9 Април, 2019 15:58 3 575 28

България: Една отблъскващо неприлична история

  • корупция-
  • министерски съвет-
  • правителство-
  • министри

Тази история заслужава да бъде разказана с доста силни и дори неприлични думи - толкова отблъскващо неприлична е тя. Някога министрите ги избираха на „едно кръстовище“, днес положението е още по-лошо

България: Една отблъскващо неприлична история - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Ясен Бояджиев за „Дойче веле“

Някои определиха избора на нов министър на правосъдието като „провокация“. Към „общественото мнение“ и „юридическата общност“. И като тест за това „докъде може да стигне търпението на българските граждани“. Не съм сигурен доколко тук въобще може да се говори за някаква „общност“. Или за критична маса от „граждани“, в тесния смисъл на думата, чието (не)търпение да има някакво значение. Не съм сигурен и дали на преобладаващото „обществено мнение“ такива назначения изобщо му правят впечатление. То по-скоро отдавна е свикнало с тях.

Защото става дума не за някакъв случаен инцидент, а за отдавнашна и трайна низходяща тенденция. За нея си струва да се говори, въпреки че вече е казано много. Защото става дума за това в какви ръце е управлението на държавата. А и конкретният случай е емблематичен, своеобразна кулминация в тази тенденция - без, разбира се, да се надяваме, че тя е стигнала дъното.

Изпитание за собственото ни достойнство

Тази история заслужава да бъде разказана с доста силни и дори неприлични думи – толкова отблъскващо неприлична е самата тя. Но да не падаме на нейното ниво и да се опитаме да запазим приличие. Както и да щадим „достойнството“ на хората. Макар че да ни гледат невинно от телевизора и да ни лъжат в очите, е сериозно изпитание за собственото ни достойнство.

Накратко можем да опишем тази тенденция така: някога министрите ги избираха на „едно кръстовище“, днес положението е още по-лошо. Ето какво:

Без морални граници

На ключови места в държавата се издигат хора, за които моралът е нещо, което може да бъде разтегляно безкрайно, неограничено и във всички посоки („с оглед на ситуацията и на възприятието“, както каза тези дни новият министър). Те имат убеждения и принципи, които обаче са различни за всеки конкретен случай. Затова с лекота и ентусиазъм сменят каузите и господарите си. Това е някакъв натурален, кристалночист кариеризъм, който вечно вика за тия, дето побеждават (респ. плащат) и който, без да му мигне окото, минава ту в единия, ту в другия отбор.

Например, днес се представяш като младото лице на автентичната десница, утре се оказваш парламентарно „острие“ на левицата. Може и обратното – днес си общински съветник от левицата, утре безрезервно прегръщаш каузата на десницата, понеже такива били „изискванията на хората“. Или: днес наричаш управляващите „шайка“ и им предричаш „разпити в прокуратурата, съдебна скамейка и затвор”, а от утре - вече част от тях - денонощно си на амбразурата като техен „дежурен“ защитник.

Без професионални граници

За лица с подобен интегритет, естествено, няма и професионални граници, които да не могат да бъдат прекрачени. Партийната повеля, както и всякакви други прикрити зад нея частни интереси в една или друга област - от антикорупцията и съдебната система до строителството и екологията - са над принципите на правото, а често пъти и над здравия разум. Това са хора, които са способни да изнамерят политическа аргументация за всичко – дори и за най-абсурдната и незащитима идея. А след това, ако се наложи, със същия ентусиазъм, сякаш нищо не е било, да аргументират и точно обратното.

Новият министър на правосъдието е автор на крилатата фраза "поел съм грижата да бъда предложител на тези идеи". "Такова право, каквото Народното събрание създава, ние не сме учили", отговориха му навремето голяма група адвокати. Но така или иначе им се налага да го учат, защото списъкът на поръчковите подвизи в калното поле на законодателството е безкраен. Днес убедено вадиш общинските съветници от обхвата на антикорупционния закон, а утре - още по-убедено - ги връщаш. Днес премахваш преференциалното гласуване, защото така било логично, а утре изнамираш нова логика, по силата на която да го върнеш. Или: бодро обещаваш да изпълниш всички препоръки в мониторинговия доклад за правосъдието и вътрешния ред, след като преди това системно си се правел, че не забелязваш или си заобикалял тези препоръки.

