Last news in Fakti

13 Юни, 2019 16:00 2 039 12

Заспахме и не можем да се събудим

  • организация-
  • съвет

Да създадеш колективен орган за вземане на решения, някакъв съвет, например, е безкрайно недостатъчно, ако в него заседават страхливи, примирени, апатични и-или дезинтересирани хора

Заспахме и не можем да се събудим - 1
Снимката е илюстративна
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Като си помисля колко сляпа се оказа вярата, че когато изградим демократични институции и приемем демократични закони и, както се казва в Перник, работата ще заспи!

Заспа не тя - ние заспахме и не можем да се събудим от тежките сънища на илюзиите!

Само един пример - създадоха се из различни организации и институции колективни органи за вземане на решения. И какво? Имитация, симулация и ... нищо друго.

Да създадеш колективен орган за вземане на решения, някакъв съвет, например, е безкрайно недостатъчно, ако в него заседават страхливи, примирени, апатични и-или дезинтересирани хора. С тях колективният орган за отговорност се превръща в орган за колективна безотговорност, който узаконява волята на онзи отгоре.

Така става още по-зле. Едно, че всичко наистина е имитация и симулация на демократичност, с което се дискредитира демократичността; второ, че онзи отгоре си измива ръцете - всичко е направено по законния ред! и по този начин още повече се снемат задръжките му и се развихрят апетитите му. Ако отговорността се носеше от него, той би се замислил все пак, а като се носи от органа за колективна безотговорност, тогава много по-преспокойно той си прави каквото пожелае, може да прокара каквото си иска решение, дори най-абсурдното. Важното е да гледа строго, а ако се наложи и свирепо членовете на органа.

Откакто разбрах реалното положение на нещата (малко късно го разбрах, но нали бях склонен да мисля позитивно, да вярвам, че лека-полека нещата ще си дойдат на мястото, все пак, както казват руснаците, Москва не сразу строилась), систематично и категорично напускам всякакви органи за колективна безотговорност! Нямам сили, време, нерви и желание да съучаствам в имитацията и симулацията на демократичност и законност.

Коментарът е от Фейсбук


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Допълнение

    13 1 Отговор
    Демократични институции има колкото щеш. Няма демократичен дух, защото той не се създава с институции. Затова не можем да отлепим в никаква посока.

    Коментиран от #8

  • 2 Лична отговорност трябва

    11 0 Отговор
    Браво на автора. Точно тази колективна безотговорност се практикува от много години в БГ. Онзи отгоре прави каквото си иска и казва комисията реши, ако е взела грешно решение виновни няма, така за 30 г. се попиляха много милиярди в тази държава и е главна причина за всички беди в държавата.
  • 3 Цуци

    9 1 Отговор
    А демократичен дух вирее в свободно съзнание . А такова нещо нема у нас .

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Има цуци

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Цуци":

    Ама е безотговорен духа, свикнал е някой друг да мисли и взима решения вместо него, че даже и да работи вместо него. А тоталната централицация на властта и парите засилва още повече апатията. Аз затова си мисля че въпреки всичко, случващото се сега, пред демокрацията, е хубаво. Има една мисъл - трудните времена раждат силни хора и обратно, лесните времена раждат слаби хора. Рано или късно ше се научим да си отстояваме интереса, дори и пред управляващите.
  • 5 Има цуци

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Цуци":

    Исках да кажа че нашето съзнание е свободно, даже прекалено свободно от взимането на решения, визирам тоталната централизация на властта. И същевременно прекалено заето с ежедневните простотии и скандали,които са умишлени, с цел да държат хората ангажирани. Всеки търчи да се бори за собствени каузи или проблеми, или пък му е писнало и не му се занимава с нищо. Но ако погледнем цялата картинка, вината е в начина по който ни управляват и манипулират и на парче трудно ще постигнем нещо, щото утре ще имаме нов проблем сервиран.
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 9 Отговор
    Руската мурзилка слатинСКИ се разквича. Образование: Висше образование - механика - Харков, Украйна (тогава СССР), Държавен университет, Факултет по математика и механика, 1975-1979 г. Доктор по математика (Кандидат на математическите науки), Харков, Украйна (тогава СССР), Държавен университет, 1982-1986 г., Механика на непрекъснатите среди, дисертация "Някои вискознопластически течения на намагнитващите се среди" Доцент по международна и национална сигурност – 2002 г. Професор по международна и национална сигурност – 2012 г. ..............................................Ама разбира се, че не е МУРЗИЛКА!!!
  • 7 ИСТОРИЯТА ПОМНИ

