25 Юни, 2019 18:25 14 552 33

Слави Трифонов: Имам една добра и една лоша новина

  • слави трифонов-
  • субсидии

Вече никоя партия няма да краде пари от гласовете, получени за друга партия. Вече никоя партия няма да краде и пари от гласовете, подадени за „Не подкрепям никого“

Слави Трифонов: Имам една добра и една лоша новина - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес имам една добра и една лоша новина.
Ще започна с лошата.

Вчера, в дългия ми материал по повод виенето на умряло на партиите и техните говорители за партийната субсидия от 1 лев, написах и следното: „От сутрин до вечер ще вият как въпросът за партийните субсидии е твърде сложен, че не трябва да се бърза, че трябват сериозни анализи и изчисления, че трябват дебати.“

Днес тази прогноза се сбъдна – след коалиционен съвет на управляващите партии се взе решение темата за партийната субсидия да бъде отложена, за да се проведат... дебати.
А дебатите ще продължат до 31 юли, когато депутатите ще излязат във ваканция. Странно съвпадение – тогава „във ваканция“ излиза и „Шоуто на Слави“. Ама нейсе.

Припомням, че на първо четене депутатите приеха предложението на премиера Борисов и Министерски съвет субсидията за партиите да стане 1 лев на действителен глас, забележете – от 1 юли 2019 г. Отлагането на решението за 31 юли означава, че няма да има субсидия от 1 лев от 1 юли.
И какво излиза? Излиза, че онова емоционално прокламирано предложение на премиера Борисов от ранната сутрин на 6 юни за 1 лев субсидия от 1 юли отива в кошчето. В кошчето за боклук. Оказва се, че всичко в тая държава зависи от Бойко Борисов, но не и размерът на партийната субсидия.
В това отлагане все пак може да се открие и добра новина – да не би най-после да вървим към зачитане на принципите на парламентарната република?

Сега и добрата новина. Днес, в брой 50-ти на „Държавен вестник“ беше обнародван Закона за изменение на Закона за политическите партии.

Ура! Вече никоя партия няма да краде пари от гласовете, получени за друга партия. Вече никоя партия няма да краде и пари от гласовете, подадени за „Не подкрепям никого“.

И още нещо – според текстовете на обнародвания днес закон, партиите ще трябва да върнат 14 463 706 лева надвзети субсидии.

Също днес, Министерството на финансите, спазвайки разпоредбите на новия закон, публикува точните суми, които всяка една партия трябва да върне в бюджета на Република България. И пак според текстовете на новия закон, партиите имат срок да върнат доброволно парите „до предоставянето на втората част от субсидията за 2019 г.“. А по закон това трябва да стане до 30 юни. Така че срокът за доброволното връщане на парите е до края на този месец. Последният ден от месеца е тази неделя, така че крайният срок, предполагам, се явява понеделник, 1 юли 2019 г.

И така, още днес партия ГЕРБ върна доброволно цялата сума от надвзетите субсидии. Върна 5 613 724 лв.

С интерес ще наблюдавам и кои други партии ще възстановят доброволно надвзетите субсидии.
А партиите да не се правят на ударени – имат достатъчно налични средства, за да върнат парите. И за да не съм просто голословен гологлав шоумен, ви предоставям информацията колко трябва да връща всяка една партия и съответно – колко налични средства към 31 декември 2018 г. е декларирала конкретната партия в отчета си към Сметната палата.

БСП трябва да връща 4 299 690 лв., а БСП има налични 6 462 000 лв.
ДПС трябва да връща 1 625 892 лв., а ДПС има 6 424 000 лв.
„ВОЛЯ – Българските родолюбци“ трябва да връща 655 938 лв., а има 3 195 000 лв.
НФСБ трябва да връща 542 137 лв., а има 1 400 000 лв.
АТАКА трябва да връща 539 894 лв., а има 989 000 лв.
ВМРО-БНД трябва да връща 508 966 лв., а има 2 389 000 лв.
„Възраждане“ трябва да връща 170 681 лв., а има 341 694 лв.

