Last news in Fakti

19 Март, 2019 16:00 3 343 42

Чакат да хванат първия влак на запад

  • лекари-
  • медици-
  • здравеопазване

Огромният отлив на медици от България създава проблеми най-вече в провинцията. Много от младите, които следват медицина, само чакат да завършат, за да хванат първия влак за Европа, пишат германски издания

Чакат да хванат първия влак на запад - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Голям брой добре образовани хора - IT-специалисти, лекари, медицински сестри – заминават за Германия, Австрия или Великобритания“, казва пред вестник „Ди Велт“ Хелене Кортлендер, ръководителка на софийското бюро на германската фондация "Фридрих Еберт".

За една млада жена, която също смята да се присъедини към мигриращите специалисти, разказва обширен репортаж в притурка на германския седмичник „Ди Цайт“. 23-годишната Лора Василева следва медицина в София и иска да работи в Германия. През лятото тя изкарала практика при един софийски лекар, работила и в Германия. Той ѝ препоръчал да учи немски и сега младата жена вече добре си служи с немската медицинска терминология. Лора иска да специализира очна медицина и разказва, че в София е много трудно да се добереш до квалификация в тази област.

В столицата има добра апаратура, но за асистентско място се чака с години, а една нейна позната дори трябвало да си плати, за да специализира. Лора е софиянка и не може да си представи, че след дипломирането си ще работи в провинцията, където на всичкото отгоре няма почти никакво оборудване. „Аз съм млада, сега са най-добрите ми години“, казва тя и добавя, че тъкмо поради това иска да вземе специализация по очна медицина в Германия.

Един лекар в София взима около 900 евро

Всичко опира до разликата в заплащането, отбелязва в същата връзка „Ди Велт“. България е най-бедната страна в ЕС, заплатите са съответно ниски. В повечето случаи българските специалисти обръщат гръб на родината си заради ниското заплащане на труда, допълва картината австрийският „Винер Цайтунг“. В София един лекар със специалност може да изкара и 900 евро месечна заплата, но лекарите в провинцията са принудени да се задоволяват с наполовина по-ниски доходи. Още по-драстични са разликите в заплащането на медицинските сестри: в София една сестра в операционна има възможност да получава до 400 евро, докато колежките ѝ в по-отдалечените краища на страната нерядко взимат само по 130 евро.

Авторката на репортажа в „Ди Цайт“ припомня, че младите асистент-лекари в германските болници започват с брутна заплата от 4 402 евро. Лора Василева разказва за своя приятел, лекар в българска болница, който за 40 часа работа седмично печелел около 350 евро. „Защо човек да следва шест години, а после да изкарва толкова малко?“ – пита се тя. Двамата с приятеля ѝ вече са проучили какви са изискванията в Германия и смятат, че ще се справят.

Лора признава, че малко се страхува да замине за непозната страна, с чужд език и неизвестна обстановка, но пък знае, че винаги може да се върне в България. И че ако не се опита да работи в Германия, после цял живот ще съжалява. „България няма да се промени, нито пък аз мога да я променя“, казва младата жена. И добавя, че може да промени поне собствения си живот.

"Българските родители направо тласкат децата си към чужбина"

В своята публикация отпреди година „Ди Велт“ припомня, че през 2016 година в Германия са живеели 260 000 българи, които, „противно на всички предразсъдъци, в повечето случаи са добре образовани специалисти.“ Вестникът пише, че българските студенти в Германия са една от най-многочислените групи чуждестранни студенти. „А българските родители понякога направо тласкат децата си към чужбина – и са шокирани, ако тези деца се завърнат. Стряска ги мисълта, че може би са се провалили зад граница." Според „Ди Цайт“, през 2017 г. в Германия са работели 1570 български лекари. Вестникът цитира данните на Българския лекарски съюз, че между 2015 и 2018 общо 1692 лекари са обърнали гръб на страната. Фактът, че лекари така масово напускат България, води до липса на медицински персонал, особено в провинцията, отбелязва вестникът. В страната остават по-възрастните и болни хора, чието медицинско обслужване става все по-трудно, а пенсионната система рискува да се срине, коментира изданието.

