Last news in Fakti

28 Март, 2019 10:53 3 433 34

Клан-клан-недоклан

  • цветан цветанов-
  • оставка-
  • парламент

И Борисов, и Цветанов, постигнаха по една пирова победа

Клан-клан-недоклан - 1
Снимка: БГНЕС

В Световния ден на театъра, 27 март, първият и вторият в ГЕРБ изиграха посредствено ролите си в най-слабата постановка на „Много шум за нищо“ в българската политика. Цветан Цветанов напусна парламента, но остана заместник на Бойко Борисов в партията. Запази поста си и на председател на предизборния щаб на ГЕРБ. Бойко Борисов съхрани предизборно партията, но сериозно накърни личния си авторитет, като не посмя, или по-точно – не можа да отстрани заместника си (макар че му се искаше повече от всеки друг път). И Борисов, и Цветанов, постигнаха по една пирова победа. Студената война между тях не прерасна в гореща. Засега. Това коментира в блога си Калин Манолов.

Едва ли обаче студеният им мир ще трае дълго. Едни избори – в случая за Европейски парламент, са достатъчно важни за всяка партия, за да тушират напреженията между нейните лидери, докато се проведат. След това обаче отложената битка се провежда още по-ожесточено. И е на живот и смърт.

Досега ГЕРБ се опазваше от вътрешни разцепления, типични, да не кажа хронични за останалите партии, защото Борисов отстраняваше, когото иска и когато трябва. В същото време си гарантираше, че провинилият се активист няма да му „разбутва къщичката“. Очевидно вече няма тази вътрешнопартийна власт. Дали поради лична умора, политическо изхабяване, променена международна конюнктура – няма значение. Борисов не е това, което беше.

И Цветанов не е. Макар и арогантно защитаващ своята невинност, той все пак напусна парламента. Загуби по-малко, отколкото ако беше принуден да се оттегли от партийния си пост, но загуби много. Особено като утре се види, че парламентът събира кворум и без той да обикаля стаите на парламентарните групи, за да спазари гласовете им. Както впрочем стана и днес.

Но дори Цветанов и Борисов да си оближат раните, ГЕРБ няма да може. Покрай „Апартаментгейт“ стана кристално ясно, че в партията вече има непреодолими вътрешни напрежения. Няма начин те да „не избият“ нанякъде - най-често в изборните резултати. Може би не на първите възможни избори, но на вторите – със сигурност. А през тази година в България ще се проведат два редовни избора. Все по-вероятен става и трети. Но с него или без него, през октомври ГЕРБ неудържимо ще тръгне надолу, докато не се маргинализира и обезличи. Така стана със СДС, после с НДСВ, така става вече и с ГЕРБ. Агонията може да трае с години, но започне ли, не може да бъде спряна.

А защо агонията няма да започне още през май? Защото атаката срещу Цветанов, която той самият определи като „добре планирано мероприятие във връзка с предстоящите евроизбори и във връзка с много решения и коментари, които съм правил през всичките тези години“, временно ще сплоти ГЕРБ. Особено когато от това колко евродепутати ще заминат в Брюксел зависи главата на шефа на предизборния щаб. И особено ако герберите си дадат сметка, че зад въпросното мероприятие стои не Вашингтон, а Москва.

Изглежда обратното, но Цветанов никога не е имал толкова общо с американците, колкото с руснаците - вижте биографията му, особено шофьорлъка в ДС преди 10 ноември. Същото и с още по-голяма сила важи за Борисов. След 10 ноември той предпочете да напусне МВР, вместо БКП, а когато през 2006 създаваше ГЕРБ, се самоопредели като десен, тъй като „в БСП има прекалено много генерали”. Новата партия „всмука” симпатизанти както на СДС и НДСВ, така и на БСП, "Атака" и негласуващи. Да не припомням бизнес-съдружията на Борисов с босове на подземния свят. Това, че Щатите закичиха и двамата с по една -две дузини значки, не значи нищо. Щяха да го направят с всеки друг на техните позиции по една проста причина – те са легитимно избрани да управляват България. От нас. За трети път.

„Американците“ нямат много общо и с разкритията на „Свободна Европа“, освен че сайтът е финансиран от американския Конгрес. Какъв интерес биха имали да атакуват „най-проамериканския български политик“ два месеца преди изборите за Европейски парламент? Никакъв. Какъв интерес биха имали руснаците? Огромен. Правете си изводите сами.

