29 Март, 2019 14:35 6 199 46

Цветанов бил жертва на манипулация с реални и офертни цени на „Артекс”

  • цветан цветанов-
  • артекс-
  • апартамент

Всички апартаменти в новия му блок са изповядани на под 1000 евро на квадрат

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Продажбите на всички апартаменти в сграда „Летера” на „Артекс”, където е новият дом на Цветан Цветанов, са декларирани върху материален интерес между 600 и 1000 евро на квадратен метър, като в тази цена влизат и гаражи, паркоместа, идеални части от дворното място, показа разследване на „Труд”.

Фирмата „Артекс” е продала всички апартаменти в сграда „Летера”, където е новият дом на Цветан Цветанов и жена му Десислава, на цени около 1000 евро за квадратен метър.

„Как квадратният метър в луксозната сграда излиза на семейство Цветанови едва 627 евро, при положение, че цените там започват от 2600 евро на кв. м”, попита „Свободна Европа” на 19 март. Според изчисленията на медията, която предизвика скандала, новият имот на Цветанов е с цена 1227 лева на кв. м.

С това твърдение „Свободна Европа” вкарва манипулацията, съобщавайки офертни цени на „Артекс”, на които няма изповядана сделка в сграда „Летера”. Освен това реално Цветан Цветанов дава два апартамента в същия район с обща площ 192.76 кв. м срещу новото жилище от 239.9 кв. м на ул. „Латинка”.

Важното в сделката, е че се заменят имоти на данъчна оценка, което важи и за двете страни. За разликата от 47.14 кв. м повече той доплаща 51 130 евро, което прави по 1084 евро на квадрат – тоест най-много от всички собственици в сградата „Летера” (виж таблицата). Проверката на „Труд” в имотния регистър показа, че на около и под 1000 евро за кв. м са изповядани продажбите на всички останали девет апартамента в блока. И те нямат нищо общо с цените, обявявани на пазара от строителната фирма.

Консултациите на „Труд” с юристи и брокери изясниха, че няма никакво нарушение в сделката на Цветан Цветанов, тъй като сделките по замяна се правят по данъчните оценки на имотите и държавата не е ощетена.

„Аз много бих искал да видя нотариалните актове на всички съседи в тази сграда. Защото, като говорят 2-5 хиляди евро квадратния метър – едно е да обявиш цена такава, друго е да купиш на такава цена”, каза премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в централата на партията. Разследването на „Труд” показа, че неговите съмнения са основателни – в сградата няма имот продаден на цена от 2600 евро на кв. м.

Всички продажби в сграда „Летера” са извършени през фирмата „Латинка София” ЕООД на Весела Мирянова. Замяната с Цветанов е извършена от „Артекс инженеринг 2000-5” ЕООД – дружество, на което Весела и Пламен Мирянови са прехвърлили имота. Фирмата продава старите апартаменти на Цветанов на бившия IT-специалист на ГЕРБ Симеон Велков и съпругата му Ева и няма други имотни сделки.

Проектът за блока първоначално е предвиждал 21 апартамента, но в крайна сметка разпределението е направено само на 10 просторни жилища – едно, заемащо първия етаж, по две от втория до петия етаж и едно на шестия.

В сградата на столичната улица „Латинка” 8 собствениците на апартаменти с прилежащи гаражи или паркоместа се броят на пръсти.

Най-големият купувач на апартаменти в блока е българска фирма, която се занимава с продажба на гуми за автомобили. Тя има четири жилища с номера 6,7,8 и 9, купени чрез две сделки. Чрез първата придобива ап. 6 и 7, а с втората – 8 и 9.

При сделка номер 1 дружеството купува ап. 6 от 133.3 квадрата и ап. 7 с площ 231.5 кв. м, плюс два гаража. Общата сума по първото споразумение по документите от Агенцията по вписванията е €385 005.9.

Обект на сделка номер 2 са ап. 8 и 9, които по обща площ са абсолютно еднакви с предишните два. В случая разликата е в гаражите – не са два, а един, но с площ от 56 квадрата. Тук общата сума е €385 005.62.

Освен Цветанови в блока има още две семейства – вече бившата зам.-министърка на младежта и спорта Ваня Колева и съпругът й Николай са собственици на ап. 3, към който има и гараж от 24.5 квадратни метра. Цената е €167 248.31 или €722.13 на квадрат.

Третото семейство, което не е популярно като Цветанови и Колеви, и затова спестяваме името му, е купило ап. 2, с площ от 133.3 квадрата и гараж от 20.1 кв.м. Цена – €112 501.72 или €843.97 за квадрат.