Лора Василева иска да замине за Германия не само заради по-добрата професионална перспектива, пише „Ди Цайт“. Тя го прави и заради… баба си. През зимата възрастната жена трябвало да носи яке и шапка в дома си, защото с малката си пенсия не можела да си плаща парното. А Лора не иска и нейните родители един ден да се окажат в същото положение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гжа Нинова

    20 42 Отговор
    Пълни глупости,
    всички млади медици заминават за Масква да лекуват провисналите цомби на тавариш путин

    Коментиран от #28

  • 2 Анонимен

    48 5 Отговор
    Жалко е, но това е самата истина.
  • 3 Госあ

    32 3 Отговор
    Лекарите ще бъдат последните, които ще затворят вратата. Специалистите от България не са чак толкова много, никакъв проблем да бъдат асимилирани всички до един по света и да работят призванието си.
  • 4 Владимир Владимиров от София

    44 6 Отговор
    Който има мозък в главата се махна от държавата България.Който е останал ще лапа прахоляка и ще гледа каруците как ровят по кофите и ще плаща на ГЕРБ.
  • 5 Боико

    26 11 Отговор
    Тези които останаха в БГ се прееебаха много яко.Ще съжаляват много некои ден.АМА МНОГО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 6 Българофил

    32 11 Отговор
    Едно от най-големите престъпления на социализма беше унижението на образованите хора. Тогава лекари и сестри работеха в Либия...Този манталитет остана и сега.Това,че лекари и сестри бягат от родината, най-добре показва тяхната " присъда". България за съжаление е мащеха, а не майка. Казвам го
    аз- Българофил! С болка!

    Коментиран от #33

  • 7 Грую

    29 1 Отговор
    Дали има имигрирал политик?

    Коментиран от #31

  • 8 Бойко Борисов

    29 2 Отговор
    Не НЕ не, никои да не отива към терминала!Тука да седът ,че ми трябват данъкоплатци!!И за преброяването ми треат ора!!!Да не сте посмели да са качите на терминала.

    Коментиран от #10

  • 9 Той

    28 3 Отговор
    Грозната истина!!!
  • 10 Борко Б

    15 4 Отговор

    До коментар #8 от "Бойко Борисов":

    Че ако ви запукам и ще видите вие не Германия, не чужбина, а място няма да си намерите
  • 11 ОхоБоко

    33 2 Отговор
    Началото на края за държавата България. Скоро ще остане само електората на бб и цб.цб , както и шепа бабички с по 90 евро пенсия.
  • 12 ВМИ

    22 6 Отговор
    Просто медицинският университет трябва да възстанови обучението по "държавна поръчка", т.е. получаваш образование безплатно срещу ангажимент да работиш няколко години по разпределение. За който не желае да се ангажира, да бъде платено.

    Коментиран от #24

  • 13 321

    19 16 Отговор
    Ex ДВ, измамници такива. Къде са тези IT специалисти, които са се засилили за Германия. Медицински кадри - да, ама и те не знаят къде отиват. Доктора в София вземал 900 евро, което обикновено е чистата заплата, а в Германия щяла да получава 4402 евро, ама бруто. Ама в Германия от тези пари почти 60 % са данъци и осигуровки. Тоест, ще взема чисто към 2000 евро. Ама в голям град в Германия ще и 1000 евро само наема с консумативите. Лора била софиянка и не си представяла да работи в провинцията. Че да не би в Германия да почва в Берлин. Нали пак ще е в някаква селска болница - ама друго си е провинцията в Германия. Искала да специализира очни болести, ама нямало асистентски места. То едното с другото няма общо. Няма нужда да си асистент, за да започнеш специализация, ама от къде ъкъл за да го разбереш. И навсякъде почваш от дъното - в Германия за 2000 евро, в България за 1000 лева и през годините се доказваш. Имам доста познати лекари, каращи автомобили за по 100 000 лева. Който е кадърен и тук се реализира добре. А на младите са им промили мозъците такива като ДВ - мислела за родителите си. Като се забие в Германия и се вижда само по Скайпа с тях, много ще ги интересува дали ще могат да си плащат парното, като са си загубили детето - за 2000 евро.

    Коментиран от #17, #34

  • 14 Eee

    12 1 Отговор
    Със самолета е по-бързо😁
  • 15 Гост

    15 2 Отговор
    Дали има някой да изчисли колко е загубата на България от изтичането на мозъци, на млади и интелигентни хора, в работоспособна възраст и то не без активното участие на политиците ни?! Не броя това, че в чужбина ще създават и възпитават потомство!

    Коментиран от #36

  • 16 който свари

    5 2 Отговор
    Така е.Да побързат само,че Борисов и Ердоган няма да ги чакат вечно доброволно да си тръгнат. https://www.vbox7.com/play:809bf78643
  • 17 Deja vu

    20 8 Отговор

    До коментар #13 от "321":

    4000 евро е стартова заплата драги! Със специалност- 10 000- 12 000 евро.На месец. Без рекет като тук. Дефицитът ражда корупцията! Не можеш да излъжеш невидимата ръка на пазара!

