Last news in Fakti

27 Февруари, 2019 16:00 2 269 38

Шантал Делсол: "Родител 1" и "родител 2" или докъде може да стигне отрицанието на здравия разум?

  • шантал делсол-
  • образование-
  • джендър

Оруел беше прав, ще ни се наложи да се борим, за да може да кажем, че две и две е четири

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Поправката в законопроекта за "училище на доверието" стана искрата в бурето с барут. Тя беше приета на първо четене с мнозинство, въпреки препоръките на правителството. Поправката предлагаше да се използват понятията „родител 1“ и „родител 2“ вместо „баща“ и „майка“ в административните формуляри на системата за образование. Трябва да отбележим, че поправката не е окончателно приета и едва ли въобще ще се приеме. Сенатът по-скоро ще гласува против. Освен това, предизвиканата от поправката вълна от възмущение показа на авторите ѝ, че нямат шанс. Те вече предложиха друга поправка, която отстъпва от заявената позиция.

Цялата тази ситуация представлява по-голям интерес от гледна точка на противопоставянето на идеи. Както е известно, всяко политическо течение в споровете обвинява опонентите си, че правят „идеологически“ изказвания. Но това не би трябвало да се тълкува като обвинение нито от едната, нито от друга страна, освен, разбира се, ако нямаме работа с истински примитивен фанатизъм. Работата е там, че ние сме свидетели на противопоставянето на две „идеологии“ в широкия смисъл на думата, тоест на представите им за света и обществото. От това не трябва да се срамуваме.

На рубежа на века ни се струваше, че епохата на идеологиите е останала в миналото, но това беше грешка. Консервативните течения, било то християнски или не, в целия Запад днес активно се противопоставят на постмодерните течения в сегашния им вид. Тази борба се води съвсем отскоро и затова все още няма име. Емануел Макрон говори за „прогресисти и „популисти“, но второто понятие по своята същност е оскърбление и по възможност трябва да се избягва. Във всички случаи, никой не отрича, че става дума за две непримирими гледни точки.

Горепосочената поправка предлага да се заменят понятията „баща“ и „майка“ с „родител 1“ и „родител 2“ в училищните формуляри, „за да се демонстрира уважение към еднополовите семейства“. Иначе казано, подразбира се, че това трябва да възпрепятства дискриминацията на еднополовите двойки, които днес са принудени да изкривяват своята идентичност, за да се впишат в обществото. Тоест, за да се предотврати дискриминацията на еднополовите двойки, се предлага да се въведе дискриминация на хетеросексуалните двойки, тоест предлага им се да изкривят своята идентичност, за да се „впишат“. Само че хетеросексуални двойки практически са всички родители, а еднополовите семейства с деца са нищожно малко.

Тук веднага ще ни възразят, че хетеросексуалните двойки нямат причина да се чувстват дискриминирани, защото посочените „родител 1“ и „родител 2“ не са погрешни, а са по-широки понятия. Именно в това се крие и основния смисъл на поправката. Под предлога за проява на уважение към еднополовите двойки, се придвижва по-нататък набралата вече обороти тенденция за ликвидиране на разликите.

Впрочем, консерваторите предсказаха въвеждането на подобни мерки още по време на дебатите по закона за еднополовите бракове през 2013 г., но тогава опасенията им бяха наречени празни фантазии. За съжаление обаче ние не можем да наречем плод на въображението факта, че представляващите незначително малцинство наши съграждани, активисти (от които даже не всички са хомосексуалисти), искат да отидат колкото се може по-далече, като премахнат всички прояви на идентичност, особености, роли и принадлежности, пускайки в ход всички налични символични средства. Единствения въпрос сега е колко далече могат да стигнат. В сегашния конкретен случай не им провървя.

Интересно е също, че номерираните наименования дискриминират, например, „родител 2“. Ако един човек е „родител 2“, това означава ли, че той е по-малко важен, вторичен и играе ролята на прислуга? Не създава ли тази номерация условия за спорове и кавги?

