Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Пияни и неграмотни каруцари на пътя?! Законът го позволява

Кой позволи на 12-годишни деца да карат каруци?

Публикувана: 6 Юни, 2019 10:00
24 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3306
Пияни и неграмотни каруцари на пътя?! Законът го позволява
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.
Няма изрична забрана за управление на каруци от лица в нетрезво състояние! Няма вменено задължение за плащане на пътни такси и данъци!
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Николай Тодоров

Уважаеми граждани, пиша тези редове с надеждата всеки да намери своята битка за справедливост, която да доведе докрай. Сега на дневен ред е този проблем, утре ще изведа следващия, другия месец ще дойде поредният следващ.

Това, което трябва не само аз, а всички да направим, е да се изправим открито пред заобикалящите ни проблеми и да ги решим. В този ред на мисли ще си позволя да ангажирам читателите на ФАКТИ с един общ за държавата ни проблем, палиативно решен донякъде локално за града ми от местната ни троянска общност.

Става въпрос за дълго обсъжданата и изведена почти на върха на копието, тема с регулацията и въвеждането на ограничителни и регулационни режими, както и забрана за каруците в урбанизираните територии. Сегашните текстове уреждащи режима на ППСЖТ /каруците/ в Закона за движение по пътищата са нелепи и не отчитащи съвременните ни реалности. С кратки бележки по долу ще маркирам няколко от многото съществени пороци на ЗДП, причина за горното ми мнение.

Съгласно ЗДП всички водачи на превозни средства трябва да минат задължително обучение. Трябва да са правоспособни е точната дума в закона. Никоя правна норма не урежда задължение за задължителни курсове за каруцар и съответното полагане на изпит за правоспособност. Нещо повече, няма вменено изискване за водача на ППСЖТ да е грамотен.

Може да не познава цифрите или буквите, въпреки това ЗДП не му забранява да е участник в движението по пътя, наред с всички останали правоспособни и грамотни участници. Как като водача на каруца е неграмотен, се питам аз същия ще спазва общовалидните правила за движение по пътищата на страната?!

В закона е уредено деца под 12 години да могат да управляват каруца.

Същото е записано там под условие, ако с тях има придружител, който е на 16 години“.
Няма изрична забрана за управление на каруци от лица в нетрезво състояние! Няма вменено задължение за плащане на пътни такси и данъци!

Няма вменено задължение за сключване на задължителна застраховка "Гражданска отговорност", което поражда опасност за всички участници в движението. При ПТП с виновен водач на ППСЖТ, отговорността се носи само от водача, а не от застрахователна компания, което крие съществен риск при установена несъстоятелност на виновника, потърпевшия да остане необезщетен.
Затруднения и в немалко случаи заплаха за участниците в движението по държавната и общинска пътна мрежа в страната.

Липсата на пригодени за ППЦЖТ места за паркиране на територията на градовете и т.н. и т.н……
Всичко това поставя в условия на повишен риск и усещане на неравнопоставеност всички участници в движението. Питам се, колко още трагични случаи в страната трябва да се случат, за да се задейства „демократичната“ ни законотворческа държавна уредба?

Основавайки се на посочените по горе факти и аргументи, въпреки също така неблагоприятното влияние на настоящата ни законова уредба, счетохме за крайно наложително приемането на по-стриктни регулации за движение на ППЦЖТ на местно ниво и на 29.05.2019г в Община Троян се приеха изброените от много дълго време от мен промени в Наредба за безопасност по пътищата на Община Троян, засягащи въвеждане на забрана за каруците на територията общината.

Ангажирам читателите на ФАКТИ с това, защото определено мисля, че това е национален проблем, който ние в Троян се опитваме самостоятелно да преодолеем, спазвайки законовата рамка. Немалко общини, като Казанлък, Ст. Загора, София и др. протестират срещу каруците и също искат законодателни промени в изведената от статията ми посока.

