Last news in Fakti

29 Април, 2019 13:00 29 862 60

Българските роми в Германия: Предубеждения и истини

  • цигани-
  • роми-
  • германия

Един български ром в Германия, който работи за по-добър живот, не взема социални помощи, плаща си данъците. Като него има и други - въпреки това предубежденията срещу ромите остават. На темата се спира "Ханделсблат".

Българските роми в Германия: Предубеждения и истини - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Смятани са за “мръсните деца” на Европа. Където те се заселят, там се ширят боклуци и мръсотия, жилищата им са порутени, в тях лазят плъхове. Мнозина живеят от социални помощи и вземат добавки за деца, които не съществуват. Атанас Муров отблизо познава тези предубеждения, защото самият той е ром, четем в обширна публикация по темата на германското издание “Ханделсблат”.

Изданието проследява историята на 53-годишния Атанас Муров от Шумен, който живее със семейството си в печално известния квартал на Дуисбург - Хохфелд. Като своя баща и дядо, Муров се издържа като свири на цигулка по сватби, в ресторанти и понякога, дори и да го е срам от това, на улицата. Съпругата му, Ромни, работи като чистачка на 9-часов работен ден в луксозен хотел в Дюселдорф. Семейството от години не взима социални помощи и редовно плаща данъци. Защо тогава в Германия се ширят толкова много предразсъдъци срещу ромите от България и Румъния, пита "Ханделсблат”.

С присъединяването на двете страни към ЕС и свободното движение на хора, информациите за социален туризъм и организирана престъпност в Германия зачестиха. Миналата година кметът на Дуисбург Зьорен Линк заяви: „Имаме около 19 000 души от България и Румъния в Дуисбург, синти и рома. През 2012 г. броят им беше само 6 000 души. Хората се притесняват заради планините от боклук, шума и плъховете”. Ромите от векове са приклещени в капана на негативните клишета и митове, посочва още изданието”. И днес те се сблъскват с "подчертано безразличие" или "явно отхвърляне", според проучване на Федералната агенция за борба срещу дискриминацията.

Много роми, сред които и семейството на Атанас Муров, работят усилено за по-добър живот в Германия. Според последните данни на Федералната агенция по заетостта, българите и румънците, много от които са роми, са с относително висока заетост - 63%, което е над средното спрямо останалите граждани на ЕС. Въпреки че тази група извършва предимно нискоквалифициран труд, според Центъра за работа в Дуисбург едва 30% от тях са безработни. За злоупотреби със социални помощи се говори само в "изолирани случаи".

Зле интегрирани, жертви на престъпни мрежи

Муров споделя пред изданието, че не познава никого, който да е забогатял за сметка на държавата, но затова пък познава много други, които живеят в мизерия и порутени къщи. Според Йоахим Краус от Центъра за изследване на антисемитизма в Техническия университет Берлин, "хората не са виновни за развалините, в които живеят, нито за плъховете. Те са съществували и преди. Просто сега са видими, защото някой живее там.”, твърди Краус, цитиран от "Ханделсблат". Според Краус, състоянието на къщите дори се е подобрило, защото хората са поправяли по-големите щети, за да не живеят съвсем в мръсотия”. Погрешно е да се твърди, че имигрантите от Югоизточна Европа са причинили тези проблеми, смята той. И критикува интеграционната политика. Според него, заради липсата на “устойчиви структури”, мнозина са оставени да се справят сами и стават жертви на престъпни мрежи.

Марио Тержич, от общинския център за интеграция в Дуисбург, смята, че състоянието на хората, натъпкани в една стая и плащащи по 15 евро на нощ, е симптом на по-дълбок проблем. Според него, вината трябва да се търси в някои недобросъвестни собственици, за които отдаването под наем на рушащи се жилища се е превърнало от доходоносен бизнес в истинска индустрия. Общината се бори с проблема, като изкупува рушащите се имоти и в същото време се опитва да убеди собствениците да продават. Градът също така разполага с "работна група", която работи по "стратегия за нулева толерантност" срещу "престъпните машинации".