    Коментиран от #21

  • 18 ХАСАН

    5 9 Отговор
    Набират еничери ...нищо ново под слънцето!
  • 19 РАЛНОСТ

    15 4 Отговор
    МНОГО ТОЧЕН РАЗКАЗ ЗА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТА.
    МНОГО ХОРА ИЗПРАТИХА ДЕЦАТА СИ В ЧУЖБИНА.
    ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ИЗТИЧА ЦВЕТА НА БЪЛГАРИЯ КОЯТО НЯМА ОБРАТЕН ПЪТ
    МЕЧТИТЕ ЗА ТЪЛПИ ЗАВРЪЩАЩИ СЕ СА"СЪН В ЛЯТНА НОЩ"
    ЖАЛКО НО Е ФАКТ
  • 20 Пешо

    15 3 Отговор
    Къде медицинските сестри са със заплата 130 евра? Отново глупости и провокации от Дойче зеле. Срещу тази медия трябва да се предприемат мерки за лъжите, които системно тиражира.
  • 21 321

    15 3 Отговор

    До коментар #17 от "Deja vu":

    Стартова за първите 5-10 години. Бая трябва да поработи за 10 000 евро. И пак казвам - това е бруто. При по-големите заплати само данъкът е към 50 %. И нали се сещаш, че там работата не е като тук. Отиваш в 8.00 и към 13.30 - си тръгваш. Даже може и в частното кабинетче да поработиш. Ааа, днес не ми се идва на работа - няма проблем, някой колега ще ме покрие. Ааа, ще закъснея, че трябва да оставя детето на градина. Ааа, трябва да си тръгна 15 минути по-рано, защото имам малко работа някъде си... Там няма такива работи, няма изключения, няма компромиси. Като закъснееш 2-3 пъти за работа и си вън. Там се работи - яко. И каква невидима ръка на пазара, драги - там просто стандарта е по-висок, ама ако го гледаш накриво - германските заплати на фона на нашите цени. Като трябва да работиш като вол за тия 5-6 хил. евро чисти и трябва да платиш на детегледачката 2 хил, защото не можеш да запишеш детето по горните причини и като си платиш всички други масрафи по немските цени, ще ти се иска да си тук докторче с 2-3 хил. лева заплата и изкарващо още някой лев в частния прием. Та тъй, не чети статиите в ДВ, а питай патило.

    Коментиран от #22

  • 22 Западните Балкани

    12 4 Отговор

    До коментар #21 от "321":

    Но хората заминават. Дали се минават като заминават? Едва ли. Така че този разказ, дето си го написал, е хубав, но нищо не значи. Дори със заплатата от 3000 лева в Германия се живее по-добре, отколкото тук със същите пари. В Германия храната е по-евтина, всичко те покрепя да живееш спокойно. При нас всичко е мъка. Калинки са налазили всички области на живота и само пречат от Борисов до последната касиерка.
  • 23 Каракуд

    14 2 Отговор
    Да не са луди да започнат работа в Северозапада или в Казанлъшко за смешни пари и в постоянен страх да не ги млатят развилнелите се цигани
  • 24 Студент

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "ВМИ":

    Годишната държавна такса за обучение по медицина е 900лв. Кое е безплатно? Стига с простотии!
  • 25 месара

    6 1 Отговор
    само видях че дойче веле е публикувало статията, и няма смисъл да я чета!
  • 26 NikNay

    1 1 Отговор
    Кой ръб ги пише тия статии като за имбецили? Медицинската терминология е на
    Латински и универсална за цял свят освен ако не става дума за шаманство или вуду!
  • 27 някой

    13 3 Отговор
    Мен ме порази това:" Лора е софиянка и не може да си представи, че след дипломирането си ще работи в провинцията". Това напомпено с въздух его е една от причините да сме на това дередже в държавицата ни! Мноого велика е тая Лора! И другите подобни на нея. Софиянка била...леле мале! Ми тя е направо аристократка! Ние в гадната провинция дори не трябва и да живеем! Ми защото ползваме ресурсите (въздух, вода, храна, магистрали и т.н.) на софиянци!

    Коментиран от #30

  • 28 Един ....

