Last news in Fakti

26 Април, 2019 16:11 5 869 36

Още ли се питаме откъде се взеха крайните националисти в България?

  • политика-
  • луков марш-
  • анархисти
Още ли се питаме откъде се взеха крайните националисти в България? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като години наред неонацисткият Луков-марш се провеждаше не само необезпокоявано, а често и приветстван от представители на патриотичната ВМРО, от две-три години официалните власти сякаш се събудиха и вече излизат с протестни декларации, приемани в затворени пространства. Да помисли човек, че са осъзнали опасността от крайния национализъм във времена на социално-икономическа криза. Но не… Причината за поврата е единствено и само отрицателната позиция на новия голям брат отвъд океана и на по-малкия от Близкия изток.

А това, че не става дума за истинско отхвърляне на нацисткото наследство, а само за пропагандни акции личи, както винаги, от действията, казва в свое мнение проф. Искра Баева.

На 6 март т.г. българският парламент с мнозинство на ГЕРБ и в отсъствието на БСП отхвърля предложението на ДПС да бъде подкрепена резолюцията, приета от Европейския парламент, в която се осъждат нарастващите прояви на неонацизма в Европа и у нас. Мотивът – защото в България нямало нужда, защото българите били традиционно толерантни и такива прояви нямало.

А днес – 25 април, ГЕРБ подписа официално предизборно споразумение за сътрудничество с Българския демократичен форум (БДФ). Дотук добре – името на формацията звучи съвсем приемливо в епохата на демокрацията. Но няма как в ГЕРБ да не знаят, че тя беше създадена през 1990 г. като наследник на Българските национални легиони. И те не само не го крият, още по-малко се срамуват от топлата си връзка с тази най-голяма българска пронацистка организация (Съюз на българските национални легиони), а и вестникът им носи името на легионерския в. „Прелом”.

Е как да се бориш с проявите на неофашизъм (ако искате и неонацизъм, но все пак трябва да припомня, че родовото понятие е фашизъм), когато влизаш в съюз с официалните техни наследници в България.

Може би все пак ситуацията не е толкова страшна, колкото смешна. Първо, защото формацията БДФ никога не е имала реално достатъчно на брой привърженици, за да се изяви като самостоятелна партия, и второ, защото за парламентарните избори през 2013 г. тя влезе в коалиция с ДСБ (Демократи за силна България, ако някой е забравил, защото десните съкращения станаха твърде много) под лозунга: „Ако изберете ГЕРБ, ще получите пожар”.

Е, на ГЕРБ – Честито!

А за нас остава тревогата накъде върви България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 по закон

    94 7 Отговор
    След като навремето допуснаха легализиране на ДПС,то всяка партия,религия и движение има място по нашите земи.Другото се нарича дискриминация!Забранете ДПС,то тогава имате право да забраните и останалите,които са в нарушени с конституцията ни!
  • 2 ТтТ

    9 48 Отговор
    От втълпяването на българина за турско робство и от 1946 в соц бардака!

    Коментиран от #7

  • 3 ЮКП

    68 8 Отговор
    Националистите са защитници на България от джендърите лихварите престъпниците и всички други антибългарски.
  • 4 Емил

    44 22 Отговор
    Да се нарича БДФ (авторът даже е сбъркал името) и участниците в "Луков марш" фашисти е невежество! Явно русофилските безродници пак са получили рубли за евро-изборите!

    Коментиран от #5

  • 5 кучето шаро

    9 33 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Тези момци на снимката са крайно леви ! Участниците в луков марш са си тъпи фашизоиди .
  • 6 Bonder

    62 6 Отговор
    Само идиот може да пита откъде са се взели крайните националисти в България при условие, че 75 години всичко българско и родно беше унищожавано систематично. Рано или късно ще има възмездие за всички търгаши и безродници.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Додо

    45 2 Отговор
    Има два пътя : разруха , нищета и ислямизация или свобода и националнизъм.
  • 9 Да се знае

    48 7 Отговор
    Ген.Луков патриот и истински БЪЛГАРИН, а не като сегашните продажни грантаджии
  • 10 След като

    60 3 Отговор
    ромовете пребили военния във Войводиново, получиха условни присъди и аз станах фашист до мозъка на костите си и завинаги

    Коментиран от #19, #22, #25

  • 11 Bulba

    8 15 Отговор
    ГЕРБ+ БДФ ,най - после добър ход н Б.Б!
  • 12 Бай Мъдурко

    11 30 Отговор
    Копелетата на бившите комунисти това са новите фашисти!
  • 13 впечатляващо

    30 6 Отговор
    Слава на легионите !
  • 14 Plovdiv

    26 14 Отговор
    Aз съм фашист, заявявам го с гордост! И политиката на Хитлер трябва да бъде рестартирана!!!