Въпреки това, пише “Ханделсблат”, проблемът с наемателите остава неразрешен. Те обикновено се преместват при съседи или роднини, където продължават да живеят в мизерия. Ако бяхме информирали първите новодошли по-добре за правата им, "незаконните структури" нямаше да са толкова много, казва Краус.

Виртуозът от ромския квартал и проблемът с ромите в България

Обратно в Шумен Атанас Муров показва на екипа от “Ханделсблат” мястото, където е израснал: “Ето тук съм живял. От тук произлиза и най-добрата ромска музика в България”. Като момче мечтата му била да пълни големите концертни зали, подобно на известния български композитор Панчо Владигеров, който също е живял в Шумен. Муров искал да учи музика в консерваторията в Пловдив, "но там не искаха роми", казва той с горчивина пред изданието. Много от къщите в неговия квартал са необитаеми. "Сега момчетата живеят в Хохфелд", обяснява Муров, а от каменна стълба една жена се провиква жена: "Здравейте! Бог да благослови Ангела Меркел.” Нейните деца отдавна са се преместили в страната на Меркел.

Има различни инициативи, финансирани от чужбина, които се борят срещу основната причина за бедността: липсата на образование, посочва изданието. Децата от ромските семейства трябва да имат по-добър достъп до училища и детски градини. Серги Каракашев, лидер на ромската организация „Искра”, също пропагандира за това в кварталите. "Но честно", казва Каракашев, цитиран от "Ханделсблат", "дори и да сте добре квалифицирани, като роми, няма да получите прилична работа тук." Има адвокати, бизнесмени, лекари сред ромите, но те предпочитат да пазят своя произход в тайна. Освен това расизмът се е увеличил, особено след като политици като вицепремиерът на България Красимир Каракачанов отново открито се противопоставя срещу ромите, отбелязва германското издание.

Светлана Маркова, заместник-кмет и комисар по социалната политика и здравеопазването в Шумен, смята, че не съществува дискриминация. Който желае, може да си намери работа тук. Ромите, които се преместили в Германия, искали социални помощи вместо работа, за да си купуват коли и мобилни телефони с парите, изтъква Маркова, цитирана от "Ханделсблат".

Каракашев не е съгласен. За някои работни места ромите получават само по три лева на час, което се равнява на около 1,50 евро. Дори един автобусен билет струва два лева, така че не е изненадващо, че хората напускат страната.

Муров иска скоро да се върне за постоянно в България. Купил е къща на входа на стария си квартал, която ремонтира от години. С оранжерия и красива гледка към града. Животът в Дуисбург е забързан и "мултикултурен", казва той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асанчо

    306 10 Отговор
    Където и да отиде, циганина си остава циганин

    Коментиран от #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Иванов

    192 10 Отговор
    Германия изби над 5 милиона синти и роми и е нормално сега тези души да се върнат обратно при тях. Карма!!!
  • 4 антрашпиц

    148 9 Отговор
    Не ви завиждам шваби охранени.Гледайте си ги наште мангути и се грижете за тях.Ми така де,като нямате ко да си правите парите..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Интеграция

    196 9 Отговор
    Дано всички наши роми да емигрират в Германия и баба Меркел да ги интегрира в немското общество

    Коментиран от #22

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 един

    168 5 Отговор
    Що постоянно лъжете, че не мога да се сетя? кви помощи да взима тоя, като нито е женен, нито има признати деца? Ма иначе жена му, дето не му е жена - взима! И да не се правят на луди, че ни писна и от тях, писна ни и от лъжливите медии! Плаща си данъцте, само че там, а жена му взима помощи и не ходи на работа... тука нито работят, нито сметки, нито данъци плащат, ама виж и детски и помощи взимат!

    Коментиран от #10

  • 10 един

    115 8 Отговор

    До коментар #9 от "един":

    И между другото, докато децата им там са регистрирани и получават детски, тука също им вървят детските надбавки и ги получават.

    Попитайте ги тия, като не са женени и нямат деца, как така се размножава тая паплач?

