Last news in Fakti

12 Март, 2019 13:00 2 826 25

БСП няма причина да се върне в парламента. Нито една!

  • бсп-
  • бойкот-
  • парламент-
  • корнелия нинова

Ако развее бялото знаме, Нинова ще бъде и победена, и унижена

БСП няма причина да се върне в парламента. Нито една! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Народното събрание влезе в четвъртата седмица, откакто работи без основната опозиционна сила да присъства в парламента.

През това време реакциите на управляващите на решението, което БСП взе на 17 февруари, могат да се обобщят с фразата: „Не е добре, че ги няма, но можем да си работим и без тях.“

За можене - очевидно може. Без тях или с тях в българския парламент има мнозинство, което намира силна мотивация да се прегрупира така, че кризисните моменти да бъдат избегнати, а ключови решения и законопроекти – подплатени с нужния брой гласове.

Даже има и случаи, като отхвърлянето на президентското вето върху Изборния кодекс, когато депутатите от четири различни парламентарни групи (две в управляващата конфигурация и две официално извън нея) не се прегрупират, а гласуват монолитно след парламентарна реторика със съмнително качество.

В призивите към Корнелия Нинова и БСП да се върнат в парламента има нюанси. Струва си да отбележим някои от тях.

Този на президента, например, който заедно с налагането на ветото върху Изборния кодекс призова опозицията да влезе в пленарна зала за разглеждане на възраженията. Държавният глава открехна "авариен" изход за левицата, но БСП не отвори вратата и не влезе през нея. Точно обратното – затвори я плътно, а последвалите дебати и гласуването в зала доказаха, че е била права.

Решението за напускане на Народното събрание бе взето на „Позитано“ 20 заради измененията в Изборния кодекс, които накратко могат да се определят като отстъпление от трудно постигнати демократични позиции през последните 30 години. Преференциите с нисък праг са само една от тях.

Изборният кодекс не трябваше да бъде отварян за изменения изобщо и то в навечерието на избори. Всяка корекция в материята трябва да става след широко обсъждане и поне половин година преди избори. А не на тъмно в буквалния и в преносния смисъл.

ГЕРБ декларираха, че ще върнат ниския праг на преференциите и склониха за избор на нова ЦИК, но едва след намесата на пожар на лидера си Борисов. Впрочем, какво значи „склониха“, след като мандатът на старата ЦИК изтича, а мандатността, ако позволите сравнението, е една от магистралите, по които се движи демокрацията.

Толкова.

Избирателните списъци остават без актуализация, тоест, населени с така наречените „фантоми“ - понятие, което се наложи през 90-те и стои актуално и до днес. Самият факт, че нищо не се предприема за прочистване на избирателните списъци дава основания за сериозни съмнения в честността на българския избирателен процес. Отлага се и пълното въвеждане на машинното гласуване. Не е ясно дали убеждението на гражданите, че гласовете им се зачитат коректно, не гони като процент този на парламента, който, припомняме, стигна позорните 8 на сто!

И това не е всичко.

Огромен риск е поправката част от решенията на ЦИК да не могат да се обжалват пред ВАС. Жалбите и сигналите на районните избирателни комисии ще се гледат в местните съдилища, а на регионално ниво са създадени солидни зависимости. Смяната на подсъдността заедно с падащото мнозинство в ЦИК драстично намаляват възможността за ефикасен съдебен контрол.

Накратко, широко лансираните в медийните рейдове твърдения (опорна точка №1), че условията на БСП за Изборния кодекс са изпълнени, не отговарят на истината.

Корнелия Нинова постави и условието да се приеме ветото на президента Радев. То бе отхвърлено единодушно и демонстративно.

Друга, сравнително мека опорна точка (номер 2), е твърдението, че отсъствието на опозицията „не е добър сигнал към избирателите, защото те са избрани в крайна сметка, за да казват своето мнение от парламентарната трибуна, да отстояват своите позиции, колкото и неприемливи да са те за управляващите.“ (Цвета Караянчева, председател на 44-то Народно събрание).

От началото на своето конституиране досега обаче мнозинството в парламента демонстрира отношение и политика, която можем да наречем така „говори си, говори си, не ми пречиш“.

В публичните си изяви управляващите предлагат на електората омайни приказки за диалог, за растеж, за стабилност. Между техния свят и реалния е издълбана пропаст, която се оглежда безпощадно в показателите на страната – най-нисък БВП на човек от населението в рамките на Европейския съюз; ниска безработица заради гигантската емиграция; спад и дори бягство на инвеститорите заради недостиг на работна ръка и корупция; ръст от около 3,2%, който не е достатъчен, за да догоним останалите страни от ЕС и така нататък.

