Last news in Fakti

13 Февруари, 2019 16:00 10 587 54

Защо Ердоган пуска домати и лук на половин цена

  • турция-
  • ердоган-
  • палатки-
  • зеленчуци

Турските власти продават на половин цена домати, чушки и други зеленчуци. Пред пунктовете за продажба в Анкара и Истанбул се вият опашки. А Ердоган обяви търговците на дребно за "терористи". Вина носели и "чужди сили"

Защо Ердоган пуска домати и лук на половин цена - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За да спре бързо повишаващите се цени на хранителните продукти, турските власти откриха собствени пунктове за продажба, в които зеленчуците са на половин цена, защото се продават извън търговската мрежа. В понеделник телевизията показа дълги опашки от хора, чакащи да си напазаруват от временно разпънатите палатки.

На човек са разрешени само по три килограма продукти. CNN Тюрк съобщи, че в столицата Анкара са разположени 30 подобни палатки за временна продажба на зеленчуци, в Истанбул - 50. На първо време. Колко такива временни пункта ще бъдат открити общо, засега не е ясно. Много клиенти висяха по опашките часове наред, за да си набавят някои основни хранителни продукти. Преди местните избори в края на март правителството на Ердоган обвини търговците на дребно за растящата инфлация, която напоследък расте главоломно.

Президентът Ердоган заяви в своя реч в Анкара, че така както се води борба срещу терористите, щяло да се действа и срещу “терора с хранителните продукти“. Растящата инфлация се дължала не на лошото управление на страната, а на алчни търговци и „сили от чужбина“: "Това си беше игра. Те започнаха да манипулират цените и искат да ги повишават още повече", заяви Ердоган на предизборен митинг в понеделник. Търговците обаче твърдят, че високите цени се дължат на лошото време в южната част на страната , както и на високите разходи за транспорт и работни заплати. Общински пунктове за продажби на зеленчуци засега има само в Истанбул и Анкара – затова тази мярка няма как да окаже въздействие над инфлацията в цялата страна.

Правителството – основен търговец на зеленчуци

Министърът на селското стопанство Бекир Пакдемирли заяви, че палатковите магазини ще работят, докато е необходимо. Клиентите обаче са по-скептични: "Питам се дали тези магазини ще ги има и след местните избори", казва 43-годишната домакиня Небахат Дениз.

Търговците на хранителни продукти са поставени под силен натиск. Те се опасяват, че няма да издържат на евтината общинска конкуренция и ще фалират. Един от търговците казва, че цените зависят и от разходите, които прави за найлонови торбички, за наем на щанда, за данъци и гориво. "А правителството няма такива разходи, вместо това постоянно си вади пари от нашия джоб", казва той.

Високите цени на хранителните продукти в днешна Турция са въпрос с политическо значение. Държавната търговия със зеленчуци е по-скоро предизборна хватка, отколкото сериозен проект, облекчаващ финансовата ситуация на 82-та милиона турски граждани. На 31 март в страната ще се проведат местните избори. Годишната инфлация в Турция напоследък достигна ниво от 20,35%. Особено скъпи са хранителните продукти и безалкохолните напитки. През януари 2019 стоките от тази категория поскъпнаха с близо 31% спрямо същия месец на миналата година. По данни на турската статистика, чушките са поскъпнали с 88 на сто, а патладжаните - с 81%.

По думите на Ердоган, скоро ще има инициативи на правителството и по отношение цените на почистващите препарати. "Така моите съграждани и всички мои турски братя и сестри ще усетят ползата от тези намаления", заяви Ердоган.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еврею Шаломову

    10 6 Отговор
    И аз да пусна
  • 2 Анти седераст

    34 6 Отговор
    Боеко пусна домати на четворна цена.
  • 3 Хисторик

    20 8 Отговор
    На такива се казва спекуланти, по време на Френската Революция през 1789г.са ги бесили по дърветата!
  • 4 Реч на Ердоган

    21 16 Отговор
    Америка има долари, но вие имате вашия Алах.

    Коментиран от #8

  • 5 Така се прави

    19 4 Отговор
    Чети мутра чети

    Коментиран от #13

  • 6 гост

    43 8 Отговор
    Макар и малко е нещо,в сравнение в България с НИИИИЩО! Тук НИКОЙ не се интересува какво,къде,как...само ЛАПАЧКА.

