Last news in Fakti

11 Април, 2019 10:00 2 201 37

Милост има само на фона на закона

  • милост-
  • справедливост-
  • закон

Защото съдът е немилостив към този, който не е показал милост. Милостта тържествува над съда. Яков 2:13

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Една жена отишла при царя, за да моли за милост за сина си.

- Жено, рекъл царят, не знаеш ли какво е извършил сина ти и какво наказание заслужава за това?

- Знам, царю, наказанието му ще бъде справедливо.

- Тогава за какво си дошла, учудил се царят. А майката отвърнала:

- Моля за милост, а не за справедливост.

Останала е в сърцето ми тази трогваща майчина молба. Умът знае каква е заслужената присъда, но майчиното сърце моли за милост.

Мило ѝ е на майката за сина. Майката винаги си остава майка.

Ако не покажеш милост, и към теб няма да бъде показана.

Но как да знаем какво е милост, ако няма закон?

Ако законът не е очертал ясно и точно границите на добро и зло, тогава

къде свършва справедливостта и къде започва милостта?

Милост има само на фона на закона.

Милост има само при признаване на действието на закона.

Извън границите на добро и зло, грехът превръща милостта в мерзост.

Виждаме го днес, нали?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    23 0 Отговор
    Няма как да се очаква справедливост в държавно устройство където всички са братовчеди. В България просто има една прослойка от хора на "престижни позиции" които се познават помежду си, независимо дали са едри бизнесмени, прокурори, адвокати, политици, банкери, местна администрация. Всички са оплетени като черва във взаимни интереси и трудно се допуска някой извън системата без "благонадеждно" семейство.

    Коментиран от #5

  • 2 666

    1 10 Отговор
    "Ако законът не е очертал ясно и точно границите на добро и зло, тогава къде свършва справедливостта и къде започва милостта?" Ами не е така. Доброто и злото не се очертават със закон, най-малкото защото законът не може да бъде толкова ичерпателен, колкото са житейските ситуации. А относно милост, без връзка със законите ... чуйте текста на страхотната песен "Притури се планината" в изпълнение на Стефка Съботинова.

    Коментиран от #6

  • 3 Batushka

    1 9 Отговор
    Абе, какво аджеба е искал да каже афтора?АФТОРА ОТ ДС!
  • 4 Иванов

    5 0 Отговор
    Много добра статия. Да извършват геноцид спрямо нас, а ние да сме милостиви спрямо убийците си, това е прекалено даже и за савловия Исус ( прочетете как завършва Юда Искариот и онези мъж и жена дето скрили част от парите от продадената нива).
  • 5 Госあ

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Европейски съд и Висш съдебен съвет,представен от всяка страна. Всеки съдия на местно ниво (държавно) трябва да минава през висшия съдебен съвет. Злоупотребата с власт (било съдебна или политическа) и корупцията трябва да бъде разследвана на европейско ниво ! Тоест общи правила за федерацията Урумов !!! Само така ще се разплетат малко от малко червата. Милостта идва след покаянието,а покаянието след наказанието ! Тоест след изтърпяване на присъдата, може да има милост
  • 6 Спред

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "666":

    теб закона е излишен ,защото "Доброто и злото не се очертават със закон, най-малкото защото законът не може да бъде толкова ичерпателен, колкото са житейските ситуации". Може ли да обясниш какво имаш предвид - има ли добро и зло и как то се определя/очертава? Или всеки си прави каквото си иска, според своето разбиране ?

    Коментиран от #7

  • 7 666

    3 9 Отговор

    До коментар #6 от "Спред":

    Това, което казвам е, че дали нещо е добро или зло няма връзка с това дали е законно или незаконно. По чисто законни начини могат да се направят толкова много злини, а също и обратното - може да направиш добро, дори и да е против закона. Законите се измислят, за да поддържат някакво статукво, а не за да тържествува доброто над злото.

    Коментиран от #8

  • 8 Пак

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "666":

    ще попитам: според теб има ли добро и зло и как то се определя/очертава? Или всеки си прави каквото си иска, според своето разбиране ?

    Коментиран от #9

  • 9 666

    4 7 Отговор

    До коментар #8 от "Пак":

    Явно целиш да кажа нещо конкретно, за да развиеш някаква собствена теза. За съжаление излизаш извън темата на материала, затова те оставям сам да си разсъждаваш. Иначе ето още една троха от мен: кое към кое се нагажда? Законите ли се сменят постоянно, за да напаснат на доброто и злото; или пък представата ни за добро и зло се променя постоянно, за да напасне на текущите закони?

    Коментиран от #11, #18

  • 10 Batushka

    1 4 Отговор
    Палячовци доброто и злото са субективни понятия ...въпрос на гледна точка....ето например за мен да ме поучава агент на държавна сигурност е зло но за него очевидно е нормално....