Някои, запознати по-добре и отвътре, говорят за „виртуозност в лобисткото законодателство“. Да, сигурно е налице известна сръчност. Погледнато отстрани обаче, нещата изглеждат по-скоро така: в тая работа задълбочената професионална компетентност и високият интелектуален потенциал биха били пречка. На нашите „виртуози“ в това отношение не им пречи нищо.

Няма хора?

Защо по високите места в държавната йерархия се издигат (предимно) такива хора? Няма ли други? Има, но те не отговарят на преобладаващото търсене на партийно-политически пазар. А и нещата са докарани дотам, че хората, които уважават себе си, ценят достойнството и свободата си, и нито искат, нито могат да правят всекидневни компромиси с морала и професията си, за нищо не света на биха се хванали с тая работа.

Някои от тях, разбира се, не са се отказали от опитите да променят нещата с личното си участие в политиката - ще ги откриете тук-таме в някои малки партии. Но пък тези партии сякаш са обречени да са вечно далеч от управлението, понеже избирателите не ги забелязват. Причините за това са друга тема.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    32 3 Отговор
    Хубава статия, ама със писане по сайтовете нищо няма да постигнеш Ясенчо.
  • 2 Той баце си каза

    31 0 Отговор
    Кофти мат'рял, от де да вземе друг...
  • 3 Дебил

    29 2 Отговор
    5 милиона дебила чакат някай да им оправи...живота
  • 4 Дойче зеле и

    21 0 Отговор
    морал - взаимно изключващи се понятия.
  • 5 ЗА какво говорим ГОСПОДА ?

    22 3 Отговор
    Самият факт, че Премиер е Уличен Гангстер без Образование а Указанията са му все тъй кръчмарски деликатни и заканваха заплашващи ! ТЪПАН - така се процедира в гангстерски среди а ДЪРЖАВА С НАРОД ТОВА НЕ ЩЕ ТЪРПИ ! На щикове, колове и вили ще го бизнесът, без значение на смразяващият му поглед и Ербаплък ! Куха лейка, РОДОПСКА ГАЙДА, Магаре с пръдна - туй то нашата правителствена Глава ! НО ?! Има ли по-хубаво от него ? Всичко е един дол дренки
    - КРИМИНАЛ !
  • 6 Ние нямаме АЛТЕРНАТИВА

    26 0 Отговор
    Народа каквото и да избери - ще хване от ТРИТЕ , НАЙ - ДЪЛГОТО ! Хурката , без значение как се нарича - БСП, СДС, ДПС, АБВ , Движение 21, ВСИЧКО Е БЕЗДАРИЕ - в тяхните програми лежат планове на борби между тях самите и да удържат в.астта на следващите избори . А НАРОД, РОДИНА, ЧЕСТ, ДОСТОЙНСТВА, ОТГОВОРНОС, МОРАЛ - е губене на време и ресурси ! НАРОДА НЕ Е ПРЕДМЕТ НА ВНИМАНИЕ И ГРИЖА ! А той НАРОДА пък им се надява и ги избира с БЮЛЕТИНА . Кравата е МЪЖКА ГОСПОДА ! На никому не сме НУЖНИ !

    Коментиран от #8

  • 7 Не оспорвам ПРАВОТО ВИ !

