* се прибира вкъщи. Поредната 40-часова работна седмица е зад гърба ѝ. Тя готви набързо нещо за двете си деца, преоблича се, почива няколко минути и... отново отива на работа. 43-годишната служителка в адвокатска кантора работи и през уикенда. Като гардеробиерка. Защото със заплатата си от кантората не може да издържа семейството си. "От десет години постоянно работя на няколко места. Парите просто не стигат за трима души", казва тя в разговор с ДВ.

Предимствата на т.нар. "миниджоб"

Керстин Шмид е една от онези над 3,4 милиона германци, които днес работят на няколко места. А през 2003 година броят им е бил 1,4 милиона. Повечето от тези хора имат основна професия - от тази заплата се удържат социалноосигурителните вноски. А втората им работа е обикновено в рамките на т.нар. "миниджоб" (почасова работна дейност) - за не повече от 450 евро месечно.

"Предимствата на този вид работа са особено важни. Първият т.нар. "миниджоб" (Minijob), който упражняват трудещите се като допълнителна дейност, е напълно освободен от данъци. И това е особено привлекателно за много хора", посочва Енцо Вебер от Института за изследване на трудовия пазар.

Най-честата причина, поради която германците започват втора работа, е нуждата от повече пари. Керстин Шмид например печели в адвокатската кантора 2 600 евро бруто. След данъци и осигурителни вноски ѝ остават чисто 1 650 евро. "Половината отива за наема", споделя тя. Керстин Шмид никога не е получавала издръжка за децата си от бившия си партньор. Затова и винаги е работила на няколко места. Като келнерка, касиерка или гардеробиерка. "При това не става дума за някакъв лукс, за пестене или отпуска, а за оцеляване", казва тя в разговор с ДВ.

"Няма точни данни за броя на хората, които работят на няколко места от чисто финансова нужда. Преди всичко хората в сектора на услугите, в сферата на възпитанието, здравеопазването и в социалната сфера често работят на повече от едно място", казва Енцо Вебер. "Така те могат да изкарат допълнително по няколкостотин евро месечно", добавя той.

Не винаги става дума само за пари

Експертът обаче подчертава, че при т.нар. "миниджоб" не винаги става дума само за пари. Има и други фактори, които допринасят за бума на този вид работа. Все повече хора работят на непълен работен ден и имат повече време за допълнителна работна дейност. Други трудещи се пък търсят промяната и се захващат с втора работа, която им е по сърце. Като Натали Дедерихс, която работи основно 32 часа седмично. Шест нощи в месеца тя помага и в едно общежитие за хора с психически увреждания. Започнала е тази допълнителна работа още по време на следването си. "С времето се привързах много към колегите и към обитателите на общежитието. Не става въпрос само за пари", казва тя.

Германия е една от малкото страни с толкова много трудещи се на повече от едно работно място. "Ако погледнем развитието в Европа, ще видим, че Германия е първенец в това отношение. Такъв ръст на допълнителна трудова заетост няма в нито една друга европейска страна", казва Енцо Вебер. Той обаче гледа критично на данъчните облекчения, които правят т.нар. "миниджоб" толкова привлекателен. "Хората обикновено не плащат пенсионни осигуровки и за своя "миниджоб", а това не е особено добър вариант", казва експертът.

Т.нар. "миниджоб" е особено привлекателен и за хора, които искат да си позволят нещо по-скъпо - отпуска, ресторант или някакво хоби. Като Мелани Н. от Бон. Тя работи на пълно работно време в адвокатска кантора, а през уикенда помага в една дискотека. Т.нар. "миниджоб" ѝ дава допълнителна сигурност, признава тя. "Хубаво е да знаеш, че можеш да заделиш малко пари настрана. Това ти осигурява финансова независимост и не ти се налага да цепиш еврото на две", казва тя в разговор с ДВ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 например

    93 2 Отговор
    За да могат да изхранват милионите мюсюлмански търтеи,наречени клети бежанци,мигранти и т.н.....

