17 Юни, 2019 13:00 2 780 32

Субсидия от 11 на 1 лев е политически произвол

  • субсидии-
  • гражданство-
  • партии

Симптоматично е, че управляващото мнозинство в своето решение директно копира предложението от национален референдум на едно чалга шоу субсидията да падне на един лев

Субсидия от 11 на 1 лев е политически произвол - 1
През 2014 г. е внесена национална подписка от около 350 000 човека за референдум за премахване на партийните субсидии Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Промяната на закона за политическите партии в частта за финансирането на партиите и практическата отмяна на държавната субсидия с намаляването ѝ от 11 на 1 лев е изключително вреден акт на политически произвол, който управляващото мнозинство си позволява.

Този акт на произвол ще има дългосрочни и много негативни последствия за демократичната политическа система в България и представлява решителна стъпка към нейната дегенерация и блокиране.

Лишаването на политическите партии от държавна субсидия в разумен размер (не е необходимо да бъде точно 11 лева на глас) отваря вратата за пряк контрол на върха на българската олигархия върху политическия процес. И досега подобен контрол съществуваше чрез многообразни инструменти на натиск, злоупотреба с институциите и лобистка дейност върху партиите.

Макар и не особено ефективен, държавната субсидия беше един полезен буфер, който създава автономност и публична легитимност на партийната дейност.

Как ще бъде от тук нататък? Как ще може една партия да плаща за политическа реклама по време на кампания при настоящите цени на частните медии?

Очевидно тези, които са на власт и имат достъп до финансов ресурс, ще плащат и ще ползват широко медийни реклами. Опозицията ще си наляга парцалите.

Симптоматично е, че управляващото мнозинство в своето решение директно копира предложението от национален референдум на едно чалга шоу субсидията да падне на един лев. Означава ли това, че и другите предложения на чалга експертите - и особено това за мажоритарна избирателна система - също предстои да бъдат кооптирани в изборното законодателство на България?

Ако бъде въведена мажоритарна система в допълнение на лишаването на партиите от възможност легитимно да организират своята дейност и своите изборни кампании, то тогава ще последват още два много сериозни негативни ефекта върху демократичния процес в България.

Първо, мафията и олигархичният връх ще могат директно да закупуват кандидати за народни представители, които да изпращат в парламента.

Днешната система все пак създава автономност на партийно-политическите номинации от партийните организации, със или без влияние на частни и корпоративни интереси. При мажоритарни кандидати закупуването ще върви пряко и при пълно заобикаляне на партийните структури. Отивам при кандидата Х. в избирателен окръг Y. и се разбирам с него, купувам го и го ръководя през целия му мандат.

Второ, при мажоритарна система в днешните български условия в парламента ще има цифром и словом две партии - ГЕРБ и ДПС. Оттук до открито практикуване на авторитарен властови контрол в държавата има само една крачка. Но дори и да приемем, че няма връзка между решението за партийната субсидия и другите продиктувани от задкулисието искания на чалга шоуто, самият факт на бързото, безцеремонно (включително и в поведението на премиера) налагане на ново статукво - без сериозно парламентарно обсъждане, без взимане предвид на експертни и граждански мнения е скандално.

Демокрациите не работят така - освен ако не желаят да престанат да бъдат такива.

Това решение, прието от парламентарното мнозинство вчера, на 14 юни, не бива да бъде приемано от гражданството пасивно и без последствия. Необходим е открит обществен натиск върху институциите на властта за преосмисляне и балансиране на промените, които са планирани в закона за партиите. Гражданският натиск при този случай е особено необходим, защото партиите нямат кураж да протестират срещу отмяната на тяхната субсидия.

Отношението на мнозинството хора към получаване на държавни пари от политици е принципно негативно, което поражда и широко примитивно злорадство - ето, взеха им парите. Защитата на партийните субсидии не е популярна кауза в българското общество, затова трябва да бъде поета от независими експерти и организации, които да обяснят на хората какво реално се случва.