На фона на този нов и сериозен проблем докладчикът от партията „Напред, република“ Ан-Кристин Ланг заяви, че се подготвя друга поправка, която ще се предложи и ще замести както наименованията „баща“ и „майка, така и „родител 1“ и „родител 2“. Това всъщност е един своеобразен способ да си измие очите.

Във Франция няма никакви заговори за утвърждаване на джендърната идеология или за спасяване идентичността на бащата. Съществуват само отделни групи от активисти, които всячески демонстрират отхвърляне на разликите, границите и идентичностите, в стремежа си да ги заличат. Освен това, имаме доста инертен народ, който иска от управляващите само да проявяват здрав смисъл, тоест бащата да се нарича баща, а майката да се нарича майка.

На тези отхвърлящи здравия смисъл активисти много им се иска да ни заведат в едно фантасмагорично общество, където са заличени всички критерии на действителността. Трябва ли да напомним (сигурно трябва), че практически всички двойки са съставени от мъже и жени, които са станали баща и майка в резултат от раждането на общото им дете?

Оруел беше прав, ще ни се наложи да се борим, за да може да кажем, че две и две е четири.

Превод за "Гласове": Никола Стефанов


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Управление

    38 1 Отговор
    Управление, базирано на "проб-грешка" ... ако мине номера, значи е било добра идея, ако ли не ... ще го отложим във времето докато свикнат с абсурдната идея )

    Коментиран от #38

  • 2 охо бохо

    49 1 Отговор
    Гнусни джендърски мечти ! Искаме ли да съществува човечеството трябва да унищожим до корен педерастията !
  • 3 Трънчев

    43 1 Отговор
    Самото степенуване родители 1 и 2 е дискриминация. А детето ще се нарича "същество", докато то самó избере, дали ще е момче или момиче.
    Това всичко е против всички и всякакви природни закони и норми. Сами ще се погребем като вид. Но пък и така ще е по-добре за Земята.
  • 4 Пеньо

    33 1 Отговор
    Ако сме джендърска държава, ще приемем, че две и две не прави четири! Ще се наложи да се борим! Господ да ни е на помощ!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Електрошок

    30 1 Отговор
    Да!Ще се наложи да се борим,но за да имаме успех трябва да разберем кой налага тези безумни идеи.Гейовете и джендърите са само изпълнители.

    Коментиран от #35

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бачо Киро

    27 1 Отговор
    А кой ще е родител 2? Жената? Внушаване на нисшестоящ. Като вземат разни олигофрени да натрапват идиотията на малцинствата връз множеството, не знам какво ми става... След като сте малцинство, вие ще се вписвате. Като почнете да забременявате еднополово и станете мнозинство, ще говорим пак. Мъжете донори трябва изрично да посочват, че са съгласни спермата им да се ползва само от двуполови двойки с проблеми. Да видим еднополовите, дето били нормални, а ние сме били шантави, как ще се репродуцират. Природата сама си разчиства сметките с недоразуменията, ние сме тези, които изкуствено се мъчим да търпим, толерираме и поощряваме.

    Коментиран от #36

  • 9 Голям прос

    25 1 Отговор
    Пълна идиотщина! Пе.ераси, лесбийки, транссексуални,.... ако не знаете тези определения са около 40. Даже не се стремя да ги помня всички
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 много ясно

    3 3 Отговор
    До родител 3.
  • 12 Хасан

    22 2 Отговор
    Това е болестно състояние ,трябва да се лекува а не нормалните да се пригаждат към тях....сега разбирам защо взимат бежанци и сирийци ..няма кой да ги лашка

    Коментиран от #21

  • 13 ГосТ

    4 19 Отговор
    Франция и нейното общество е дълбоко загрижено за защита на истината и семейните ценности. Това да го знаете. Това би трябвало да се казва и в тази статия в прав текст така че да го разберат всички папагали, които повтарят че Европа насажда това. Испания също. Като съюз, трябва да има интернационална мрежа от всички европейски страни,а не само да се пише по форумите, докато едни протестират срещу неправди в една или няколко страни. Този съюз не трябва да се основава само на проста търговия,а трябва да има комуникация и мрежа за всички социални проблеми, защото те се разпространяват като чумата. В заключение,какъв ви е проблема сега,нали всичко е относително 😂 ? Според най великия учЕн на всички времена. Обикновен плагиат с множество грешки при опитите си да бъде оригинален. Та така и половете в Генетиката са относителни,както е относително че две и две е четири ;)