    Коментиран от #17

  • 2 От Германия

    61 7 Отговор
    Работят на няколко места защото работното им време им го позволява. Една българска шивачка с 60 часова и повече работна седмица и до магазина няма да намери време да отиде, камо ли да работи нещо допълнително. В Германия работната седмица е 35 часа. В България - колкото се случи. Така, че преди да се вайкате за това, как се самоексплоатирали германците, вземете да направите нещо за това, което е останало от работниците в България, че скоро и чистачки по улиците няма да намерите.
  • 3 Емил

    20 6 Отговор
    Избран маргинален пример, за да се направи обобщение?! Колко милиона германки гледат две деца, без помощ от бащата? Колко милиона бащи гледат само себе си и работят на две-три места?
  • 4 666

    15 36 Отговор
    Това се опитвам да обясня, че на запад цената на живота е много по голяма от България. Българите просто ги мързи да работят!!! Работа има за всички спрямо уменията им и заплатите на повечето места са нормални спрямо Българският стандарт. А по принцип парите почти винаги не стигат!

    Коментиран от #6

  • 5 Гост2

    45 1 Отговор
    Германците работят много,за да издържат навлеците арабски, които чакат наготово.германците, както и всички европейци имат 40и повече проценти данъци от заплатите,за да издържат дебелаците от евроинституциите и тази измет, която наводни стара европа.
  • 6 999

    17 2 Отговор

    До коментар #4 от "666":

    Сериозно ли е по-висока тази цена на живота? Дай някакви данни. Ще ти подскажа : какво качество на живот ще имаш в Бг при минимална заплата и какво в Германия при 1700 евро брутна заплата, която си е общо-взето малка заплата.

    Коментиран от #9

  • 7 Анти седераст

    7 0 Отговор
    Родните седерасти в Германистан работят не на 2 работи, а на 5.
  • 8 Интересно

    29 3 Отговор
    интересно е как под такива новини има по 2-3 коментара, а под някоя ганьовска простотия по 500.
    А иначе, с 1000 евро в Германия живееш определено по-зле отколкото с 1000 лв. у нас.

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 999

    13 22 Отговор

    До коментар #8 от "Интересно":

    Сериозно? Явно никога не си живял с 1000 евро в Германия. Ще ти подскажа, сравни цените в Лидъл България и Лидъл Германия. Друг е въпроса, че качеството там е несравнимо по-високо. :) С 1000 евро на месец в германия можеш да си платиш квартирата, да се храниш, да се наливаш с бира, да си зареждаш колата и ще ти остане. С 1 000 лева в България това не го можеш.

    Коментиран от #11, #29, #33

  • 11 no name no face no number

    26 3 Отговор

    До коментар #10 от "999":

    Ти за стая ли плащаш? дори и стая от апартамент със включени ток , газ и вода ти струва между 450-650€ нафта литър 1,35 , ами застраховка за кола, храна как ги виждаш тези 1000€ и да живееш с няколко човека в апартамент оферта ли е? да чакаш за кенеф за душ. Аре не лъжи хората много мразя такива лъжци

    Коментиран от #12, #16

  • 12 Анти седераст

    12 2 Отговор

    До коментар #11 от "no name no face no number":

    Тоя е платен трол към Отворено общество.
  • 13 Шванц

    17 2 Отговор
    Бачкат защото Меркел Такава каша забърка ,че сега ще ги раниш с агнешки дюнер докато е жив и последният немец,а после ще изядът и него. Тъпи германистанци,цяла Европа ви мрази заради тази луда баба,шайзета зомбирани- оня с мустачките поне ви даваше да си онождате фраутата,а бабата ви вкара черни ,обрязани да ви вършат работата и да онождат и вас...точно след 10-15 год. ще каните Путин да ви освобождава,но Москва на сълзи не вярва
  • 14 риж арап

    21 1 Отговор
    Не на две,а на пет работни места ще бачкат скоро-3 милиона инджинера им влязоха за 3 години-като си извикат сега по 10 братя и сестри и като почнат да се размножават умножи по 2..калкулатора изпуши ...но алах ще им даде сили на швабите и те ще се справят((
  • 15 стоян георгиев

    5 10 Отговор
    бачкат щото това е начина .работата другари е нещо много положително и градивно ,колкото и да не ви се вярва!
  • 16 999

    16 12 Отговор

    До коментар #11 от "no name no face no number":

    Апартамент 40-80 квадрата е от 350 до към 850 евро. АДАК ми е 80 евро на година, в България СБА ти е 250 лева. Нафта не ползвам, бензинът е около 1,4 евро и колата ми гори с 30 % по-малко , отколкото в България, работодателят ми покрива бензина. 200 кинта за храна са ти напълно достатъчни заедно с бирите, това при условие, че си готвиш.Дрехите тук са по-евтини. Къща с двор от 1 000 метра на 25 километра от Хамбург - около 80 квадрата ти е 80 000 евро, колкото е двустаен в Люлин. Какво друго искаш да знаеш?