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гжа Нинова":

    Дано санитарите останат , че кой ще ти носи храна в изолатора .
  • 29 ако се чувстваха подготвени

    1 2 Отговор
    и конкурентно способни ,нямаше да заминават за Германия,където данъците+осигуровките надхвърлят 37%!Щяха да се пробват в САЩ,към където се стремят и самите германски лекари/поради което има място за българските/.Обаче,девалвацията на мед.образование у нас за 30г е страшна!Най вече като качество.Тук ви го спестяват,но новозавършилите излизат слепонями-без елементарни умения,а в много случаи и знания!Това преди 30 години бе невъзможно.

    Коментиран от #32

  • 30 абе пич

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "някой":

    този цитат не е обида!Ти вече живееш в тотално комерсиализирана среда!Нека провинцията предложи такива условия,че един софиянец да отиде там!Да,ама не- самите провинциалисти бегат в София.Защо според теб софиянец да ходи в провинцията?

    Коментиран от #42

  • 31 а милиционер

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Грую":

    уж банкер/лихвар/, или пък държавен служител?
  • 32 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #29 от "ако се чувстваха подготвени":

    Всички интелигентни хора предпочитат Европа. Факт. В хамерика е най лесно. В Канада е много по добре,но много по трудно. Това е.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Таня

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "321":

    Абсолютно си прав! Напълно подкрепям това мнение, като човек, който е живял много години в чужбина! Който има мозък и е кадърен и немързелив може да бъде много полезен и в родината си и да бъде на мястото си.

    Коментиран от #35

  • 35 НАТО ВЕЦ

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Таня":

    Така е, но докато кадърният разбута калинките и живота му е минал. На човек всичко му е необходимо в определено време. После, каквото и да получиш или постигнеш е като в онзи виц за "дашните дами". Хората не бягат заради високото заплащане или по-малко работа, българинът е свикнал да "опъва каиша". Бонусът на онези държави, поне до не отдавна беше предвидимостта. Сега обаче и това не е както беше. А възрастният емигрант, винаги е емигрант.
  • 36 Доктора

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Как ще изчислят каква е загубата от изтичането на мозъци това е много сложно нещо за нашата администрация. Ако имашше държавници отдавна да са сметнали ползите и вредите от това. И да вземат съответните мерки да не се допуска такова нещо. Най-елементарното нещо е да се направи държавна безплатна поръчка за студенти медицина, съответно обвързани с 10 г. договор, а тези които не желаят договор да бъдат с по-висока такса и да компенсират загубите на първите. Същото може да стане и със сестрите и т.н. Но те предпочитат да пилеят парите на хората и в крайна сметка да създават само проблеми. След като има проблем и тези от които зависи това не са направили нищо по въпроса трябва да се махат по най бързия начин............

    Коментиран от #37

  • 37 НАТО ВЕЦ

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Доктора":

    Май не те е "хващало" "разпределение"?! За всичко има прост и сигурно функциониращ начин: Достойно заплащане и фиксирана нормативна база. Ако има и нормална социална политика, какво повече му трябва на човек?
  • 38 sdds

    0 0 Отговор
    А моГАТ ЛИ НОВИТЕ ДОКТОРЧЕТА ДА ПРАВЯТ ВЕНОЗНИ ИНЖЕКЦИИ?

    Коментиран от #40

  • 39 Stoja

    0 0 Отговор
    Idi gde ti volja,široka ti polja!
  • 40 докторче

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "sdds":

    Подобно обръщение говори красноречиво за отношението на обществото към лекарите. Това пренебрежение към хората, с тежка и отговорна професия, в чиито ръце поверявате живота си говори за не особено висок умствен капацитет. Когато не оценяваш адекватно, вероятно най-комплицираното образование и последващия високо специализиран труд, опазващ здравето и живота ти, нямаш право на претенции към упражняващите го. А уменията се изграждат в процеса на работа и според необходимостите. Има лекари, със "100 години" стаж, които и подкожна инжекция не са слагали, а има млади лекари, които могат да ти "боднат" и каквото не ти е идвало на ум че се боде.
  • 41 Гражданин

    1 0 Отговор
    За съжаление вече се мина доста от както съм в държавата за 27 години. Мога да ви кажа че няма стабилно състояние на последователно развитие всеки сменя прецаква и преобразува както си иска. Но на фона на цялата картина всеки ден гражданина е ощетен преуморен и със дългове към 3-ти лица. Истината е, че тук няма да има градивна политика и винаги ще се подкопава всичко докато не заприличаме на дупка. Така, че и аз мисля да намеря спасение в чужбина.
  • 42 Уффф

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "абе пич":

    Некадърните доктори от София ги гонят в провинцията.