БСП е необходима на управляващите, за да легитимира един политически елит. Елит, който ни отдалечава от реалността, от модерността, от демокрацията, ако щете. Отговорът на този етап, който дават социалистите и Нинова, е ясен – не, благодаря.

Опорна точка №3. Напускането на парламента от страна на опозицията било крайна мярка, радикален ход, съпътстван от високо обществено напрежение. В България нямало висок градус на напрежение. В огледалото на медиите и в света на политиците сигурно няма. Но го има сред всички социални групи, които се чувстват жертви на беззаконие, парламентарен лобизъм, корупция на всички нива, усвояване на евросредства на принципа „хубаво е, но не е готово“, на западащите критерии в образованието, на комерсиализацията и доплащането в здравеопазването, на мръсния въздух, лошата градска среда, пустеещата България извън столицата, натискът върху мислещите различно и върху протестиращите. И още, и още...

Ако ситуацията стане революционна, дали ще има нужда от управляващи и опозиция в парламента, от парламент изобщо?

Опорна точка №4. Рано или късно Нинова ще бъде принудена да капитулира и да се върне в Народното събрание, защото не всички в партията одобряват крайните ѝ ходове. Последното твърдение е вярно. Решението за напускане бе взето със 74 „за“ и 33 гласа „против“. В БСП има вътрешна опозиция, която чака реванш. Дали ще успее, е друг въпрос, но има носталгици за времето, когато политиката бе далеч по-безметежно занимание, а приходите от „занаята“ - сигурни.

Разминаването в БСП е тема, която управляващите експлоатират масово и безпощадно. В партията обаче, редом със старите кадри, израсна ново поколение, което мисли далеч по-радикално от своите предшественици и за което идеята за съглашателство е неприемлива.

Преди да отправят призиви към БСП или да всяват раздори, управляващите се опитаха да упражнят натиск, като сериозно обсъждаха идеята да премахнат заплатите на неприсъстващите депутати. Идея, която се очертаваше като връх в законодателната дейност на парламента, която предизвиква почуда, недоволство, насмешка, съпротива.

Засега е замразена. Засега.

Вече три седмици управляващите заплашват, нападат, прелъстяват, вкарват в обяснителен режим (БСП били против членството на Македония в НАТО).

Пропагандната машина, която се завъртя около напускането на БСП, води до едно заключение: Нинова и социалистите нямат причина да се върнат в парламента. Сред управляващите липсва и намек за катарзис по отношение на цялата им политика или желание за промяна. Ако вдигне бялото знаме, без да има сериозна причина за това, лидерът на БСП ще бъде не само победена, но и унижена така, както само радикалното крило в ГЕРБ умее да го прави.

С излизането си от Народното събрание Нинова очерта ясно границата между статуквото на прехода и промяна. Дали на социалистите от новото поколение ще им стигнат силите да я направят, не е ясно. Но са ясни две неща.

Първото е, че за капитулацията на опонентите, независимо дали са Нинова, Елена Йончева, президентът, медии и т.н, няма да се пестят и подбират енергия и средства.

Второто е, че управляващите се опитват да върнат часовника към времето на съглашателство между елитите. Време, когато сблъсъците бяха представяни като някаква аномалия.

Това време изтича. Сблъсъците днес не са само в България. След десетилетия на тясно сътрудничество между леви и десни в Европа на политическата сцена са нов тип политици, наричани популисти и националисти. Европейските избори ще бъдат арената на първия мащабен сблъсък между тях.

И той не е единственият – Франция е чудесна илюстрация за подновената с пълна сила социална битка срещу капитала и социалното неравенство.

На геополитическо ниво еднополюсният свят се разпада видимо.

За трусовете има различни причини, но една е отчетлива: драстичното разминаване на интересите на масите и на елитите.

Нещо, което в България наблюдаваме всеки ден. Останалите в парламента депутати смятат, че са си напълно достатъчни, стига да държат опозицията под контрол. И ако може да са там, в сградата на Народното събрание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оппа

    25 12 Отговор
    И другите да изчезват! Ясно е на всички, че квото каже вожда това става!

    Коментиран от #2

  • 2 па па

    9 17 Отговор

    До коментар #1 от "Оппа":

    Ааа, много слабо си се изходил, сутринта не закуса ли?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 старото

    25 20 Отговор
    бреййй, тези червени паразити много пари са скрили под дюшека и сега дърпат от там ,вероятно,хахаха !

