27 Април, 2019 13:24 2 413 20

2 часа на 4 очи: Какво си казаха Путин и Ким?

  • владимир путин-
  • ким чен ун

Тръмп иска сам да разоръжи Ким и да получи Нобелова награда. Путин пък иска да му попречи, защото руското ръководство изобщо не се вълнува от сигурността на света

2 часа на 4 очи: Какво си казаха Путин и Ким? - 1
Снимка: EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Константин Егерт

Както и се очакваше, за срещата между Владимир Путин и севернокорейския диктатор Ким Чен Ун не научихме много. Двамата разговаряха два часа на четири очи. А това си е доста време, така че срещата явно не е била протоколна, а наистина делова.

Всички знаем от какво се нуждае държавният глава на Северна Корея. След безуспешната февруарска среща с Доналд Тръмп във Виетнам Ким търси възможност не само да напомни на американците за себе си, но и да покаже, че разговорите му с президента на САЩ не са единственият му път за контакти със света.

Ревността на Путин към двойката Ким-Тръмп

Преговорите обаче бяха по-важни за Путин, отколкото за пхенянските комунисти. От изявленията на руския президент във Владивосток се разбира, че Кремъл иска да попречи на Белия дом, който се опитва еднолично да реши проблема с ядреното оръжие на Северна Корея. Путин каза, че на Северна Корея трябва да бъдат дадени гаранции за сигурност, ако тя се реши на едностранно ядрено разоръжаване, но това всъщност беше завоалирано предложение към Ким: "Поставете условия на американците и не се страхувайте! Москва е с Вас!"

Не че влиянието на Кремъл в Пхенян е особено голямо. Главен спонсор на корейския режим си остава Пекин. Но думата на Москва все пак се чува – точно толкова, колкото да вгорчи живота на Доналд Тръмп. Путин призова да бъдат възстановени шестстранните преговори с Пхенян, в които участва и Русия - заедно с Китай, Япония, Южна Корея и САЩ. Точно както в баснята "Орел, рак и щука", участниците в тези преговори досега не успяха - и никога няма да успеят - да се договорят за каквото и да е било. Точно това се харесва на руските управници. Тяхната логика гласи: След като не можем сами да го постигнем, ние ще се погрижим никой друг да не намери решение на севернокорейския въпрос. Същото важи с пълна сила и за израелско-палестниския проблем и за конфликтите в Мали или в Афганистан. С опитите си да торпилира дипломацията на американците на Корейския полуостров, Кремъл не допринася за сигурността на света. Но руското ръководство изобщо не се вълнува от тази сигурност. Както обикновено.

КНДР е само част от геополитическата мозайка на Кремъл

Ако съдим по острите реакции на руския режим след президентските избори в Украйна, по решението да се раздадат руски паспорти на жителите на самопровъзгласилите се Донбаска и Луганска народни републики, а и по острите антиамерикански изявления на секретаря на Съвета за безопасност Николай Патрушев в официоза "Российская газета", Путин планира ново мащабно антизападно настъпление, за да мобилизира гарнизона "Крепост Русия", който сякаш проявява признаци на умора.

Първо настроението му развали Украйна, после пък Путин допълнително се ядоса от визитата на съветничката на американския президент по въпросите на Русия Фиона Хил преди десетина дни. Путин явно очакваше от гостенката нова информация за инициативи на Доналд Тръмп с цел да бъдат размразени отношенията с Кремъл. Още повече, че специалният прокурор Робърт Мълър приключи темата за предполагаемия сговор на президента с руските власти. Но очакванията на Путин не сбъднаха и той реши изцяло да провали това посещение. Според мои източници, Фиона Хил е разговаряла с представители на Съвета за сигурност на Русия и на министерството на външните работи и си е заминала разочарована от безуспешната визита.

С други думи, включително и чрез "побратимяването" си с Ким Чен Ун, Путин показва и на Белия дом, и на Конгреса, че не се страхува от нови санкции и ще действа така, както му изнася. Същото се отнася и до новата псевдопатриотична истерия, която е тръгнал да разпалва в страната. А за всеки случай президентът подготвя и създаването на новата "държава на всички руснаци", в която ще се включат и източните части на Украйна.

