Last news in Fakti

6 Март, 2019 10:02 3 225 29

За какво се разбраха Медведев и Борисов?

  • медведев-
  • борисов

Заради напрежението с Украйна, от 2020 година Москва спира Трансбалканския газопровод

За какво се разбраха Медведев и Борисов? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако трябва с две думи да обобщим първия ден от визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в България, бихме могли да вземем тези: „потвърдени интереси“. Българският министър-председател Бойко Борисов потвърди интереса на София към доставки на руски газ за евентуалния хъб „Балкан“ и обеща прозрачен търг за АЕЦ „Белене“. Медведев пък потвърди интереса на Русия към енергийни проекти в България (на първо място АЕЦ „Белене“) и към газова тръба за „Турски поток“. Преговорите се състояха в отсъствието на третата страна, която може да гарантира реализирането на тези проекти - Европейската комисия.

Премиерът на Руската федерация го назова в прав текст: „За по-нататъшни стъпки по отношение на „Турски поток“ ще можем да говорим, когато ни бъдат дадени европейски гаранции - не от страна на България, а от Европейската комисия, че за този проект няма да има прегради“. Медведев добави, че се надява „българските колеги да разбират това и да работят по въпроса".

"Защото ни се полага"

Но двамата премиери назоваваха „въпроса“ по различен начин: докато Борисов говореше за хъб „Балкан“, който да продава руски газ на европейските пазари, Медведев приказваше за „Турски поток“, чиято втора тръба е спряла в момента до турския бряг в очакване накъде да поеме - към България и оттам през Сърбия и Унгария до Австрия или към турско-гръцката граница, като оттам газът ще се пренася през Гърция и инфраструктурата на Южния газов коридор до Италия.

Първата тръба ще доставя 15 млрд. куб. м. газ за Турция. Липсата на гаранции от страна на ЕК възпира Москва и Газпром да обявят накъде ще поеме втората тръба. А други пречки спират Белград и дъщерното дружество на Газпром в Сърбия - „Газтранс“, известно доскоро като „Южен поток Сърбия“, да започне строителството на сръбската ѝ отсечка - от границата с България до границата с Унгария.

Макар първите 300 млн. евро за тръбата да са осигурени, а сръбските власти да твърдят, че съвсем скоро всичко ще потръгне, от сръбската Газова асоциация смятат, че в следващите шест месеца до една година това едва ли ще се случи, тъй като „американците няма да го позволят“, съобщи през февруари изданието Eurаctive.

Назованите причини са две - базираната във Виена Европейска енергийна общност, чиято цел е разширяване на вътрешния енергиен пазар на ЕС в Югоизточна Европа и Черноморския регион, в 35 страници е препоръчала на Белград да осигури достъп до тръбата и на други доставчици. Независимо, че Сърбия още не е член на ЕС, изискванията на Третия енергиен пакет очевидно не могат да бъдат заобиколени. Посочено е какъв дял от капацитета трябва да бъде заделен за другите и на кои места да стане това - на границата с България, на границата с Унгария и на още три места в Сърбия.

Макар и София, и Белград да правят всичко по силите си, за да осигурят ново трасе за руския газ през Балканите към Европа, изобщо не е сигурно, че плановете им ще се увенчаят с успех. Въпреки това в София Медведев подчерта: „Изтребители винаги ще има, важно е да дойде газ и да има електроцентрали и ние, с нашите български партньори, трябва да работим за това“.

Заради напрежението с Украйна, от 2020 година Москва спира Трансбалканския газопровод, който транзитира природен газ през Украйна, Румъния и България към Турция и Гърция. Българските тръби остават празни, искаме си същите количества, подчерта Борисов и добави: „България ще участва в газопреноса, защото това ни се полага“. И наистина: по силата на дългосрочния договор до 2030 година, „Газпром“ е длъжен да осигури заместващ транзит - или да плати санкции.

Вчерашното изявление на Борисов, че България иска не повече от сегашния транзит, е отстъпление от заявените през май м.г. в Москва надежди за два пъти по-големи количества. Но премиерът си остава все така амбициран да търгува и разпределя руски газ през лелеяния хъб „Балкан“.

Според анализатори, Москва вече е променила схемата, за да не попадне под ударите на Третия енергиен пакет - за строителството и транзита да отговарят местни оператори, а руската страна да не се намесва. Държавната газова компания Булгартрансгаз е готова да поеме като дълг необходимите за строителството на газопровода до Сърбия 2,8 милиарда лева. Защото ако плаща за строителството и е съсобственик на тръбата, каквато беше схемата за „Южен поток“, Газпром попада под ударите на европейските регулации. Де юре Газпром няма да е и изпълнител, но в руското издание РБК се появи информация, че компания, която е негов подизпълнител - „Трубная металлургическая компания” на руския магнат Дмитрий Пумпянский, ще спечели търга, който Булгартрансгаз ще обяви през март. Излиза, че собственост на Газпром ще е „само“ синьото гориво в тръбата.