    Коментиран от #20, #21, #24

  • 15 JPower

    33 5 Отговор
    Че то национализма никога не си е тръгвал от България!!!! Просто джендерите се опитват да го смажат...
  • 16 неЕС

    38 5 Отговор
    Просто е, крайният национализъм е резултат от крайната либерастия, която съсипа страната ни последните 30 години.
  • 17 Някой

    28 5 Отговор
    В природата всяко действие среща и противодействие. След като през последните години се насаждаше либерализъм и ислямизъм се натрупа напрежение и ответна реакция
    Не е нормално белият човек да толерира постоянно всякакви пришълци а те да го грабят и убиват. Когато властите сложат край на това ще изчезнат и екстремистите.

    Коментиран от #18, #27

  • 18 Нямаш си работа

    5 15 Отговор

    До коментар #17 от "Някой":

    След национализма винаго настъпва тишина, питайте гн. ГИТЛЕР .
    Няма пример да се постигне нещо с национализъм, по скоро разпад или разруха .
    Сърбите пробваа вече, и сега дали искат да чуват нещТо питайте гн КАРАДЖИЧ

    Коментиран от #31

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гьобелс

    2 12 Отговор
    Цигани, славяни, евреи, българи, танзанийци....каква е разликата. ? Различни форми роби. Що за подчовек трябва си да те бият по турко-славянската глава и ти да си благодарен? Или
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ХАСАН

    1 16 Отговор
    Ние турците в България пак ще поведем борбата срещу фашистите ,както навремето се борихме срещу комунистическата диктатура..за демократична,толерантна България ..бой по неофашизма

    Коментиран от #35

  • 27 ХАСАН

    2 17 Отговор

    До коментар #17 от "Някой":

    Ама ти "бял човек" ли си? Белия човек е англосаксонец католик или протестант
  • 28 Националист

    13 3 Отговор
    Тия да не провокират с екстремистки прояви Българофобите като Гербаджиите и Соросоидте, че да докарат негри, афганистанци, пакистанци, араби, и т.н. чужди на нашата култура хора за да докажат, че сме "толерантни" към всички.
    Можем да бъде толерантни към всички, които не са за унищожението на България, Българската ни култура и обичаи! Ние не искаме да превземаме никоя държава, но да не превземата и нашата!
    Да запазим разнообразието на планетата! Никакви масови имиграции!
  • 29 Националист

    18 3 Отговор
    По-добре се борете тихомълком с мирни средства вие Българските Турци, за да си държите доброто име на мирни и трудолюбиви хора. Никой не е тръгнал срещу вас, живейте си мирно и кротко както досега и ще имате подкрепата на всички добри и разумни Българи. Имате равни права по конституция. Не се поддавайте на провокациите на разни индивиди с лумпенизирани възгледи. Една война лесно се запалва, но вземе много време да се потуши, и струва прекалено скъпо за всички. Виж гражданските войни по света за поука.
  • 30 Илия Минев-Джуниър

    7 4 Отговор
    ЧервеноаТиквениците имат фобия на тема "легионери",треска ги тресе от "Луковмарш"!Това изтерясване е под диктата на еврейското лоби в БСП и на неприкритите агенти на МОСАД в техните симпатизанти.МАСОНОЛИГАРХИЯТА наблюдава изкъсо НАЦИОНАЛНАТА ИДЕОЛОГИЯ в България и не пропуска опит за нейното овладяване.СИДЕРОВ Е УЧЕБНИКАРСКИ ПРИМЕР ЗА ТОВА! Опити за овладяване на националните съюзи,фронтове,групи,движения, имаше, има и ще има, въпрос на практика, разум и твърдост е те да бъдат парирани.Няционалната идея винаги е била противовес на желанието за грабеж на космополитни, интернационални, коминтерни крадци, демагогстващи на родната политическа сцена.
  • 31 Кумчо Вълчо

    13 2 Отговор

    До коментар #18 от "Нямаш си работа":

    Не може да се отрече ,че национализма в противовес на либерастията ,която задушава нормалните хора.
  • 32 Матей