Какво всъщност променихме в Троян:

Въведе се пълна забрана за движение на каруци в гр. Троян, с изключение на транзитно преминаващите такива по строго определено надлъжно и напречно трасе и то само за времевата рамка от 13ч. до 15ч.

С тази норма ограничаваме до минимум риска от каруци към всички участници в движението по пътната мрежа на гр. Троян. Именно в тази насока към намаляване на този риск е въвеждането на часово ограничаване за движение на каруци в Троян. Може би мнозина ще попитат защо не заложихме тотална забрана. За да може такава забрана да се въведе е нужна и преди това законодателна промяна в ЗДП. Това, което приехме, е максимума ограничения, които можем да въведем, без да превишим правата си като общински съвет.

Въведе се задържане на каруцата до заплащане на глобата в отредено със Заповед на Кмета място.
Въвеждането на репатрацията на каруците цели да постигне събираемост на глобите и търсения възпитателен ефект от действащите норми в наредбата. Какъв е смисъла от една санкция, ако наказания знае, че няма механизъм, който да го накара да я плати. Със задържане на каруцата, механизма за плащане е налице.

На нарушителя ще му излезе далеч по евтино да плати глобата, отколкото да си купува нова каруца. Убеден съм, че след няколко случая на репатрация на каруци, ще се постигне търсения възпитателен ефект и града ни ще се отърве от тази напаст.

Мисля, че Община Троян с въвеждането на поправките, указва една от посоките, по които може да поемат и други общини в страната. Проблема с каруците категорично го заявявам не е локален, той е национален. Това, което в завършек мога да заявя, е, че темата трябва да бъде изведена в законодателния ни орган. Нужна е промяна в Закона за движение по пътищата!

Авторът е общински съветник в Троян и лидер на местна гражданска коалиция.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 7 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
Amix
(гост)

Неутрално
2 Отговор
+ Джендъри велосипедисти каращи в насрещното...
🤮🤮🤮

Оценка:
-9 +18

Karadakov
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Ne e li kraino vreme vaobshte da budat zabraneni karucite?

Коментиран от #17


Оценка:
-2 +16

Цар Симеон
(гост)

Неутрално
4 Отговор
Евала, тоя трябва да го изберем в парламента, а не нищоправещите 240 броя там...

Оценка:
-2 +36

ссср
(гост)

Неутрално
5 Отговор
Пълна забрана за каруци решава всички въпроси!

Коментиран от #7, #18


Оценка:
-5 +26

ай де бе
(гост)

Неутрално
6 Отговор
Публикувано във факти.бг: Кой позволи на 12-годишни деца да карат каруци?------Как кой?? Американския посланик, който преди няколко години каза, че "Циганите са бъдещето на България"

Оценка:
-5 +27

бако
(гост)

Неутрално
7 Отговор

До коментар #5 от "ссср":


как да стане в монтана кои ще избере кмета ни

Оценка:
-0 +6

Писна ми
(гост)

Неутрално
8 Отговор
Значи в тая кочина България закона за движение по пътищата не важи за цигани с каруци,но за това че пушиш цвгара с трева 3 дена преди тест влизаш в затвора.Не това не тоталитаризъм това е КОЧИНА

Оценка:
-2 +16

Иванчо l-ви
(гост)

Неутрално
9 Отговор
Циганите на сапун.
Конят на луканки.

Оценка:
-1 +17

Диди
(гост)

Неутрално
10 Отговор
Трябва да се забрани на малолетни да карат каквито и да било превозни средства .Те са заплаха за сигурноста в движението на останалите. В Германия ако пиян кара колело,получава яка глоба.Управляващите трябва да променят законите.