    13 3 Отговор
    Да имате свое МНЕНИЕ ! Но аз изказвам онова което считам , че е близко до реалността ! Слънце в България няма да Изгрее скоро, докато се Конфронтираме с РУСИЯ ! Грешка, голяма грешка е това анализирайки какво бяхме за времето си и сега ! Не става дума за Социализъм или Комунизъм а за Бизнес на високи обороти ! Днес НАРОДА само ГАСНЕ ! САМИ преценете как се нарича това : ПРОГРЕС или РЕГРЕС ?
  • 8 Лален

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ние нямаме АЛТЕРНАТИВА":

    Прав си брат, аз затова отдавна съм го казал че когато и да излезем по улиците все ще е късно. Самият начин на управление е спуснат от запада и Амеика, а народа и имат нужда от народа дотолкова, че да си легитимират изборите като законни. Друг е въпроса че не народа избира управляващите, всичко е фалшифицирано, подправено но не могат да си изберат правателството безнарода
    Затова и не се отказват от мъртвите души, от разпределението на глссовете на негласувалите, защото без тези два фактора няма да има никаква избирателна активност. Време е да разпускат тая пародия наречена НС и да свикат ВНС

    Коментиран от #10

  • 9 Първанов, Корнелия, Сергей, Доган ?

    8 3 Отговор
    Иво Христов, Сашко Симов и цялата скупщина , там няма НОТА , ВОПЪЛ и СТОН за Обществена Отговорност, ЗАГРИЖЕНОСТ И ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЯ, за подобряване икономическите възможности на Държавата която да си изхрани населението ! Ние вървим в ЗАДЪНЕНА УЛИЦА !
  • 10 А кое ти подсказва че

    16 0 Отговор

    До коментар #8 от "Лален":

    Няма да ни извъ.тят отново същите тези намазани " ПЕХЛИВАНИ " ? Ние нямаме ИДЕОЛОГИЯ за Управление на Държавата ! Ние нямаме Суверенитет ! Ние сме ПРОДАДЕНА НЕВЕСТА ! Ние сме овца в кошарата ! Ние сме БЕЗЗВУЧНА СЪГЛАСНА ! Ние живеем на ТРАНШОВЕ от вън ! Ние сме СЪДРАН ЧУВАЛ ! НИЕ СМЕ КОЛОНИЯ !

    Коментиран от #11

  • 11 Е със сигурност ще опитат да ни извъртят

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "А кое ти подсказва че":

    но ориентираме ли се в друга посока не към ЕУ тогава няма как да останат в управлението на страната. Питайте всички наши майки и бащи които през 90- та скачаха и викаха - кои не скача е червен това ли им обещаха, очаквали ли са това което доиде? Ами ДПС как извъртяха конституцията те нали не бяха ПП а движение но се явиха на избори нали , въпреки че са извънконституционни и етнически зависими.

    Коментиран от #13

  • 12 Какво ти " говори " ?

    8 2 Отговор
    Влизането в ЕС, НАТО, разрушаване на Материялната База, Производствени Мощности, Изчезването на Националните Финансони Средства, Приватизирането на националните Недра, Енергийни Мощности и ИЗХВЪРЛЯНЕ ВЛИЯНИЕТО И КОНТРОЛА НА ХОРАТА на БАШИБОЗУШКОТО УНИЩОЖЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА и населението и' ?
  • 13 Без НАУКА - ИДЕОЛОГИЯ , ТЕОРИЯ, ЛИДЕР

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Е със сигурност ще опитат да ни извъртят":

    План , който да е ОДОБРЕН ОТ НАРОДА - НОВ РЕД У НАС НЯМА ДА СЕ ПОЯВИ ! За сега такъв " НИШАН " няма ! Тъй мисля аз ! Дано Вие да сте прави !

    Коментиран от #16

  • 14 Докато не се обърнем с лице към НАРОДА

    7 0 Отговор
    И не започнем да мислим за Достойнство, Законност и Морал - ще сме му нещо Бунище ! ЖИЗНЕНИЯТ стандарт у нас унищожава БЪЛГАРИНА, който постепенно се ЗАМЕНЯ с ЧУЖДИ ГРАЖДАНИ ! Интересно защо НАРОДА СЕ радва на този факт, вместо да се стресне. ЗЕМЯТА ни се ОБСЕБВА докато ние Гаснем и Горим ?! КЪДЕ Е ПРОЗОРЛИВОСТТА И ЩО ЗА ДУПЕДАВЦИ станахме ?!