    Коментиран от #15

  • 5 ВРАБЧЕ ПОБОЙНИК

    22 5 Отговор
    НАПРАВО ДА ГИ ЗАКРИВАТ.!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ПЕЕВ

    21 13 Отговор
    БИВОЛИЦАТА СИ ИМА ПАРИ ,КОЙТО ИСКА ДА РАБОТИ.
  • 8 Не така.

    18 18 Отговор
    Не така,бе,Нинова.Стига простотий ръси.Повредих си стомаха.Колко пъти те видя и бягам в тоалетната.
  • 9 Мммм. ДАаа

    11 9 Отговор
    Такива нямат място и никаква работа в Българският Парламент ! "Социална" партия от милионери ! Мисля, че напуснахте за да раздадете милионите си на "РАВНОПРАВНИТЕ ВИ" Българи ?

    Коментиран от #18

  • 10 Орлин Василев

    11 10 Отговор
    Това да не е кървавото писмо на потната Нинова и начало на шумкарски действия.

    Коментиран от #16

  • 11 Една жена в България

    14 3 Отговор
    Питам горепишещите плащат ли ви да драскате глупости
  • 12 nfg

    10 7 Отговор
    Народът сън не спи ,че ви няма в парламента.
  • 13 аожао

    6 5 Отговор
    Да приемем , че някога БСП вземе властта с нейните си методи и средства. Веднага ще започне огледален отговор на новата опозиция. Блокаж по същия начин на държавата. Каквото повикало такова се обадило. Каквото посееш това ще жънеш. Това е бъдещето пред БСП а пред цялата държава. Изход от това блато което точно те направиха от политиката няма.
  • 14 Един

    11 8 Отговор
    Брейиии,много герберастка сган на амбразурата бре!
    Абе не виждате ли докъде докараха народа и глупости само говорите!
    Между впрочем не съм сигурен ,че това са различни хора които пишат тука!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Марко

    9 5 Отговор

    До коментар #10 от "Орлин Василев":

    Не знам какво писмо е но вие трябва да се срамувате че сте в отбора на фесовете.
  • 17 ДА ПИТАМ НЕЩО

    8 3 Отговор
    Еее дай Боже никога да не се върнете в парламента
  • 18 Еретика

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Мммм. ДАаа":

    Така е мой човек ама защо забравяш че Бойко е комунист.Цецо Цветанов милиционер олигофрен.А ти плюеш само Нинова.Ама никак не само нечестно ама не и справедливо.Та умник мисли.
  • 19 Ей тъй размисъл на глас

    4 2 Отговор
    Добре че я няма тази, само пречеше и шикалкавеше и интриганстваше.
    Тази и работа??? ОMG , боже боже колко нагла приватизаторка .
    Ако не е държавата отдавна да са омрели, та тези могат да живеят само на гърба на държавата.
    Те всичките комуняги могат дабвиреят само на държавна ясла , но и могат да натрупат и богатсва с разни трикове техни.
    До сега фактите напълно потвърждават тези мои заключения, дааже си подаряват ВЕЦове а и не изключвам и АЕЦ напоследък.
    Остава да викам само ууууууууууу още не съм полудял.
    Тези хора си имат държава , където си играят кючеци по свои правила.
    Ейййй само да си комунист доносник и де се и държавата те изтрлва до небесата.
    А такива в нормалните държави щяха да са отдавна в затвора.
    Идвали Кьовеши ?
  • 20 любопитен

    3 4 Отговор
    Вие хубаво сте вънка, ама другите що още са вътре?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Грую

    1 2 Отговор
    Освен да опънат палатки в градинката пред университета и да направят алтернативно Народно събрание. Иде пролет , така че поне до есента може да изкарат няколко месеца в това импровизирано Народно събрание без да се притесняват от студа.

    Коментиран от #23

  • 23 Реалист

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Грую":

    Абе ако излязат в градинката на тая биволица на снимката знаещ ли колко място за тоалетна ще и трябва???
  • 24 Матей

    2 1 Отговор
    Мога де им дам идея и доста ще напреднат за изборите.Тъй и тъй са навън,защо не направят народно събрание на открито,на площада,нещо като хайд-парк,нали така е било в древна Елада.Тъкмо ще имат възможност да натрият носа на ГЕРБ И ДПС,разобличавайки ги на всеослушание,и чужди медии ще го отразяват онлайн.Как ви се вижда ,а?
  • 25 комунистът е свиня

    3 0 Отговор
    Дано никога не се върне в парламента