    Коментиран от #20, #30, #32, #38

  • 17 гост

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "например":

    Кон с капаци , в Германия хората работят на две или повече места от повече от 15 години. Знам защото имам роднини там. Тогава да не е имало бежанци.

    Коментиран от #21, #26

  • 18 Гост

    9 3 Отговор
    Няма нужда да коментираме кочината наречена България, там вместо да работи кисне идиота в някое кафе или лъска старата бричка.
  • 19 Кумчо Вълчо

    6 4 Отговор
    Дрън ,дрън Пенке ле,80% от тези 3,4милиона са с придобито немско гражданство,но на д.в. не им отърва да го споменат защото плащат мизерни надници на тези хора и затова работят на втора работа.
    Както винаги като четеш публикация на д.в. имай впредвид че става дума за точно обратното.
  • 20 no name no face no number

    18 2 Отговор

    До коментар #16 от "999":

    850€ на месец без ток газ и вода .......за 350€ не можеш и гараж да,си немеш бе лъжец. И караш кола с българска регистрация въпреки, че е забранено абв разбрах те какъв си мизерник но не лъжи хората бе абдал
  • 21 Кумчо Вълчо

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Ама това за роднините ти ли се отнася?????????

    Коментиран от #23

  • 22 Borislav Popov

    16 0 Отговор
    Ам шъ работят я ! Нали трябва да хранят и тарамбуките !
  • 23 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Кумчо Вълчо":

    Моята роднина се ожени за германка и има поданство от 20 години работеше на 2 места за да издържаше баща ти който беше мигрант тогава преди 15 г.
  • 24 no name no face no number

    14 3 Отговор
    Гараж можеш да наемеш и за 50€ на месец , но апартанент не. Една едностаен минимум 400 обачв пропускаш разходите между 60-120€ небенкостен , газ 100, ток 60-70, вода и тя нв много но и без нея смятай колко струва едностайния и то минимум, ако плащаш и парко място 30-50€ и как ще живееш с 1000 евро бе лъжец и не ми говори само за качества и цени в немския лиъл или която и да била друга верига , кое му е качествено??? това нормално ли ти се види млеко краставици и домати и други стоки по едба година да не се развалят а???Ти ял ли си качесвена домашна храна??? Дори и в соца доста от храните бяха качествени а сега е отврат. Ако не бяха съсипали с измама Изтока сега хората на запад щяха да разберат, къде живота е бил по добър, но уви. Съсипаха ни държавите и ни направиха роби капиши и съм в Германия защото мразя хората като теб, а те управляват България разбра ли и понеже няма как сам да имобърна носовете на всички, затова се изнесох са ясно ли ти е бв отпадък
  • 25 no name no face no number

    9 2 Отговор
    Нещо много странни цени за този голям град, но както и да е. Жив и здрав да си дано пъке истина, нокато цяло Германия не си заслужава и така, абе ЕС вече не стаеа за нищо, какво мечтаехме какво излезе ужас.
  • 26 Бат Вал

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Хората в германия започнаха да работят на две и повече места от както смениха валутата, дойче марка, със тази хартийка без покритие, наречена евро! От тогава насам ядат мазния...
  • 27 bg klozet

    3 2 Отговор
    54-55-56-57-58h sedmica e v bg kenefa
  • 28 ТУКА Е МИНИ ЗАПЛАТИ

    6 0 Отговор
    МАКСИ МАКСИ ДЖОБ......
  • 29 321

    17 2 Отговор

    До коментар #10 от "999":

