Last news in Fakti

14 Април, 2019 10:03 6 217 28

Доц. Минчо Христов: Апартаментите са най-малкото зло, големият проблем са банковите и офшорните сметки

  • апартаментгейт-
  • имоти-
  • христов

Големият проблем са офшорните сметки, банковите сметки на българските политици, някои от които достигат стотици милиони

Доц. Минчо Христов: Апартаментите са най-малкото зло, големият проблем са банковите и офшорните сметки - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Г-н Христов, ще прерасне ли "апартаментгейт" в "имотгейт" , в проверка на банкови спестявания и имущество и т.н.?

Според мен да. Апартаментите са най-малкото зло. Големият проблем са офшорните сметки, банковите сметки на българските политици, някои от които достигат стотици милиони. Ако си спомняте имаше един диск, който беше донесен специално в България от швейцарски банки, като с него се беше добило немското разузнаване.Нашата прокуратура изпрати човек, който донесе този диск, но той беше прикрит. Многократно аз поставях въпроса този диск да бъде доставен и да бъдат оповестени имената на тези хора, но досега нищо подобно не се е случило. Бъдете сигурни, че може би скоро ще се случи. Всичко това показва, колко съм бил прав преди десетина години, когато предложих със закон да се въведе изискване за пълна проверка на имуществото на всички политици, депутати, министри и висши магистрати. И като гледам все още нито един български депутат не е предложил тази година дори такова нещо. А това е една нормална практика в Европейския съюз и САЩ. Който не може да докаже произхода на своето имущество , то следва конфискация, съд и затвор. За съжаление българските политици наистина се чувстват недосегаеми. И този скандал с апартаментите, където са забъркани абсолютно политици от всички партии показва, че тези политици се чувстват безнаказани и никой не може да ги докосне. Затова ние като общество сме задължени да направим всичко възможно истината да излезе наяве и най-вече виновниците да понесат своята и политическа, и наказателна отговорност. Да отидат в затвора за кражбите, които правят в момента. Защото хората трябва да знаят, че тази бедност в страната, тази мизерия се дължат именно на тези кражби от страна на българските политици. Аз многократно съм казвал и като депутат от трибуната на парламента, че всяка година в България , само от ДДС, се крадат до 2,5-3 млрд. лева. Само от ДДС.

Добавете кражбите от акцизи на цигари и алкохол, прибавете кражбите от обществени поръчки и се получават 10-15 млрд. на година. Можем да добавим и друг тип кражби на политиците, като заменки например. Бяха откраднати между 6-8 млрд. лв. от тези престъпни заменки по морето и курортите. Никой не говори за това. Става дума за ясни далавери, които могат да бъдат проверени, а виновниците да бъдат вкарани в затвора.

Премиерът Бойко Борисов май се опитва да потуши пожара с оставки на някои от най-алчните в ГЕРБ? Ще успее ли ?

- Трудно ще му бъде, защото става дума за хора, които той самият е назначавал. Той носи персонална отговорност за тези назначения и защото ги е търпял. Мисля, че тези хора, освен че са се самозабравили, минават всякаква граница на нормално човешко поведение. Представете си що за човек е този, който иска да има персонален асансьор до своя хол. Наистина тези хора прекалиха. Пак казвам, големите кражби много лесно могат да се хванат именно по посока на проверка на имуществото. След като не можеш да докажеш произхода на имуществото най елементарното е да следват конфискация и съд. За съжаление и нашата съдебна власт и нашите закони са такива, че позволяват тези хора да бъдат недосегаеми.

Шефът на КНКОНПИ не трябваше ли да подаде оставка още първия ден, след като излязоха материалите за него.

- Веднага трябваше да си подаде оставката. Не може този, който разследва корумпирани, да има съмнителни обстоятелства около него.Бил съм четири години депутат. През тези четири години съм си купил един мотор на старо и една кола на старо, която продължавам да карам. Нито апартамент съм си купил, нито вила. Вярно е, тогава заплатите бяха 2000 лв., а сега са 5-6000. Смятам, че една независима прокуратура може да хване всички корупмпирани политици и да ги вкара, където им е мястото.

Жалкото е, че такива хора има не само в ГЕРБ, а сред цялата политическа класа?

- Има и от ГЕРБ, излязоха и от БСП хора с невероятни имоти, които са не по-малко луксозни и евтини от гербаджийските. Бих попитал още, няма ли кой да повдигне въпроса, как Ахмед Доган е придобил за няколко хиляди нещо, което му носи доход на година от 30 млн. лв. С 3-4000 акции - 30 млн. на година. И което струва навярно 100-150 млн. Става дума за ТЕЦ "Варна". Просто трябва да има закони, те да важат за всички и някои да носят наказателна отговорност.

Какви са вашите прогнози за предстоящите евроизбори? Ще има ли изненади?