Апартамент номер едно, който заема целия първи етаж с площ от 324.3 кв. м, е придобит от една жена. Тя е купила заедно с него и две паркоместа от по 14.6 квадрата. За всичко е дала €213 494 или по €658.2 на кв. м.

На апартамент 4 (133 кв. м) собственик е мъж, който си е купил и гараж от 20 квадрата – общо е платил €113 197.66 или €851.1

Подобно е положението с ап. 5 – също собственост на мъж. Жилището е от 222.4 кв. м и към него двоен гараж от 49.5 кв. м. Цената е €225 803.46 или €1012.37.

Документи и позицията на в. „Труд“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трънчев

    65 4 Отговор
    Абсолютно вярно. На документи всичко е точно. Като всички останали далавери от последните 20-30 години. По закон,няма вина. Защото законите са направени за далавери.
  • 2 Иван

    50 5 Отговор
    Ама разбира се бе ! Никой не се е съмнявал в честния като сълза и прозорливо умен Цв.Цв !!! Връщайте го на старите постове, а за компенсация двореца Враня ! (ако падишаха го отпусне, ама предвид голямата лакомия надали)
  • 3 и един мармот....

    41 4 Отговор
    Да ве да, повЕрвахме на "Труд" хахаха ! Ако продължавате да мятате камъни в кацата с лай*на още по-зле, ще става ! Няма такива "цени" особенно за луксозен тип имоти, така че логичния въпрос е "данъци,такси, ощетяване" и т.н. ? Плюс !
  • 4 Клюкар

    36 1 Отговор
    Св. Св. мъченик Цвъки Вършечки.
  • 5 Pain in your brain

    38 2 Отговор
    Всички лъжат за да спестят държавни такси. Това е обществена тайна която се знае от държавата. Вестник ТРУД да си е**ват п**ките ма*ни, и да не се правят на умрели лисици.
  • 6 Ото

    35 4 Отговор
    Айде, започна кампанията на свинските медии. Ма много ясно, че е законно. Защо тези журналисти не се поинтересуват къде е разликата от пазарната цена и обявената(изповядана) от нотариус? А? Къде е разликата, къде е НАП толкова години, та не успя да осветли продажбата на имоти? Кой си пълни черните касички и никой не го закача?
  • 7 Тъпчо Балкански

    26 2 Отговор
    И аз купувам на такава цена такъв апартамент
  • 8 щесеосераотсмяхбатеее

    39 2 Отговор
    Ние сега трябва да се покаем, да сведем глави и да се извиним на Цв. Цв. Той е жертва! Ние сме палачи!
  • 9 12345

    36 2 Отговор
    Абе, ще се намери ли данъчен с топки да провери при декларираните доходи на Цв.Цв. и жена му как му стигат парите за 6-7 апартамента, деца в скъпи частни училища носещи всеки ден на училище различни дрешки от известни марки, снимчици от разни семейни пътувания насам-натам у фейсбук/инстаграм.
  • 10 АрДалаверекс

    18 0 Отговор
    Ми да, то там всички са от един дол дренки в този блок.
  • 11 Ицо

    20 1 Отговор
    Ако краде от нас бедните-бял ден да не види в тези апартаменти. Ако ние бъркаме да ги ползва със здраве.
  • 12 Batushka

    27 0 Отговор
    Кой чете Труд?КОЙ?
  • 13 Ларура Кьовеши

    29 1 Отговор
    Цялата сграда е дар за герберасите. Що никой не пита с какви пари заборчилия до гуша от преди това IT специалист купи още същия ден апартаментите на бившия си шеф?
  • 14 Ицо

    32 2 Отговор
    Редно ли е според Вас след като последните десет години сте работили само като политик, да си позволявате покупката на седем апартамента, след като има много българи, които губят жилищата си заради политиката на геноцид върху българския народ, която е емблема на партията Ви?
  • 15 321

    23 2 Отговор
    Тоест, от статията разбрахме, че средната цена на продадените жилища е 1000 евро на кв. метър по документи, сградата има 6 етажа средно по 330 кв. м. или около 2000 кв. м. Продали са ги общо за 2 млн. евро по документи. Реалната цена на имотите в Изток, в такава сграда са между 2000 и 3000 евро. Но, да приемем, че понеже са голяма квадратура са им ги продали за 2000 евро кв.м. Тоест на разликата 2 млн. евро не им е платено ДДС. Което е 400 000 евро. Като сложим и други данъци - държавата е ощетена от фирмата с минимум 1 000 000 лева. Решението е просто. Държавата като няма капацитета да докаже данъчната измама, нека да отчужди сградата - да обезщети собствениците по стойностите от нотариалните актове.

    Коментиран от #19, #26, #29

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Иван

    19 0 Отговор
    Цецо, манипулирай ме и мен. Ще ти платя по 700 евро/м2.
  • 18 К.К.