Оценка:
-0 +14

Мнение
(гост)

Неутрално
11 Отговор
За алкохол и дрога глобите трябва да са много много големи от 1500 лв нагоре в зависимост от промилите но 1500 трябва да е за минимални промили и нагоре колкото може на горе за повече промили + няколко месеца общственополезен труд. И незвисимо какво ППС управлява дрогирания или пияния дали е автомобил каруца велосипед. Предпоставката за ПТП важи при всички ППС управлявани под влияние на алкохол ( наркотици) Така ,че и отговорността трябва да е както за водачите на МПС така и за всички които управляват ППС.

Оценка:
-2 +9

Иванов
(гост)

Неутрално
12 Отговор
Жалим много, но за гласоподавателите на Герб и Вмро всичко е разрешено!

Оценка:
-0 +4

Румен Потника
(гост)

Неутрално
13 Отговор
Я не ми пипай избирателите бе чшейш

Оценка:
-1 +2

Гост
(гост)

Неутрално
14 Отговор
Публикувано във факти.бг: "Въведе се пълна забрана за движение на каруци в гр. Троян, с изключение на транзитно преминаващите такива по строго определено надлъжно и напречно трасе и то само за времевата рамка от 13ч. до 15ч." - А дали не нарушавате европейските закони за ограничаване правата на свободното движение на гражданите в рамките на ЕС? Консултирахте ли се с юрист, защото НПО-тата това чакат - да стъпите накриво и ще ви направят на пестил? Иначе, като цяло, повдигнатите въпроси са резонни и изцяло ги споделям!

Коментиран от #15


Оценка:
-1 +2

Николай Тодоров
(гост)

Неутрално
15 Отговор

До коментар #14 от "Гост":


Благодаря за коментара. Всичко е правно съгласувано и коректно.

Оценка:
-0 +3

Спас безделника
(гост)

Неутрално
16 Отговор
Не ми драскай по форумите, ами си дигай чуковете и идвай в София да работиш. Идват избори. Бъди добре дошъл.

Коментиран от #19


Оценка:
-0 +2

17
Този коментар е премахнат от модератор
18
Този коментар е премахнат от модератор
111
(гост)

Неутрално
19 Отговор

До коментар #16 от "Спас безделника":


Spas da te ruga negur bez mass

Коментиран от #20


Оценка:
-0 +0

20
Този коментар е премахнат от модератор
Спас безделника до кмета Фандъкова
(гост)

Неутрално
21 Отговор
Г-жа Фандъкова, като данъкоплатец ви питам: Докога циганите ще се возят без пари в автобусите на поверения ви град? От къде накъде аз трябва да дупча билет от 1,60 и да сторя прав, а циганите излегнали се по седалките, пътуват безплатно? Защо сутрин няма контрол по транспорта в автобусите по линия 111 ? Надявам се, че не разчитате на цигански гласове в предстоящите местни избори. Ако да, моля да освободите кметския стол.

Оценка:
-0 +7

Матей
(гост)

Неутрално
22 Отговор
Циганските каруци са опасни--факт.Освен това се използват за кражби по полето и незаконна сеч на дърва.Защо бедни българи не могат да си карат колите без да са платили баснословни за тях суми всякакви налози,а циганите се тътрузят като бейове?Толкова ли е трудно с една наредбичка да се забранят каруците и толкоз!?Имайте предвид,че като се смени властта,това трябва да се направи на първо време.Какви са тия цигански безобразия,това на нищо не прилича.

Оценка:
-0 +2

criminal
(гост)

Неутрално
23 Отговор
Обмислих го и взех решение ! Продавам си и 2те коли и си купувам Кон и каруца.....няма да плащам ГТП , ГО и минетка . Ще карам коня да зареди гориво в нечия ливада и после газ газ....е отделя малко метан през ауспуха ама той е ЕКО..... И най якото......ще си гълтам ракийка и амфетки без никой да ме закача.
.....

Оценка:
-0 +2

Националист
(гост)

Неутрално
24 Отговор
Първа помощ за циганите планирана раждаемост! Спирали и връзване на тръбите на всички циганки в детеродна възраст.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.