Коментарът е от Фейсбук


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БСП ДПС Евророма

    24 1 Отговор
    Щото досега партии и. олигарсидаже не си говореха 😂😂😂😂😂🙊

    Коментиран от #12

  • 2 ГЕРБ Бойко мършата

    10 8 Отговор
    финансирана от еврофондовете държим и трите национални телевизии с ДПС сме екип
  • 3 БТВ новините

    9 8 Отговор
    Бойко тиквата умря от инфаркт

    Коментиран от #14

  • 4 Няма вечни

    8 8 Отговор
    И Боко Тиквата ще гушне букета
  • 5 всичко е корупция и далавери

    20 4 Отговор
    Кво рИвете бе, трябва да махнат изцяло партийните субсидии!
    До сега, пари се даваха само на наши и ваши, за да регистрираш партия и да вземеш пари, трябва да си човек на някой!
    Всички партийни изроди с връзки правят следния номер, регистрират партия, теглят субсидиите и след изборите бягат с парите!
    Който иска да си прави партия, да си намери съмишленици и да им иска членски внос, както е в нормалните държави.
    Тия партийни субсидии са източник на корупция и източват бюджета по време на избори, правят се далавери, бутат се подкупи, купуват се гласове, това ли е политически произвол?
    Просто България не е нормална държава и всеки лев, който се отпуска безвъзмездно е подложен на кражба, това е положението, така, че по добре тези пари въобще да ги няма.
  • 6 Сарматиан

    15 3 Отговор
    Нали иж живеем в. " демокрация" тогава защо не направим един референдум по темата? Иска ли българския народ да плаща по 11 лева на глас на всяка партия. Обеден съм какъв ще бъде крайният резултат така, че всички паразити и крадци по - добре да мълчат и да не се чува противното им грухтене.

    Коментиран от #7, #16

  • 7 всичко е корупция и далавери

    11 3 Отговор

    До коментар #6 от "Сарматиан":

    Имаше референдум по въпроса и хората избраха да бъдат премахнати изцяло държавните субсидии!
    Убеден съм, че с малко повече усилия и ще се научиш да пишеш правилно, иначе и до референдум не трябва да бъдеш допускан, нищо, че е "демокрация".

    Коментиран от #28

  • 8 Равносметка

    4 9 Отговор
    Както и на референдума, така и на изборите мнозинството гласуваше без да мисли, вероятно и не е способно на това, сега същото мнозинство сигурно ще се израдва, без да съзнава че всъщност получава нещо изотзад, и държавата България също...
  • 9 Доналт Тръмп

    12 0 Отговор
    Айде стига сте ревали ,и без това само поръчани закони гласуват ,хич не се заиграват с олигарсите тия боклуци а и още пари искат ,нула субсидии ,издържане от членски внос ,това е, и без това са 300 патрии.
  • 10 ПЕНКО

    3 2 Отговор
    " БОЖЕЕ , КОЛКО МЪКА ИМА ПО ТОЗИ СВЯТ " !!!
  • 11 месара

    5 3 Отговор
    абе да я намалят на 10.99ст., това бсп_то ше я устрои напълно!
  • 12 соросоидни кърлежи

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "БСП ДПС Евророма":

    11лв на калпак, и тези пари после отиват тъкмо при такива като минчев, и др."социолози и политолози" сега пък ще секне извора,но Сорос и нпо лизачи все още сучат от държавата. А когато надвзеха субсидиите с 2лева отгоре ,къде бяхте г-н мунчо-минчев..просто питам,сигурно на касичката за заплата. Айде леви ъгъл...
  • 13 Бат Вал

    12 1 Отговор
    Трябва да се забрани на партиите да полъчават пари от бизнеса и субсидии от бюджета! Единствено да се издържат от членски внос, който от своя страна да бъде строго определен. Например, 5 лева от човек на месец, или 10 лева! Ако партията се грижи за народа, съответно ще има повече членове, и повече постъпления....
  • 14 Готлиб

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "БТВ новините":

    Скоро да си ходил но кардиолог ? Подобни идиотски шеги много често се връщат под формата но енергиен удар.
  • 15 ХХХ

    9 2 Отговор
    Това е искането на народа, когото представлявате, тъпу*гери алчни и безскрупулни. Не е политически произвол. Хората искат да получавате по-малко, защото и без друго нищо не правите, освен да крадете!
  • 16 Мирмидонец

    3 6 Отговор

    До коментар #6 от "Сарматиан":

    Като ви чета се радвам, че не се посяга към референдумите. Щом разбирате така демокрацията значи в главата ви е пълна боза.