    Коментиран от #15, #16, #20

  • 14 Електрошок

    16 2 Отговор
    Историята се повтаря-френска революция "Капиталът"ПСВ-Октомврийска революция-ВСВ-"комунизъм".Втори оборот на спиралата-насилствено смесване на расите+джендър идеология .....и нататък не ми се мисли какво следва!
  • 15 Щурщайн

    10 2 Отговор

    До коментар #13 от "ГосТ":

    Плагиатството е най-малкото на което е способна тази"група"(не е възможно да се преброи колко са)Според мен 50млн.Важното е,че в тях е заложен инстинкта да разрушават всяка организирана обществена система.
  • 16 НАТО ВЕЦ

    14 1 Отговор

    До коментар #13 от "ГосТ":

    Единственият проблем е, че абсолютни боклуци се представят за относителен "елит". Само дето не ви минава номера ;)

    Коментиран от #22

  • 17 Трифонов

    2 12 Отговор
    В основата на АБСОЛЮТНО всички социални и културни проблеми, с които човечеството се е сблъсквало в историята си, стои религията - най-вупиющата идиотщина в историята на Света. Докато религиите имат някакво, каквото и да било, влияние в човешкото общество, проблемите ще се сипят един след друг, ще противопоставят хората едни на други, ще има войни и всякакви обществени бедствия - глад, мизерия и смърт! Когато човеците отрекат религиите и те загубят напълно влиянието си над живота ни, едва тогава човечеството ще бъде свободно. И едва тогава ще сме в състояние да започнем да мислим, като раса... И евентуално, едва тогава, ще имаме шанс да оцелеем, като вид. Инак... ще изчезнем безследно в мрака. Както толкова много други видове преди нас и както други след нас. За съжаление, май сме по-примитивни, отколкото си мислим и няма да успеем. Пак ще подпалим Световна война, пак в основата й ще бъдат религиите (защото е така), но този път, вероятно, ще ни е последната война...

    Коментиран от #23

  • 18 Така де

    17 1 Отговор
    Хомосексуалността е политическо течение , в което има много работа за вършене, а това означава и много пара за лапане!!! Политиците си нямат работа и се чудят какво да измислят за да се преструват, че работят и да трупат пачки. То не са цигани, емигранти, религии, сексуалности, евреи, комунисти и кво ли не. Чудят се какви неща да измислят само и само да върви парата. А тия нещастни хорица ги забъркват в техните игри и настройват гражданите едни срещу други. Ако гейовете, циганите, евреите, сектантите и другите се чувстват дискриминирани, кво да кажем за грозните и бедните, които и в групите на циганите, хомосексуалистите, евреите, сектантите и прочие са отблъсквани и потъпквани? Защо никой не защитава грозните и бедните? Ами защото тогава ще настъпи мир и благоденствие, без насилие и бедност!!! Затова политиците се занимават с изперкали гейове, сектанти, цигани, гейове и прочие, защото хем парички взимат, хем нищо стойностно не вършат!!! Някой ще каже, че бедния е беден заради себе си, но не е така. В повечето случаи бедността е причина от много фактори, които дадения индивид не е способен да преодолее в среда на по-силна конкуренция. Например един недъгав или с лошо образование (по ред причини) не може да победи един силен и по-образован. Също така грозните хора трябва да се трудят повече за да пробият, докато красивите успяват по-лесно, освен ако не са много тъпи

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Дано

    15 1 Отговор

    До коментар #13 от "ГосТ":

    Незнам кое и как е относително-ама дано синьт ти доведе зет в кьщата--и тогава ще филосостваш дали 2+2 е 4--демек дали е активен или пасивен--относително ще си е просто пед..ас.