    Коментиран от #27

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ???

    93 4 Отговор
    Омръзна ми тази статия да я подмятат всяка седмица.Аз пък не познавам циганин да не лъже.А и много ми и интересно,защо навремето учихме в училище една приказка.В нея циганинът обясняваше на селянина,че му е много лесно:само ори,мели и яж а нашето е мъчно:проси го,носи го,мели го,печи го и чак тогава яж.И затова не им вярвам.
  • 13 23423

    141 6 Отговор
    Работех в бюро по труда. Редовно ни засипваха с роми които идваха но не знаеха защо - пратили ги (от ДПС), казали им че даваме пари и помощи и т.н. ... И след като за пореден път с думи прости обяснявах,че всъщност тук, в бюрото по труда идват хора които търсят работа, човекът срещу мен съвсем чистосърдечно и по детски ми рече: Аз ..бате.. да работя не обичам и не искам..
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 дявола

    71 3 Отговор
    Пусти Хитлер да видиш как ще се загубят като динозаврите
  • 18 Гладен

    33 24 Отговор
    Ами най крадливото племе са нашите българчета,автокрадци,банкомато разбивачи,и то навсякаде по цемия свят Браво на българчетата със лъскавите лимузини и парите На народа и няколко милиарда откраднати от тия на българчетата от българчетата

    Коментиран от #23, #26

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бай вую

    49 1 Отговор
    Хайде всички роми в страната на ромел.хи хи
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ...

    32 2 Отговор

    До коментар #18 от "Гладен":

    Вашите "българчета" с естествен тен ако не тафят нещо катадневно - как ще оцелеят - не физически, а психически? А като "гарнираме" и с това колко от окрадените са пратени на "оня" свят от вашите "българчета" (един човешки живот на колко лева го оценяваш?) - отиде тя, та се не видя...
  • 24 Монк

    54 4 Отговор
    Ти индианец видял ли си ,да живее нормално,той обича да му е мръсно,да се зарива в боклук и ла..на,препоръчвам на Баба Меркел да и изпратим и остатъка от маймуни да им се радва и да им дава помощи
  • 25 ZZZ

    86 5 Отговор
    Муров искал да учи музика в консерваторията в Пловдив, "но там не искаха роми", казва той с горчивина пред изданието.

    Забравил е да спомене , че е неграмотен, не познава нотите и това е причината да не го искат там, а не защото е циганин !
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Пръцко

    27 3 Отговор

    До коментар #10 от "един":

    Ами как - като плъховете и хлебарките! Бацилите се множат в подходяща среда - сватба не им е нужна :((
  • 28 Дедовия

    52 2 Отговор
    Тук във Франция не съм видял един мангун да работи. Всички са във временни селища , направени от каквото им падне и са остали магистрати,подмостови пространства ,изоставени парцели и т.н. Без ток,вода и елементарни хигиенни условия. Попитах един -Защо не работиш като мен и да живееш в нормална квартира ? Отговори ми -,Бе ти луд ли си да работя.Дошъл съм във Франция да ми дадат помощи и жилище !
  • 29 Националист

    47 4 Отговор
    Не знам кой го ще интегрира в Германия. Циганите имат силен ген, много се множат и като плъховете могат да живеят и оцеляват във всякакви условия, и като плъховете вземат без да питат.
  • 30 Eugeni

    30 2 Отговор
    Дециганизация
  • 31 Преминаващ

    38 2 Отговор
    Казват "Вълкът козината си мени, нрава никога !" Не е вярно ! И вълците се дресират, дори са много по-предани от кучетата, когато осъзнаят кой ги храни ! Това правило обаче не важи за циганите, колкото и да се опитват с платени статии да налагат обратното мнение ! СЪС СТАТИИ ГЕН НЕ СЕ ПРОМЕНЯ !
  • 32 Манго

    31 2 Отговор
    Брат и сестри сиган, идва всичкото в Дуисбърк тук много добре, помощ дават, къща дават ток и вода дават без пари
    оставете таз Бугария смотана тук нас радват се. Идвайте всичкото сиган и чаве тук сичко много хубаво, Казали догодина и мерцедес да дават , баня ще строят но сичкото сиган трябвало да мине там.