Всички гореизброени партии получават държавни субсидии към днешна дата. Те са получили транш от 11 лева субсидия на получен глас в края на март тази година, който са прибавили към наличните суми. Така че, ако обичат, да не излизат с номера, че до юни са похарчили парите. Всички имат предостатъчно налични средства да си платят откраднатото от бюджета.

Ето и някои от партиите, които не получават субсидия към днешна дата, но също трябва да връщат пари:

АБВ трябва да връща 56 700 лв., а към 31 декември 2018 г. има 111 705 лв.
ДСБ трябва да връща 47 078 лв., а има 11 000 лв. Тука имаме проблем.
„България без цензура“/“Презареди България“ на Николай Бареков трябва да връща 38 904 лв., а има налични, забележете – 1 532 000 лв.
ДБГ трябва да връща 38 223 лв., а има 144 000 лв.
СДС трябва да връща 21 841 лв., а има 32 000 лв.
ЛИДЕР/БДЦ трябва да връща 19 451 лв., а има 235 000 лв.
„Движение 21“ на Татяна Дончева трябва да връща 16 324 лв., а няма налични средства. И тука имаме проблем.
„Глас народен“ на Светльо Витков трябва да връща 15 539 лв., а има 208 000 лв.
„Движение Гергьовден“ трябва да връща 7 779 лв., а има
193 000 лв.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шшшшш

    44 3 Отговор
    Шшшшшшт тихо,недей да казваш на никой....
  • 2 факти

    57 59 Отговор
    Дългия ако влезне в политиката ще падна от смях

    Коментиран от #11

  • 3 Цв.

    100 20 Отговор
    Бойко Борисов е патологичен лъжец.

    Коментиран от #29

  • 4 движение

    23 25 Отговор
    Българи в България не останаха и за това трябва по спешност да се направи Партия на Българите в България /нормални/. В политиката трябва да влизаме само богатите - бедните да го Д, както е по света.

    Коментиран от #5, #20

  • 5 факти

    23 21 Отговор

    До коментар #4 от "движение":

    Бай Слави Дългия е твоя велик политик ? ,който ще вкара лошите в затвора и ще направи бг швейцария в източна европа.
  • 6 Тай Бошо

    35 10 Отговор
    Дотук добре. А защо Дългият не каже нещо по шизофренния факт, че хем „бори статуквото”, хем го крепи?

    Коментиран от #14

  • 7 пффффф

    13 9 Отговор
    БОКО пак ли изкара селския бек да прави като вятъра? ))) Слуга, дойдох само да та плювна!
  • 8 Шаран БГ

    17 16 Отговор
    То и покрай н.Бареков имаше много веселяци..... Още ли се смеят или им се плаче ? И с какво С.Трифонов е по- лош от всичката друга партийна надута пасмина ???
  • 9 Николов

    9 10 Отговор
    Тук видях и партията на Слави и тя има да връща. Значи тя получава, тоест всички ядат всички и ще повръщат, всичко е наред. Този човек, какво се прави на света вода ненапита и неговите хора от Гергьовден взимат пари. Бойко му висеше на диванчето постоянно, Цецко също му висеше на диванчето постоянно и се оправдаваха, как си ипотекирали апартаментите. А как са взели пари от банки, с какъв бизнес план, кои банки са им дали пари? Дайте да видим какво се случва в тая държава има ли прокуратура или тя е тяхна.
  • 10 ССХ КЛУБ

    5 1 Отговор
    Колко е лесно да се мота да се протаква дали Делата по Съдилищата дали закони и прочие това е умишлено увъртане на истината за да се каже че накрая е лъжа като при делата давам пример
  • 11 Слави премиер

    23 28 Отговор

    До коментар #2 от "факти":

    Ако Слави влезе в политиката ще им разкаже играта на тези корумпирани мафиоти. Не забравяй че дори да си трол на гроб , той защитава и твойте интереси.
  • 12 Край

    42 12 Отговор
    Слави няма да оправя България. Просто дава шанс на българите да почнат да я оправят. Ако не го разберем или нямаме воля и сила - заслужаваме си съдбата.
    МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ в два тура.
  • 13 787

    9 1 Отговор
    Ама ти май не му верваш.
  • 14 787

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тай Бошо":

    Ама ти май не му верваш.
  • 15 СССРБарета

    16 17 Отговор
    Браво Слави! Благодаря ти за добре свършената работа за Родината!
  • 16 ХХХ

    13 9 Отговор
    и за уличните кучета е пределно ясно, че БСП+ГЕРБ+ДПС=БКП.... комунистите НИКОГА НЕ СА СИ ТРЪГВАЛИ от България, затова и сме още на тоя хал.
    а който вие срещу Слави е платен трол на същите тези структури . истинската демокрация в България ще започне в деня, в който Герб, Бсп и дпс бъдат забранени
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Bahti

    8 8 Отговор
    Чалга подлогата на тиквата се изреза пак! Брао!
  • 19 Браво Слави

    10 9 Отговор
    Слави върна 14млн. в бюджета, на път е да спести от партийните субсидии по 30млн. на всички бъдещи избори. Мисля, че му дължим поне малко уважение.

    Коментиран от #25

  • 20 Ставрю

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "движение":

    А моеш ли го духаш под вода господин бигат.
  • 21 Ханко от село Осеня

    4 6 Отговор
    Ами не всички партии са като ГЕРБ , те гласуваха за 1 лев субсидия и върнаха надвзетите пари. Другите какво правят , те са виещите славчо , те не искат 1 лев субсидия. А уи ти не си спрял да ревеш , винаги гледаш да се цвъкнеш някаде не даваш да те забравим бе , все се натискаш за първия ред.
  • 22 Един

    5 1 Отговор
    Славе, да ти подхвърля едни други мисли:
    Държавната субсидия е гарантирана. За нея партиите НЕ СЕ ОТЧИТАТ за ИЗВЪРШЕНА РАБОТА. Тези сигурни парични средства превръщат партиите в допълнителна независима паразитираща "надстройка" на обществото - имат осигурена част от обществения продукт САМО заради името/фирмата на партията. Ако финансирането е друго : от членски внос, дарения от лица фирми и групировки , то тогава срещу получените пари партиите трябва да се отчитат за ИЗВЪРШЕНАТА РАБОТА! ( Нали се сещаш, че това разсипва "рахата" на партиите! И ги прави ЗАВИСИМИ от тези които представят!) А тъй като 1 левче на глас не решава финансирането на партиите то може да се направи извода : този който предлага 1 левче за субсидия има ДОСТАТЪЧНО НАЛИЧНИ СРЕДСТВА ДА ПОДДЪРЖА ПАРТИЯТА СИ ЗА СЛЕДВАЩИЯ МАНДАТ! Дали е това са пари в "черна каса" или ПАРТИЯТА-ДЪРЖАВА това са едни допълнителни подробности. Борбата за "черните партийни каси" се води отдавна : партиите ги искат - обществото ги не ще! За мен е неоспорим факт, че ГЕРБ имат партийни и персонални "черни каси". Ако тези черни каси не ги намира ДАНС НАП и прочие служби, това означава, че и техните шефове се облагодетелстват с подаяния от черните каси. А това вече не е ПАРТИЯ , това е ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА или МАФИЯ. Честито!
  • 23 Право говори Слави

    5 6 Отговор
    Но криво слушат тия с опорните точки ! И веднага скачат да го изкарат черен, както са им казали господарите !
  • 24 Ники

    5 3 Отговор
    Всичко зависи от бат Бойко. Дотам я докарахме. Всъщност, чакайте. Пожарникарят се гаври с цялата държава благодарение на любовта на природонаселението. Грубо, той се радва на любовта на около милион човека. А бе, не са толкова много - около 15-16% от имащите право на глас. И не всичко зависи само от него - зависи и от тези 85%, които не го обичат. Имаме и прецедент - не успя да направи президент кака Цецка, надцени се. Значи може!
  • 25 Byg

    5 3 Отговор

    До коментар #19 от "Браво Слави":

    Нищо не е върнал трифонов , той се натиска да се добере до лостовете на власта като разправя лакардийки които се харесват на гласоподавателите , това е голата истина. Сега ще дрънне едно концертче облякаал тениска "1 лев субсидия" ще се подиграе е с някой от по известните политици и пак ще се бие в гърдите че е най големия борец за справедливост , гледали сме го тоя филм.
  • 26 Кавал Бареков

    2 3 Отговор
    Колкото и да плюете Трифонов,той ще създаде партия.И не ме интересува дали е Слави,Дафин или Трендафил.Всички Българи негласували ще подкрепят Трифонов както го подкрепиха и на Референдума.
  • 27 помпадур

    3 0 Отговор
    Кво става бре - СДС-то много зле... спирам да ги дарявам...
  • 28 Гледач

    2 0 Отговор
    Добрата е че ЩЕ СЕ ОБЕСИ ЛИ ?А ЛОШАТА Е ЧЕ С КИТАЙСКО ВЪЖЕ
  • 29 Червената шайка терористи

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Цв.":

    Обърка се нещо. Госпожа-лъжа е патологичен лъжец.
  • 30 Зайко Байко многознайко

    2 1 Отговор
    Тези, като онези. Помислете тези от къде произлизат? Тиквоций Едно клонинг на БКП, заслужил член! Цвъко КаунЬя отроче, не особено надарено на което началният старт е училището за бавноразвиващи се във Вършец. Този министър на кого е зет и за кого е работил преди, да ти напомня беше в извън работно време по съвместителство шофьор и пазвантин на Мето   Илиенски, който така и не можа да опази. Пред дилемата да избереме по-малкото или по-голямо зло , величината, която определя се оказва времето! Тъй, като човешкият мозък има едно добро и в същото време вредно качество, наречено ЗАБРАВЯНЕ! За индивида е добре спасява го от стрес и негативни емоции, но за обществото и " демокрацията" е изключително вредно. Сега и Маринов, ще ни връзва шарени пиленца, докато забравим и простим. КПКОНПИ , са зависими подлоги на власт имащите. Мерзки крадци, пладнешки разбойници обяздили народа ни и пият кръвта му без всякаква милост! Бъдете проклети!
  • 31 незнайко

    0 1 Отговор
    Ако това е вярно браво на Слави Трифонов ! Само с цифри и дела се постига желаното .
  • 32 Ники

    0 2 Отговор
    Положението у нас е както в Раша. Там дребничкият чекист Вова си слага токчета и управлява вече 20 години. У нас бат Бойко ще ни управлява докато в жив (Бог да му дава здраве и дълъг живот!) Но демокрацията е замислена така, че никой да не се задържа на власт дълго време - основен принцип, заедно с разделението на властите! Путин и Ердоган промениха конституциите и ще управляват още дълго. При нас не е необходимо – Боко си го избираме винаги и без да пипаме конституцията (15 или 20 спечелени избори, или 30, не помня вече). Казват: Ако не изберем Боко, ще дойдат пак комунистите. Ами ще дойдат, но те вече не са толкова страшни. Всичките им пари са на запад, там са и децата им. Там са имотите им, замъците им, самолетите и яхтите, там им е бизнесът и любовта им, те не обичат Русия, обичат Запада. Но обичат и кървавите кремълски пари. А Белене ще го построят и с Бойко. И Раша ще продължава да владее голяма част от икономиката ни, с Боко или без него.
    Замислете се – ние имахме 10 години президент-комунист, и сега имаме. И все пак вървим бавно напред. Ние сме в Европейския съюз и на никого не му хрумва да ни извади от него.
  • 33 Дългия

    0 0 Отговор
    Ххаха Дългия е патерица на ББ!

    Дългия беше патерица и на Иван Костов и СДС, или поне се опита да стане през 1996 и 97 ама го изгониха!

    Тогава се правеше на герой дето правил предаването си в една маза! Айде стига, ама те излъчваха по ТВ нали?