    Коментиран от #27

  • 17 пак ли

    3 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: независими експерти и организации...Ви независими сте по корумпирани от други, трябва да ви изритат от България,както го направи Орбан със Сорос и неговите свинчета..Вредни сте за България, с ритници и до границата,който ви иска, а такива кретени все по малко....
  • 18 гоуст

    13 1 Отговор
    Мнение: и със субсидия и без субсидия политиците пак ще крадът и пак ще ги издържат "бизнесмените" на политическа хранилка, с една малка разлика - Ако се премахне или намали на 1 лв субсидията, всички политици ще трябва да обясняват:
    1. От къде имат пари за почивки на "Варадеро"
    2. От къде са им парите за скъпи политически кампании
    3. Трудно ще плащат на платени тролчета в знайни и незнайни медии.
    4. Трудно ще могат да издържат платени лъжци - социолози, политолози, икономисти и др.
    5. Трудно ще издържат медии, бълващи дезинформация, лъжи и фалшиви новини.
    6. Няма да държат парите НИ на влог и да правят дарения с пари, на които предназначението им е съвсем друго.

    Това е - просто и ясно!
  • 19 смешен плач

    5 2 Отговор
    Хе ,хе ! Смешен плач ! Значи - "слугите" на народа ,искат .... да са (много) добре платени слуги ,нищо ,че господаря (народа) не иска да им плаща ?! Освен това заигравките ,даренията (основно от безработни .малоимотни и малцинства - повЕрвайте ,ха-ха) ,другарската помощ и кеша под маса и сега са общоприета практика ,нищо ,че ние - балъците им плащаме по 11 лв. за всеки глас !!! Изобщо - мижи ,да те лАжем ! Наглеци !!!
  • 20 ахаха

    9 1 Отговор
    Къв е тоз невежия Огнян Минчев? Защо се дава глас на хора без качества и познания?
  • 21 Стенли

    4 3 Отговор
    РОНЕТЕ КРОКОДИЛСКИ СЪЛЗИ, АМА БАТ БОЙКО ВИ РАЗКАЗА ИГРАТА АЛЧНИ, НЕНАСИТНИ И КРАДЛИВИ МИЖИТУРКИ! ОТНОСНО НОМЕРА С МАФИЯТА СПОКО-ИМА СПЕЦСЪД И ЕВРОПРОКУРАТУРА КОИТО ДЕЙСТВАТ МНОГО ДОБРЕ И ВЕЧЕ НА КРАДЦИТЕ НОМЕРАТА НЕ ИМ МИНАВАТ! САМО МОЖЕТЕ ДА РЕВЕТЕ, ЧЕ ВЕЧЕ НЕ КРАДЕТЕ, А БЪЛГАРИЯ СЕ ОПРАВЯ!
  • 22 7777

    6 2 Отговор
    Огняне разкарай се от тука пари няма да ви дадем. Защо преди избори държавата не се задължи да дава ефирно време на всички партии.
    Интернет се използва от всички партии и е безплатен. Бойко ще вкара супер компютъра и всеки ще може да си излага идеите.

    Коментиран от #32

  • 23 7777

    4 1 Отговор
    Сега ми хрумна нещо който притежава супер компютъра е напрактика непобедим на всички избори. Сега разбирамзащо Боко се радва толкова много.
  • 24 Дядо Матейко

    7 1 Отговор
    Значи преди ,,демокрацията" всички предприятия бяха на държавната ясла ( независимо печеливши или губещи) и понеже Държавата е лош,,стопанин" бяха проватизирани и на тяхно място държавата си ОСИНОВИ партийки- хрантутници ! А файдата от тях ? Добре че ,някои ,( за наше добро) изчезнаха от политическия небосклон! А останалите продължават да не връщат Нищо, само чакат СУБСИДИЙКИ
  • 25 Господине

    6 1 Отговор
    Накъде повече да "дегенерира и блокира" българската полиническа система? Тя фалира. За всички е ясно, че и със и без субсидия всички партии поддържат "яки и демократични" икономически контакти с бизнеса... То не бяха апартаменти, поръчки, поръчкови закони, приватизации, здравна каса, ремонти, медии, опити за партийни преврати и каквото се сетиш. Вместо да се кахърите за субсидиите правете изследвания за механизмите на връзките между политическите партии и бизнеса и информирайте обществото. С тия писания няма кой да ви чете.
  • 26 Другия с коня

