Last news in Fakti

6 Юни, 2019 10:00 6 927 24

Пияни и неграмотни каруцари на пътя?! Законът го позволява

  • троян-
  • каруца-
  • забрана-
  • движение

Кой позволи на 12-годишни деца да карат каруци?

Пияни и неграмотни каруцари на пътя?! Законът го позволява - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Николай Тодоров

Уважаеми граждани, пиша тези редове с надеждата всеки да намери своята битка за справедливост, която да доведе докрай. Сега на дневен ред е този проблем, утре ще изведа следващия, другия месец ще дойде поредният следващ.

Това, което трябва не само аз, а всички да направим, е да се изправим открито пред заобикалящите ни проблеми и да ги решим. В този ред на мисли ще си позволя да ангажирам читателите на ФАКТИ с един общ за държавата ни проблем, палиативно решен донякъде локално за града ми от местната ни троянска общност.

Става въпрос за дълго обсъжданата и изведена почти на върха на копието, тема с регулацията и въвеждането на ограничителни и регулационни режими, както и забрана за каруците в урбанизираните територии. Сегашните текстове уреждащи режима на ППСЖТ /каруците/ в Закона за движение по пътищата са нелепи и не отчитащи съвременните ни реалности. С кратки бележки по долу ще маркирам няколко от многото съществени пороци на ЗДП, причина за горното ми мнение.

Съгласно ЗДП всички водачи на превозни средства трябва да минат задължително обучение. Трябва да са правоспособни е точната дума в закона. Никоя правна норма не урежда задължение за задължителни курсове за каруцар и съответното полагане на изпит за правоспособност. Нещо повече, няма вменено изискване за водача на ППСЖТ да е грамотен.

Може да не познава цифрите или буквите, въпреки това ЗДП не му забранява да е участник в движението по пътя, наред с всички останали правоспособни и грамотни участници. Как като водача на каруца е неграмотен, се питам аз същия ще спазва общовалидните правила за движение по пътищата на страната?!

В закона е уредено деца под 12 години да могат да управляват каруца.

Същото е записано там под условие, ако с тях има придружител, който е на 16 години“.
Няма изрична забрана за управление на каруци от лица в нетрезво състояние! Няма вменено задължение за плащане на пътни такси и данъци!

Няма вменено задължение за сключване на задължителна застраховка "Гражданска отговорност", което поражда опасност за всички участници в движението. При ПТП с виновен водач на ППСЖТ, отговорността се носи само от водача, а не от застрахователна компания, което крие съществен риск при установена несъстоятелност на виновника, потърпевшия да остане необезщетен.
Затруднения и в немалко случаи заплаха за участниците в движението по държавната и общинска пътна мрежа в страната.

Липсата на пригодени за ППЦЖТ места за паркиране на територията на градовете и т.н. и т.н……
Всичко това поставя в условия на повишен риск и усещане на неравнопоставеност всички участници в движението. Питам се, колко още трагични случаи в страната трябва да се случат, за да се задейства „демократичната“ ни законотворческа държавна уредба?

Основавайки се на посочените по горе факти и аргументи, въпреки също така неблагоприятното влияние на настоящата ни законова уредба, счетохме за крайно наложително приемането на по-стриктни регулации за движение на ППЦЖТ на местно ниво и на 29.05.2019г в Община Троян се приеха изброените от много дълго време от мен промени в Наредба за безопасност по пътищата на Община Троян, засягащи въвеждане на забрана за каруците на територията общината.

Ангажирам читателите на ФАКТИ с това, защото определено мисля, че това е национален проблем, който ние в Троян се опитваме самостоятелно да преодолеем, спазвайки законовата рамка. Немалко общини, като Казанлък, Ст. Загора, София и др. протестират срещу каруците и също искат законодателни промени в изведената от статията ми посока.

Какво всъщност променихме в Троян:

Въведе се пълна забрана за движение на каруци в гр. Троян, с изключение на транзитно преминаващите такива по строго определено надлъжно и напречно трасе и то само за времевата рамка от 13ч. до 15ч.

С тази норма ограничаваме до минимум риска от каруци към всички участници в движението по пътната мрежа на гр. Троян. Именно в тази насока към намаляване на този риск е въвеждането на часово ограничаване за движение на каруци в Троян. Може би мнозина ще попитат защо не заложихме тотална забрана. За да може такава забрана да се въведе е нужна и преди това законодателна промяна в ЗДП. Това, което приехме, е максимума ограничения, които можем да въведем, без да превишим правата си като общински съвет.

Въведе се задържане на каруцата до заплащане на глобата в отредено със Заповед на Кмета място.
Въвеждането на репатрацията на каруците цели да постигне събираемост на глобите и търсения възпитателен ефект от действащите норми в наредбата. Какъв е смисъла от една санкция, ако наказания знае, че няма механизъм, който да го накара да я плати. Със задържане на каруцата, механизма за плащане е налице.

На нарушителя ще му излезе далеч по евтино да плати глобата, отколкото да си купува нова каруца. Убеден съм, че след няколко случая на репатрация на каруци, ще се постигне търсения възпитателен ефект и града ни ще се отърве от тази напаст.