- Очаквам изненади. И аз самият се кандидатирам. Искренно се надявам на тези избори да има повече независими депутати. И нека хората преценят кандидатите не по техните думи, а по делата им. Надявам се, че бъдещето е на хора, при които не е водещо партийното начало, партийното послушание. За съжаление в родния парламент влизат не хора със собствено мнение, а послушковци, които гледат с възторг своето ръководство и гласуват както им наредят. Мога да дам стотици примери. Примерно при ГЕРБ премахват преференциите единодушно, но след като техният началник заповядва друго, целият парламент започва да обяснява точно обратното за преференциите. Същото е и с БСП. Какво значи да напуснеш парламента и оставиш останалите да правят каквито закони си искат. Битката на народния представител е вътре в парламента. Там трябва да се решават нещата. И повярвайте, 79 депутати никак не са малко. Това за мен е неправилна позиция на БСП и мога да кажа, че преди време със Стела Банкова отстоявахме двамата своите позиции.

Г-н Христов, според вас ще има ли предсрочни парламентарни избори?

- Според мен категорично ще има предсрочни избори наесен. Политическата класа вече се изхаби. Затъна в охолство, затъна в корупция. Говоря за всички парламентарно представени партии. Те забравиха хората, които гласуваха за тях. Забравиха, че здравеопазването убива хиляди всеки месец от липса на елементарни здравни грижи. Забравиха стотици хиляди български пенсионери. Докараха го дотам, че в някои райони има частни линейки. Това е върхът на безочието на тези политици, които ходят да се лекуват в правителствена болница. Тези неща трябва да се променят, защото хората няма да търпят още дълго. Длъжни сме да се организираме по някакъв начин и това е голямото предизвикателство на тези избори. Ако хората предпочетат личности вместо партии на изборите, това значи, че вече има промяна. И в българския парламент ще влязат нормално мислещи хора.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Храма на обречените

    58 2 Отговор
    Господи, моля Те накажи всички крадливи политици и магистрати, защото Гешев и Цацаров не искат, а народът не може.

    Коментиран от #19

  • 2 Бумеранг

    38 0 Отговор
    Какъм господ чакаш бе, народът е този, който може и трябва да ги накаже ... както е навсякъде в белите страни. Изборите са най-силния инструмент в ръцете ни, но как ние българите го ползваме е друг въпрос. Когато всички излезнат да гласуват, тогава купеният и твърдият електорат на ГЕРБ БСП и ДПС ще е безсилен пред гласа на народа!
  • 3 Morgoth

    30 0 Отговор
    За съжаление политическата ни класа наистина се изхаби - хората не искат да виждат и ГЕРБ и БСП, да не говорим за ДПС, а останалите са твърде малки за да спечелят избори. Нужно е сериозно обновяване на лицата в политическия ни живот.
  • 4 Кратун

    32 0 Отговор
    Най добре е НИЕ да излезем и да им покажем.Иначе няма оправия.Но ние СПИМ.
  • 5 Госあ

    28 1 Отговор
    За съжаление автора е напълно прав, което не прави по малкото зло-добро. Само си представете какво щеше да се случи в някоя нормална държава след тази плоска и нагла схема в която т.нар. политически елит е първа писта. Това е типичен пример за пари под масата,пране на пари и укриване на данъци. Другите схеми с кражби от еврофондове, акцизи и контрабанда и офшорни сметки също не са много сложни и биха могли да бъдат проследени. Въпросът е,че всъщност част от самият "народ" участва в тези схеми,като обира трохите. Който се урЕди разбрира се. Много тегава ситуация....
    И крайно време е международната общност да ги смаже тея офшорки. Ако много знаят, направо държавите с тая политика. Това значително ще намали корупцията.

    Коментиран от #14

  • 6 ddddd

    40 0 Отговор
    Доц. Христов ми е преподавал. Страшно умен човек! В живота ми хората, направили ми толкова добро впечатление като него, се броят на пръстите ми на малката ръка . Изключително умен, начетен и опитен. Споделям лично мнение.

    Коментиран от #8

  • 7 Въпрос

    5 0 Отговор
    ...на пръстите на ЕДНАТА (а не малката) ръка .... :) :) :)
  • 8 ddddd

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ddddd":

    това беше самопоправка :)

    Публикувано във факти.бг: ..на пръстите на ЕДНАТА (а не малката) ръка .... :) :) :)
  • 9 Монк

    7 2 Отговор
    Нищо,не става от нас,като народ!Празни приказки,истината бягайте от Бойкостан,нека останат само циганите и Ши..ните политици
  • 10 Цар борко

    15 1 Отговор
    Тиквата са има остров и офшорки там цецко също и затва вика че е недосегаем
  • 11 Цар борко

    15 1 Отговор
    Е тва е да си бил пазвантин на живков а на цвъки бащата шофер на клечка номенклатурческа

    Коментиран от #20

  • 12 Балъка от BG

    13 0 Отговор
    Спасението е в обществена реакция и прозряване на истината , че много се краде. В речниците думите "преход" и "грабеж" са вече синоними. Оправдания от политици за положението Ни като "Бедна страна" и "постни пици" са "ПУНТА МАРА".
  • 13 Гост

    13 0 Отговор
    Кои са тези независими кандидати? Да гласуваме за тях.
  • 14 Офшорка

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    И крайно време е международната общност да ги смаже тея офшорки... Велико ! Гениално ! Звучи като финал на доклад на първичната партийна организация. Ама като нема грес ?