    Коментиран от #17

  • 7 Бай Благой

    23 33 Отговор
    Ненормалници!
    Съдбата на Мадуро и Чавес го чака.
    Намеси ли се държавата в ценообразуването работата на зле отива.

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ТКЗС

    37 6 Отговор
    Едно време от кооперативо направо в държавните борси от там по плод-зеленчуците по ЖКатата!!! Сега от кооперативо в прекупвач 1 от там на борсата до прекупвач 2 от там до магазина прекупвач 3 и от там до вашия хладилник Доматите станаха от 50 ст. 3 лв.!!!
  • 11 Хитър Петър

    21 8 Отговор
    30 палатки за 11 милиона души в Истанбул, дали ще има ефект. Плюс това търговците плащат данъци и такси, а държавата им подбива цените с тези пари. Единственият вариант е да сложат таван на цените на хранителните продукти, но това ще доведе до дефицит. Както беше тук през социализма.
  • 12 Добре де

    8 2 Отговор
    Колко точно са скъпи доматите и лука?
  • 13 абориген

    18 3 Отговор

    До коментар #5 от "Така се прави":

    Тиквата е чел! "Винету". Напълно достатъчно му е! По-добре ние да четем я немски, я английски, че тук живот скоро няма да има.
  • 14 Хасан

    31 12 Отговор
    С храните от първа необходимост винаги може да се прави спекула .. и много търгрвци спекуланти се възполват именно от това ..просто едрия бизнес който е само проводник на чуждия бизнес прави всичко възможно да свали Ердоган ..а защо??много просто ..не купува западно оръжие а си разработва свои,прави АЕЦ ,прави Турски поток ,прави с Азербайджан рафинерии ,изкупува и преработва златото на Венецуела и др

    Коментиран от #15

  • 15 Хитър Петър

    13 14 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Много търговци спекуланти не са достатъчни за да вдигнат цената навсякъде. Трябва всички търговци да са спекуланти, а това едва ли е така. Значи причината е друга. Това е предизборен популизъм, за всички проблеми са виновни външните зли сили. Сигурно ЦРУ са вдигнали цената на патладжана, защото Ердоган ще купува С-400.

    Коментиран от #23

  • 16 Ибрям

    11 6 Отговор
    Проститутките няма ли да се пуснат на половин цена.........
  • 17 Mорук

    19 6 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Големите вериги си ги правят цените ,давай ердо мачкай , тук си имаме Бойко подлизурко
  • 18 Рошко

    20 3 Отговор
    Там поне прави нещо за народа,нашата тиква Ко праи вдига ни данъците
  • 19 Скункс

    8 13 Отговор
    На този смешник все другите виновни,той прав.Ама турците са глупава нация и го търпят,но и това ще е до време и ще го изритат великия султан.
  • 20 Мехмед

    10 14 Отговор
    Диктаторът е измислил нова пазарна икономика. Ако продължава така ще съсипе хубавата държава.

    Коментиран от #21, #32, #52

  • 21 Ахмед

    8 10 Отговор

    До коментар #20 от "Мехмед":

    Той вече започна да я съсипва.
  • 22 Брачед ми от Ало Ало

    17 6 Отговор
    Хората са го усетили и се питат "Ще ги има ли тези палаткови магазини и след изборите?". Добре де, един едър търговец да е "хранителен терорист", каквото и да значи това, втори да е спекулант, трети - мафиот, но всичките заедно и наведнъж?! Ердоан настройва общественото мнение срещу дребния и средния бизнес, които са обявени за престъпни, защото продават с надценка хранителните продукти. А как да оцелеят тези хора? Нали хранят семейства, деца, плащат заплати, имат разходи и ги уравновесяват с темповете на инфлацията. Не била виновна слабата турска валута, ами някакви "хранителни терористи", които самоволно решили да вдигат всяка седмица цените на храните... На кой ги разправя Ердоан?!