Мисля, че Община Троян с въвеждането на поправките, указва една от посоките, по които може да поемат и други общини в страната. Проблема с каруците категорично го заявявам не е локален, той е национален. Това, което в завършек мога да заявя, е, че темата трябва да бъде изведена в законодателния ни орган. Нужна е промяна в Закона за движение по пътищата!

Авторът е общински съветник в Троян и лидер на местна гражданска коалиция.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Amix

    18 9 Отговор
    + Джендъри велосипедисти каращи в насрещното...
    🤮🤮🤮
  • 3 Karadakov

    16 2 Отговор
    Ne e li kraino vreme vaobshte da budat zabraneni karucite?

    Коментиран от #17

  • 4 Цар Симеон

    36 2 Отговор
    Евала, тоя трябва да го изберем в парламента, а не нищоправещите 240 броя там...
  • 5 ссср

    26 5 Отговор
    Пълна забрана за каруци решава всички въпроси!

    Коментиран от #7, #18

  • 6 ай де бе

    27 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Кой позволи на 12-годишни деца да карат каруци?------Как кой?? Американския посланик, който преди няколко години каза, че "Циганите са бъдещето на България"
  • 7 бако

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "ссср":

    как да стане в монтана кои ще избере кмета ни
  • 8 Писна ми

    16 2 Отговор
    Значи в тая кочина България закона за движение по пътищата не важи за цигани с каруци,но за това че пушиш цвгара с трева 3 дена преди тест влизаш в затвора.Не това не тоталитаризъм това е КОЧИНА
  • 9 Иванчо l-ви

    17 1 Отговор
    Циганите на сапун.
    Конят на луканки.
  • 10 Диди

    14 0 Отговор
    Трябва да се забрани на малолетни да карат каквито и да било превозни средства .Те са заплаха за сигурноста в движението на останалите. В Германия ако пиян кара колело,получава яка глоба.Управляващите трябва да променят законите.
  • 11 Мнение

    9 2 Отговор
    За алкохол и дрога глобите трябва да са много много големи от 1500 лв нагоре в зависимост от промилите но 1500 трябва да е за минимални промили и нагоре колкото може на горе за повече промили + няколко месеца общственополезен труд. И незвисимо какво ППС управлява дрогирания или пияния дали е автомобил каруца велосипед. Предпоставката за ПТП важи при всички ППС управлявани под влияние на алкохол ( наркотици) Така ,че и отговорността трябва да е както за водачите на МПС така и за всички които управляват ППС.
  • 12 Иванов

    4 0 Отговор
    Жалим много, но за гласоподавателите на Герб и Вмро всичко е разрешено!
  • 13 Румен Потника

    2 1 Отговор
    Я не ми пипай избирателите бе чшейш
  • 14 Гост

    2 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Въведе се пълна забрана за движение на каруци в гр. Троян, с изключение на транзитно преминаващите такива по строго определено надлъжно и напречно трасе и то само за времевата рамка от 13ч. до 15ч." - А дали не нарушавате европейските закони за ограничаване правата на свободното движение на гражданите в рамките на ЕС? Консултирахте ли се с юрист, защото НПО-тата това чакат - да стъпите накриво и ще ви направят на пестил? Иначе, като цяло, повдигнатите въпроси са резонни и изцяло ги споделям!

    Коментиран от #15

  • 15 Николай Тодоров

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Благодаря за коментара. Всичко е правно съгласувано и коректно.
  • 16 Спас безделника

    2 0 Отговор
    Не ми драскай по форумите, ами си дигай чуковете и идвай в София да работиш. Идват избори. Бъди добре дошъл.

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 111

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Спас безделника":

    Spas da te ruga negur bez mass

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Спас безделника до кмета Фандъкова

    7 0 Отговор
    Г-жа Фандъкова, като данъкоплатец ви питам: Докога циганите ще се возят без пари в автобусите на поверения ви град? От къде накъде аз трябва да дупча билет от 1,60 и да сторя прав, а циганите излегнали се по седалките, пътуват безплатно? Защо сутрин няма контрол по транспорта в автобусите по линия 111 ? Надявам се, че не разчитате на цигански гласове в предстоящите местни избори. Ако да, моля да освободите кметския стол.
  • 22 Матей

    2 0 Отговор
    Циганските каруци са опасни--факт.Освен това се използват за кражби по полето и незаконна сеч на дърва.Защо бедни българи не могат да си карат колите без да са платили баснословни за тях суми всякакви налози,а циганите се тътрузят като бейове?Толкова ли е трудно с една наредбичка да се забранят каруците и толкоз!?Имайте предвид,че като се смени властта,това трябва да се направи на първо време.Какви са тия цигански безобразия,това на нищо не прилича.
  • 23 criminal

    2 0 Отговор
    Обмислих го и взех решение ! Продавам си и 2те коли и си купувам Кон и каруца.....няма да плащам ГТП , ГО и минетка . Ще карам коня да зареди гориво в нечия ливада и после газ газ....е отделя малко метан през ауспуха ама той е ЕКО..... И най якото......ще си гълтам ракийка и амфетки без никой да ме закача.
    .....
  • 24 Националист

    1 0 Отговор
    Първа помощ за циганите планирана раждаемост! Спирали и връзване на тръбите на всички циганки в детеродна възраст.