    Коментиран от #15, #16

  • 15 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Офшорка":

    Йеп, нищо работа. И без грес стаа бате, на сухо. Антибиотици треат за вас. В случая едно ембарго и дипломатически арест и да видиш как арабелите и подобните им ще се научат . Само че, чифутите от сащ немат сметка да плащат данъци. За т'ва ЕС, Русия,Китай треа вземат нещата в свои ръце. Както вика Си, крайно време е да света да престане да бъде джунгла. Или ще слизате от клоните, или...без грес

    Коментиран от #17

  • 16 Госあ

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "Офшорка":

    А ти си досадна като калугерка.

    Коментиран от #18

  • 17 Офшорка

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    Ураааа! Да живее международното положение!
  • 18 Метоха

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    Недей така синко. Не наскърбявай и с причина и без причина. Моли се Бог да ти прости греховете.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Питащ

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Цар борко":

    Тоя БиБи да не си е купил остров Алкатраз?
    Ако да,да взема ЦвиЦви с него и да заминават на почивка там,доживотно!
  • 21 Абра кадабра

    5 0 Отговор
    Ей народе вие говорите за революция бре, да ги накажем, че как ще стане това, пази ги полиция, жандармерия, армия, служби половината имат контакти с Руски, Американски и Израелски и др.посолства. Всичко се чете следи и подслушва, а вие ще ги сваляте в кой филм живеете? Трябва направо комитет да се сформира за спасение на умиращите в нищета и безперспективеност.
  • 22 Спас +

    4 2 Отговор
    Бих искал да видя г-н Христов като депутат в БГпарламента и чак след това ще преценим за Европарламента. А още по-добре в изпълнителната власт. Тук имаме нужда от такива хора!
  • 23 Иво Христов

    4 0 Отговор
    През 2008 г., когато цените на имотите все още бяха в пик, щерката на Костов купува от „Златни пясъци” АД апартамент от близо 140 квадрата на първа линия. Жилището се намира в съседния на „Адмирал” апарткомплекс „Златна котва”, като Яна брои едва 83 122 лева. Продава го само 3 години по-късно – през 2011 г., за петорно по-висока сума. Макар тогава имотният балон вече да се беше спукал, сделката е финализирана на цена от 469 399 лева. Чудите как може да има толкова огромна разлика?
    Яна далеч не е единствената от фамилията, притежаваща жилище на Златните. През 2010 г. 77-годишният тогава баща на експремиера – Йордан Костов, купува от „Златни пясъци”АД апартамент от 97 квадрата в друг от съседните на „Адмирал” комплекси на първа линия ­ „Сирена”. По документи брои за жилището смешната сума от 47 000 лева. След кончината на Йордан Костов жилището преминава в наследство на Командира, който пък го дарява на по-малката си дъщеря Мина.
  • 24 До абра кадабра #21

    3 0 Отговор
    Който не чете история, той не знае как става. Виж най-напред характера на партията и основата в/у която е построена. Може да ти се обясни в детайли, но ще минем към блиц варианта- нейното обезглавяване автоматически води до разпад на всички нива.
  • 25 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    В данъчното...Вашата декларация показва огромни разлики между доходи и разходи...Какво е това???-----Ми не мога да вържа двата края!!!....За съжаление всичко спира до тук... просто ДЪРЖАВАТА КОНСТАТИРА,защото според неолибералната идеология и извадиха всички зъби за,, ИНИЦИАТИВНИТЕ И ЗНАЧИМИ ХОРА,,....За ИВАНЧЕВА Е ОБРАТНОТО ЗАЩОТО ТЯ НЕ Е В СИСТЕМАТА...
  • 26 Магелан

    1 0 Отговор
    Доц. Минчо Христов още като депутат в НС имаше доблестта като честен и принциен човек да защитава интересите на българския народ от попълзновенията на политическата мафия. Ако имаше стотина като него сега нямаше да сме клоаката(отвор в жабите, през който се от-делят екскрементите и урината) на Европа.
  • 27 Магелан

    1 0 Отговор
    В европарламента трябва да отидат поне десетима като доц. Минчо Христов, но по-литичеката мафия няма да го допусне. И , въпреки, че една лястовица пролет не пра-ви, трябва някой доблестен човек да гово-ри от името на българския народ.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.