Накрая – най-важното. Ако ГЕРБ си отива, кой идва? Или кой се връща?

Не знам колко автентична енергия за промяна е останала в обществото, и достатъчна ли ще е тя за структурирането на жизнеспособни алтернативи и вляво, и вдясно. Нуждата и от двете е въпиюща, но аз ще кажа за дясното. За лявото има кой да се грижи.

Има достатъчно десни обединяващи принципи и вдъхновяващи идеи. Следователно има и база за дясно единство - или по-точно единодействие. Сегашните десни политици и огромна част от техните поддръжници възприемат единността като една-единствена партия – или в най-добрия случай като една-единствена коалиция. Това е ясен признак за колективистично мислене, тоест, за лявост. Ако единната и монолитна левица, обединена в БСП, и огледалният ѝ образ в ГЕРБ, са успешните модели, защо да им търсим алтернативи? Който иска, да гласува за оригиналите, който не иска – да не гласува изобщо!

Това е мокрият сън и на двете големи партии в България и основна цел на политическото им инженерство. Добрата новина е, че то вече не работи. Лошата – че още няма алтернатива. А няма, защото разривът между политиката и реалния живот е толкова голяма, че хората не правят връзка между тях. Поради това все още не „привиждат” „нормални”, талантливи и достойни хора в ролята на политици.

Но пък и вече не приемат безкритично посредствените и недостойните. Коментарите в профилите на Борисов и Цветанов от „Апартаментгейт“ насам са ярко доказателство за това. Полуоставката на Цветанов – тоже.

За да завърша с оптимизъм, ще перифразирам любимия и на двамата Тодор Живков: „Е, айде, тая година полуоставка, догодина-цяла оставка!“

И в Псалом 91 пише така.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Здрасти

    54 3 Отговор
    СМЪРТ ЗА ГЕРБ

    Коментиран от #3, #8

  • 2 А не така

    49 2 Отговор
    Тази седмица полуоставка, другата цяла оставка!
  • 3 привет

    53 1 Отговор

    До коментар #1 от "Здрасти":

    Не ги осъждай на смърт, нека са живи да се мъчат и да си плащат за щетите, които нанесоха на този народ и държава! Съд, затвор и конфискация на краденото!

    Коментиран от #7

  • 4 Бай

    48 3 Отговор
    На групировката гроб и идва КРАЯ !!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #14

  • 5 Сера Стата

    50 3 Отговор
    Долни и алчни Герберасти, Съд за вас, окрадохте сума ти бизнеси , не се наядохте.ОСТАВКА стига ни плашете с Комунягите, ОСТАВКА!

    Коментиран от #11

  • 6 ???

    2 45 Отговор
    Кой ще ни управлява след ГЕРБ??? Помислете.....

    Коментиран от #10, #23

  • 7 Здрасти

    35 3 Отговор

    До коментар #3 от "привет":

    КАКТО КАДАФИ НАРОДА МУ ГО УБИ ТАКА И ТЕЗИ ТРЯБВА

    Коментиран от #9, #22

  • 8 Ай нидей ся

    6 34 Отговор

    До коментар #1 от "Здрасти":

    БЕСЕПЕРАСТИТЕ МНОГО МНОГО НЕ СЕ НАПЪВАЙТЕ ЗАЩОТО,ВИ ЗНАЕМ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ НАПЪН, НА ИЗБОРИТЕ ЕДНА ГОЛЯМА БЕСЕПЕРАСТКА ПРЪДНЯ,ПОСЛЕ ХАПВАТЕ НАРОДНИТЕ ШУТОВЕ, И НАКРАЯ ТИШИНА МИШУВАТЕ ВСИЧКИ.!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Онзи

    35 5 Отговор

    До коментар #6 от "???":

    Който и да е ще е по добре. Тия нагли КРАДЦИ САСИПАХА ДЪРЖАВАТА И НАРОДА !!!

    Коментиран от #13

  • 11 Ака Стата

    2 24 Отговор

    До коментар #5 от "Сера Стата":

    СПОКО БЕСЕПЕРАСТ,ЩЕ ДИГНЕШ КРЪВНО.!