България се надява, че ако ЕК направи изключения за застрашения от американски санкции „Северен поток-2", после ще стори същото и за „Турски поток“. Както стана ясно, допълнената газова директива на ЕС няма да спре руско-германския проект, но ще позволи на ЕК да преговаря с Русия за него от името на Общността.

А "Белене"?

От срещата Медведев-Борисов не произтича нищо ново и за АЕЦ „Белене“. Русия, чрез „Росатом“, все така заявява желание да участва, а българските власти все така повтарят мантрата за пазарните условия. Въпреки обещанията на властта процедурата за избор на стратегически инвеститор да бъде обявена през февруари, това ще стане чак в края на март или началото на април. Но който и да бъде избран, няма как да мине без „Росатом“ - той е конструктор на проекта, негови са реакторите. Големият въпрос е ще може ли да осигури необходимите 9 милиарда евро без никакви гаранции от държавата. Това обаче няма да се разбере преди началото на 2020 година - заради деветте етапа на процедурата.

Така че съдбата на тези енергийни проекти си остава неясна - въпреки ключовото им значение в руско-българските отношения. „Правителството играе в отбора на Москва, що се отнася до проекцията на руските енергийни интереси в ЕС“, коментира в тази връзка бившият посланик на България в Москва Илиян Василев.

Непосредствено преди Медведев, на посещение в България бе генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. След визитата му Борисов побърза да увери, че: това няма нищо общо с руското посещение; не са говорили за енергийни проекти; България не е Троянският кон на Русия, ами дори един от най-дисциплинираните и лоялни членове на НАТО. А вчера се обърна към Медведев с думите, че „поне още няколко години трябва да поддържаме руските самолети, докато дойдат новите (американските изтребители - б.а.)". След което добави: „Няма да се плашите от това“. Няколко часа по-рано шефът на Газпром Алексей Милер кацна в София с луксозния си частен самолет - „Гълфстрийм“, американско производство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванчо

    6 15 Отговор
    Разбраха се руснаците да ни ш**ат още повече, е това се разбраха!
  • 2 Идиоти сме си

    16 7 Отговор
    Опааааа спира транзита през Украйна--ужас за нашата и без това плачевна икономика..Е сега да става от гроба Сенатор Маккейн и да ни носи с туби американски газ-нали затова спряхме Ю Поток...
  • 3 БЪЛГАРИЯ ЕС НАТО

    7 6 Отговор
    бат Бойко много се изложи като му се наведе когато се изтърва за новите самолети ф16 взе да го тупа по рамото и успокоява сакън Кремълското височество да не се обиди
  • 4 ГосТ

    8 3 Отговор
    АЕЦ Белене е най важен ! Дано се вразумят празноглавците.

    Коментиран от #17

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 БЪЛГАРИЯ ЕС НАТО

    2 0 Отговор
    Тяхната работа няма да стане Гаранция Франция
  • 7 БЪЛГАРИЯ ЕС НАТО

    2 0 Отговор
    Тяхната работа няма да стане Гаранция Франция

    Коментиран от #15

  • 8 Аз мисля че не ни е нужен ХЪБ , защото

    1 0 Отговор
    До населението тази ГАЗ , като СОЦИАЛНА придобивка, въобще не се планира. Ние не сме Социа
    историческа а Ка италистическа държава. Тока от АЕЦ " БЕЛЕНЕ ", как мис.ите , ПО - ЕВТИН ЛИ ЩЕ Е ? К
    колкото са евтини и магистралите .Всичко е в интерес на Камарите, Асоциациите, Корпорациите. НАРОДА щом не участва, значи НАРОДА вълци пак го яли !

    Коментиран от #12

  • 9 На ЖИЗНЕНИЯТ стандарт ще ли

    0 1 Отговор
    Повлияе всичкият този панаир ? Кой има интерес от него ? Как мислиш ? Баба Гина с козите или животновъда с кравите , дето вечер работи на бензиностанция ? У нас всичко е ГОЛЯП ПРАЗ !
  • 10 Нека видим - Бензина, пак ни изненада

    0 1 Отговор
    Цената се .решава от този който го притежава ! А там нещата са - интереса КЛАТИ феса ! Капитализмама е нежен концентрационен ЛАГЕР с право на дислокация по лично осмот.ение и възможности ! Слънце не се предвижда за г-н Каишков а само за г-н Свиняров.
  • 11 Изхода ? Създавайте артии !

    1 0 Отговор
    Морал няма, има само здрави лакти и рушкане !
  • 12 антрашпиц

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Аз мисля че не ни е нужен ХЪБ , защото":

    Абе той тока от аец може и да е евтин,но не и за нас.За нас винаги най-скъпото братче!
  • 13 Едва сега разбраха, след 30 години

    0 1 Отговор
    ЧЕ общото агне вълци го ЯДЪТ ! ЕВРОСЪЮЗ НЯМА , никой не плаче на чужд гроб. Всеки гледа МЕНЕ СИ, както в Парламента, дъ.паш чергата към теб, колкото можеш. И ХОП НАК С РУССИЯ ! Там е истината.
  • 14 Нали сме аграрна държава

    1 3 Отговор
    Друг път на Запад там няма, само на Изток от гдето сме дошли а и самите ние сме част от него !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 За 30 год. Станахме КОЧИНА !

    3 1 Отговор
    Уж Швейцария сме били ама ТАРАТАНЦИ ! Хотелите ни са празни, Къщичките за европейци и гости ПРАЗНИ ! Продажбите заглъхнаха ! ЗАМИРАМЕ ИЗДЪХВАМЕ. Бойко е притиснат от ИГРАЧИТЕ от туризма да съживи движението по курортите иначе КОЧИНАТА СТАВА НЕОБИТАЕМА както ЧЕРНОБИЛ ! ГАНГСТЕРИ ДЪРЖАВА НЕМОГАТ ДА ГРАДЯТ А САМО ДА РУШАТ !
  • 17 Дядката

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "ГосТ":

    Руската техника беше на Белене,но хората си я прибраха. На унгарците я строят за 10милиарда с руски пари,а нашите казват ,че на нас ще ни струва 16милиарда при същите условия. КОЙ ДАВА 6милиарда евро под масата????? Наглостта им няма край! Народе! Време е за ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА и 6 годишна забрана на партиите!!!!!!!

    Коментиран от #19

  • 18 Дядката

    3 1 Отговор
    Руската техника беше на Белене,но хората си я прибраха. На унгарците я строят за 10милиарда с руски пари,а нашите казват ,че на нас ще ни струва 16милиарда при същите условия. КОЙ ДАВА 6милиарда евро под масата????? Наглостта им няма край! Народе! Време е за ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА и 6 годишна забрана на партиите!!!!!!!

    Коментиран от #20

  • 19 Реалист

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Дядката":

    Бе я си купи едни свещи бе дядка, на нас аец не ни трябва. Да разрешат соларите по покривите, всеки ще си инвестира, ЧЕЗ и сие да водят сметките... Германците що забраниха мръсните атомни централи. После поколения наред ще плащат ако направим такава глупост.

    Коментиран от #23

  • 20 Дядката

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Дядката":

    На времето имаше една партия, държавата беше социална. Тодор Живков (селски)тарикат. Доеше руснаците от всички страни. За домати и краставици даваха комбайни, трактори,нефт,руда ....... Русофоби, заведете си децата за 14лв. Да почиват 14 дни.
  • 21 Дядката

    2 2 Отговор
    На времето имаше една партия, държавата беше социална. Тодор Живков (селски)тарикат. Доеше руснаците от всички страни. За домати и краставици даваха комбайни, трактори,нефт,руда ....... Русофоби, заведете си децата за 14лв. Да почиват 14 дни.
  • 22 за кинти народни

    2 0 Отговор
    Да усучат още някоя банка като за последно,че Тръмп иде на бял кон.
  • 23 Дядката

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Реалист":

    Хубавец! Майка ти ако получава 180лв.пенсия къде ще го сложи този солар. Ходете по земята бе хора! Запада ни застави да затворим нашите реактори за да заеме нашия пазар. Франция построи АЕЦ в Румъния и беше длъжна да си върне парите най , бързо.
    .
  • 24 Всичко е в името на

    1 1 Отговор
    Г-н Свиняров а не г-н Каишков ! Не се залъгвайте, никой нищо няма да даде на НАРОДА , всичко е частно - Асоциации, Корпорации, Агенции, Камари по нашему - Чорбаджийско ! Както по турско, пак сме в съжителство с душманите родни !
  • 25 Ако прекараш ток и интернет в кочина

    0 0 Отговор
    Та ако ще и огледало с червило, ще промениш
    и ВУНЯТА и' ? Те това е тя - нашата мила родна страна !
  • 26 Как станахме IT hightex НАЦИЯ ?

    1 1 Отговор
    Във всяка кола насочихме на огледалото по един Компакт диск ! ФУКАРИЯТА си е ФУКАРИЯ па ако ще и на молитвени закуски в Белия дом да ходи !
  • 27 Циганска държава с некадърна управа

    0 0 Отговор
    Проблема е в гангстерите в управата а всичко друго е логическо - СЛЕДСТВИЕ, ПОСЛЕДСТВИЕ, РЕЗЕЛТАТ на аматьори които нямат нищо общо със СТРОЕЖ И УПРАВЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВА ! Не са само циганите виновни ! Как така стана че френски лаборатории откриха ШАП при козите на баба СТАНА ? А ? НАС за проститутки ли ни имат в ЕС. Такова чудо у нас не е имало !
  • 28 Горкият Медведев,

    2 0 Отговор
    Два дена трябваше да слуша бисери и войнишки смешки от войсковите мешки ! Сега що витамини трябва да взема че да си възвърне нормалното стандартно мислене .
  • 29 4oko

    0 0 Отговор
    Газа се вдига през 3 мес. продават ни го като на врагове...
    Важното е на бензиностанцията да видим какво ще пише на бележката...
    АЕЦ-а да си гледаме и стягаме ,че вече е по-изгодно на ток да се топлиш от колкото на газ.
    Мин. мес за 30 кв. в газифициран район 122 лв. същия месец комшията ми е на ток 30 кв. 85лв. общия ток:)
    Пазите си газа за вас...