    Коментиран от #18

  • 15 Докато не се обърнем с лице към НАРОДА

    6 0 Отговор
    Не Гаснем и Горим А ГАСНЕМ И ТОПИМ ! /простете грешка /.
  • 16 Лален

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Без НАУКА - ИДЕОЛОГИЯ , ТЕОРИЯ, ЛИДЕР":

    Съгласен съм с теб , няма как без идеология, ясен път и силен лидер , тук искам да уточня, че този човек трябва да е готов да умре за да защити позицията си. Нам не трябва нишан приятелю, нишана отдавма го има, както и човека . Мисля че останалото е Божа работа, явно не е дошъл момента и ще имаме ли ние силата да го последваме. Защото сигурен съм че такива хора ще бъдат обявени за терористи и престъпници.
  • 17 скромен

    7 1 Отговор
    Още Иван Костов го каза, че всички сме брстовчеди, обзаведе себе си и дъщерите и кой откъде е. Братовчеди от едно село, грижовно селектирани 45 години. И тва е.
  • 18 Лален

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Докато не се обърнем с лице към НАРОДА":

    Прав си такъв е планъРанът да се подмени населението, това е много удобно и изгодно за политиците. И аз винаги съм се чудил и маил на хора, чиито внуци не могат да говоря Български но те се гордеят с този факт, децата им са далече но те са щастливи и в същото време забравят че старостта и самотата стоят пред тях.
  • 19 месара

    1 2 Отговор
    дойче веле,.......... няма нужда да чета написаното!
  • 20 Трудно се става НЕЗАВИСИМ

    2 2 Отговор
    И ние сме едни от многото онези , които винаги ще милеем на " СЯНКА " Въпроса е коя сянка ще е по - РЕХАВА , че да сме жизнени ? Последните 30сег показват че предните 30 сет бяха по-жизнени ЗА ВРЕМЕТО СИ И по- рехави и благодатни от предишните 60 години - Сакс Кобурготски ! Тъй мисля аз . А ти както сам прецениш . Но щом като Никой не може да рещи - кога и къде да се роди, така е и с роднини и с държави те с които да живее работи и дружи ! РУСИЯ НИ Е КРЪВНО БЛИЗКА И ДА ВЪРВИМ СРЕЩУ БОЖИЯТ ЗАКОН не е божие/ПОКЛОННО, Християнски и здравослоно ! Времето ще го покаже ! Да не дава Господ да вдигнем и ръка на сродна кръв и рода !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор
    Националната държавата, като институция, е призвана да се грижи за благоденствието на нацията. За да се преодолее тази преграда, под най-различни популистки лозунги се атакуват управляващите. Така например, се спекулира с цени на кюфтета, служебни командировки, жилища и т. н. за държавните ръководители. Изнасят се сведения от лично естество за живота им, под благовидния предлог , че хората искали да знаят. Целта е една, достойните, знаещи и можещи хора, да си кажат: що ми трябва Тогава на тяхно място идват властолюбивите глупаци, провалили се в живота и нямащи друго поле за изява. Поради липсата на качества , те стават лесно манипулируеми и контролирани от сили, които не желаят да афишират себе си.Единственото спасение от културното и национално обезличаване на България е ВЪЗРАЖДАНЕ ЦАРСТВОТО НА БЪЛГАРИТЕ - т.е. конституционна монархия. По този начин ще се ЗАПАЗИМ КАТО НАРОД. За комунистите с гренясъл мозък, цирковете с избора за президент са любимата им забава, а бате Ламбо е техен кумир. Санкюлоти са и такива ще си умрат, нещастни. Като държава, която поне 200 души в света могат да я изкупят до последния клозет, ние нямаме друга алтернатива за оцеляване, освен КОНСТИТУЦИОННА МОНАРХИЯ. БЪЛГАРИЯ трябва един път за винаги да скъса с комунистическите изроди и да възстанови суверeнитета си, като върне Търновската (сребърна) Конституция.

    Коментиран от #27

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.