    Коментиран от #15

  • 11 Иванов

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "666":

    Аз бих го обяснил така- там където законът защитава доброто и санкционира злото всичко цъфти и връзва плод, а хората живеят братски. Там където законът се пише от престъпници и търговци на влияние като Цветанов всичко е в хаос и запустение и гибелта е неизбежна. Доброто е добро за всички, както и злото! В България доброто е само за политиците, а злото е за народа, който или мре или емигрира. Някой духовни учители смятат, че в бедност се изграждат добродетели и са прави относно строго определена личност, но не и до цялото общество, затова определям моралните категории спрямо обществото като цяло, а не за дадена личност, която често е девиантна, изключителна.

    Коментиран от #20

  • 12 Госあ

    2 5 Отговор
    Империя урумов ! Империя ! Дребните търгаши и евреите като чуете империя и косите ви настръхват 😁
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Госあ

    5 2 Отговор
    Добро е нова, което е добро за империята и благоденствието на поданиците и,а зло е това което е лошо за империята и поданиците и. Римското право е преди библията и до ден днешен се използва, защото е правено от мъдри и смели войни които са носили цивилизацията във всички земи. Когато допускат евреите и търговците идва и покварата и упадъка на империята.
  • 15 Госあ

    1 4 Отговор

    До коментар #10 от "Batushka":

    Те повечето от ДС са са на служба към американското посолство. И погледни им наглостта, пускат техни снимки и викат вижте злото,ама не сме ние ха-ха-ха. Те за това стават,за дестабилизираща и подривна дейност. И да хвърлят прах в очите на хората, докато началниците им въртят далавери некви. Гледай го хитреца как хванал библията да ни чете като дявол евангелието

    Коментиран от #17

  • 16 СмотанРа

    0 2 Отговор
    Вече почва да ме плашиш.
  • 17 Иванов

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    Много добре си пише Урумов. Един владика се молел на Бога да му изпрати ангели за попове. Като не получил исканото събрал що можал по- прилични и ги запопил. Енориашите започнали да се сърдят, че поповете били като дяволи, а владиката вдигал рамене и казвал, че ангелите си имали друга работа и не щели да се запопват.Та, много добре си пише човекът.
  • 18 Моят

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "666":

    въпрос е точно по темата: след като отхвърляш мнението на автора за закона , кажи КАК СЕ ОЧЕРТАВАТ доброто и злото ?

    Коментиран от #35

  • 19 СмотанРа

    2 1 Отговор
    Както казват прекалено набожния и на богу не е драг.
  • 20 Моят

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Иванов":

    въпрос е към # 666. Твоят отговор какво е - помощ от приятел или е повод да изразиш личните си политически убеждения?

    Коментиран от #22

  • 21 СмотанРа

    0 2 Отговор
    За съжаление май доста ясно го разбирам автора. На скоро имах следната ситуация от която още съм зашеметет за учасниците в него още повече. Жена на която синът и е доведен гледа го работи за него общо взето прави всичко. Той обаче беше добро дето, но почна с наркотиците от там с ненавист към това, че не му е майка почна и да я ругае. Но тя все така го търпи и защитава. Но последно време е смля от бой. А тя просто казваше че така и е писано и го защитава пред полицията закона или каквото е. Със извинение но бий ме обичам те наистина не го разбирам но явно за всяко нещо си има хора. Наистина не мога да понеса това което тя сама си прави. За това казвам и че автора взе да ме плаши. Но такова себенаказание за мен за вас нз не е разбираемо.
  • 22 Иванов

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Моят":

    Питаш едно и също няколко пъти и трябваше да ти бъде даден някакъв отговор. Моята политика е Истината!

    Коментиран от #23

  • 23 Моят

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Иванов":

    въпрос е КОНКРЕТНО по ТЕМАТА и се отнася до #666. Негова отговорност е след като отхвърля мнението на автора, да изложи своята теза и ДА Я ЗАЩИТИ. В противен случай ще се окаже, че просто си бърбори, за да контрира автора с празни приказки. След като ТОЙ НЕ можа да даде отговор на моя въпрос, се учудих, че ти отговаряш и исках уточнение твоят коментар ( # 11) дали е помощ от приятел или... Впрочем, не се учудвам на мълчанието му. Дълго време чакахме един отговор за псевдо вярата... А твоите политически пристрастия към ИСТИНАТА са достойни за уважение, но не се набивай между шамарите заради други.
  • 24 Госあ

    0 2 Отговор
    Пак ще цитирам Декарт, който казва, че за съжаление скъпите и ненужни бижута по парижките улици след революцията са се увеличили многократно отколкото в царския двор....

    Коментиран от #25

  • 25 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "Госあ":

    Ха-ха-ха,дезоле,не е бил Декарт. Няма как да го е казал 😂 Друг е бил. Може би Волтер, който е хванал събитията в края на живота си,но пак не съм сигурен. Много са 😉
  • 26 Госあ

    1 2 Отговор
    "Като благодарих на академика от Академията на науките за обясненията, аз си тръгнах смаян, като възхвалявах провидението и тъжно мърморех през зъби: „Само двайсет екю доход, за да живея, и само двайсет и две години живот! Уви, защо животът ни не е още по-кратък, щом сме толкова нещастни!“ Скоро се озовах пред една великолепна сграда. Вече чувствах глад, нямах дори и една сто и двайсета част, която по право принадлежи на всеки човек; но щом ми казаха, че този дворец бил манастирът на преподобните боси кармелитски отци, у мен се събудиха големи надежди и си рекох: „Щом тези светци са толкова смирени и ходят боси, те ще бъдат достатъчно милостиви да ми дадат да ям"
  • 27 Госあ

    1 1 Отговор
    "Позвъних; излезе един кармелит:

    — Какво искаш, синко?