    Коментиран от #35

  • 33 Хасан4о

    26 3 Отговор
    Поздравявам този виден музикант с песента " Остани си там ". Никога да не се връщате. Кой ще работи в мечтаната ти оранжерия ? Или ще я напълните със брано желязо и квото има. Може концертна зала за сватбите да направите. То пък какви сватби ,като половината са самотни майки без брак. Всичките "самотни " с три деца и всяка седмица маанета вият из всички села и квартали щото "сватба имало" . Кой лъже ?
  • 34 дон Пуцо

    10 5 Отговор
    Тази статия е много помпозна и добре предплатена. Чудно е на кого огажда списвача, но добра реклама прави на мястото за изселване на циганите. Дерзайте братя, с вашето изсвелване ще оправим още един проблем, ще намалим гласуващите за герб и дпс. Бойко Разбойко ке падне в ряката.
  • 35 Манго

    11 4 Отговор

    До коментар #32 от "Манго":

    Банята почти готова сега докарали цистерн газта за котел на сичкото циган раздали бонамент карта първо къпане без пари
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Тъп

    7 3 Отговор
    А Мустаков се върти у гробу кат вентилатор за туй дет го праи Анджелката.Карма.
  • 39 BG citizen

    12 2 Отговор
    Всички до един, ама ни един да не остане в България! Хайде бързо тичкайте при мама-баба Меркел, дикато е на власт! Няма да ни липсвате, гарантираме! :-))))
  • 40 Чичо АДИ

    14 1 Отговор
    Пак "Соросоидни" глупости още малко Бундес икономиката се крепи само на "Орките"
  • 41 Циганина с колелото

    10 3 Отговор
    Да но циганина като направи 12 години стаж в германия ще вземе минималната немска пенсия от около 600€, а балъците тук ще бачкат цял живот и накрая родените след 1975г. няма да взема нищо!
  • 42 Стефан фарашев

    5 0 Отговор
    Стига с тая пропаганда единици са тези като от статията.
  • 43 ние каквото

    8 0 Отговор
    можахме-интегрирахме!сега е ред на гейропата да се потруди!Лесно става-давате им пари като помощи,те ви отвръщат с безработица и деца,а с тях идва и заразата с плъхове,болести...ха дано и чума да ви донесат,та да се оправим и ние малко
  • 44 Калбо

    5 8 Отговор
    До всички който писахте глупости пресмяла се хърба на щтърба всекиде по новините се говори колко министри са се облагодетелствали от своята власт те всичките са Българи министър Каракачанов сабаря ромски къщи а самият той е в нарушение на закона не само той толкова са много че няма дами стигне денят колко министри се оказаха грабители на българският народ а вие
    миговорите честен добри хора ви който писахте сте расисти и сте подолни и от циганите всеки ден крадете милиони затова държавата е таково състояние царвулът сие царвулът търси вината в вас защо държавата е в такова положение защото много градете отиваш в болницата докторите те гледат в ръцете полицията коромпирана учителите също съдебна система никаква важи само за бедният българин банкови валити ограбват българина когато българин набие българи никой не излиза на улилицит но когато циганин го направи всички излизате трябваше сега да покажете че молете за българи като излезете на улицата да протестирате срещу власта която казва че се бори срещу корупцията а те самите нарушават закона ама нямате топки зтрахлици не протестирайте само срещу циганите а срещу всеки който граби България така ще е по справедливо НЕ ЗАЩИТАВАМ ЛОШИТЕ РОМИ И НЕ КРАДЛИВИТЕ. БЪЛГАРИ черни овце има във всяко стадо

    Коментиран от #58

  • 45 Йордан

    14 0 Отговор
    Не става журналисти расли в саксии да ме убеждават да вярвам на циганин.И коняк,и ром,и вермут да го кръстят той си е циганин.Няма родител,който мисли доброто на детето си да не му е обеснил да не вярва на циганин.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ром съм не циганин