Игра на тронове

Около преговорите във Владивосток имаше и още един намаловажен детайл. Известно е, че Доналд Тръмп тръпне от радост по повод предложението да бъде удостоен с Нобеловата награда за мир - в случай на успех при разоръжаването на Северна Корея. А Владимир Владимирович ще направи всичко възможно да лиши президента от тази перспектива - и вероятно ще успее.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар📝

    38 3 Отговор
    САМО КАТО ПРОЧЕТА:ИЗТОЧНИК DW И СИ ОТВАРЯМ ДРУГ ИНФО САЙТ
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 БОЗАДЖИЯН

    8 0 Отговор
    КОЙ ще продава оръжие и къде.Това зависи и САЩ.Провокира конфликт после идват здравите сили

    Коментиран от #8

  • 5 цирк

    23 0 Отговор
    ....Тръмп иска сам да разоръжи Ким и да получи Нобелова награда. Путин пък иска да му попречи, защото руското ръководство изобщо не се вълнува от сигурността на света....
    Какви са тези глупости и лъжи!?докога ще ни правите на луди с подобни лъжи?
  • 6 дааа

    20 2 Отговор
    DW най големите лъжци и манипулатори.
  • 7 Миии

    5 17 Отговор
    Два джендъра кво могат да правят ?
  • 8 Лимона

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "БОЗАДЖИЯН":

    Толко ли са ни неграмотни .....БОЗАДЖИИТЕ ??????????
  • 9 Хахах

    3 8 Отговор
    Обзалагали са се на кой народа ще го търпи повече с политиката на " нямате какво да ядете, ама имаме ядрени ракети". И са се убеждавали взаимно, че не са диктатори.. Народа иска това, само те да са на власт, другите в държавите ИМ са прости и няма кой друг да заеме постовете им. И са завършили с ДА ЖИВЕЕ ДЕМОКРАЦИЯТА ХАХАХАХАХАХ

    Коментиран от #10

  • 10 Аааааа

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Хахах":

    Нямате какво да ядете е валидно само и единствено за Америка и запада.Защото всички храни там са Неестествени,ГМО,отровени от химикали.Знате ли,че все повече американци бягат от големите градове и отиват в малки,за да имат време за семействата си и някакси по човешки да живеят,а не в лудница,отрови,стрес,без да контактуват и възпитават децата си.А за Демокрацията,не сте прави.Тя е запазена марка на Запада.В Русия не се правят дивиденти.Но явно по инерция е грешката ви.Не знам дали сте глухи или слепи,не знаете ли ,че САЩ разпалва поне по 2войни на година.И то в името на демокрацията.Направете елементарна аритметическа сметка колко са убити,ранени,колко са материалните щети ,разрушенията,опустошенията,сриваването. На всички държави,където американците са отишли да въдворяват "демокрация".Какъв е смисълът да убиваш хора ,А да говориш за демокрация?Не разбирам.

    ВИЦ:Ще има ли трета световна война?
    Отговор:Няма,но такава борба за мир ще настане,че камък върху камък няма да остане.
    Натам се е запътил Тръмп.И не защото нарочно иска това.А защото е дълбоко зависим Като алкохолиците и наркоманите.Само ,че той е в пъти повече и от най заклетия наркоман.
  • 11 Bars

    2 0 Отговор
    Автора на статията май изобщо не е в час по международните въпроси
  • 12 КОНСТАНТИНОВ

    7 1 Отговор
    ПУТИН И КИМ СА СЕ НАГОВОРИЛИ КОИ ПРЪВ ЩЕ ПОЗДРАВИ КРАВАРИТЕ С НЯКОЛКО АТОМНИ БОМБИ.ДАНО ЗАРАВНЯТ ТАЗИ ПРОКЛЕТА САТАНИНСКА СТРАНА.БЕЗ С.А.Щ. ЗЕМЯТА ЩЕ БЪДЕ РАИ.

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Марони

    0 0 Отговор
    Казал му е:"Кимчо,ние диктаторите кръвопиййци трябва да се подкрепяме,че не останахме много-Аз ти и Мъдурестия!"
  • 15 Марони

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "КОНСТАНТИНОВ":

    Забрави да добавиш,комунистически!Забрави също че половин българия са именно в САЩ,Англия и Германия!Ане в Путия.
  • 16 Доцента

    0 0 Отговор
    Тия двамата нищо не са си казали,защото говорят различни езици,а и джуджето неможе да каже нищо с корейски кремвирш в уста
  • 17 ела

    1 0 Отговор
    Тези "немските свине " поледното което направиха разрушиха Югославия като въорожиха хърватите същите ( хървати във ВСВ убиха повече 1 милион сърби) сега търсят кого да обвинят. Много пъти съм казвал и пак ще повторя ако тези наивни руснаци си променят коренно своето виждане,мислене спрямо "цивилизования Запад " и въоражат С.Корея с медуконтинентални ракети ( имам предвид усъвършествените) СС-18 или СС-20 с разделящи се ядрени боеголовки и ПВО СС-400 Триумф придружени с Панцери то тогава С.Корея и Америка ще станат " братски страни " с най-развита демокрация и човешки права".Оставете ги ( имам предвид лидерите на двете страни ) ще станат даже лични приятели и носители на Нобелови награди за мир..
  • 18 Иванчо

    0 0 Отговор
    По-тъпа статия не бях чел, но явно като ти плащат за да пишеш нещо си...не е далеч възможността да се изложиш.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Шортачков

    0 0 Отговор
    ???????Какво си били казали???????Нима не го виждате??????Казали са си-А НАЗДРАВЕ!!!!!!!!!Останалото са подробности.