    13 1 Отговор
    Една ревизия на Артекс и свързаните дружества изпрали ли са укритите приходи или направо са ги вложили без прикритие.
  • 19 ЦЦЦЦЦЦ

    21 1 Отговор

    До коментар #15 от "321":

    Много точен коментар!! 1 милион лева неплатено ДДС, спестено на купувачите и на Артекс. Излиза, че Артекс строи и продава на себестойност, че и отдолу. Някой вярва ли? Държавата, НАП могат да се преборят в случая - купувачите са платили тези 2 милиона евро КЕШ. Те няма как да оправдаят парите ако платят по банков път и изповядат на истинска цена. Артекс държи тези пари (и КЕШа от другите си обекти) някъде в сейф. Гешев знае как се проверява и изземва от сейфове. Действай.

    Коментиран от #28

  • 20 Опитъ

    19 0 Отговор
    Ясно като бял ден, след като се омазаха напълно, следващ ход е да ни изкарат идиоти. Както е казано: "на маймуни ни направихте", но за идиоти не стаеаме.и
  • 21 Ало, АФторката,

    22 1 Отговор
    поне малко не ти ли е неудобно?
  • 22 Извод

    1 12 Отговор
    Некадърното само ще лае,кадърното ще си живее живота. Всичко в този живот се постига с ум в главата.

    Коментиран от #23

  • 23 Трънчев

    11 0 Отговор

    До коментар #22 от "Извод":

    Има разлика между умен, нагъл и тарикат.
  • 24 Нане и Вуте

    3 12 Отговор
    "И сам да съм у трамвайо, пак че се бутам"; " Не е важно аз да съм добре - важно е Вуте да е зле";"Искам да ми умре кравата, та да видим тогава откаде Вуте че купува млеко". Какъв е народа, такава е и държавата.

    Коментиран от #31

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Бивш пожарникар

    3 20 Отговор

    До коментар #15 от "321":

    Много големи специалисти се изказаха последните дни- то набедени и наведени журналисти от всякакви уж несвободни медии включително и от уж чужди. То не бяха пришкави може и адвокатки от ,,антикорупционни фронтове,, и прочие. А какво излезе, просто трябваше да с погледне какви са другите собственици и на какви цени са изповядани сделките пред НОТАРИУС (не пред Корнела). Ама и това няма да ви хареса защото реалните цени са под некакви измислени от някой т.н. пазарни цени. А сега да чуем моралистите на Корнелия Приватизаторката, Киро с куфарчетата, Еленка с офшорката и имотите за милиони и другите знайни и незнайни другарки и другари. А може и Резидентна нещо да каже, ако му разрешат разбира се.

    Коментиран от #27

  • 27 321

    10 3 Отговор

    До коментар #26 от "Бивш пожарникар":

    Не е много ясно какво искаш да кажеш, ама ако мислиш или твърдиш, че пазарната цена или реалната е 1000 евро за кв. м. в Изток си:
    - голям оптимист,
    - провинциалист,
    - шовинист.
    А може би и трите.
  • 28 321

    13 1 Отговор

    До коментар #19 от "ЦЦЦЦЦЦ":

    Както каза шефката на Артекс - всеки има право да си продава на каквато цена реши. Включително на загуба. Но, в този случай, за разликата между пазарната цена - има оценители за нея - и тази на загуба се плаща ДДС и данък печалба. Да си ги платят и може да ги подарява апартаментите. А също на това да продаваш под пазарни цени му се вика дъмпинг и си има комисия.
  • 29 Зайко Байко многознайко

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "321":

    Точно в десетката! Поздравления!
  • 30 Зайко Байко многознайко

    8 3 Отговор
    Кражби безмилостни на всички нива, доведоха до просешка тояга, любимата страна. Пенсионери гладни мъждукат в агония през ноща и не знаят, дали ще срещнат сутринта. Болни умират навред, пари за операции няма, потънали незнайно къде без отчет. Откраднаха живеца на нашата страна скопците в Парламента и на меките бюра! Нямам нищо против Цецо КрадецО да има дом, но да направи така, че ние да не живеем в този облом! На Тиквоций Едно остров пожелавам не само един , но да мисли ( ако има с какво) ний живота тежък, как да продължим!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ТОЧКАТА

    11 0 Отговор
    Аааа,я как действала ,,енергийната защита,,!!!!Тва си и очаквахме...Остава ни утешението на стихотворението.....Депутат, софра,запой - Преход,пасмина ,застои/ Болни, доктори, рушвет - Кмет,корупция,разцвет/ ..../Фирми,призраци,офшорки-евросметки,уговорки/ Избори,елит,управа-шок ,пародия,държава/ Изход,бягство ,терминал-народ,история,финал.....
  • 33 Помияри