    0 19 Отговор
    Дойче велле най умрялата медия мама ви гявурска. Сички българи и немци на сапун. Навремето ни гонихте сега е наш ред
  • 48 mf2

    13 0 Отговор
    А, дай Боже, всички мангусти да се разкарат от България!
    Работливи, образовани и съвестни са не-повече от 3% от тях.
    Останалите 97% са крадливи, лъжливи, мързеливи и склонни към всякаква престъпност! Когато този процент се обърне - тогава ще се промени и отношението на нормалните люде!
  • 49 хасанчо

    7 0 Отговор
    Отглеждайте си ги и си ги изследвайте.Като искате Мултикулти ето ви
  • 50 Африканец

    4 7 Отговор
    Българи,роми, няма голяма разлика . Доказателства много. Погледнете България на какво прилича и колко се краде от правителството и депутатите. Там цигани има ли? Няма .

    Коментиран от #60

  • 51 12321

    4 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Семейството от години не взима социални помощи и редовно плаща данъци. Защо тогава в Германия се ширят толкова много предразсъдъци срещу ромите от България и Румъния?
    ******************************************************
    Защото този вид цигани са 10% а останалите 90% са си баш цигани - просия, кражба, детски помощи и в Германия и в България за деца които имат деца и т.н.
    ******************************************************
    В офиса ни за почистването се грижи една циганка - чиста жена, идва вечер след работа - има си ключ - за 3 години една хартийка не е изчезнала!
  • 52 уууууууууууууу

    9 4 Отговор
    Колкото и да псувате по форумите, не сте с нищо по-добри от циганите. Реалността е такава ,че до 30-40 години, България ще е циганска държава и ВИЕ БЪЛГАРИТЕ НИЩО НЕ ПРАВИТЕ ПО ВЪПРОСА.
    Вместо да отглеждате деца, предпочитате да си купите нов телевизор ,да отидете в Гърция на почивка, да си купите " нова " кола. Оправдавате се с липса на пари, нали виждам? Колко българи съм виждал, детето ходи с обувки от 13 лв. , бащата всяка вечер дава по 10 лв за туба бира и мезе и 5 лв за цигари. Няма пари , нали? Такъв народ не заслужава да живее, и господ си знае работата . До 40 год. ви няма. Сори, нищо лично, просто реалността
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Там да си стоят

    6 0 Отговор
    Интегриран Циганин е оксиморон! Те не обичат да работят. Чакат всички и всичко да им се даде, само защото имат права. И имат само права, никакви задължения. БХК да им направи държава, да видим как ще оцелеят тогава. Гадно племе, мързеливо, крадливо, лъжливо.
  • 55 Тихия

    0 0 Отговор
    Явно много ще ви липсват (циганчето Хасан) рбчето а у не познавам някои от вас да работи за 10 на ден .явно ако се интегрират всички роми ще станете последната държава света и ще се самояждате като паяци
  • 56 Постоянно в германия

    0 0 Отговор
    Ме питат каква е разликата между българин и ром
  • 57 Xopxe

    3 0 Отговор
    Аз не бях излизал никога в Европа,реших се излязох е така да видя кво е!! Да кажа само, че като ме питат от къде съм и кажа от България следващия въпрос е ама циган ли си? Като отговоря не българин отношение на колеги и хора става различно спрямо мен!!! Незнам кой ги мисли тия статии но да попитат по колко евро плащат на преводачи за документи за детски, по колко плащат някой да им попълни формуляра в Western Union да могат си пратят парите нали неграмотност до шия иначе смартфон и фейсбук моля ви не толерилайте неграмотен народ с глупави статии. Викнат някои роднина да работи пък му кажат 300-400 Евро комосионна нали изкарваш и т.н
  • 58 бузю

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Калбо":

    Ха-ха-ха , Калбо нито един препинателен знак !!! За правописа нищо няма да кажа . Познавам само един етнос който пише така - сети се кой
  • 59 6768

    0 0 Отговор
    Всичките там и завинаги!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.