    Коментиран от #24

  • 23 Хасан

    18 7 Отговор

    До коментар #15 от "Хитър Петър":

    Абе човек ..мегаполиса има две зеленчукови борси входа и изхода се контролира от една шепа спекуланти които живеят край Босфора изкупната цена на доматите е 1,5 лири а се продава за 8_10 лири ...и сега общиниие ги продават за 3,5 лири ..изкупуват за 2,разход 1 лира и печалба за общината 0,5 лири ..субсидира се производителя ,покупателя купува евтино ..ти не можеш просто така да си заредиш магазина си директно от село ..и сега използаа възможността да разбие тоя монопол ...
  • 24 Хасан

    12 8 Отговор

    До коментар #22 от "Брачед ми от Ало Ало":

    Абе човек ..търговците,посредниците,спекулантите са една шепа ..а производителите на село и клиентиин в градовете милиони ....искаш да е като в България?..на супермаркетите им да е добре а на клиентите и производителите да им е зле
  • 25 Емил

    10 8 Отговор
    Този форум е пълен с русофилистици-мадуристи - или са слепи или имбецили! Опашки за хранителни стоки, "спекуланти", бесилки и френски революции... Никой не вижда, че това е началото на нищетата и властта на маргиналите!
  • 26 Таралежко

    9 7 Отговор
    Евала на Ердо
  • 27 Анонимен

    3 6 Отговор
    В бг Лука струва 2 лева, градината иска мотика, а не политика. Хасан си има мама и къща пълна и равна. Гледат животни, всичко съвят, от Австрия семе тиквено и тикви по 50 кила за животинчетата, кавичките. Кой работи глад няма, но наистина лук много нагоре кахъри имат туркие. Поздрави от баба Айшегюл.
  • 28 Браво на Ердоган!!!

    24 6 Отговор
    В България електричеството е с 3 пъти завишена цена, а храните с 2 пъти!!! Няма никакво основание да има такива високи цени на храните и електричеството, освен лакомията на търговците да притежават по няколко жилища и няколко луксозни автомобила!!! В комунизма 1 килограм домати беше стотинки, а сега е по 3-4 лева!!! Освен това комунистическите домати бяха по-вкусни и с повече витамини!!! Нали уж демократите казваха, че частния бизнес щял да предложи по-добро качество на по-добра цена?! Какво става??? На какво основание са такива високи цените на ток и храни? Ако са дали пари за нови технологии, тогава новите технологии трябва да свалят разходите за производство и с тях да се поддържа ниска цената за потребителите. Как така постоянно вдигат цени на храни и ток?? Истината е, че когато излезе нов модел Ферари и Бугати, тогава рязко се вдигат цените, защото нашите вещомани нямат търпение да си попълнят колекциите от коли, мотори, диаманти, къщи, яхти, частни самолети и така нататък. Една истинска държава ще наложи таван на надценките, така че цените да не се вдигат, а бизнесмените да измислят нови технологии, с които да свалят производствените разходи и оттам да печелят!!! Политиците са съучастници заедно с бизнесмените в една глобална схема за ограбване на народите и държането им в немотия!!! Пазарната икономика е една лъжа, която обслужва бизнес картелите и всевъзможните спекулации с цените на стоките!!!

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 До 30

    10 0 Отговор

    До коментар #30 от "Хасан":

    Прави си пич!!! Като спомена педали , ще ти дам ясен пример за спекулации с цените на колелетата за каране. Отвори сайтовете за продажба на компоненти за колелета за каране и ще видиш педали по 3000 лева, седалки по 3000 лева, шини (обръчи на гумите) по 5000 лева, кормила по 1000 лева, спирачки по 2000 лева, карбонови рамки по 10 000 лева, вилки по 5000 лева, венци за скорости по 1000 лева. Сравни частите за колело с частите на мотори и коли и ще видиш как еднакъв метал е с 10 пъти по-висока цена при колелото, но е в пъти по-малки размери, което означава пестене на материал. Амортисьор на колело е с цената на амортисьор за кола и мотор!!! ТОВА Е ТО СПЕКУЛАЦИЯТА!!!
  • 32 Чукундур

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "Мехмед":

    Разсипва бохаташите и монополистите,ти от кои си от подлизурковцоте ли?
  • 33 ??????

    1 1 Отговор
    Да му върви ракията.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 7777

    4 10 Отговор
    Чета някой коментари и разбирам, че има доста хора които си нямат грам понятие от пазарна икономика но въпреки това се изказват в подкрепа на диктатора. Ако продължи да прави дъмпинг на пазарната цена на зеленчуците ще се получи следното: Голяма част от производителите и търговците ще фалират и ще сменят бизнеса или работата, това ще доведе до недостиг на зеленчуци и цената ще се увеличи още, ако продължи да натиска надолу, просто ще се получи дефицит на стоки и услуги. Следва тежка икономическа, а след това и политическа криза. За справка Булгаристан от 90 до 1998г.