    9 0 Отговор
    Изпълзяха гъ.олизци вестникари, адвокати и брокери които се опитват да ни убеждават че апартаментите са продадени на 700-800 евро/ кв.м. Такива цени в тази част на София НЯМА, това и малките деца го знаят. НАП да направи ревизия и да установи че разликата се е плащала в кеш под масата, а службите да намерят къде го крият кеша. Тъй като обаче матр’яла е тъп не ами вдлъбнат, и този скандал бързо ще се забрави, а добитъка ще продължи да мърмори в кварталното кафене или на чаша ракия с комшията и да не гласува на изборите. Цецо Гуменката ще продължи да обикаля “структурите” и да плаши държавните служители - паразити. че падне ли ГЕРБ и те са в киреча, и току виж си останали на власт, междувтеменно Цацаранчо не открива престъпление и Кауна ще се върне триумфално в новия парламент. Проф. Иво Христов греши, много повече от 80% сме.
  • 34 Вили

    9 0 Отговор
    Наглеците заблуждават невежите, луксозните апартаменти на квадратен метър стрували едва ли не по евтино от Люлин.
  • 35 Бай Шиле

    7 1 Отговор
    "фирма за продажба на гуми" Тази фирма няма нищо общо с прокарания закон за зимните гуми,който на практика смени и милиметрите на летните.Те депутатите го гласуваха за доброто на хората.Даже им знам имената на тези хора.
  • 36 Бай Шиле

    7 2 Отговор
    "зам.председателя на ГЕРБ не е ощетил никого" Не е вярно.Ощети половината квартал.Направиха улицата еднопосочна в месеца,в който Цветанов купи имота.Обикновеният гражаданин не може да провери това,но журналист може.
  • 37 Мнение

    6 2 Отговор
    Когато има спор свързан с имоти той обикновенно стига до съда.
    Защо прокуратурата като защитник на държавния интерес не образува едно дело и да видим кой крив, кой прав, ами оставяме на политиците и журналистите да определят това. Ако се открие нередност сделките се обявяват за нищожни, имота се връща на първоначалния собственик. А купувачите завеждат дела за парите си. Ако ги спечелят им изплащат по цени записани в нот. актове. Тези които са нарушили законите си понасят съответната законова отговорност . Ето така работи демокрацията в нормалните държави и това искат да видят хората.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Психо Доктор

    5 0 Отговор
    Ох горките, колко са наивни, сигурно от високите етажи не са в час с пазара. А и от Артекс са будали. Това може да е законно, но е незаконен подписа под документ с невярно съдържание и в случая провинилите се трябва да платят двойно надовнесения данък. Цецо няма да го заболи, но на Артекс ако им проверят всички сделки са приключили и към Баневи и Арабаджиева ще се присъединят и Мариянови.
  • 40 незнайко

    0 3 Отговор
    ЗАЩО ТОЛКОВА СЕ ГОВОРИ ЗА ЦЕНАТА НА КВ/М ? Това, че фирми надуват цената до небесата, защо не се разисква ? Намирисва като продажбата на гориво от МАРЕШКИ и останалите монополисти !!! Ако тази фирма „Артекс” продаваше по 2000 евро квадрата, КОГА ЩЕШЕ ДА СИ ВЪРНЕ ВЛОЖЕНИТЕ ПАРИ В СТРОИТЕЛСТВОТО ??? Може би някой ден ама друг път !!! САМО ТАКА, БРАВО НА ТАЗИ ФИРМА И ДАНО И СЛЕДВАЩИТЕ И ПОСТРОЙКИ, ДА СА НА ЦЕНИ ДО 1000 ЕВРО КВАДРАТА !!!
  • 41 Националист

    8 0 Отговор
    Вие нас на балами ли ще ни правите? Плащат да защитят корумпирания Цецко. А за промяната на закона гласуван в полза на Артекс, ами това, че Цецко заменя два апартамента, които веднага били продадени на неговия ИТ специалист? Това вони отвсякъде на продажба на интересите на Държава за лично облагодетелстване на Цецко и другите като него.
  • 42 ТИКВАТА

    1 0 Отговор
    FU, FU, FU ЦВЪКИ. БОК ЛУ К.
  • 43 Ххх

    0 0 Отговор
    Кой ми са в гащите!!!!....
  • 44 Джо

    1 0 Отговор
    Цацараца виж дали няма връзка между КТБ и Артекс!
  • 45 факт

    0 0 Отговор
    без пари да го беше взел нямаше да се чудим
  • 46 Купувач

    0 0 Отговор
    Кой точно апартамент в тази сграда се продава за 1200 евро/м2 ? Веднага го купувам!