    Сериозен ли си или се правиш на глупак? Явно си ходил в чужбина само на екскурзия щом критерият за сравнение са ти цените в Лидл. Да, почти едни и същи са. Но, нали знаеш, че в голям град мини апартаментче наемът му е поне 600-700 евро без консумативи. На месец консумативите са ти поне 150-200 евро + данък сгради и такса смет още 50-100 + още толкова за транспорт + телефон, кабел и интернет още 100 евро + всички останали услуги за поне х 5. А ако имаш автомобил поне още 1500 каско и гражданска за година за малък непретенциозен стар автомобил. И какво ти остана от нетните 1600 евро. Продуктите в Лидл ще ги гледаш от външната страна на витрината. Затова жената работи втора работа за още 450 евро за да може да си храни децата. И в горната сметка не съм сложил пари за дрехи, обувки, почивка, кино, ресторант и т.н. Поради тази причина подобни германци като успеят да спестят 400 евро за пакет 7 дена плюс храна на Златните им се струва рог на изобилието и в същото време не могат да похарчат даже евро отгоре за някоя бонус услуга.
  • 30 321

    9 6 Отговор

    До коментар #16 от "999":

    Сега да ти обясня пак разликите. Хамбург - сравнимо с Бургас. Апартамент 40-80 кв. на 25 км. от Бургас - например Карнобат или Айтос - 100-150 лева. Твоя АДАК в България се нарича ГТП и струва 30 лева. Бензинът в момента в БГ е по-малко от евро за литър. И тук за 200 лева може да се храниш прилично и то не с боклуците от Лидл. Телефон, нет и телевизия - пакет 18 лева на месец. Къща също на 25 км от Бургас, ако не е на брега можеш да вземеш и за под 20 000 лева. Та със заплата от 1000 лева, която е нормална за Бургас, като си платя и режийните ще ми останат едни 400-500 лева, с които мога през вечер да съм на ресторант, а ако реша да ги пестя да купя една къщичка с дворче за 4-5 години. И не се налага да ходя на другия край на континента за зъболекар, както правиш ти.
  • 31 КралиМарко

    17 2 Отговор
    Защо се дърляте..няма какво да доказвате-и тук и навсякъде е вече все по трудно да се живее нормално!Където и да сте - системата е направена така, че да Ви взема всичко което Ви дава, че даже да сте в недостиг, за да вземате кредити и заеми, за да си бачкате и кротувате, докато не Ви вземат сислите и здравето.С некачествената храна, гарантирано няма да доживееете до пенсия, така че няма да сте в тежест на държавите.Това е голата истина - експлоатация за имитация, на демоклрация и уж свобода.Бедни свободни няма никъде - ни тук ни в Германия, ни в Щатите, ни на северния полюс!Най трудно е там където има разходи за отопление - там природата е сурова и няма безплатна храна по дърветата/както е по - на юг/Изходът не е да се местите на запад в Германия , Франция,Англия - там цялата утаика и мизерия се стреми да отиде, и доста успяват да се загнездят там.Е, за тази утайка няма решение - освен да се натоварят годните да работят не на една, не на две и три работи, а нон-стоп - до гроб.
  • 32 Анти седераст

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "999":

    Като се събуди, гледаш отвит си.
  • 33 от германия

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "999":

    И каяк така сметна , че може с 1000 евро да си позволиш добър живот в Германия ! Това което си изредил с 1000 евро ще го можеш но някой друг път ако се върне германската марка. Ако си безработен и ти дават тия пари е възможно но ако ходиш на работа нямаш шанс. само пътят ще ти е 200 до 400 евро за месеца, слагаш храна около 450 евро, слагаш наема от 350 до 500 евро, ако имаш кола слагаш , застраховка, данък според автомобила и цифрата минава 1600 евро.
  • 34 Мурджо

    6 2 Отговор
    Като вкарат еврото, тук ще стане страшно за оцеляване!
  • 35 Бамби

    5 1 Отговор
    Щом и немците почнаха да цепят еврото на две, значи и на Европата края й се вижда....
  • 36 ТМВ

    5 2 Отговор
    Аз шест години работих в Берлин,в северозападният район Шпандау.
    През деня почти няма хора по улиците,и защо е така...?
    Защото всички са на работа!!!
    А тук в София имам чувството че от понеделник до неделя са празници!!
    И как мислите че с това лентяйство и мързел ще се оправим...?!
    Е няма да стане....!
  • 37 Африканец

    1 1 Отговор
    1000 евро данъци. Повече от 1/3 от заплатата. А тук ревете ,че много данъци плащате. Замислете се ,ако има с кво
  • 38 Африканец

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "999":

    Леко баце ,че и ние сме ходили и сме живяли по Европа. Правиш абсолютно тъпи сравнения. Стой си там ,като ти харесва .Аз тук имам по-добър живот от описания от теб, за тва си стоя тук.