    — Хляб, преподобни отче. Новите декрети ме лишиха от всичко.

    — Ние сами просим милостиня, синко, ние не раздаваме милостиня.

    — Как! Вашите свети правила ви повеляват да не носите чорапи, а вие имате царски дом. Нима ще откажете да ми дадете храна!

    — Синко, вярно е, че ние не носим нито обуща, нито чорапи, това представлява един разход по-малко. На нас не ни е по-студено на краката, отколкото на ръцете, ако нашите свети правила ни заповядваха да ходим с гол задник, нямаше да ни бъде студено и на задника. Колкото до нашия красив дом, построихме го много лесно, защото получаваме сто хиляди ливри доход от къщи, които се намират на същата улица.

    — А, оставяте ме да умра от глад, а имате сто хиляди ливри доход! А не давате ли петдесет хиляди на новото правителство?

    — Опазил ни Господ да платим и един обол! Единствено плодовете на земята, обработвана от трудолюбиви ръце, закоравели от мазоли и обливани в сълзи, дължат данък на законодателната и изпълнителна власт. Подаянията, които получаваме, ни дадоха възможност да построим тези сгради, от които събираме сто хиляди ливри годишно, но тези подаяния идват от плодовете на земята, които вече са платили данък и не трябва да бъдат облагани два пъти. Тези подаяния са спасили душата на вярващите, които са станали още по-бедни, за да направят нас по-богати.
  • 28 Госあ

    1 1 Отговор
    "След като каза тези думи, кармелитът ми затвори вратата под носа.

    Минах пред казармата на сивите мускетари, разказах случката на един от тези господа: те ми дадоха хубав обед и едно екю. Един от тях предложи да отиде да подпали манастира, но друг, по-разумен мускетар, му изтъкна, че още не му е дошло времето и го помоли да почака две-три години." Из Волтер

    Коментиран от #31

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Госあ

    1 2 Отговор
    И след това лирично,но основополагащо отклонение,нека се върнем на въпроса за милостинята или милостта. Не е нужна милост, когато човешките права са спазени, оттук идва и отговора за безпредметният въпрос за милостта към тези които нарушават човешките права. Струва си да се замислим върху дискусията между мускетарите,дали трябва веднага да подпалим "манастира" или да изчакаме да му дойде времето. С препратка към палежите на жълтите жилетки и абсолютното овчедушие на изстрадал народ като нашия... може пък това да е благоразумие и да чакаме да му дойде времето, а протестите на жълтите жилетки в момента да са малко прибързани предвид многото положителни политики, които Макрон се опитва да направи...
  • 31 Мини

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    При наближаващата му смърт в 1778г., Волтер е бил обхванат от "голият ужас". Агонията му е била толкова мъчителна, че дори лекарите не са могли да гледат. Медицинската сестра, която е била при него в тази предсмъртна агония казва по-късно:" За всичките пари на света, не искам да видя още веднъж как един безбожник умира! Крещеше цялата нощ за прошка!" Едно от последните изречения на Волтер са били: " Аз горя! Сега отивам в ада!" Днес в къщата му се помещава печатница.......в която се печата само Библията. "Не се лъжете, Бог не е за подиграване! Понеже, каквото посее човек, това и ще пожъне". (Галатяни 6:7) или казано за философи, без познания от Библията "Qualis vita, talis mors"!!!

    Коментиран от #32

  • 32 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Мини":

    О ма шери,каква радост да ви видя отново (на френски с кирилица не върви), спряхте ме тъкмо преди да продължа нататък....

    Коментиран от #33, #37

  • 33 п.п.

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Госあ":

    надявам се, сте в крепко здраве вече

    Коментиран от #34

  • 34 Мини

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "п.п.":

    Благодаря! Има какво още да се желае, но съм на път....
  • 35 666

    1 7 Отговор

    До коментар #18 от "Моят":

    Двете понятия не са с рязки контури и не могат ба бъдар очертани. Животът не е бинарен, черно-бял, а има хиляди междинни степени. Каквото и очертание да се сложи, винаги ще се намери изключение и в двете посоки. Могат томове да се напишат какво точно са тези две неща, и пак няма да бъдат точно формулирани. Само някой с плитък, наивен или користен ум може да даде кратка, точна и универсална дефиниция. (пп. не вися тука нон-стоп, че да отговарям веднага на желанията ви)

    Коментиран от #36

  • 36 Напротив

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "666":

    тук си нон стоп и четеш всичко, но не можеш да отговориш.
  • 37 Не е

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Госあ":

    за вярване, че някой може да те спре...Може би само онези с белите роби с дългите ръкави, но ще трябва и нещо за устата.