    1 4 Отговор
    Леви-десни,фАшо-наЦИ,всичко тук е объркано и изопачено.ГЕРБ праведници ли са,или американски подлоги и бай-ганьовски келепирджии,а бесепето само лозунгите му са леви.ДПС не са ли крайни протурски националисти,пета колона на Турция и някой развял родния трицвет го оглеждат като простак и смутител на реда,неприлично стана да се наричаш българин,къде по-така звучи циганин или джендър,по евро-атлантически.
  • 33 Националист

    4 2 Отговор
    Една тълпа хора с някакви знамена излезли да ги видят, че съществуват. Поне да бяха излязли с лозунги да речем: "Не на лъжата в Българската История", "Имиграция в БГ само на Бели хора не-мюсюлмани", или с някакви други лозунги да покажат, че защитават България от заличаване или превземане от чужди култури.
  • 34 МИХАЙЛОВ

    1 2 Отговор
    ...ФАШИЗМА В БЪЛГАРИЯ
    СЕГА Е ФАКТ И В ДЕЙСТВИЕ...
    ...ПРИ ТОВА МНОГО ПО - СВИРЕП
    И ВАРВАРСКИ ФАШИЗЪМ
    ДОРИ ОТ ХИТЛЕРОВИЯ ХАШИЗЪМ...
    ...ТОВА Е ХИБРИДНИЯ ТОТАЛЕН
    МАФИОТСКО-ТЕРОРИСТИЧЕН
    КОМУНО-ФАШИСТКИ ФАШИЗЪМ
    НА ФАШИСТКО-МАФИОТСКАТА
    ХУНТА - ГЕРБ...
    ...БЪЛГАРИЯ ОТНОВО
    Е РОБСКА СТРАНА
    ПОД ИГОТО НА МАФИОТСКАТА
    ФАШИСТКА ХУНТА - ГЕРБ...
    ...ФАКТ Е ЧЕ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД
    СЕГА Е МНОГО ПО-ЖЕСТОКО ОГРАБВАН, РЕПРЕСИРАН,
    ТЕРОРИЗИРАН ОТ ХУНТАТА - ГЕРБ
    И БЕЗПРАВЕН
    И ЖИВЕЕ В УЖАСЯВАКА БЕДНОСТ И
    МИЗЕРИЯ,
    ТОТАЛНО БЕЗЗАКОНИЕ,
    РЕКЕТ...
    ...И СЕГА ПОЛОЖЕНИЕТО НА НАРОДА Е МНОГО ПО - ТЕЖКО
    И ОТ ВРЕМЕНАТА НА ТУРСКОТО РОБСТВО
    И ОТ ХИТЛЕРОФАШИСТКОТО...
    ...ЗАЩОТО ПРИ ХИТЛЕРОФАШИЗМА
    ПОНЕ НЕ Е ИМАЛО МАФИЯ
    И НЕ Е ДОПУСКАНО РАЗГРАБВАНЕ
    НА ДЪРЖАВАТА...
    ...ЗАЩОТО ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО Е ИМАЛО НЯКАКЪВ РЕД
    И ЗАКОННОСТ
    И ТАКИВА ГРАБЕЖИ И РЕКЕТ
    КАТО СЕГАШНИТЕ
    НЕ СА ДОПУСКАНИ...
    ...СЕГА БЪЛГАРИЯ
    РЕАЛНО Е ПРЕВЪРНАТА
    В ПЪРВАТА МАФИОТСКО - ФАШИСТКА ДЪРЖАВА В СВЕТА,
    КОЯТО ИЗЦЯЛО И ТОТАЛНО
    Е СОБСТВЕНОСТ
    НА МАФИОТСКО-ФАШИСТКАТА СГАН НА ХУНТАТА - ГЕРБ...
  • 35 Падане ти си жив каламбур

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "ХАСАН":

    А бате ти Доган ти пребо.ил ли си го оне веднъж до сега? Той бе от КДС, нали тъй ? А Имената сами си забъркате ямата , вас никой не ви е бутнал и закачал години наред. То си бе чисто ваш МУРАФЕТ за да се вдигне ЗОРЛЕМ ДЖУМБИШ ! Ти не се изхвърляй много и да се пишеш ОТВОРКО ! Жив ХАБДАЛ СИ и баш бая Бойк КЕРАТА ! Никой нито ви бараше обичаите, традициите, имената, ре
    мисията, на.авно следваме за лекари, инженери, учители и на работа бяхме рамо до рамо. На маса заедно сядаме - не ми се п.ави на ПОЛИТОЛОГ щото си чиста лавандула !

    Коментиран от #36

  • 36 ХАСАНЕ ти си жива маруло !

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Падане ти си жив каламбур":

    Коментара 35 е до теб. куха лейка си мон шери - аркадаш !!