    Коментиран от #24, #26, #27

  • 21 Малка разлика

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    ”Бежанци” ли? Ислямофашистките навлеци, пресичащи НЕЗАКОННО държавни граници, са ПРЕСТЪПНИЦИ!!! Набий си го под феса!
  • 22 ГосТ

    0 5 Отговор

    До коментар #16 от "НАТО ВЕЦ":

    Еееее ? Кое не разбра? К'во имаш на въпреки бе "братчед"
  • 23 Елементарно, ”Трифонов”...

    7 3 Отговор

    До коментар #17 от "Трифонов":

    ПРАВОСЛАВНА България колко войни е водила с ПРАВОСЛАВНА Византия? А с ПРАВОСЛАВНА Сърбия? Само от часовете по история ли си бягал, ”Трифонов”?
  • 24 ГосТ

    0 9 Отговор

    До коментар #20 от "Дано":

    Вие масовката дето мишкувате и разбрали,недоразбрали знаете само да плюете сте виновни. Това имам предвид. България нема стане казашка провинция. Не разбрахте ли?

    Коментиран от #29

  • 25 Грозник

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "Хубавец":

    Разбрал си само, че ”гроздето е кисело”...И че номерът ви пак НЕ минава...
  • 26 ГосТ

    0 10 Отговор

    До коментар #20 от "Дано":

    А на теб дъщеря ти ще стане проститутка за да изкара некоя копейка, докато ти си даваш последните пари за водка и шамариш жена ако станем казашка провинция. Не ти ли е ясно ?
  • 27 Зет на ГосТ

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Дано":

    ГосТ ми е свекърва.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ...

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "ГосТ":

    С каквото и да асоциираш НОРМАЛНА България, докато я има като държава , тя ще си остане НОРМАЛНА.
  • 30 Хубавец

    0 3 Отговор

    До коментар #28 от "До 19":

    Ще се откъсна за малко от огледалото само за да ти кажа,че разсъжденията ти са меко казано нелогични,объркани.
  • 31 Така де

    8 1 Отговор
    Говорят, че било унизително да наричаш травестита - мъж/жена , зависи от кой пол се определя. Било унизително да наричаш този, онзи и другия с еди си какви наименования. Ами не е ли унизително да наричаш някой човек - БЕДЕН? Над 4 милиарда граждани са наричани БЕДНИ. Защо не се борят първо да защитят мнозинството от унизителното определение, а после да се борят за малцинството и тяхните определения? Дайте равноправеност между тия наричани "бедни" и тия наричани "богати"

    Коментиран от #32

  • 32 Хубавец

    0 10 Отговор

    До коментар #31 от "Така де":

    Пич,ти смесваш социални проблеми с медицински проблеми.Комунизъм и популизъм.239
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Един

    1 0 Отговор
    Е, и как ще се псуват тези ? Да ви таковам номерата!!!
  • 35 кучето

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Електрошок":

    Дайте да го видим този болен мозък който налага тези противоестествени идеи . Нека да застане с лицето си и името си и да ги каже ,а не да се крие зад някакви измислени НПО-та. Май не му стиска!
  • 36 Санчо

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бачо Киро":

    Така унищожават бялата раса. В общости и квартали в демокрациите,кьдето ченгетата не смеят да влязат защо не пробват? И като са толерастни кьм шерриьть който коли за такива идеи как ще го осьществят? Или тьрсят преднамерен збльськ.т.е. збий враговете си,обезсили ги,та да се унищожьт и ИЗБРАНО да властваш. Пьк може да са избрани,ама да изстрадат злините които причиняват.
  • 37 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    Влиза жена в кухнята и гледа мъжа си ,две чаши с ракия и един вибратор до другата чаша! -Кво правиш бе извратеняк???--- Ми да пия една ракия със зетя......
  • 38 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Управление":

    Това е остаряло..Сега си има научен психологичен метод,,ПРОЗОРЕЦЪТ НА Овертон,,....за се постигне ефекта на привикването,както си посочил след многоточието.