Last news in Fakti

13 Април, 2012 17:05 1 877 2

Цвета Маркова: Нека имаме търпение за БОРКОР

  • цвета маркова-
  • боркор-
  • корупция-
  • политическа злоупотреба-
  • класифицирана информация-
  • дкси
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Информацията е власт, естествено е тази власт да търси път като водата по наклона. Това заяви в ProИнтервю Цвета Маркова, председател на Държавната комисия по сигурността на класифицираната информация (ДКСИ). На въпрос дали се срещат опити секретна информация да се ползва за политическа употреба Маркова отговаря така: „Никоя държава или време не са застраховани такива опити”.

„Политическата злоупотреба с класифицирана информация може да има формата на различни, в т.ч. и пасивни прояви, като неизпълнение на законови правомощия”, допълва тя.

"Неприемливо е под предлог, че някаква информация е класифицирана да се прикриват корупционни практики. Обществото има право да знае за какво харчат неговите пари", категорична е тя.

За подобни рецидиви не е нужно само поставяне на механични препятствия, а и изграждане на ефективна система за борба с тях, категорична е Маркова и допълва:. „Един от примерите за такава възможност е БОРКОР. Това е уникален шанс за България да има на разположение такива специалисти и германския опит. Изразявам съжаление за неразбирането и припряността, които обществото засвидетелства на моменти. Когато се изгражда една толкова сложна система, всички трябва да имаме отговорност и търпение, подобно на случващото се в ембрионалния стадий, да бъде довършено изграждането й. А оценките за нейната ефективност да се правят след като е функционирала достатъчен период от време - 1 година, 2 години”.

БОРКОР е правителствена специализирана структура за борба с корупцията, създадена от настоящия кабинет.

”Друг много добър пример би могъл да бъде онзи аспект от работата на ДАНС, който има за цел предотвратяване на корупционни практики. Това означава не да се изчака някой министър да подпише калпав договор, а ако наистина се твърди, че 2,5 млн. ще попаднат в нечии частни джобове, да се попречи това да се случи”, допълни тя.

Така или иначе, свидетели сме, че държавата и обществото се развиват напред и аз съм оптимист за необратимостта на тези процеси, каза още Цвета Маркова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иван

    0 1 Отговор
    много точно изказване . (корупцията създадена от този кабинет )

    Коментиран от #2

  • 2 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "иван":

    @1 are trai