    Коментиран от #40, #41

  • 36 Девекелов

    6 0 Отговор
    Ердо може да дотира фермерите , и директно на пазара стоката .
    Без посредници и спекулантите.
    50 в истанбул, е по една палатка във всеки квартал, абе що не го въведат интук ???
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 eрдоглан

    2 4 Отговор
    искам хората да ме запомнят като патладжан султан!
  • 40 Хасан

    6 2 Отговор

    До коментар #35 от "7777":

    На теория е така ..прав си ..така пише в учебниците по икономика ...пипера който в оранжерията е 5 лири на пазара се продава за 25 ..Ердоган купува от производителя за 7 и го продава на пазара за 10..по такъв начин производителя повече и кеш пара ..потребителя купува по евтино ..и колелото се върти ..а разни спекуланти ,посредници ,склададжии не губят пари ,но не правят удар

    Коментиран от #42

  • 41 Хасан

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "7777":

    В България през 90 те тия които управляваха държавата искаха тя да фалира за да изкупят държавни активи на безценица...и разбира се западни икономисти ти обясняваха научно колко е добре ше е държавното да фалира
  • 42 без аналог

    2 4 Отговор

    До коментар #40 от "Хасан":

    Хасане, не пише точно това . В съвременната икономика 10 % от населението произвеждат материалните блага , а останалите 90% се занимават с търговия , услуги , наука и общественни дейности . Това е естественно възникнала система запреразпределение на благата и тя по някакъв начин се самобалансира . Историята показва , че когато някой реши да прескочи някое стъпало в икономиката , това не води до нищо добро . Последно го доказаха Мадуро и Чавес , които раздадоха земите на масите и създадоха държавна търговска верига с ниски цени , което в последствие доведе до недостиг на храна и тоалетна хартия през 21-ви век

    Коментиран от #43, #44

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Хасан

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "без аналог":

    10% произвежда благата... »забравяш прлизводството на Китай и Азия...

    Коментиран от #45

  • 45 без аналог

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Хасан":

    в Китай икономиката също върви в тази посока - лични впечатления , придобити на място

    Коментиран от #46

  • 46 Хасан

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "без аналог":

    Е да но с ,"шмекеруване " и яка работа си създадоха световни марки ..от количествени натрупвания минават на качествени изменния...и по такъв на чин играят в Шампионската лига
  • 47 без аналог

    0 4 Отговор
    всъщност никой не е блокирал износът на петрол от Венецуела , а точно в САЩ и Германия продаваха най-много и то през рафинерии и търговски вериги собственност на държавната петролна компания . После решиха да продават активи на руснаците и китайците . Но това е извън темата . Харесвм Турция като страна , както и харесвах Ердоган като политик до преди няколко години , но в момента смятам че турската държава се движи в грешна посока , което започна с отстраняването на военните от политическата власт

    Коментиран от #49

  • 48 Хасан

    3 0 Отговор
    По същия начин и Ердоган понякога е натовец,понякога ислямист ,понякога социалист и понякога европеец...целта оправдава средсрвата а това е да в първите 10 развити страни ...евалла му правя на човека че не съобразява с някой
  • 49 Хасан

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "без аналог":

    ,ами военен и демократично политческо управление не са съвместими понятия..а и е лош пример за останалия мюсюлмански свят..защото именно това се опитва да втътлпява Запада че в мюсюлмаските страни не може да има самоуправление
  • 50 Ismail

    7 0 Отговор
    И в България цените са нереални. В моето село идват предприятия от хранителната промишленост и купуват мляко за 0.23лв от производител. В магазините във Варна продават 1.80лв. Да не говорим, че го обработват, т.е. отделят маслото и продават бяла водичка, която е 8 пъти по скъпа от изкупната цена. На държавата не му пу_а за нас!
  • 51 Търговец

    3 0 Отговор
    Домати от производител на 0,70круша с фактура,а на пазара ги продава за 5лири килото,е потребителя и производителя прекарани от шепа посредници,е немска как да стане,то и с картофите и лука така опитаха на миналите избори и стигнаха 10 лири за кило и до един месец след изборите паднаха на по една лира за кило,но Реджеп султан ще ги оправи.
  • 52 КАСАПИНА

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Мехмед":

    Тая скапана държава никога не е бела хубава, но че кюрда я съсипва е вярно, циганята доста са огладнели ,ще нагъват с400 F35и су35,че чак ушите ще им пращят.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Кико

    1 0 Отговор
    Само тоалетна хартия няма да пуснат защото Ердо ги изследва какво се яде и може да ги обвини че са срещу него.