    3 3 Отговор
    Здравейте от нашто Село от Кръчмата. ..След няколко Наздравици за Оставката на Курнелката стигнахме до Извода,че не трябва да е така.. ..НЕ ЗНАЕМ КАК ТРЯБВА ДА Е....Обаче и Така не е......Защо от нашите. ДАНЪЦИ да се плаща на Червените Престъпници. Нека си събират членски внос от Пенсионерите с Червени Петолъчки в главите.....Нула лева гласуваме от бюджета за Партии......Тва е.....А сега Наздраве и ако имате Евро на влог -мезете Блажно....Мезете....
  • 27 Сарматиан

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Мирмидонец":

    Ако в моята глава е пълна боза както твърдите то какво да говорим за вас тогава? Вие сте едни жалки и никому ненужни паразити които нямат един ден трудов стаж и само цоцате народни пари. Кому са нужни всички тези партии? На нас не сте ни нужни защото вие само вредите и унищожавате всичко българско и родно. Не виждате ли, че целият народ ви мрази и презира? Щом искате да разполагате с повече средства съберете ги от членовете си. Защо аз трябва да ви храня вас крадците и изедниците? Време е да започнете да работите нещо, стига само крадене и лежане.
  • 28 Сарматиан

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "всичко е корупция и далавери":

    Това, че съм допуснал грешка не умаловажава написаното от мен а то е правилно и вярно защото ние не сме длъжни да хрантутим 420 партии. Щом искате пари заработете си ги от вашите гласоподаватели и симпатизанти не от гърба на българският народ. Ако хората ви припознават за истински личности те ще ви дадат членски внос и ще ви следват, но щом служите на чужди интереси и само вредите на България ще чакате все на партиина субсидия или на някоя кражбичка от бюджета. Крайно време е да сложим край на професията политик.
  • 29 Шаран БГ

    5 0 Отговор
    Безспорно г-н О.Минчев е много прав. Особено и най-вече за "демократичния процес" в България. И нямат перде и срама точно такива да говорят за демокрация в една държава, където никой не го интересува "демоса" как преживява. Когато натрупването на "първоначалния капитал" в капиталистическото ни Общество се основава единствено в жесток и пезпардонен грабеж точно от такива апологети на демокрацията. Демоса много им трябва само по избори, макар че, убеден съм, и един човек да не стъпи в избирателна секция , отново някой от сегашните управници "ще спечели" А г-н О.Минчев е прав!! Ако окастрят партиите , от къде ще вземат те финикийски знаци, за да наливат в прогнозите на господина. Прав е ! И му се плаче, ако левчето победи !!
  • 30 анализатор

    1 1 Отговор
    За пръв път съм съгласен изцяло с нещо казано от О. Минчев. Самият факт, че и той е против намерението на ГЕРБ и ДПС да ликвидират политическата система у нас, е показателен за наглостта на управляващите.
  • 31 анализатор

    1 0 Отговор
    От повечето коментари се вижда колко е ниска политическата култура на българите. Това е следствие от цялостното опростачаване по време на "прехода". Народът още не е разбрал, че олигархията (първо чрез референдума на чалгара, а сега чрез ГЕРБ и ДПС, които са нейните изразители и крепители) иска да премахне европейския начин на субсидиране на политическите партии чрез бюджетни субсидии и насила да насади частното финансиране, което до сега беше скрито, а вече ще е открито и разюздано поради липсата на закон за лобизма. Не случайно толкова години вече такъв закон не се приема, за да не се регулира процеса. До тук беше с българската демокрация. ГЕРБ и ДПС дружно я погребаха. Спокойно можем да очакваме догодина да вкарат в конституцията отново член първи.
  • 32 критик

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "7777":

    Колко си наивен и прост. Те управляващите от ГЕРБ ако искаха, досега можеха да го направят. Но не искат, защото на тях и досега им се дава ефирното време безплатно на практика. Но ако го направят за всички, ще загубят предимството си.