    Коментиран от #20

  • 12 кой

    20 2 Отговор
    Не щем. никой да ни управлява .Аман от боклуци вече !!!✊✌
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Опа

    17 3 Отговор
    Събираме по 0,50ст. наемемаме едно вярващо камикадзе и се отърваме от тиквуний и компания! Следващите да му мислят!

    Коментиран от #19

  • 17 Онзи

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Онзи":

    Пасивен съм,обичам големи немити като мама.!
  • 18 бау

    5 6 Отговор

    До коментар #14 от "Бай":

    Да ги лапаш бесепарските пишки.

    Коментиран от #21

  • 19 Опа

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "Опа":

    На тиквуний му е по голям от на потника,знам от личен опит
  • 20 Сера Стата

    20 2 Отговор

    До коментар #11 от "Ака Стата":

    По добре Бесепар, отколкото бивш Комунист , като твойте хора Тиквун и Цвинокио:)))

    Коментиран от #24

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 различно е

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "Здрасти":

    При Кадафи народът беше използван от американците и направиха голяма грешка, сега Либия си скубе косите за времето на Кадафи, но е късно! При нас, Борисов обаче заслужава точно това да му се случи!
  • 23 112

    21 1 Отговор

    До коментар #6 от "???":

    Всеки друг ще ни управлява по-добре, защото 10 години Борисов ни управлява само надолу!
  • 24 хи хи

    11 6 Отговор

    До коментар #20 от "Сера Стата":

    ТЕ ТОЗ ТИКВУН И ТОЗ ЦВИНОКИО МАЙКАТА ВИ БЕСЕПЕРАСТКА РАЗПЛАКА,НА ВСИЧКИ ИЗБОРИ ВЗЕМАТЕ НАРОДНИТЕ ШУТОВЕ В ОЯДЕНИТЕ ГЛАВИ.!!!
  • 25 Патриот

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "бау":

    Екстра тъкмо да ти го намаа у ауспуха та да останеш доволен.

    Коментиран от #26

  • 26 Патриот

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Патриот":

    Патриот съм,интересуват ме само патриотични пишки.!
  • 27 Искам Цветанов забит на кол

    12 1 Отговор
    Ще карам Цветанов да лази на 4 крака като бебе следейки натуралният си акт от новия си апартамент от Артекс. Но той не е глупав. Той ще го скрий на най сигурно място. Да се пенсионира. Аз съм сигурен че има много по умни от Цветанов които могат да му вземат мястото. Тоз цвъки не ни трябва.
  • 28 goni

    14 0 Отговор
    Статията много ме кефи!:) Особено това че Свободна Европа няма нищо общо със САЩ, освен това че от там им плащат!!!:) Също като DW! И те нямат нищо общо с Германия, освен това че оттам им плащат!:) И аз, нямам нищо общо с работодателя си! Само дето ми плаща!:) Разбира се че ще ми плаща до тогава докато изпълнявам това , което ми нарежда!:)
  • 29 633

    9 0 Отговор
    С тая пътека ,че северите са виновни вече няма смисъл да я пробутвате,не дава нужната сила на внушение и резултат на балканския полуостров.Алчността е е роднина на всеки човек ,туй е природно качество,всеки ще вземе колкото може ако има инструментите да го направи!Още един писар ,който не си разбира това,което излага като мисъл!Да си ходят всичките !
  • 30 мислещ

    8 2 Отговор
    ЦВЕТАНОВ е за затвора, пък тръгнал да разтяга локуми на колко години бил...
    Не съм гласувал нито за ГРОБ нито за СДС и с пълно право твърдя,че не съм сбъркал-напротив.
    Веднага да връща апартамента и да влиза в затвора мръсника гаден!
    Ами няма кой да поведе народа -тогава ще видят и костовисти и куневисти и герберасти и патриотари от къде изгрява слънцето...
  • 31 Морунов

    5 1 Отговор
    Ако парите му са от кражби, за свещи да ги даде, до последната открадната стотинка!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 искам Ренета Инджова или Христо Иванов

    2 1 Отговор
    Те поне са софиянци и имат акъл.Няма да направят простотия като на Графа и моята любима улица.Искам софиянец и то от стар род за кмет!Искам софийска фамилия не картофки, от Пазарджик или с две думи за политическата каста:девм
  • 34 Прооверка

    0 0 Отговор
    Кой ще направи на топлофикациия кой ще провери централите как се краде там??
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове