Last news in Fakti

24 Април, 2012 12:09 1 597 3

Сакскобургготски: Влизането на България в ЕС бе мотив да приема премиерския пост

  • сакскобургготски-
  • българия-
  • ес-
  • договор
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Седем години по-късно от Договора за присъединяване на България към ЕС, бившия премиер Симеон Сакскобургготски споделя:

Нека върнем малко лентата назад, преди 25 април, когато се дебатираше възможността да се подпише Договорът за присъединяване в Брюксел в евентуално още по-тържествена атмосфера или малко по-рано в по-ограничен формат на 25 април в Люксембург. Тогава аз реших, въпреки несъгласието на някои от сътрудниците ми, това събитие да стане незабавно. Всички знаем промяната на настроението в ЕС след референдумите във Франция и Холандия и реалната опасност да се отложи въобще подписването на България и Румъния.

За мен, влизането на България в ЕС не беше само основната национална цел, но, откровено казано, дори мотивът въобще, за да приема премиерския пост през 2001г. Знаейки обаче, че доверието, което имам в международните среди, ще помогне, предприех тази нелека за мен и семейството ми мисия. След 50 годишното изгнание да мога да продължа да работя оттук за благополучието на моите сънародници - това беше по-важно от всичко.

На 25 април 2005г., при самото подписване на Договора, разбира се, почувствах неописуема емоция. Не бива да пропусна тук още веднъж да изкажа голямата си благодарност към Великия Херцог на Люксембург, както и на Министър-председателя Жан Клод Юнкер.

Допълнителна радост за мен беше, че България се представи, както аз считам, че трябваше, с присъствието и на Президента, въпреки възраженията на дадени среди. При това съдбоносно решение за всички граждани, укрепването на държавността беше важна предпоставка за успеха.


   


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 IQ146

    0 0 Отговор
    А каква емоция изпитахте, г-н Сакскобурготски, при преговорите на 4 очи с шефа на ОТП за продажбата на ДСК? Повтори ли се същата емоция, когато подписаха договора за продажба и най-вече когато комисионната постъпи в предоставената от Вас сметка? Бихте ли описали естеството на тези емоции, народът, който Ви обича, иска да е съпричастен…
  • 2 Зъмта

    0 0 Отговор
    Какъв е мотивът на Симеон да работи за България? След повече от 50г. едно лице, което само е родено в нашата страна , успя за два мандата да извлече максимума, след което се покри и никой не чу и не разбра да му е потърсена персонална отговорност за вредите, които нанесе на България. Много ми се иска да се намери сила, която обективно да оцени мястото и ролята на т.н. Цар през последните години от политическия живот у нас. но тава едва ли ще стане, за съжаление !
  • 3 ..!..

    0 0 Отговор
    а дали мотива не беше, че му трябваха парички... Май паричките мотивират най-добре...