    5 4 Отговор
    .................ПА НИЕ ПРЕДИ 140Г, 500г СМЕ СПАЛИ И КОЙТО СЕ Е СЪБУЖДАЛ НАШИ ....БЪЛГАРИ СА ГО ДАВАЛИ КСУРБАН НА ОСМАНЛИЙТЕ ,....САМО И САМО ....СЪНЯТ ДА ПРОДЪЛЖИ ! ТОВА ДОСТАТЪЧНО ДОБРЕ ГОВОРИ ЧЕ .....БЪЛГАРИНА НЕ ЗНАЕ КАКВО Е ДЕМОКРАЦИЯ И В ДНЕШНИ ДНИ . КОЙТО МУ ДАДЕ 50лв ...ИЗБОРНО , ТОЙ Е "ДЕМОКРАТА" ЗА ГАНЯ . НЕ МИ Е ПРИЯТНО ДА ГО ПИША ТОВА НО ,....ЗА СЪЖАЛЕНИЕ Е ТАКА !!!

    Коментиран от #10

  • 8 Будаа ла

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Допълнение":

    То поначало т.нар. ви "демокрация" е капан за наивници. Тази система е създадена от хитрите и безскрупулните, та да могат посредством манипулация на простите, да управляват и умните.
    Не е нормално неграмотен циганин рецидивист, например, прекарал половината си живот в затвора, а другата половина на социални помощи и кражби, да има равен глас с някой човек на науката с международно признание, човек на изуството, изтъкнат спортист или дори някой просто редовен данъкоплатец.
    Гражданските права трябва
    да съответстват на приноса. Затова в Италия, например, се гласува с бележка за платени данъци.
    Това се има предвид под "меритокрация".

    А, не, както е в България, например, полуграмотни и полуумни цигани, турци, пенсии, дрогирани зомбита и т.н. да определят политиката на страната, включително В СВОЙ УЩЪРБ.

    Нужен е образователен ценз.

    Възрастов ценз.

    Социален ценз.

    Да гласуват хората с принос към обществото. Те са и тези, които са по-наясно с положението и процесите в обществото.
  • 9 Матей

    4 0 Отговор
    За президентска република ли се намеква или да?Друга си е отговорност да се носи персонално от един на върха,без да му се позволява да стане диктатор.Впрочем,това понятие произлиза от древния Рим и е имало положителни страни.Сенатът е упълномощавал доказан пълководец за точно определен срок да управлява за преодоляване на опасност или природно бедствие.В днешните условия президентско управление е къде по-приемливо,отколкото днешното разложено политическо блато.
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "ИСТОРИЯТА ПОМНИ":

    Английския генерал Джокмъс: "Тези, които се бият за гръцката свобода не са моралии /жители на Морея - Пелопонес/, или гръковизантийци, а народ от по-твърдата албанска раса и от този на север. Под командата на Хаджи Христо конницата им е от българи. Едничката добра пехота се състои от сулиоти и от румелиоти, българи от Румелия." - това е по повод на Гръцкото освободително въстание - 1821 г.

    Гръцкия историк Трикупис пише:
    Водачите на двата враждуващи лагера всред гръцките въстаници вече се готвеха да се нападат. Изведнъж посред тях излязоха двама български воеводи Хаджи Христо с българска кавалерия и Хаджи Стефко [от Охрид] с българската пехота и държаха приблизително този език на безумците, които щеха да се изколят: – Ние преминахме планини и долини; ние и нашите другари дойдохме с вас да се сражаваме до вас за кръста и гръцкия народ; не ви искаме никакво право за своите заслуги, които верваме сме допринесли, а ви молим да ни застреляте всички до един, преди да сте се изклали. Защото не можем да преживеем срама, да присъствуваме при вашите вътрешни ежби, и то във върховния момент на войната за освобождението на вашата родина. – Благодарение на тия двама благородни души началниците на двата лагера, опомнени, се помириха, за да отблъснат веднъж опасността, която застрашаваше плодовете на толкова пролята кръв.
  • 11 Монсиньор

    1 1 Отговор
    Всъщност за да я има България в бъдеще ще трябва да се внесат българи отнякъде, защото местните туземни българи се разбягаха като хлебарки. Но от къде ще ги внесат ? Може би ще бъдат киборги със изкуствен интелект. Ще е интересно.
  • 12 Г.З.

    0 0 Отговор
    Апатията ще си иде когато Цар Киро аха да вземе властта,и неговите хора му я крадат.Бойко не ставай циганин.И Корнелия е човек особено бедна.